Război în Ucraina, ziua 37 | Crucea Roșie: Evacuarea din Mariupol, misiune imposibilă. Harta zonelor recuperate de forțele ucrainene joi și vineri. Atac asupra unui depozit de combustibil din Belgorod, Rusia

Armata ucraineană continuă să elibereze localitățile din jurul Kievului. Situația rămâne însă dramatică în estul și sudul țării. Vineri seară, Comitetul Internațional al Crucii Roșii a anunțat că evacuarea din Mariupol a devenit imposibilă. La Belgorod, în Rusia, două elicoptere care au zburat la joasă înălțime au atacat un depozit de combustibil. Kremlinul avertizează că astfel de acțiuni pun în pericol negocierile de pace. În cel mai recent mesaj video, președintele Zelenski a anunțat că a destituit doi generali, pe motiv de trădare.

01 Aprilie 2022, 06:23 (actualizat 01 Aprilie 2022, 21:38) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Ivankiv - eliberat de sub ruși/ FOTO: www.facebook.com/UkraineUA.MFA"
 |  GALERIE FOTO

În ultimele zile, armata ucraineană a reușit să elibereze mai multe localități, inclusiv Irpin. Oficialii NATO și autoritățile de la Kiev știu însă că rușii doar se regrupează și își concentrează eforturile în estul și sudul țării.

La Mariupol continuă luptele. Crucea Roșie încearcă să trimită ajutoare în orașul port unde peste 150 de mii de oameni trăiesc în condiții din cele mai vitrege. Asta după ce, ieri, un convoi cu mâncare și medicamente a fost oprit din drum și vandalizat de soldații ruși care au și bombardat un depozit al Crucii Roșii, gesturi care l-au făcut pe președintele Zelensky să-i catalogheze în termeni din cei mai duri: "Au atâta rău în ei, atâta sete de distrugere, că nici nu mai seamănă a oameni, ci a ceva din altă lume. Monştri care ard şi distrug, care atacă şi nu vor decât să ucidă. Nişte himere din iad".

Cei mai mulți militari ruși au părăsit și zona Cernobîl, de unde, potrivit oficialilor ucraineni, mulți au plecat expuși la un nivel ridicat de radiații și sunt acum la tratament în Belarus. Agenția Atomică Internațională a spus că va demara o anchetă și a avertizat că în jurul fostei centrale nivelul radiațiilor ar putea crește din nou din cauza pământului răscolit de șenilele vehiculelor militare.

Războiul a trecut granița în Federația Rusă. Un incendiu uriaș a cuprins un depozit de combustibil din Belgorod, oraș situat la doar 40 de km de frontiera cu Ucraina. Moscova acuză armata ucraineană că a atacat instalația cu elicoptere. Oficialii de la Kiev se abțin de la comentarii.

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: "Nu pot să confirm sau să neg implicarea Ucrainei în acest incident, pentru că nu posed toate informaţiile militare".

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Este clar că nu putem considera acest lucru ca ceva care va crea condiţii adecvate pentru continuarea negocierilor".

Este al doilea incident înregistrat la Belgorod săptămâna aceasta. Miercuri dimineață au avut loc mai multe explozii la un depozit de muniție, din motive deocamdată necunoscute.

FILMUL ZILEI

ACTUALIZARE 21.34 Trei rachete trase din Crimeea au lovit o așezare din regiunea Odesa. Mai multe persoane au fost rănite, a anunțat președintele Administrației regionale, Maxim Marchenko.

ACTUALIZARE 21.02 Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a întâlnit astăzi cu primarul din Melitopol care a fost răpit și apoi eliberat de ruși, Ivan Fedorov.

ACTUALIZARE 20.36 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să se întâlnească personal cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a ''încorona'' recentele progrese în negocieri. Într-o discuţie telefonică, Erdogan a descris drept constructive şi dătătoare de speranţă negocierile dintre Moscova şi Kiev desfăşurate marţi la Istanbul.

ACTUALIZARE 20.25 Un convoi al Crucii Roşii care se îndrepta spre oraşul asediat Mariupol din Ucraina pentru a-i evacua pe civili a făcut cale întoarsă, a anunţat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, întrucât desfăşurarea operaţiunii a devenit imposibilă, relatează Reuters şi AFP.

"O echipă a CICR care se îndrepta vineri spre Mariupol pentru a facilita evacuarea în siguranţă a civililor a trebuit să se întoarcă la Zaporojie după ce aranjamentele şi condiţiile au făcut ca derularea operaţiunii să fie imposibilă", a precizat CICR într-un comunicat.

Potrivit AFP, echipa CICR care a fost nevoită să se întoarcă era formată din 9 persoane şi 3 vehicule. O nouă tentativă de a-i evacua pe locuitorii din Mariupol va avea loc sâmbătă.

ACTUALIZARE 20.05 Celebrul lunetist canadian Wali, pe care rușii l-au "îngropat" declarativ de mai multe ori, este în viață și se mândrește într-un nou instantaneu publicat pe rețele de socializare cu un pachet de hrană militară rusească.

ACTUALIZARE 19.55 Pompierii ruși au reușit să localizeze incendiul de la depozitul de combustibil din Belgorod, luat la țintă dimineață de două elicoptere.

ACTUALIZARE 19.03 Suburbia Bucha, Kiev, a fost eliberată. Cum au fost respinse trupele rusești din apropierea Kievului în ultima săptămână, în grafic animat:

ACTUALIZARE 18.30 A avut loc un al doilea schimb de prizonieri.

86 de militari ucraineni capturați se întorc acasă. 15 dintre ei sunt femei, a anunțat ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate.

ACTUALIUZARE 17.05 Consilierul prezidențial al lui Volodimir Zelenski Oleksiy Arestovych a declarat că leadershipul rus este responsabil de ceea ce se întâmplă pe teritoriul Federației Ruse, prin urmare liderii ruși trebuie să își dea seama ce s-a întâmplat la Belgorod.

ACTUALIZARE 16.50 Guvernul german a permis unei companii cehe să vândă Ucrainei 58 de vehicule de luptă pentru infanterie, care au făcut parte iniţial din echipamentele armatei fostei Republici Democrate Germane, potrivit dpa.

A fost emis un permis pentru vehicule blindate de luptă bV-501 (fostele BMP-1), a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german.

ACTUALIZARE 16.17 Nathan Ruser, cercetător la Institutul Australian de Politici Strategice, a alcătuit o hartă a zonelor recuperate astăzi și ieri de forțele ucrainene.

ACTUALIZARE 16.10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a continuat astăzi convorbirile cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Cursul și perspectivele negocierilor pentru pace, precum și importanța garanțiilor de securitate au constituit temele esențiale.

ACTUALIZARE 16.02 Satul Ivankiv, de la nord de Kiev, este din nou sub controlul Forțelor armate ucrainene. Localitatea a fost sub ocupația rușilor încă din primele zile ale invaziei.

Locuitorii s-au adunat astăzi lângă Consiliul local să celebreze eliberarea.

ACTUALIZARE 15.30 Kremlinul s-a oferit vineri să-i ''explice'' conflictul din Ucraina lui Gerard Depardieu, considerând că celebrul actor francez ''nu înţelege'' situaţia, după ce acesta denunţase ''excesele nebuneşti'' ale lui Vladimir Putin.

''Cred că Depardieu nu înţelege probabil ceea ce se întâmplă, întrucât nu este implicat pe deplin în actualitatea politică'', l-a persiflat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ''Nu înţelege (...) ce sunt (regiunile separatiste proruse din Ucraina) Doneţk şi Lugansk, nu este la curent cu bombardamentele asupra civililor'', acţiuni pentru care Moscova acuză Kievul, a mai spus el. ''Dacă este necesar, suntem gata să-i povestim şi să-i explicăm ca să poată înţelege mai bine. Dacă doreşte acest lucru'', a mai spus Peskov.

ACTUALIZARE 15.06 Primarul orașului Cernihiv a anunțat că că bombardamentele rusești au distrus secția de oncologie a unui spital din oraș, la doar câteva zile după ce Rusia declarase că va „reduce drastic” asaltul militar asupra Kievului și Cernihivului.

ACTUALIZARE 14.59 Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că îi va spune lui Vladimir Putin că el și Volodimir Zelenski trebuie să facă un pas pentru a soluționa problemele din regiunea Donbas și din Crimeea, relatează Reuters.   Erdogan le-a spus jurnaliștilor la Istanbul că va avea discuții telefonice cu Vladimir Putin și va reînnoi oferta de a găzdui negocieri ruso-ucrainene.

ACTUALIZARE 14.40 Aproximativ 2.000 de civili ar fi fost evacuați în siguranță din orașul ucrainean Mariupol asediat de forțele ruse, potrivit autorităților locale.  Mai multe mașini private s-au alăturat celor 42 de autobuze escortate de Crucea Roșie și de vehiculele serviciilor de urgență ucrainene din apropierea Berdiansk până în orașul Zaporojie, aflat sub control ucrainean, a postat  pe canalul Telegram consiliul orașului Mariupol.

ACTUALIZARE 14.07 Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a anunțat că va conduce o misiune la Cernobîl „cât mai curând posibil”.

ACTUALIZARE 13.58 Discuțiile dintre Ucraina și Rusia s-au reluat în format online, a anunțat biroul prezidențial ucrainean, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că presupusul atac ucrainean asupra unui depozit de combustibil rusesc din Belgorod nu creează condiții confortabile pentru a continua discuțiile de pace.

El a adăugat că autoritățile fac totul pentru a reorganiza lanțul de aprovizionare cu combustibil și pentru a evita întreruperea aprovizionării cu energie a orașului.

ACTUALIZARE 13.45 Primarul orașului  Mykolaiv, Vitaliy Kim, a declarat că 28 de persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc  asupra clădirii administrației regionale din orașul din sudul Ucrainei.  Atacul a avut loc marți la ora locală 8:45 (5:45 GMT), când o rachetă a făcut o gaură prin clădirea guvernamentală de nouă etaje, distrugând biroul guvernatorului Kim. Autoritățile au căutat zile întregi supraviețuitori sub dărâmături.

ACTUALIZARE 13.25 Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) trimite echipe în Mariupol, oraş-port la Marea Azov, asediat de forţele ruse, şi speră că evacuarea a mii de civili poate începe vineri, a afirmat un purtător de cuvânt al CICR, potrivit Reuters.  Totuşi, convoiul CICR nu a primit autorizaţia de a aduce ajutoare umanitare.

ACTUALIZARE 12.06 Militari ruşi se află în continuare în "zona de excludere" din jurul centralei nucleare Cernobîl, potrivit Kievului. Şefului Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere, Ievhen Kramarenko, a confirmat vineri la televiziunea ucraineană că forţele ruse care ocupau centrala nucleară de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie au părăsit centrala, dar că unele efective militare au fost văzute în zona de excludere în afara perimetrului centralei nucleare dezafectate.

ACTUALIZARE 11.22 Forțele ruse nu au permis ca ajutoarele umanitare să ajungă în orașul asediat Mariupol, a declarat vineri un consilier al primarului orașului, care a adăugat că este în continuare extrem de dificil pentru locuitori să părăsească orașul. Un coridor umanitar la Mariupol a fost anunțat de partea rusă pentru joi și vineri.

ACTUALIZARE 11.00 Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a apreciat joi că nu există motive pentru a crede că războiul pornit de Rusia împotriva ţării sale se va încheia în câteva zile, informează vineri thenews.pl. Kuleba a făcut acest comentariu într-un interviu acordat postului polonez de ştiri TVN24. El a declarat că, în calitate de diplomat, 'crede în negocieri'' şi a remarcat că la recenta rundă de discuţii de la Istanbul s-a constatat "o schimbare clară de ton'' din partea delegaţiei ruse. În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean a spus că, deşi Rusia ''şi-a retras unele unităţi şi echipamente din nordul Ucrainei'', mai multe oraşe ucrainene continuă să fie bombardate, iar ''ruşii declară deschis că plănuiesc o ofensivă pe scară largă în regiunea Donbas''.

ACTUALIZARE 09.44 Câteva orașe din regiunea Lugansk din estul Ucrainei au fost lovite de „bombardamente puternice” din partea forțelor ruse, a declarat vineri guvernatorul militar regional.

ACTUALIZARE 09.20 Liderii Uniunii Europene  și ai Chinei se vor întâlni azi pentru un prim summit în doi ani, iar Bruxelles-ul dorește să primească asigurări de la Beijing că nici nu va furniza Rusiei arme și nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei, transmite The Guardian.

Oficiali UE apropiați de pregătirile pentru  summit au declarat că orice ajutor acordat Rusiei ar afecta reputația internațională a Chinei și ar pune în pericol relațiile cu cei mai mari parteneri comerciali ai săi - Europa și Statele Unite.

ACTUALIZARE 08.26 Incendiu la un depozit de petrol din Belgorod, Rusia. „Serviciile de urgență au mers la locul incendiului și se iau măsuri pentru eliminarea acestuia”, a declarat guvernatorul regiunii, pe canalul său Telegram. Autoritățile locale dau vina pe atacuri aeriene ale armatei Ucrainei.

ACTUALIZARE 07.59 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov — care a sosit joi la New Delhi — urmează să se întâlnească vineri cu prim-ministrul indian Narendra Modi, potrivit ministerului rus al Afacerilor Externe.

ACTUALIZARE 07.57 Australia va trimite în Ucraina vehicule blindate produse la nivel local , după o solicitare a președintelui Volodimir Zelensky, a anunțat  vineri prim-ministrul australian Scott Morrison.

ACTUALIZARE 07.39 Președintele georgian Salome Zurabishvili a declarat pentru CNN că Georgia se va alătura sancțiunilor financiare internaționale împotriva Rusiei. Georgia refuzase până acum să sancționeze Rusia ca răspuns la invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

ACTUALIZARE 07.12 Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina urmează să reia în această dimineață în format online, concentrându-se pe cadrul de pace prezentat de partea ucraineană în timpul discuțiilor  față în față la Istanbul, de la începutul acestei săptămâni.

ACTUALIZARE 06.28 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri dimineața, potrivit The Guardian, că forțele ucrainene se pregătesc pentru noi atacuri rusești asupra regiunii Donbas din sud-est, după ce au respins asaltul trupelor rusești Rusiei asupra capitalei Kiev.  Zelenski a mai spus că trupele ruse continuă să părăsească nordul țării, dar a descris această mișcare drept o retragere tactică.

Evenimentele ultimelor ore

Coridor umanitar:  Forțele ruse au declarat că vor redeschide vineri coridorul de evacuare de la orașul asediat Mariupol la Zaporojie. Potrivit autorităților ucrainene, convoaiele s-au confruntat joi cu mai multe probleme:  trupele ruse au confiscat ajutoare și au blocat autobuzele care ar fi trebuit să îi transporte pe civili. Ministerul rus al Apărării a declarat că armata va redeschide coridorul umanitar de la orașul sudic Mariupol la Zaporojie pe 1 aprilie, la cererea liderilor Franței și Germaniei. Coridorul se va deschide de la ora 10.00 a.m., ora Moscovei, iar trupele ruse vor stabili un punct intermediar în orașul Berdiansk, din sud, a spus ministerul. Franța a declarat că coridorul de evacuare de joi a fost „insuficient” pentru a permite salvarea de la Mariupol. Ministrul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat că aproximativ 100.000 de civili au rămas prinși în orașul ajuns o ruină, după  săptămâni de bombardament din partea forțelor ruse. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) se pregătește să faciliteze trecerea în siguranță a civililor din Mariupol.

Situația evacuărilor de joi: Forțele ruse au confiscat joi 14 tone de ajutor umanitar din autobuzele cu destinația Melitopol, în sudul Ucrainei, potrivit  ministrului ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar. Vereshchuk a spus că mâncarea și medicamentele au fost încărcate în 12 autobuze. Forțele ruse au blocat, de asemenea, 45 de autobuze care mergeau spre Berdiansk, în drum spre Mariupol, a adăugat ea.  1.458 de persoane au ajuns joi la Zaporojie cu propriile lor mașini, a spus Vereshchuk. 631 dintre ei au scăpat din Mariupol. 827 erau din Berdiansk, Enerhodar, Melitopol, Polohy, Huliapole și Vasylivka din regiunea Zaporojjie.

Generali ucraineni destituiți:  Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a destituit  doi generali ucraineni de rang înalt, numindu-i „antieroi” în discursul său de noapte postat joi seară pe rețelele de socializare. "Astăzi s-a luat o altă decizie în ceea ce privește antieroii. Acum nu am timp să mă ocup de toți trădătorii. Dar treptat toți vor fi pedepsiți", a spus el. Generalii sunt  fostul șef al Departamentului principal de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Naumov Andriy Olehovych, și fostul șef al Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovych.

Roberta Metsola merge la Kiev: Preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola a anunţat joi seară, pe Twitter, că este "în drum spre Kiev".

Ostatici de la Cernobîl:  Trupele ruse au luat ostatici un număr nespecificat de militari ucraineni  după ce au părăsit centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina, potrivit oficialilor. Agenția nucleară de stat Energoatom a postat o declarație pe Telegram, citând lucrătorii din uzină:  "În timp ce fugeau de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanții ruși au luat cu ei membri ai Gărzii Naționale, pe care îi ținuseră ostatici din 24 februarie."

Forțe din Georgia: Rusia își redistribuie unele dintre forțele din țara Georgia pentru a-și consolida invazia Ucrainei, au anunțat joi serviciile de informații militare britanice.  „Între 1.200-2.000 dintre aceste trupe rusești sunt reorganizate în 3  grupuri tactice de batalion”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie într-o actualizare a informațiilor, adăugând: „Este foarte puțin probabil ca Rusia să plănuiască să genereze întăriri în acest mod și este un indiciu al pierderilor neașteptate pe care le-a suferit în timpul invaziei”.

SUA recurg la rezervele strategice de petrol: Președintele SUA Joe Biden a confirmat recurgerea la rezervele strategice de petrol pentru a reduce prețul gazelor. Joe Biden a spus că planul său de a elibera 1 milion de barili pe zi din rezervele strategice de petrol ale SUA are scopul de „a atenua durerea pe care o simt familiile în acest moment, va pune capăt acestei epoci a dependenței și a incertitudinii și va pune o bază nouă pentru o independență energetică americană adevărată și durabilă”.

Gaz rusesc, plătit doar în ruble: Președintele Vladimir Putin a semnat decretul prin care, începând din 1 aprilie, toate plățile pentru gaze și alte livrări din sectorul energetic se vor face în ruble,  la un curs stabilit de Banca Națională a Rusiei. În grupul de țări așa-zis neprietenoase figurează statele din Uniunea Europeană, în ansamblu, deci și România. În caz de neplată, în condițiile impuse de Moscova, aceste țări vor rămâne fără gaz.

Război în Ucraina, ziua 36 | Putin, decret prin care gazul se plătește în ruble, de vineri. Franța, Germania și Marea Britanie refuză să accepte condiția | Autobuzele pentru evacuarea civililor din Mariupol, blocate de ruși

Toate informațiile despre războiul din Ucraina AICI

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI