Război în Ucraina, ziua 39 | Cadavre pe străzile din Bucha. Martor: "Tancurile trăgeau de acolo în noi. Niște câini!". Femei ucise la Irpin, trupuri călcate cu tancul. Explozii puternice la Odesa

Războiul din Ucraina a ajuns pentru prima oară și în orașul port Odesa. Duminică dimineață, rușii au bombardat mai multe elemente din infrastructura orașului, fără să lovească ținte civile. Rușii afirmă că au distrus o rafinărie de petrol și trei depozite de combustibil. Președintele Zelenski a avertizat că Rusia vrea să ocupe tot estul și sudul țării. Între timp, în regiunea Kiev, retragerea rușilor a lăsat în urmă un adevărat coșmar. În localitatea Bucha, primarul afirmă că peste 300 de locuitori au fost uciși de ruși în ultimele săptămâni, cadavrele unora dintre ei fiind lăsate pe străzi. Și Irpin, tot din regiunea Kiev, este devastat. Comunitatea internațională este revoltată. Liderii europeni condamnă ororile și consideră că se poate vorbi despre crime de război.

03 Aprilie 2022, 07:38 (actualizat 03 Aprilie 2022, 23:56) | Daniela Mîndrilă, Mihaela Carpea |
$article.media.images[0].description
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski"
 |  GALERIE FOTO

În nord, armata ucraineană a eliberat regiunea Kiev, dar retragerea rușilor a lăsat în urmă un adevărat iad. În localitatea Bucha, primarul afirmă că peste 300 de locuitori au fost uciși de ruși în ultimele săptămâni. Mulți civili au fost pur și simplu executați. Preşedintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că a comis un genocid în Ucraina:  "Care este scopul forţelor armate ruse? Vor să captureze atât regiunea Donbas, cât şi tot sudul ţării noastre. Care este obiectivul nostru? Să ne apărăm libertatea, pământul, poporul. Să facem tot ce putem să-i respingem".

Ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, vorbește despre cea mai mare crimă din acest secol: "Masacrul de la Bucha este cea mai îngrozitoare atrocitate a secolului al XXI-lea. Toţi vorbim despre Bucha, dar nu trebuie să uităm despre alte oraşe şi sate din regiunea Kiev care au devenit, de asemenea, scena crimelor armatei ruse, ca şi întreaga regiune Kiev. Fără nicio exagerare, din ce vedem la Bucha şi în împrejurimi, putem spune că Rusia este mai rea decât Statul Islamic la nivelul şi cruzimea crimelor comise. Vom aduna toate dovezile, vom coopera cu toate instituţiile publice relevante pentru a-i identifica şi aduce în faţa justiţiei pe toţi cei vinovaţi pentru aceste crime".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că armata rusă se regrupează și pregătește noi atacuri.

Numeroși oficiali europeni au declarat că orice potențiale crime de război vor trebui anchetate. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că Uniunea Europeană este șocată de atrocitățile comise de trupele rusești, iar europenii vor ajuta Ucraina în investigații. Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a anunțat că Londra va susține investigațiile Curții Internaționale de Justiție.

FILMUL EVENIMENTELOR

ACTUALIZARE 23.54 Şapte persoane au fost ucise şi 34 au fost rănite într-o zonă rezidenţială din Harkov.

"Ocupanţii ruşi au bombardat clădiri rezidenţiale din cartierul Slobodski din Harkov. Rezultatul, au fost avariate mai mult de zece case şi un depozit de troleibuze. Potrivit informaţiilor preliminare, şapte persoane au fost ucise, 34 au fost rănite, printre care trei copii", a precizat serviciul de presă al biroului procurorului regional.

ACTUALIZARE 23.35 2.694 de persoane au fost evacuate duminică prin coridoarele umanitare, a anunțat vicepremierul Iryna Vereshchuk.

ACTUALIZARE 22.38 Consilierul prezidențial ucrainean Alexey Arestovich a publicat o listă cu unitățile și diviziile ruse care au fost în orașele Bucha, Gostomel și Irpin.

La această oră sunt raportate explozii în vestul Ucrainei.

ACTUALIZARE 22.18"Crimele îngrozitoare comise în Ucraina de soldații ruși trebuie judecate și pedepsite de justiția internațională. Copiii, femeile, civilii abuzați și uciși cu sânge rece așteaptă să li se facă dreptate", a transmis premierul României, Nicolae Ciucă.

ACTUALIZARE 22.08 Ambasadorul american la Națiunile Unite, Linda Thomas -Greenfiled, este la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Diplomatul de rang înalt i-a vizitat astăzi pe refugiații ucraineni.

ACTUALIZARE 21.58 Soldații ruși s-au retras complet din regiunea Cernihiv, anunță jurnalistul Illia Ponomarenko.

Slovacia va plăti în ruble pentru gazul rusesc, a anunțat ministrul Economiei, Richard Sulik.

ACTUALIZARE 21.15 "Lumea a văzut deja multe crime de război, în vremuri diferite, pe continente diferite. Dar este momentul ca aceste crime de război comise de militarii ruși să devină ultima manifestare a unui asemenea rău pe pământ", a transmis duminică seara președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 20.45 Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că crematoriile mobile pe care invadatorii le-au adus cu ei erau pentru civili.

ACTUALIZARE 19.49 Cadavrele a 410 civili au fost găsite în localitățile din regiunea Kiev recent preluate de forţele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunţat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit AFP şi Reuters. "Experţii medico-legali au examinat deja 140", a menționat ea, în cadrul unei emisiuni transmise de mai multe posturi de televiziune ucrainene.

ACTUALIZARE 19.17 Reacția ministrului român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la atrocitățile dezvăluite în orașele ucrainene.

ACTUALIZARE 18.46 Moscova neagă faptul că soldații ruși au ucis civili pe străzi la Bucha. "Niciun localnic nu a fost supus unor acţiuni violente".

ACTUALIZARE 18.30 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, declară doliu național luni, 4 aprilie, pentru victimele din Ucraina.

ACTUALIZARE 18.10 Un atac cu rachete a fost lansat în Vasilkov. Mai multe proiectile au fost doborâte.

ACTUALIZARE 17.52 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unui genocid în Ucraina pentru a elimina întreaga naţiune. "Da, este un genocid. Eliminarea întregii naţiuni şi a întregului popor. Suntem cetăţeni ai Ucrainei. Putem avea peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi", a declarat el într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS.

ACTUALIZARE 17.00 Cadavrele a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună la Bucha, a declarat şeful echipelor locale de salvare, Serhii Kapliceni. El le-a arătat locul jurnaliştilor AFP.

Cele puţin 10 trupuri neînsuflețite erau vizibile, unele doar parţial îngropate, în spatele unei biserici din centrul acestei localităţi situate la nord-vest de capitala Ucrainei, precizează agenţia franceză de presă. Mai multe cadavre erau în saci mortuari, în timp ce altele aveau haine civile.

"Aici, în acest mormânt lung, sunt îngropate 57 de persoane", a spus Kapliceni, care coordonează operaţiunea de recuperare a trupurilor neînsuflețite.

ACTUALIZARE 16.45 La Irpin, soldații ruși au împușcat femei și au trecut cu tancurile peste cadavrele lor, a declarat primarul Oleksandr Markushin.

ACTUALIZARE 16.38 Ministerul Apărării rus nu a comentat până acum acuzaţiile privind crimele comise la Bucha.

Patriarhul Kirill al Rusiei a susținut însă la slujba desfășurată astăzi la cea mai mare biserică a forțelor armate că Rusia este o țară "iubitoare de pace".

"Toți soldații care iau parte la invadarea Ucrainei ar trebui să fie aduși în fața unui tribunal pentru crime de război", scriu hackerii de la Anonymous, care au publicat datele a nu mai puțin de 120 de mii de soldați ruși care iau parte la război.

ACTUALIZARE 16.00 Lumea întreagă reacționează după masacrul de la Bucha.

#BuchaMassacre. Se înmulțesc acuzațiile privind comiterea de crime de război de către armata rusă în Ucraina. "Atrocități", "masacru deliberat" și "genocid" sunt cuvintele folosite pentru a descrie ce au făcut rușii la Bucha

ACTUALIZARE 15.53 Papa Francisc s-a rugat pentru "Ucraina martiră" în timpul vizitei sale în Malta. Anterior, el a confirmat că ia în calcul o vizită în Ucraina.

ACTUALIZARE 14.40 Două explozii au fost auzite în oraşul Belgorod din Rusia, aflat în apropierea graniţei cu Ucraina, au declarat doi martori pentru Reuters. Cauza exploziilor nu este cunoscută deocamdată. Un martor a declarat că exploziile au fost atât de puternice, încât ferestrele locuinţei din Belgorod au trepidat. Exploziile se produc la câteva zile după ce Ministerul Apărării rus a declarat că două elicoptere ucrainene au lovit un depozit de combustibil din oraş, după ce au intrat în Rusia la altitudine extrem de joasă, în primele ore ale dimineţii de vineri.

ACTUALIZARE 13.09 Acuzațiile privind atacurile împotriva civililor în timpul invadării Ucrainei de către Rusia trebuie investigate ca și crime de război, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, care a adăugat că Marea Britanie va sprijini pe deplin un astfel de demers al  Curții Penale Internaționale. „Pe măsură ce trupele ruse sunt forțate să se retragă, observăm tot mai multe dovezi ale actelor îngrozitoare ale forțelor invadatoare în orașe precum Irpin și Bucha”, a spus Truss, într-un comunicat  citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 12.37 Armata rusă a anunţat că va deschide duminică mai multe coridoare de evacuare pentru străinii din Mariupol şi Berdiansk, oraşe în sud-estul Ucrainei, transmite dpa. General maiorul Mihail Mizinţev a declarat că cetăţenii străini vor putea părăsi Mariupol şi să se îndrepte către Berdiansk, în timp ce cei aflaţi în Berdiansk vor putea să părăsească zona fie pe cale terestră, către Crimeea (provincie ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 - n.r.), fie prin zone controlate de ucraineni, a relatat agenţia de presă rusă TASS.

ACTUALIZARE 11.58 Purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că autoritățile din Ucraina au descoperit ceea ce „seamănă cu crime de război”, inclusiv cadavrele unor civili executați și gropi comune, în urma rușilor care se retrăgeau din zonele țării devastate de război.  Serghei Nikiforov a declarat pentru emisiunea de duminică dimineața de la BBC că scenele care au fost descoperite în teritoriile lăsate în urmă de trupele ruse, precum orașul Bucha, sunt „foarte greu de descris”.

ACTUALIZARE 10.39 Demersul de evacuare a civililor din Mariupol cu ajutorul Crucii Roșii continuă duminică. „Șapte autobuze vor încerca să se apropie de Mariupol, însoțite de Comitetul Internațional al Crucii Roșii”, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk. În total vor fi 17 autobuze pregătite pentru a evacua oamenii din Mariupol și Berdiansk, a mai spus oficialul.

ACTUALIZARE 10.00 Negociatorul-șef rus Vladimir Medinski a declarat că poziția Rusiei cu privire la Crimeea și Donbas rămâne neschimbată și că discuțiile de pace nu au progresat suficient pentru o întâlnire a liderilor.  Comentariile lui Medinski par a fi o respingere a informațiilor  anterioare care sugerau că Moscova ar fi fost „verbal” de acord cu propunerile cheie ucrainene, notează The Guardian. Negociatorul ucrainean David Arakhamia  declarase sâmbătă că Rusia „a dat un răspuns oficial tuturor pozițiilor, și anume că acceptă poziția (ucraineană), cu excepția chestiunii Crimeei (care a fost anexată de Rusia în 2014)”.  Într-o postare de pe Telegram, Medinski a scris: „Proiectul de acord nu este gata pentru a fi prezentat la o întâlnire la vârf. Repet din nou și din nou: poziția Rusiei în Crimeea și Donbas rămâne NESCHIMBATĂ.”

ACTUALZARE 09.40 Bombardamente rusești au lovit „infrastructura critică” în orașul-port Odesa, a declarat duminică Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Statului Major Operațional al Administrației Militare Regionale Odesa. „Unul dintre obiectele de infrastructură critică a fost lovit în această dimineață”, a spus el la televiziunea națională. „În prezent situația este sub control, serviciile relevante lucrează pe site. Detaliile vor fi anunțate ulterior”. Un val negru de fum a fost vizibil deasupra orașului duminică dimineață, iar un depozit de combustibil ardea, potrivit unei echipe CNN aflate la fața locului.

(w500) Razboi in

ACTUALIZARE 09.16 Mai multe rachete au lovit duminică dimineaţa o rafinărie în oraşul ucrainean Odesa, ale cărei depozite de combustibil sunt în flăcări şi deocamdată nu se ştie dacă atacul s-a soldat cu victime, transmite EFE. Potrivit sursei citate, rachetele au lovit la ora locală 06:00 această infrastructură situată în nordul oraşului, lângă port, unde ajunge un oleoduct din Rusia.

ACTUALIZARE 09.00 Anton Herashchenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a scris pe contul său Telegram că Odesa a fost atacată din aer. „În unele zone au fost semnalate incendii. Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea aeriană”, a spus el.

ACTUALIZARE 08.33 Ministerul britanic al Apărării a publicat cea mai recentă analiză a situației din Ucraina. Potrivit acesteia, forţele navale ruse continuă blocada coastei ucrainene,  împiedicând autorităţile de la Kiev să se reaprovizioneze pe mare. Rusia are în continuare capacitatea de a încerca o debarcare, dar o astfel de operaţiune are un potenţial de risc tot mai mare, dat fiind că forţele ucrainene au avut suficient timp la dispoziţie pentru a se pregăti pentru o astfel de situaţie. "Minele din Marea Neagră reprezintă un risc serios pentru activitatea maritimă", arată analiza.

ACTUALIZARE 07.49 Mai mulți jurnaliști raportează în această dimineață o serie de explozii în orașul-port din sud Odesa.

Evenimentele ultimelor ore:

Ororile trupelor de ocupație: Cadavrele a cel puțin 20 de civili au fost găsite  pe stradă în orașul Bucha, la nord-vest de Kiev, în urma retragerii forțelor ruse, potrivit imaginilor difuzate sâmbătă de AFP. Cel puțin un cadavru poate fi văzut cu mâinile legate la spate. Primarul orașului Bucha, Anatoliy Fedoruk, a declarat sâmbătă pentru Reuters că civilii au fost executați de forțele ruse în retragere.

Schimbarea către est: Rusia și-a revizuit strategia de război din Ucraina pentru a se concentra pe preluarea controlului asupra Donbasului și a altor regiuni din estul Ucrainei, cu o dată țintă pentru începutul lunii mai, potrivit mai multor oficiali americani. Un consilier prezidențial ucrainean a avertizat sâmbătă că lupta în zilele următoare „nu va fi ușoară” în acele regiuni.

Presiune asupra lui Putin: Președintele rus Vladimir Putin este sub presiune pentru a demonstra că trupele sale sunt capabile de  o victorie, pe măsură ce se înmulțesc eșecurile în război, iar estul Ucrainei este locul cel mai probabil unde se poate realiza acest lucru, spun oficialii americani citați de CNN. Interceptările serviciilor de informații americane sugerează că Putin se concentrează pe sărbătorirea  „Zilei Victoriei” pe 9 mai, o sărbătoare proeminentă în calendarul rus, care marchează capitularea nazistă în al Doilea Război Mondial.

Potențial diplomatic: Un membru al echipei de negocieri ucrainene aflate în discuții cu Rusia a declarat sâmbătă că partea rusă a răspuns pozitiv pozițiilor ucrainene pe mai multe probleme și că există posibilitatea unor „consultări directe” între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și liderul rus Vladimir Putin, în viitor.

Evacuarea civililor: Peste 4.000 de civili ucraineni au putut să plece prin coridoarele de evacuare sâmbătă, potrivit viceprim-ministrului țării. O nouă încercare a Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie de a ajunge la Mariupol este așteptată duminică, după cele eșuate de vineri și sâmbătă.

Transfer de tancuri: SUA sunt așteptate să contribuie la facilitarea transferului de tancuri din epoca sovietică „în câteva zile” în Ucraina, potrivit unei surse familiare cu planul. Sâmbătă, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a cerut SUA și aliaților săi să livreze Ucrainei arme mai grele.

Fără gaz rusesc: Ţările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care "nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie", a indicat sâmbătă şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid, notează AFP.

Citește și Război în Ucraina, ziua 38 | Trupele ruse se retrag din nordul țării. Ucrainenii au controlul regiunii Kiev. În jur de 3 mii de civili au fost evacuați din Mariupol. Harkov este doar o umbră a orașului de acum o lună

Toate informațiile despre războiul din Ucraina AICI

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI