Război în Ucraina, ziua 363. Forțele ruse au ucis civili în Herson, în timp ce Putin acuza Occidentul în discursul despre starea națiunii. Joe Biden, discurs istoric la Varșovia

21 februarie 2023, 07:58

ACTUALIZARE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat  că principalul scop al Rusiei este de a se asigura că va continua să fie respectată paritatea nucleară cu Statele Unite ale Americii.

Peskov a făcut aceste precizări la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia îşi va suspenda participarea la noul tratat START de control al armamentului nuclear, care limitează numărul de focoase nucleare ce pot fi desfăşurate atât de Rusia, cât şi de SUA.

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Viața locuitorilor din Bucea merge mai departe, dar sufletul lor e plin de cicatrici. „Soţul meu a început să strige ‘Aici sunt oameni paşnici, nu trageţi!’ L-au torturat şi apoi l-au împuşcat

ACTUALIZARE Republica Moldova a fost menționată în discursul lui Joe Biden de la Varșovia, care și a cerut aplauze pentru președinta Maia Sandu, aflată în auditoriu.

„A fost voinţa poporului Moldovei de a trăi în libertate. Şi-a câştigat independenţa şi s-a angajat pe calea aderării la Uniunea Europeană”, a ținut să remarce Joe Biden.  „Preşedinta Sandu e printre noi. Sunt mândru să fiu alături de dvs. și de poporul Moldovei, care iubește libertatea”, a declarat Biden.

ACTUALIZARE Joe Biden, discurs istoric de la Varșovia Kievul este puternic! Kievul este mândru! Este liber! Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia! Niciodată! – a declarat președintele american în discursul său. Este determinarea poporului din Republica Moldova  de a trăi în libertate, câștigarea independenței i-a oferit calea spre Europa. Doamna președinte Sandu, sunt mândru să mă aflu alături de dvs, a mai transmis liderul de la Casa Albă.

CITIȚI ȘI: LIVE Joe Biden, discurs istoric la Varșovia. Președintele american a avut discuții cu omologul polonez, Andrzej Duda: Sprijinul SUA pentru Ucraina este neclintit

ACTUALIZARE Fosta republică sovietică Belarus îşi va extinde legislaţia penală pentru a permite aplicarea pedepsei cu moartea pentru funcţionarii publici şi personalul militar pentru „înaltă trădare”.

Republica Belarus, condusă de preşedintele autocrat Aleksandr Lukaşenko, este ultima ţară din Europa unde se mai aplică pedeapsa cu moartea.

ACTUALIZARE Ţările membre ale Uniunii Europene (UE) vor accelera furnizarea de arme şi de muniţii pentru Ucraina, a dat asigurări, marţi, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

„Am trimis o scrisoare tuturor miniştrilor apărării ai ţărilor din UE, pe care ei o vor primi astăzi, pentru a le cere să furnizeze muniţii Ucrainei, trase din stocurile lor şi provenind din comenzi deja plasate”, a precizat Josep Borrell în timpul unei conferinţe de presă la sediul NATO.

CITIȚI ȘI:

Culisele discursului istoric al președintelui SUA, Joe Biden, la un an de când Rusia a invadat Ucraina. Trimisul special al TVR în Polonia, Ramona Avramescu: La Varșovia pare că ne pregătim de curcubeu 2.0. „I like your hat”

ACTUALIZARE Un bombardament al forțelor ruse asupra unei pieţe şi unei staţii de transport în comun din Herson a ucis marţi şase civili şi a rănit alţi 12, au anunţat forţele armate ucrainene într-un comunicat preluat de Reuters.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a anunţat că oraşul Herson a fost bombardat în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin ţinea un discurs în care susţinea că Rusia nu este în război cu poporul ucrainean.

Volodimir Zelenski a postat pe rețelele sociale fotografii cutremurătoare din Herson.

ACTUALIZARE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a apreciat marţi, la Atena, drept ”foarte dezamăgitoare şi iresponsabilă” decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la tratatul New START (Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi.

ACTUALIZARE Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, aflată în vizită în Ucraina, a calificat marţi drept „propagandă” discursul susţinut în aceeaşi zi de preşedintele rus Vladimir Putin, mărturisind că spera la ceva mai constructiv.

ACTUALIZARE Forțele rusești au bombardat zone civile din orașul Herson din sudul țării, ucigând șase persoane și rănind alte 12, în timp ce președintele rus, Vladimir Putin, rostea discursul despre starea națiunii.

ACTUALIZARE Departamentul de Stat după declarațiile lui Putin privind suspendarea participării la Tratatul New START: „Este neclar dacă va exista vreun impact practic”. Rusia nu respecta condițiile tratatului

ACTUALIZARE Sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru Ucraina rămâne ferm, a declarat preşedintele Joe Biden la întrevederea cu omologul său polonez, Andrzej Duda. ”Aşa cum i-am spus preşedintelui Zelenski când am vorbit la Kiev ieri, pot spune că sprijinul nostru pentru Ucraina rămâne neclintit”, a afirmat Biden. El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică este mai solidă ca niciodată.

Vizita președintelui Joe Biden în Polonia este un semnal al angajamentului Statelor Unite pentru menținerea securității în Europa, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda.  „Este un semnal important de securitate, un semnal al responsabilității Statelor Unite pentru securitatea lumii și a Europei”, i-a spus Duda lui Biden, în timpul întâlnirii bilaterale.

CITIȚI ȘI: Autorităţile române suspendă activitatea Centrului Rus pentru Cultură şi Ştiinţă, deoarece era folosit ca instrument de propagandă și dezinformare. Ambasadorul rus, convocat la MAE

ACTUALIZARE Rusia bombardează intens Herson. Rachete împotriva oamenilor, clădirilor rezidențiale, farmaciilor, piețelor, parcărilor de vehicule… Înfrângerea invadatorilor ruși pe teritoriul ucrainean înseamnă salvarea de teroare atât a Ucrainei, cât și a altor națiuni din Europa, pe care Rusia vrea să le cucerească. Teroarea trebuie să piardă! – a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.

ACTUALIZARE Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a denunţat marţi „absurditatea” acuzaţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin care a afirmat că ameninţarea occidentală împotriva Rusiei justifică invadarea Ucrainei.

„Nimeni nu atacă Rusia. Este absurdă în ideea că Rusia era sub o formă de ameninţare militară din partea Ucrainei sau a oricui altcuiva”, a declarat reporterilor Sullivan.

ACTUALIZARE Președintele SUA, Joe Biden, a fost primit la palatul prezidențial de președintele polonez și Andrzej Duda.

 

 

ACTUALIZARE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat după discursul lui Vladimir Putin și a respins acuzațiile lansate de acesta la adresa NATO și a Occidentului, subliniind ca Federația Rusă este agresorul.

Președintele Putin nu se pregătește pentru pace, se pregătește pentru război și pentru noi ofensive, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a spus că regretă decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la cel mai recent tratat bilateral „Start” de control al armelor nucleare. El a cerut Moscovei să-și reconsidere poziția.

ACTUALIZARE Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională a lăudat, marți dimineață, Polonia pentru rolul său și a spus că cei doi lideri Joe Biden și Andrzej Duda vor purta discuții despre întărirea flancului estic al NATO.

Polonia a fost un jucător esențial, deoarece a găzduit un număr foarte mare de refugiați ucraineni. A fost un centru logistic esențial pentru asistența militară care merge în Ucraina și a fost o voce puternică, ca parte a unui efort occidental unificat de a încerca să se asigure că nu există fisuri – că vestul și coaliția mai mare de națiuni se mențin puternic împreună. , atâta timp cât este nevoie”, a spus Sullivan.

ACTUALIZARE Putin a anunțat că suspendă participarea Rusiei la tratatul New Start de reducere a armelor nucleare cu SUA.

Vladimir Putin, discurs despre starea națiunii. ”Rusia va răspunde oricăror provocări. Pentru că suntem cu toții o singură țară. Avem încredere în puterea noastră. Adevărul este cu noi”

ACTUALIZARE Prim-ministrul Italiei Giorgia Meloni a sosit la Kiev. Postul de radio, Suspilne, a publicat un clip video cu ea sosind cu trenul.

 

ACTUALIZRE Site-urile media oficiale ruse au suferit întreruperi în timpul discursului lui Putin

ACTUALIZARE Kievul rezistă, a spus-o și președintele american, însă în toată nenorocirea pe care o trăiesc de un an de zile, oamenii aveau nevoie de un astfel de moment, susțin analiștii. Lângă Kiev, la Bucea, se află și corespondentul TVR Alexandru Costache.

ACTUALIZRE Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, se deplasează marţi la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi va vizita localităţile Irpin şi Bucea, simbol al masacrelor comise de armata rusă, potrivit EFE.

ACTUALIZARE Turnul Eiffel va fi iluminat în culorile Ucrainei pentru a marca un an de la declanşarea invaziei ruse

ACTUALIZARE Un tribunal rus a condamnat doi inculpaţi la trei ani şi jumătate într-o colonie cu regim strict pentru acţiuni de sabotare a căilor ferate într-o regiune limitrofă Ucrainei, primele condamnări pentru sabotaj de la începutul invaziei Rusiei, au relatat marţi media ruse, citate de Reuters, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE  De la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia s-au înregistrat cel puțin 18.955 de victime civile, potrivit Oficiului Națiunilor Unite al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR), transmite The Guardian.

ACTUALIZARE Comisia Europeană analizează modalităţile prin care poate utiliza bugetul blocului comunitar pentru a face plăţi în avans către producătorii de armament şi muniţie, în ideea de a-i stimula să majoreze producţia şi de a accelera livrările de arme destinate Ucrainei, informează Financial Times citând surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres

ACTUALIZARE Preşedintele american Joe Biden a sosit luni seară în Polonia cu trenul din Ucraina, după o vizită-surpriză la Kiev, a informat agenţia de presă poloneză PAP, citată de France Presse.

ACTUALIZARE Vladimir Putin își va rosti astăzi discursul despre starea națiunii în fața Adunării Federale a Rusiei, unde se va adresa ambelor camere ale parlamentului și își va prezenta obiectivele pentru cel de-al doilea an al invaziei sale în Ucraina.

Președintele rus va informa elita politică și militară a Rusiei despre starea a ceea ce el numește „operațiune militară specială” în Ucraina, cu mulți dornici să afle care sunt planurile sale pentru anul următor.

ACTUALIZARE Bilanţul războiului este terifiant. Potrivit estimărilor, au fost 180.000 de morţi şi răniţi în armata rusă și peste 100.000 de morţi şi răniţi în cea ucraineană, fiind de asemenea omorâți aproximativ 30.000 de civili, conform unei estimări publicate de Agenția France Presse.

ACTUALIZARE SUA vor livra Ucrainei un nou pachet de ajutor suplimentar al SUA în valoare de 500 de milioane de dolari (415 milioane de lire sterline), inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindare și radare de supraveghere aeriană.

Joe Biden a făcut anunțul în timpul unei vizite surpriză la Kiev, luni.

ACTUALIZARE China, „foarte îngrijorată” de conflictul din Ucraina care „se intensifică şi chiar scapă de sub control”, îndeamnă la „promovarea dialogului”, a declarat marţi ministrul chinez de Externe, Qin Gang, relatează AFP.

Sumarul ultimelor evenimente:

  • Serviciului Federal de Statistică Rosstat: Economia Rusiei s-a contractat cu 2,1% în 2022. Suportă mai bine decât se estima impactul sancțiunilor occidentale
  • Vizită surpriză, simbolică şi istorică a președintelui Joe Biden la Kiev. „Amintiți lumii, în fiecare zi, ce înseamnă curajul. Vom fi alături de dvs cât timp va fi nevoie”
  • Mulţi dintre cei care luptă pentru Ucraina sunt din satele regiunii Cernăuţi unde aproape că nu e zi în care să nu fie câte o înmormântare. Uneori chiar şi 5 ori 6, odată cu înteţirea bombardamentelor din Bahmut.
  • Ucraina: Ministerul rus al Apărării confirmă că trupele ruse au capturat o localitate la nord de Bahmut
  • Ucraina: Şeful grupării Wagner acuză responsabilii militari ruşi că îi blochează accesul la muniţii
  • Moscova a fost anunțată că Joe Biden ajunge la Kiev. Vizita, îndelung planificată. Bloggeri militari ruşi: „Umilire demonstrativă a Rusiei”
  • Zelenski, în Die Welt: Dacă China se aliază cu Rusia va fi război mondial
  • Republica Moldova cere Uniunii Europene sancţionarea oligarhilor moldoveni care ajută Moscova
  • Preşedintele Joe Biden este aşteptat să susţină un discurs istoric la Varşovia
  •  

    Urmărește-ne pe Google News

    Ultima Oră

    Cele mai citite