Război în Ucraina, ziua 48 | SUA nu pot confirma folosirea de agenţi chimici la Mariupol. Aproape 3.000 de civili au fost evacuați din zonele de luptă

Oraşe şi vieţi distruse de război
Oraşe şi vieţi distruse de război
12 aprilie 2022, 06:38

ACTUALIZARE 23.50 Apărătorii din Mariupol: Credința ucrainenilor în infanteriști ne-a permis să menținem această poziție atât de mult timp. Am rămas loiali. Mesajul transmis de Brigada 36 a Forțelor armate ucrainene.

ACTUALIZARE 21.10 Președintele Volodimir Zelenski anunță că a fost prins oligarhul și prietenul apropiat al lui Putin, Viktor Medvedchuk.

Medvedchuk a dispărut imediat după debutul invaziei, deși se afla în arest la domiciliu. Era anchetat pentru trădare.

Operațiunea de prindere a fost îndeplinită de Serviciul de securitate al Ucrainei SBU. Viktor Medvedchuk purta uniforma militară ucraineană.

ACTUALIZARE 20.57 Pentagon: Orașul asediat Mariupol încă este disputat. Ucrainenii luptă în continuare: „Este orașul lor și parte din țara lor și nu au renunțat la el”.

ACTUALIZARE 20.50 Premierul britanic Johnson și preşedintele Biden au discutat despre necesitatea „accelerării asistenței” pentru Ucraina, a transmis biroul premierului. „Liderii au discutat despre necesitatea accelerării asistenței pentru Ucraina, inclusiv întărirea sprijinului militar și economic, în timp ce forțele ucrainene se pregătesc pentru un alt atac rusesc în estul țării”, se arată în declarație.

ACTUALIZARE 20.34 Mine antipersonal au fost găsite la Harkov, a declarat un oficial ucrainean al Apărării Civile pentru CNN. Ivan Honcharuk, locotenent-colonel al Apărării Civile a Ucrainei, a declarat că la Harkov au fost găsite mine antipersonal.

ACTUALIZARE 20.12 Oficial american: Rusia încă are disponibile 80% din forțele mobilizate inițial pentru invazie. Statele Unite, dispuse să trimită Ucrainei armament sofisticat, pentru care poate asigura pregătire suplimentară în 24-48 de ore. „Evaluăm că Rusia a cuantificat puterea de luptă disponibilă – și din nou vreau să vă reamintesc că aceasta este puterea de luptă pe care a pregătit-o înainte de invazie – estimăm că mai dispune de puțin peste 80%”, a indicat oficialul astăzi, la o întâlnire cu jurnaliștii.

ACTUALIZARE 20.00 Statele Unite nu pot confirma folosirea de agenţi chimici la Mariupol, în acest moment, a afirmat marţi un înalt oficial american din domeniul apărării, transmite Reuters. „Nu putem confirma folosirea de agenţi chimici în acest moment„, a declarat acesta presei, sub acoperirea anonimatului. Oficialul a adăugat că SUA nu au informaţii în sprijinul deplasării de agenţi chimici de către Rusia în Ucraina sau în apropierea ei.

ACTUALIZARE 19.55 Aproape 3.000 de civili au fost evacuați din zonele de luptă marți, a declarat viceprim-ministrul ucrainean, citat de CNN.

ACTUALIZARE 19.46 Vladimir Putin consideră că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un punct mort. Consilierul prezidențial ucrainean Podolyak: Negocierile sunt extrem de dificile, dar continuă.

ACTUALIZARE 19.10 Ororile războiului au făcut parte din viaţa de zi cu zi a locuitorilor unui sat de lângă Kiev, timp de o lună de zile. Trupele ruseşti au invadat localitatea la sfârșitul lui februarie și au rămas acolo până la finalul lunii martie, semănând teroare și moarte. Apoi au minat terenul și au plecat. Sătenii încearcă acum să-și reia viaţa și să-şi îngroape morții.

ACTUALIZARE 19.07 Putin spune că masacrul de la Bucha e „un fake”, iar Rusia are drept obiectiv „să ajute” oamenii din Donbas. „Misiunea noastră este să atingem toate obiectivele stabilite, minimizând pierderile. Vom acţiona într-o manieră constantă, calmă, conform planului care a fost întocmit la început de Statul Major”, a declarat Vladimir Putin, refuzând să indice vreun calendar. Putin a sugerat că forţele ruse nu îşi intensifică operaţiunile pentru a evita pierderi prea mari. Kremlinul a admis totuși săptămâna trecută că armata rusă a suferit pierderi „importante”, fără să ofere o cifră exactă. „Logica noastră este simplă. Obiectivele noastre sunt să ajutăm oamenii care locuiesc în Donbas, care simt o legătură indestructibilă cu Rusia şi care au fost victime ale genocidului timp de 8 ani”, a spus Putin.

ACTUALIZARE 18.48 Peste 20.000 de civili au fost uciși în Mariupol, de la începutul invaziei ruse. Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a spus că este greu de calculat numărul exact al victimelor.

ACTUALIZARE 18.23 Serviciul poștal din Ucraina a lansat oficial timbrul cu urarea pentru „nava de război rusească”, în prezența grănicerului care a rostit sintagma devenită celebră. „Întâlnire cu eroul nostru – Roman Hrybov, Marina ucraineană”, a anunțat serviciul poștal din țara vecină, care a lansat astăzi noua colecție de timbre și de plicuri cu tema „Navă de război rusească, …!”.

ACTUALIZARE 17.20 Republica Moldova va plăti în luna aprilie un preţ de 1.193 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia, a anunţat astăzi preşedintele Consiliului de Administraţie a companiei Moldovagaz, Vadim Ceban. Comparativ, în luna martie, Republica Moldova a plătit un preţ de 547,26 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia, analizează Reuters.

ACTUALIZARE 16.55 Kievul avertizează că Rusia ar plănui atacuri pe propriul teritoriu pentru a da vina pe ucraineni. Ar fi vizate blocuri de locuințe, spitale şi şcoli. „Scopul este de a provoca o isterie anti-ucraineană”, a subliniat şeful Direcţiei principale de informaţii a armatei ucrainene (GUR), generalul Kirilo Budanov, pe contul său de Facebook. Potrivit acestor suspiciuni, ţelul Kremlinului este de a „deghiza” aceste atacuri într-un fel de acţiuni punitive ale Ucrainei după masacrul de la Bucea, în regiunea Kievului, şi atacul asupra gării feroviare din Kramatorsk, în estul ţării.

ACTUALIZARE 16.49 Primarul din Bucha: Până acum au fost găsite 403 cadavre. Se presupune că oamenii au fost ucişi de forţele ruse. Anatolii Fedoruk a spus că numărul acestora crește. Anatolii Fedoruk a adăugat în timpul unei conferințe de presă că este prea devreme pentru locuitori să se întoarcă în oraș, chiar dacă soldații ruși s-au retras la sfârșitul lunii trecute. Autoritățile au început să recupereze cadavrele dintr-o groapă comună din oraș. Rusia a negat că a vizat în mod deliberat civili. Președintele rus Vladimir Putin a descris astăzi situația de la Bucha drept falsă. Iar Alexandr Lukașenko susține că masacrul de la Bucha a fost o „operațiune psihologică specială” a Marii Britanii.

 

 

ACTUALIZARE 16.27 Oficialii ucraineni au anunţat că astăzi au avut loc noi bombardamente în Donbas, zona din estul Ucrainei pe care se concentrează acum ofensiva rusă, relatează CNN. Oraşele Severodoneţk, Lisiceansk, Kreminna, Novodrujesk şi Rubijne au fost din nou bombardate, a anunțat astăzi șeful administraţiei militare regionale din provincia Lugansk, Serhii Haidai. 12 clădiri rezidenţiale au fost lovite de proiectile. ”În oraşele Kreminna, Severodoneţk şi Lisiceansk au loc zilnic evacuări”, dar ”este foarte dificil să evacuăm oameni din oraşele Popasna şi Rubijne”, întrucât acestea sunt ocupate parţial de trupele ruse şi în unele zone bombardamentele sunt constante, a explicat oficialul ucrainean.

ACTUALIZARE 16.00 Moscova a cerut companiei Google să ia măsuri imediate pentru a îndepărta „amenințările” la adresa rușilor, susținând că serviciul Google Translate le-a oferit unor utilizatori opțiunea de traducere a sintagmei „dragi ruși” în „morți ruși”.

ACTUALIZARE 15.20 Vladislav Surkov, considerat cândva „eminența cenușie” a regimului Putin, ar fi fost arestat, susține fostul deputat rus Ilia Ponomariov.

ACTUALIZARE 14.57 Şase cadavre au fost descoperite într-un subsol, la periferia Kievului, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 14.53 Ministerul ucrainean de Finanțe estimează un deficit bugetar de stat de 5-7 miliarde de dolari pe lună. Ministrul de Finanțe, Sergi Marchenko, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că deficitul bugetului de stat al Ucrainei este probabil să crească de la 2,7 miliarde de dolari în martie la 5-7 miliarde de dolari în aprilie și mai.

 

 

ACTUALIZARE  14.00 O singură lovitură a bombelor cu dispersie pe care trupele ruse le-au folosit în atacurile asupra unui spital și a unui centru de donare de sânge din Ucraina, a provocat daune mortale pe o suprafață de 350 de metri, arată o investigație vizuală a Airwars, o organizație non-profit de tip watchdog.

ACTUALIZARE 12.07: O coloana militară rusă poate fi văzută îndreptându-se spre Donbas, scrie CNN.

ACTUALIZARE 12.00: În Ucraina, urmează o nouă etapă a terorii a avertizat președintele Zelensky. În mesajul video de noaptea trecută, șeful statului afirma că rușii se pregătesc să atace orașul Mariupol cu arme chimice. Apar tot mai multe dovezi ale crimelor oribile comise de ruși, inclusiv zeci de violuri raportate în regiunea Kiev.

ACTUALIZARE 11.52: ONU: Atacurile asupra femeilor și copiilor ucraineni „riscă să distrugă o generație”.

ACTUALIZARE 11.35: Președintele francez Emmanuel Macron și-a intensificat campania pentru un al doilea mandat, axându-se pe conexiunile dintre rivala Marine Le Pen, candidata extremei drepte, și președintele rus Vladimir Putin.

ACTUALIZARE 11.33: Rușii care își obțin adevărul din mass-media de stat trăiesc într-o realitate alternativă.

ACTUALIZARE 11.05: Generalul Richard Dannatt, fost șef al Statului General Major din Marea Britanie din 2006 până în 2009, a declarat într-un interviu pentru Sky News, citat de The Guardian, că situația din Ucraina seamănă „din ce în ce mai mult” cu un genocid.

ACTUALIZARE 10.47: Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni, în condiţiile în care Rusia continuă să-şi reorienteze acţiunile acolo, a informat marţi Ministerul Apărării al Regatului Unit pe Twitter, într-un buletin regulat, informează Reuters.

ACTUALIZARE 10.27: Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunţat că biroul său anchetează peste 6.000 de cazuri de crime de război comise de ruşi, precizând că pe zi ce trece procedurile sunt tot mai multe.

ACTUALIZARE 10.15: Preşedintele rus Vladimir Putin se întâlneşte marţi cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko pentru a discuta despre situaţia din Ucraina şi sancţiunile occidentale.

ACTUALIZARE 10.00: Ambasada SUA la Kiev a răspuns la ultimele cifre privind victimele de război din rândul copiilor, anunțate de Ucraina. Autoritățile ucrainene au anunțat că 183 de copii au fost uciși și alți 342 au fost răniți de la începutul invaziei ruse de pe 24 februarie.

”După fiecare moarte a unui copil, viața unei mame, a unui tată, a unui frate e schimbată pentru totdeauna. Fiecare asasinat a fost comis de un soldat rus, comandant și Vladimir Putin, ale cărui crime nu vor fi uitate”, a transmis Ambasada.

ACTUALIZARE 09.47: Cine sunt „superfanii” lui Putin și care este misiunea lor pe Facebook: Invazia Ucrainei de către Rusia a fost condamnată pe scară largă în întreaga lume, dar o rețea de grupuri de pe Facebook din care fac parte oameni cu motivații obscure doresc să schimbe percepțiile despre Vladimir Putin prin postări care-l înfățișează pe președintele rus zâmbitor, binevoitor și iubitor de pace. Aceștia sunt superfanii lui Putin, iar BBC a încercat să afle, într-o analiză, ce fac și cine sunt acești oameni.

ACTUALIZARE 09.30: Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat că nouă coridoare umanitare au fost convenite pentru evacuarea civililor, astăzi, din orașul asediat Mariupol. Civilii vor trebui să folosească mașinile proprii pentru a pleca.

Vereshchuk a spus că cinci dintre cele nouă coridoare de evacuare sunt cu plecare din regiunea Lugansk, despre care oficialii au spus că este bombardată puternic, scrie Reuters.

ACTUALIZARE 09.00: Japonia a impus marți sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, înghețând bunurile a 398 de cetățeni ruși, printre care şi cele două fiice adulte ale președintelui Vladimir Putin, Katerina Tikhonova și Mariya Vorontsova, potrivit CNN, care citează un comunicat de presă al Ministerului de Externe al Japoniei.

ACTUALIZARE 08.08: Rubizhne, Lysychansk, Severodonetsk și Novodruzhsk au fost avariate de bombardamentele rusilor noaptea trecută, relatează șeful administrației regionale de stat Lugansk, Serhiy Gaidai. O persoană a fost ucisă și trei au fost rănite.

ACTUALIZARE 06.45: Biroul european de poliţie Europol a anunţat luni că a lansat o operaţiune care vizează bunurile persoanelor şi companiilor ruse sancţionate din cauza războiului din Ucraina.

Iată ultimele evoluţii din războiul din Ucraina:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat îngrijorarea că forțele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina, dar nu a confirmat dacă acestea au fost folosite în discursul său video de luni seara. „Astăzi, ocupanții au emis o nouă declarație, care mărturisește pregătirea lor pentru o nouă etapă de teroare împotriva Ucrainei și a apărătorilor noștri. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai ocupanților a declarat că ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol. Luăm asta cât se poate de serios.”, a spus preşedintele ucrainean.

Regimentul Ucrainean Azov, o unitate a Gărzii Naționale a Ucrainei, a susținut că Rusia a folosit arme chimice de „origine necunoscută” aruncate cu ajutorul unui vehicul aerian fără pilot (UAV) asupra civililor din orașul Mariupol, din sud-estul Ucrainei. Liderul Azov, Andriy Biletsky, a declarat pentru Kyiv Independent că trei persoane au semne de otrăvire chimică, dar nu pare să existe „consecințe dezastruoase” pentru sănătatea lor.

Secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că forțele ruse ar fi putut folosi agenți chimici într-un atac asupra locuitorilor din Mariupol. „Lucrăm de urgență cu partenerii pentru a verifica detaliile”, a spus ea, „Orice utilizare a unor astfel de arme ar reprezenta o escaladare crudă în acest conflict și îi vom cere socoteală pe Putin și regimul său”. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby a adăugat că este la curent cu informațiile, dar „nu poate confirma în acest moment”.

Peste 10.000 de civili au murit în orașul-port ucrainean Mariupol, a declarat primarul orașului. Vadym Boychenko a spus că numărul morților ar putea depăși 20.000, deoarece săptămâni de atacuri și privațiuni lasă cadavrele „covorate pe străzi”, într-un interviu pentru Associated Press.

Zelenski a atribuit în parte responsabilitatea pentru pierderea vieților ucrainene pe seama națiunilor occidentale care nu au trimis arme pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei. „Din păcate, nu primim atât de mult cât avem nevoie pentru a pune capăt acestui război mai devreme”, a spus el. „Se pierde timpul. Viețile ucrainenilor se pierd… Și aceasta este și responsabilitatea celor care încă mai păstrează în depozitele lor armele de care Ucraina are nevoie”.

Franţa a decis să expulzeze şase spioni ruşi care operau sub acoperirea Ambasadei ruse de la Paris şi „ale căror activităţi s-au dovedit contrare intereselor naţionale”, a indicat luni Ministerul Afacerilor Externe.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a transmis luni Uniunii Europene că actualele şi posibilele viitoare sancţiuni împotriva Rusiei riscă să creeze unul dintre cele mai puternice şocuri ale ofertei de petrol care au existat vreodată, iar înlocuirea petrolului rusesc cu cel din alte surse ar fi imposibilă, semnalând totodată că ţările acestei organizaţii nu îşi vor spori extracţia de petrol, relatează Reuters.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că a purtat discuții „foarte directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin luni la Moscova, în prima întâlnire a președintelui rus cu un lider al Uniunii Europene de la începutul invaziei Ucrainei.

Autoritățile ucrainene îi avertizează pe oameni să nu se apropie de ceea ce susţin ei că sunt mine antiterestre aruncate în Harkov. Zelenski a vorbit, de asemenea, despre „sute de mii de obiecte periculoase”, inclusiv mine și obuze neexplodate lăsate în urmă de forțele ruse în regiunile din nordul Ucrainei.

Autorităţile ucrainene au început luni deshumarea cadavrelor victimelor din gropile comune din Bucha, la periferia Kievului.

Peste 5.800 de cazuri de presupuse crime de război ale forțelor ruse sunt investigate, a declarat Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei, pentru CNN.

Aproape două treimi din toți copiii ucraineni și-au părăsit casele în cele șase săptămâni de la invazia Rusiei, iar Națiunile Unite au verificat decesele a 142 de copii, deși numărul este aproape sigur mult mai mare, a declarat luni agenția ONU pentru copii. Organizația Națiunilor Unite a declarat că a auzit din ce în ce mai multe relatări despre viol și violență sexuală în Ucraina și a cerut o anchetă privind violența împotriva femeilor și o protecție sporită pentru copiii ucraineni.

Avocatul poporului ucrainean pentru drepturile omului a declarat că a înregistrat acte oribile de violență sexuală din partea trupelor ruse în Bucha și în alte părți, inclusiv un caz în care femei și fete au fost ținute într-un subsol timp de 25 de zile, a raportat New York Times. Nouă dintre aceste victime sunt acum însărcinate, potrivit avocatului poporului, Lyudmyla Denisova.

Trei persoane au fost ucise și opt civili răniți în urma atacurilor rusești în regiunea Donețk din Ucraina, a declarat guvernatorul regiunii Pavlo Kyrylenko într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Orașul Harkov din estul Ucrainei a fost bombardat luni, soldându-se cu mai multe victime, a declarat primarul Ihor Terekhov. Printre victimele din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, s-a numărat și un copil, a spus primarul regiunii.

4.354 de persoane au fost evacuate luni din orașele ucrainene folosind coridoarele umanitare, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk.

Proeminentul activist rus de opoziție Vladimir Kara-Murza Jr a fost reținut la Moscova sub acuzația de nerespectare a ordinelor poliției, a declarat luni seara avocatul său pentru publicația de știri independentă Sota Vision.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite