Atacuri rusești au fost raportate în regiunile Donețk, Herson, Harkov, Sumî, Nikolaiev, Zaporojie și Lugansk. Potrivit autorităților locale, 9 persoane au fost ucise, iar 24 au fost rănite în ultimele 24 de ore. "Kremlinul se pregăteşte să sugrume Moldova", este avertismentul transmis de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski în deschiderea Conferinţei anuale de Securitate de la Munchen. Situația din Ucraina este principalul punct al convorbirilor și analizelor. Serviciile de informații britanice au anunțat că Rusia a pierdut 200 de mii de soldați de la începutul invaziei.
Volodimir Zelenski a deschis Conferința de Securitate de la Munchen și a comparat războiul pe care Ucraina îl duce de aproape un an cu Rusia cu lupta biblică dintre David și Goliat.
"Trebuie să ne grăbim, avem nevoie să grăbim acordurile noastre, să grăbim livrările pentru a întări loviturile noastre, pentru a grăbi deciziile, pentru a limita potenţialul rusesc. Nu există nicio alternativă la grabă. Pentru că de această grabă depinde viaţa. Întârzierea este şi a fost întotdeauna o greşeală. În timp ce negociem cum să întărim apărarea noastră cu tancuri moderne, Kremlinul se gândeşte la modurile prin care să sugrume Moldova", a spus președintele ucrainean.
Tot la Munchen, cancelarul german Olaf Scholz a făcut un apel către aliați și a spus că toți cei care pot livra tancuri Ucrainei ar trebui să le livreze acum. Scholz a precizat că Germania va oferi mai mult sprijin logistic Ucrainei.
Soldaţii ucraineni continuă instruirea în Marea Britanie, pentru a putea folosi armamentul și echipamentele de luptă occidentale.
De asemenea, peste 100 de militari ucraineni au ajuns și în Spania, pentru a se antrena la o bază de lângă Madrid.
ACTUALIZARE Teroriștii grupului Wagner au capturat satul Paraskoviivka, în apropiere de Bahmut, a declarat Evgheni Prigozhin.
The Wagner PMC terrorists captured the village of Paraskoviivka near Bakhmut, Prigozhin said. pic.twitter.com/bmmYM9SBi7
— NEXTA (@nexta_tv) February 17, 2023
ACTUALIZARE Prim-ministrul britanic Rishi Sunak îi va îndemna sâmbătă pe aliații occidentali să ofere Ucrainei "capacitățile moderne, la standarde NATO", necesare pentru a înlătura trupele rusești de pe teritoriul ucrainean, .
Sunak ar urma să spună că trebuie făcute mai multe pentru a "stimula securitatea pe termen lung a Ucrainei" și că liderii trebuie să "dubleze" sprijinul militar pentru Kiev.
De asemenea, este de așteptat ca el să facă presiuni pentru un nou plan de protecție a suveranității Ucrainei în viitor și să susțină că lupta Kievului este "despre securitatea și suveranitatea fiecărei națiuni".
ACTUALIZARE Cancelarul german Scholz a făcut apel la toți aliații să furnizeze "acum" tancuri Ucrainei.
German Chancellor Scholz called on all allies to provide tanks to Ukraine "now". pic.twitter.com/C5xpsSRUIp
— NEXTA (@nexta_tv) February 17, 2023
ACTUALIZARE Autorităţile ucrainene au dispus vineri evacuarea ultimilor civili rămaşi în oraşul strategic Bahmut din estul Ucrainei, care este un obiectiv prioritar al trupelor ruse şi unde se dau de mai multe săptămâni cele mai sângeroase lupte de la începerea, în urmă cu un an, a campaniei militare ruse contra Ucrainei, relatează agenţia EFE.
ACTUALIZARE „Noi trebuie să ne intensificăm sprijinul” acordat Ucrainei pentru ca aceasta să se îndrepte spre 'negocieri credibile', a pledat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, apreciind în acelaşi timp că, în prezent, 'nu este momentul pentru dialog', relatează France Presse.
ACTUALIZARE În timp ce liderii țărilor din întreaga lume se întâlnesc la Conferința de Securitate de la Munchen, fără niciun reprezentant al Rusiei, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko, notează The Guardian.
TASS relatează că, înaintea întâlnirii, Lukașenko a declarat că intenționează să abordeze chestiuni legate de securitate și apărare, iar serviciul de presă al Kremlinului a precizat că pe ordinea de zi se află "dezvoltarea în continuare a parteneriatului strategic și a alianței dintre cele două țări".
Cei doi s-au întâlnit ultima dată la Sankt Petersburg, în decembrie 2022.
ACTUALIZARE Ucraina nu va fi ultima " oprire" a lui Putin, a declarat președintele Volodimir Zelenski la Conferința de Securitate de la Munchen.
„El își va continua demersul până la capăt, inclusiv în toate celelalte state care au făcut cândva parte din blocul sovietic", a declarat președintele ucrainean.
Ukraine won&39;t be Putin&39;s last "stop," said Zelenskyy at Munich Security Conference
— NEXTA (@nexta_tv) February 17, 2023
"He is going to continue his movement to the end... including all other states that were once part of the Soviet bloc," the Ukrainian president said. pic.twitter.com/LVuPB7CP8H
ACTUALIZARE Preşedintele chinez, Xi Jinping, va susţine un discurs pentru pace la împlinirea unui an de la începutul campaniei militare ruse împotriva Ucrainei. Anunțul a fost făcut vineri de ministrul de Externe italian, Antonio Tajani, după o întâlnire avută la Roma cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi, transmite agenţia EFE.
ACTUALIZARE Volodimir Zelenski se adresează, prin intermediul unei transmisii video, ceremoniei de deschidere a Conferinței de Securitate de la Munchen.
Președintele Ucrainei și-a început discursul prin a compara lupta Ucrainei împotriva agresiunii rusești cu cea dintre David și Goliat, adăugând că Kievul nu are încă "praștia lui David din Israel", făcând probabil aluzie la întâlnirea sa de ieri cu ministrul israelian de Externe, Eli Cohen.
Goliat a început deja să "piardă teren" și "va cădea cu siguranță chiar și anul acesta", spune Zelenski, îndemnându-i pe aliați să se asigure că nu există "nicio altă variantă decât victoria noastră".
Președintele Zelenski subliniază importanța accelerării livrărilor de arme occidentale către Ucraina, "pentru că de viteză depind viețile oamenilor".
În timp ce aliații Ucrainei discută despre livrările de tancuri, Kremlinul se gândește la modalități de a "sugruma" Moldova, spune el.
LIVE: MSC2023 Opening Ceremony with #Ukraine's President @ZelenskyyUa and our Chairman @MSCheusgen https://t.co/pWIEfhJVCk
— Munich Security Conference (@MunSecConf) February 17, 2023
ACTUALIZARE Alarmele aeriene au încetat după 30 de minute.
Air alarms are getting cancelled less than 30 minutes after their announcement pic.twitter.com/iiKkCajcDP
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) February 17, 2023
ACTUALIZARE Alertă de raid aerian, în toată Ucraina. Euan MacDonald de la New Voice of Ukraine scrie că alerta a fost probabil declanșată de lansarea avioanelor de luptă MiG-31K.
Air raid alert, whole country: Probably MiG-31K take off detected. Ukraine expecting another big attack on or about Feb. 24 (anniversary of start of full-scale invasion). Presidential advisor Podolyak says to expect 3 waves of missiles. Before that, maybe attacks on air defenses. pic.twitter.com/d2pQWgYvuZ
— Euan MacDonald (@Euan_MacDonald) February 17, 2023
ACTUALIZARE Premierul olandez Mark Rutte a sosit la Kiev, unde se va întâlni cu președintele Zelenski.
ACTUALIZARE Facebook i-a permis oligarhului moldovean Ilan Șor, condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în urmărire internațională după ce a fugit din țară, să difuzeze reclame prin care îndeamnă la proteste și la revolte împotriva guvernului pro-occidental, chiar dacă el și partidul său politic se află pe listele de sancțiuni impuse de Statele Unite, scrie The Guardian.
ACTUALIZARE Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că SUA incită Ucraina să lovească direct teritoriul rus, după comentariile subsecretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, despre Crimeea.
Zakharova: Încă o dată, trebuie să constatăm implicarea SUA în conflictul din Ucraina. Ei furnizează arme în cantități uriașe, oferă informații, pur și simplu participă direct la planificarea operațiunilor militare, antrenează formațiuni armate ucrainene. Acum războinicii americani au mers și mai departe: ei incită regimul de la Kiev să escaladeze și mai mult, pur și simplu pentru a transfera războiul pe teritoriul țării noastre. Așa, lovituri directe. Este ceea ce am avertizat înainte și pentru care am fost forțați să lansăm o operațiune militară specială.
ACTUALIZARE Statele Unite consideră despre Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, ar trebui demilitarizată la minimum, iar Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra țintelor militare din peninsulă, a declarat subsecretarul de stat Victoria Nuland.
„Indiferent ce decid ucrainenii cu privire la Crimeea în ceea ce privește locul în care aleg să lupte etc., Ucraina nu va fi în siguranță decât dacă Crimeea este la minimum, cel puțin, demilitarizată”, a declarat Nuland pentru Carnegie Endowment for International Peace din Washington.
Întrebat despre pericolele escaladării războiului din Ucraina, Nuland a spus că Rusia are o serie de instalații militare cruciale pentru conflict. „Acestea sunt ținte legitime, Ucraina le lovește și noi sprijinim asta”, a spus Nuland.
ACTUALIZARE Atacuri rusești au fost raportate în regiunile Donețk, Herson, Harkov, Sumî, Nikolaiev, Zaporojie și Lugansk. Potrivit autorităților locale, nouă persoane au fost ucise, iar 24 au fost rănite în ultimele 24 de ore.
Ruşii au lovit regiunea Herson de 76 de ori folosind sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS), mortare, tancuri, drone și artilerie, a informat Administrația Militară a Regiunii Herson pe 17 februarie. Atacurile au ucis trei persoane și au rănit încă șapte, potrivit administrației.
ACTUALIZARE Șeful biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a spus că țara este pregătită pentru orice evenimente care ar putea avea loc pe 24 februarie.
The head of the Office of the president of #Ukraine Andriy Yermak said that the country is ready for any possible events on February 24. pic.twitter.com/fOFwJQiCbQ
— NEXTA (@nexta_tv) February 17, 2023
ACTUALIZARE Reuters transmite că un oficial ucrainean a declarat că negocierile privind extinderea acordului de export de cereale pe Marea Neagră vor începe săptămâna viitoare.
ACTUALIZARE Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat joi o rezoluţie care marchează un an de război al Rusiei împotriva Ucrainei, condamnă ferm agresiunea Moscovei şi reiterează solidaritatea neclintită cu poporul şi conducerea Ucrainei, indică un comunicat al PE postat joi pe website-ul său.
În rezoluţie, adoptată cu 444 voturi pentru, 26 împotrivă şi 37 abţineri, eurodeputaţii îşi reafirmă sprijinul pentru furnizarea de asistenţă militară Ucrainei atât timp cât este necesar şi solicită să se acorde o atenţie sporită livrării de avioane de luptă şi elicoptere occidentale, sisteme adecvate de rachete şi o creştere substanţială a livrărilor de muniţii către Kiev.
ACTUALIZARE Două persoane au fost ucise în districtul Berislav din Herson în ultimele 24 de ore. Volodimir Litvinov, șeful administrației districtului Beryslav, a transmis pe Telegram: În timpul zilei, armata rusă a bombardat patru comunități din districtul Berislav. Clădirile rezidențiale și anexele au fost avariate. Două persoane au fost ucise în satul Zmiivka, iar una a fost rănită în Tiahinka.
La reuniunea anuală din Bavaria, unde se discută despre teme de actualitate privind apărarea şi securitatea, participă invitaţi din 96 de ţări.
ACTUALIZARE Președintele Chinei, Xi Jinping, va ține un discurs pentru pace la un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat vineri ministrul de Externe al Italiei, citându-l pe înaltul diplomat Wang Yi. Wang Yi „mi-a spus că Xi va ține un discurs de pace pe 24 februarie, reansmite The Guardian.
ACTUALIZARE Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că joi au intrat în România, prin punctele de la graniţă, 70.668 de persoane, dintre care 8.008 cetăţeni ucraineni.
Prin punctele de frontieră din întreaga ţară au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 145.100 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 42.800 de mijloace de transport.
Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 3.560.553 de cetăţeni ucraineni.
ACTUALIZARE Ministerul Apărării din Regatul Unit spune că în războiul Rusiei în Ucraina si-ar fi pierdut viața până la 60.000 de soldați rusi și că rata victimelor „a crescut semnificativ din septembrie 2022, când a fost impusă „mobilizarea parțială”.
Recruții din pușcării, folosiți de Wagner ar putea avea o rată a victimelor de unul din doi bărbați.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 17 February 2023
— Ministry of Defence (@DefenceHQ) February 17, 2023
Find out more about the UK government's response: https://t.co/79EeudgP5j
#StandWithUkraine pic.twitter.com/XHzsXcaPNB
ACTUALIZARE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în discursul său video din noaptea de joi că prioritatea lui în acest moment este să rețină atacurile rusești și să se pregătească pentru o eventuală contraofensivă ucraineană.
„Menținerea situației pe front și pregătirea în fața oricăror pași de escaladare a inamicului - aceasta este prioritatea pentru viitorul apropiat”, a spus el.
Oficialii Alianței NATO au discutat săptămâna aceasta necesitatea mai multor echipamente militare pentru Kiev, iar Marea Britanie și Polonia au convenit că sprijinul ar trebui să fie intensificat.
ACTUALIZARE Rusia a lansat joi rachete în toată Ucraina și a lovit cea mai mare rafinărie de petrol. Din cel puțin 36 de rachete pe care Rusia le-a tras, aproximativ 16 au fost doborâte, au spus forțele aeriene, o rată mai mică decât în mod normal.
Ucraina a spus că asaltul a inclus rachete pe care apărarea sa antiaeriană nu le poate doborî, ceea ce nu va face decât să urgenteze nevoia de mai mult sprijin militar occidental.
Cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și vicepreședintele SUA Kamala Harris se numără printre mulți oficiali de vârf care participă la Conferința de securitate de la München.
Sumarul ultimelor evenimente: