Război în Ucraina, ziua 38 | Trupele ruse se retrag din nordul țării. Ucrainenii au controlul regiunii Kiev. În jur de 3 mii de civili au fost evacuați din Mariupol. Harkov este doar o umbră a orașului de acum o lună

Trupele ruse continuă retragerea din nordul ţării și din regiunea capitalei, dar lasă în urmă un adevărat dezastru și, potrivit președintelui Zelensky, ascund mine în casele localnicilor și chiar prin hainele persoanelor decedate. Printre cei morți la Kiev a fost confirmat și un fotojurnalist ucrainean, colaborator al agențiilor de presă străine. Este al 8-lea ziarist ucis de la începutul invaziei. Președintele Zelensky avertizează că urmează noi ofensive puternice în est și sud. SUA au anunțat un nou pachet de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, unde vor livra echipamente militare și medicale.

02 Aprilie 2022, 07:28 (actualizat 03 Aprilie 2022, 00:14) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Razboi in Ucraina. Civili evacuati"
 |  GALERIE FOTO

În jur de 3 mii de civili au reușit să fie evacuați din Mariupol în mai multe autobuze organizate de Crucea Roșie, dar și într-un convoi de mașini particulare. Acestea din urmă aveau eșarfe albe legate de oglinzi, pentru a arăta că sunt civili, și mesaje scrise că la bord sunt și copii.

Au ajuns cu bine la Zaporojie, oraș situat la 200 de km de Mariupol, dar drumul a fost dificil și au fost opriți de multe ori de trupele ruse și chiar atacați.

"M-am temut că îmi vor lua băiatul. L-au pus să arunce telefonul mobil pe care l-au zdrobit cu bocancii pentru că asculta muzică americană".

În urmă au lăsat un oraș devastat în proporție de 90% și unde mai sunt peste 150 de mii de oameni care își duc zilele printre ruine atunci când au curajul să iasă la suprafață.

Natalya: "Ne-am ascuns aici într-un subsol. Trăim aici pentru că nu ştim ce s-a întâmplat cu apartamentul nostru. Am fugit doar cu câteva lucruri".

Între timp, în nordul Ucrainei, trupele ruse continuă să se retragă, a anunțat președintele Zelensky. Au abandonat inclusiv aerportul Hostomel, dar și mai multe localități unde, pe lângă bombardamente, i-au și terorizat pe localnici.

Volodimir Zelensky, preşedintele Ucrainei: "În est, situaţia rămâne extrem de dificilă. Trupele ruse se îndreaptă spre Donbas şi spre Harkov. Pregătesc noi lovituri. La rândul nostru, ne mobilizăm pentru o apărare mai activă".

Harkov, al doilea oraș că mărime al țării, este unul din cele mai bombardate de la începutul invaziei. Acolo au avut loc lupte aprige, fără ca rușii să reușească să își impună controlul.

Harkov este doar o umbră a orașului care era în urmă cu o lună. Rămân acolo însă cei care încă mai speră că vor fi ajutați și vor reconstrui. Printre ei, un muzician care, în momentele de acalmie, cântă printre ruine și postează pe internet clipurile prin care încearcă să strângă ajutoare umanitare.

HARTA ZILEI

ACTUALIZARE 21.45 Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei nu au fost uşoare, dar este important ca acestea să continue, a relatat sâmbătă agenţia de presă rusă RIA, care a citat o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat postului de televiziune belarus, care urmează să fie difuzat sâmbătă seara, Peskov a mai spus că Rusia ar dori să continue discuţiile cu Ucraina în ţara vecină Belarus, dar că Kievul nu este de acord cu ideea.

Ucraina afirmă că Rusia a acceptat "verbal" propunerile Kievului, cu excepția chestiunii Peninsulei Crimeea

ACTUALIZARE 17.47 Rachetele rusești au lovit calea ferată în regiunea Dnipropetrovsk, iar traficul feroviar a fost oprit.

(w500) Dnipro

ACTUALIZARE 17.13 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cei care colaborează cu ruşii în zonele aflate sub controlul Moscovei din sudul Ucrainei să nu accepte locurile de muncă oferite de ocupanţi.

În mesajul său video înregistrat difuzat zilnic, Zelenski a insistat că aceştia "nu vor putea evita" să răspundă pentru o astfel de colaborare.

Potrivit Ucrainei, Rusia încearcă să înfiinţeze administraţii pro-Moscova în zonele ocupate, notează dpa, preluată de Agerpres.

ACTUALIZARE 17.10 Republica Moldova nu confirmă mobilizarea de trupe rusești în Transnistria.

Ministrul de Externe al R. Moldova a declarat că autoritățile nu confirmă creșterea activității militare în regiunea ocupată.

Continuă monitorizarea și schimbul de informații cu partenerii, transmite The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 16.42 Un cunoscut fotojurnalist ucrainean a fost găsit mort. El a fost asasinat de militarii ruși.

ACTUALIZARE 15.55 Ministrul italian de Externe, Luigi di Maio, a anunțat că țara sa este gata să acționeze ca garant al neutralității Ucrainei. "Italia lucrează non-stop pentru a pune capăt acestui conflict prin sancțiuni și nu va abandona niciodată canalul diplomatic", a spus șeful diplomației de la Roma.

ACTUALIZARE 15.30 Steagul ucrainean a fost arborat deasupra centralei nucleare de la Cernobîl în urma retragerii forțelor ruse, a anunțat sâmbătă compania de stat care supraveghează centralele nucleare, potrivit CNN.  „Astăzi, 2 aprilie, la ora 11:00, s-a înălțat drapelul Ucrainei peste CNE de la Cernobîl și s-a cântat imnul”, a anunțat Energoatom, într-un comunicat pe canalul Telegram. „La ceremonie a fost prezent întregul personal al centralei nucleare de la Cernobîl, care a lucrat eroic în condiţiile dure ale ocupaţiei din 24 februarie şi a asigurat securitatea nucleară şi de radiaţii la staţie şi la instalaţiile din apropiere”, se mai arată în comunicat.

ACTUALIZARE 14.35 Directorul agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a făcut sâmbătă într-o serie de tweet-uri declarații  incendiare care sugerează că Rusia ar putea înceta cooperarea cu Stația Spațială Internațională (ISS) din cauza sancțiunilor internaționale.  „Cred că restabilirea relațiilor normale între partenerii de la Stația Spațială Internațională și în alte proiecte comune este posibilă numai după eliminarea completă și necondiționată a sancțiunilor ilegale”, a spus Rogozin, care a avertizat că Roscosmos va pregăti „propuneri concrete către conducerea țării noastre” cu privire la posibilitatea încetării cooperării la ISS cu agențiile spațiale din SUA, Canada, Uniunea Europeană și Japonia, transmite CNN.

ACTUALIZARE 13.22 Rusia a declarat că un jurnalist proeminent, un blogger video și alte șase persoane din media sunt „agenți străini”. Este cea mai recentă dintr-o serie de astfel de acuzații, despre care criticii spun că sunt menite să înăbușe disidența, notează The Guardian.

ACTUALIZARE 12.57 Anna Fazackerley scrie pentru The Guardian despre  academicienii și oamenii de știință ruși care încearcă să evadeze în țările occidentale, ca răspuns la măsurile draconice puse în aplicare de Putin față de criticii războiului. Cine critică războiul din Ucraina, numit în Rusia "operațiune specială", riscă până la 15 ani de închisoare.

ACTUALIZARE 12.18 Forțele ruse au vizat o rafinărie de petrol ucraineană, într-o serie de atacuri sâmbătă dimineață. Rafinăria din orașul Kremenciuk, din centrul Ucrainei, a fost lovită de „arme cu rază lungă de înaltă precizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, într-un briefing sâmbătă.

ACTUALIZARE 10.47 Administrația Biden va colabora cu aliații pentru a transfera tancuri de fabricație sovietică pentru consolidarea apărării ucrainene în regiunea Donbas din estul țării, a declarat vineri un oficial american, citat de New York Times. Decizia de a acționa ca intermediar pentru a ajuta la transferul tancurilor de fabricație sovietică, pe care trupele ucrainene știu să le folosească, vine ca răspuns la o solicitare a președintelui Volodimir Zelenski.  Este pentru prima dată în război când Statele Unite ajută la transferul de tancuri, notează publicația americană.

(w460) Articol Ne

ACTUALIZARE 10.20 Șapte coridoare umanitare pentru evacuarea oamenilor din regiunile asediate ale Ucrainei sunt planificate pentru azi, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk. Potrivit Reuters, coridoarele planificate includ unul pentru orașul  Mariupol.

ACTUALIZARE 09.30 Andrei Sidorov, de la Universitatea de Stat din Moscova, citat de NEXTA: „Nu sunt sigur că Ucraina, ca multe alte state mici, ar trebui să-și păstreze suveranitatea după operațiunea noastră specială. În lumea de astăzi, suveranitatea se bazează, ne place sau nu, pe fortă".

ACTUALIZARE 08.38 Rachete rusești au lovit două orașe din centrul Ucrainei sâmbătă dimineața, distrugând infrastructura și clădirile rezidențiale, a declarat șeful regiunii Poltava, potrivit Reuters. „Poltava. O rachetă a lovit una dintre facilitățile de infrastructură peste noapte”, a scris Dmitri Lunin într-o postare online. „Kremenchuk. Multe atacuri asupra orașului dimineața.”

ACTUALIZARE 08.19 Forțele ucrainene continuă să avanseze pe măsură ce trupele ruse se retrag din zonele din vecinătatea Kievului. Trupele ruse s-au retras din aeroportul Antonov din Hostomel - sunt informații apărute în ultimul raport al ministerului britanic al Apărării.

ACTUALIZARE 08.06 Volodimir Zelenski și-a avertizat poporul sâmbătă dimineața că forțele ruse care se retrag creează „un dezastru complet” în afara capitalei Kiev, lăsând mine pe „întregul teritoriu”, inclusiv în jurul caselor și cadavrelor. Președintele ucrainean a spus că forțele ruse se retrag încet, dar vizibil din jurul Kievului și din orașul Cernihiv, din nord.

ACTUALIZARE 07.56 Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie (CICR) va încerca azi o nouă misiune de evacuare la Mariupol, după ce vineri a fost obligat să renunțe. Echipa plănuise să conducă un convoi de aproximativ 54 de autobuze și vehicule ucrainene în afara orașului asediat, unde se estimează că 160.000 de persoane sunt captive, dar a anulat misiunea după ce "condițiile au făcut imposibilă continuarea", a declarat organizația.

Evenimentele ultimelor ore:

Evacuarea civililor: Peste 6.000 de persoane au fost evacuate vineri, potrivit oficialilor ucraineni, inclusiv peste 2.000 de la Mariupol. Peste 100.000 de oameni rămân totuși captivi în orașul asediat din sudul țării, iar liderii locali spun că Rusia nu permite intrarea ajutoarelor. Evacuările de la Mariupol vor continua sâmbătă, a declarat un ministru ucrainean.

Zelenski despre mișcările trupelor ruse: Într-o declarație video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că trupele ruse se retrag „încet, dar vizibil” din nordul țării, dar i-a îndemnat pe ucraineni să rămână precauți în timp ce trupele se retrag. Președintele  a spus că sunt în curs de desfășurare pregătiri pentru mai multe atacuri rusești în estul Ucrainei.

Atacuri în estul Ucrainei: Oficiali ucraineni au anunțat vineri bombardamente puternice în estul Ucrainei, în special în regiunea Lugansk din Donbas, pe fondul unei aparente schimbări a Rusiei, care redirecționează eforturile militare în regiune. Șeful NATO a avertizat că forțele ruse se repoziționează în loc să se retragă, în timp ce oficialii ucraineni și americani spun că rușii s-ar putea regrupa în Belarus.

Atacuri asupra estului Ucrainei: oficiali ucraineni au raportat vineri bombardamente puternice în estul Ucrainei, în special în regiunea Lugansk din Donbas, pe fondul unei aparente schimbări a Rusiei de a redirecționa eforturile militare în regiune. Șeful NATO a avertizat că forțele ruse se repoziționează în loc să se retragă, în timp ce oficialii ucraineni și americani spun că rușii s-ar putea regrupa în Belarus.

Ucraina revendică un aeroport-cheie: Imaginile din satelit arată că forțele ruse s-au retras de pe aeroportul Antonov din Hostomel, la 28 mile nord-vest de Kiev. Imaginile confirmă informațiile anterioare ale unui oficial american, care a declarat pentru CNN că armata rusă a părăsit aeroportul, care a fost capturat în prima zi a războiului.

Ajutor suplimentar al SUA: Statele Unite vor oferi încă 300 de milioane de dolari asistență de securitate Ucrainei, a declarat vineri Pentagonul. Noul pachet include drone, sisteme antidrone, vehicule blindate, echipamente de vedere pe timp de noapte și muniție - dar nu unele dintre cele mai mari solicitări ale Ucrainei, cum ar fi avioanele.

Înalt oficial al UE în Ucraina: Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a mers  în Ucraina și s-a întâlnit cu președintele Zelenski, fiind primul lider al unei instituții UE care a vizitat Ucraina de la începutul invaziei ruse. Zelenski a catalogat vizita „eroică”.

Incendiu la depozitul de combustibil din Rusia: Un incendiu uriaș a izbucnit la un depozit de combustibil din Belgorod, un oraș rusesc de lângă granița cu Ucraina, iar Rusia spune că de vină este un atac aerian al elicopterelor ucrainene. Până acum, CNN nu a putut verifica această afirmație, iar Ministerul Apărării ucrainean a declarat pentru CNN că nu are informații despre incident.

Război în Ucraina, ziua 37 | Crucea Roșie: Evacuarea din Mariupol, misiune imposibilă. Harta zonelor recuperate de forțele ucrainene joi și vineri. Atac asupra unui depozit de combustibil din Belgorod, Rusia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina AICI

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI