Război în Ucraina, ziua 356. Miniștrii apărării din NATO s-au reunit pentru a discuta despre ajutorul militar suplimentar. Șeful Statului Major Interarme: Rusia a pierdut din punct de vedere strategic, operațional și tactic

14 februarie 2023, 07:01

Miniștrii Apărării din țările NATO au discutat la Bruxelles despre acordarea unui nou ajutor militar Ucrainei. La finalul discuțiilor, secretarul american al apărării a dat asigurări conducerii de la Kiev că Ucraina va primi armele necesare atunci când va avea nevoie. Pe lângă muniție și tancuri, Alianța ar putea avea în vedere și livrarea de avioane de luptă, potrivit analiștilor politici. Însă, trimiterea aeronavelor nu este tema principală, din acest moment. Secretarul general al NATO a avertizat că Rusia nu se pregătește de pace, ci își intensifică acțiunile militare din Ucraina.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE Rusia a reținut cel puțin 6.000 de copii ucraineni, și probabil mult mai mulți, în centre al căror scop principal pare a fi reeducarea politică, potrivit unui raport al  SUA.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au identificat cel puțin 43 de tabere și alte facilități în Crimeea și în Rusia, unde copiii ucraineni au fost reținuți ca parte a unei „rețele sistematice pe scară largă” operate de Rusia de la invazia Ucrainei de anul trecut, se arată în raport, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE Nu există în prezent semne că Rusia comasează avioane de luptă pentru un potenţial atac aerian mai amplu, a declarat marţi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina condus de SUA, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE Rusia a pierdut „din punct de vedere strategic, operațional și tactic” și „plătește un preț enorm pe câmpul de luptă” în Ucraina, afirmă generalul american și șeful Statului Major Interarme, Mark Milley.

Mark Milley, vorbind la o conferință de presă comună cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat „Președintele Vladimir Putin a crezut că poate învinge rapid Ucraina atunci când a ordonat trupelor sale să invadeze în urmă cu aproape un an. Acum, Rusia este considerată un parazit global, iar lumea rămâne inspirată de curajul și rezistența ucrainenilor. Pe scurt, Rusia a pierdut – a pierdut din punct de vedere strategic, operațional și tactic și plătește un preț enorm pe câmpul de luptă”.

ACTUALIZARE Tancurile Leopard vor fi livrate Ucrainei în luna martie, a declarat liderul Ministerului polonez al Apărării.

ACTUALIZARE Oraşul ucrainean Bahmut, scena unor lupte înverşunate de mai multe luni, nu este pe punctul să cadă, în pofida recentelor progrese ruseşti, a apreciat marţi fondatorul grupului paramilitar privat Wagner, Evgheni Prigojin, care a subliniat că acolo are loc un măcel, potrivit France Presse.

„Nu vom sărbători prea curând”, a admis Prigoin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.

ACTUALIZARE Discuțiile privind furnizarea de avioane de luptă F-16 Ucrainei vor da probabil rezultate, dar este necesar să se pună presiune, a declarat marți ministrul polonez al Apărării, transmite The Guardian.

„Suntem conștienți că potențialul nostru în acest domeniu este limitat, deoarece avem doar 48 de avioane F-16, dar aliații au un potențial mult mai mare, așa că eu cred că această conversație se va încheia cu decizii pozitive”, a declarat Mariusz Blaszczak presei la Bruxelles, potrivit Reuters. „Trebuie doar să puneți presiune”.

ACTUALIZARE Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat marţi, în jurul orei 12,30, o ţintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluţie asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spaţiul aerian naţional, în Sud-Estul României, transmite MApN.

ACTUALIZARE Marea Britanie anunță că va marca prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina printr-un moment național de reculegere. Prim-ministrul Rishi Sunak va ține un minut de tăcere, pe 24 februarie, în semn de solidaritate cu Ucraina, potrivit The Guardian.

Într-o declarație, prim-ministrul Sunak a spus: „Pe măsură ce ne apropiem de aniversarea invaziei barbare și deplorabile a Rusiei în Ucraina, ca națiune, aducem un omagiu curajului și rezistenței incredibile a poporului ucrainean. Atacul de nejustificat al Rusiei a adus din nou război și distrugere pe continentul nostru, a forțat milioane de oameni să își părăsească locuințele și a devastat familii din Ucraina și Rusia”.

ACTUALIZARE Norvegia a anunțat că va trimite în Ucraina opt tancuri de luptă Leopard 2 și alte echipamente de fabricație germană. Premierul norvegian Jonas Gahr Støre spune că este „mai crucial ca niciodată să sprijinim lupta Ucrainei pentru libertate”.

Anunțul vine la o zi după ce Støre a vorbit cu Volodimir Zelenski despre angajamentul pe cinci ani al Norvegiei pentru Ucraina.

ACTUALIZARE Regimul de la Moscova s-a întors la ideologia colonialistă, imperialistă şi rasistă din secolului al XIX-lea, iar până când societatea rusă nu va depăşi şi condamna această ideologie, Uniunea Europeană trebuie să trateze Rusia ca stat agresor, a declarat marţi, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, preşedintele Letoniei, Egils Levits.

ACTUALIZARE Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis temporar din motive de securitate până la ora 16:00.

ACTUALIZARE Parlamentul European a adoptat REPowerEU, un plan pentru reducerea dependenţei energetice a UE de Rusia şi accelerarea tranziţiei verzi.

ACTUALIZARE Forțele ucrainene au aruncat în aer un pod în apropierea orașului Bahmut,  luni, potrivit unui site de știri local din regiunea Donețk, în semn că Ucraina ar putea plănui să se retragă, notează Guardian.  Forțele ucrainene neagă, deocamdată, că intenționează să părăsească orașul, în ciuda a șase luni de lupte grele și a scăderii resurselor.

ACTUALIZARE Rusia a respins marţi acuzaţia preşedintei Republicii Moldova, potrivit căreia Moscova plănuieşte să destabilizeze fosta republică sovietică. „Astfel de afirmaţii sunt complet nefondate şi neîntemeiate”, a subliniat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.  Rusia a acuzat de asemenea Ucraina că vizează să crească tensiunile între Rusia şi Moldova, afirmând că Kievul încearcă să atragă Moldova „într-o confruntare dură cu Rusia”.

ACTUALIZARE Federaţiile de gimnastică şi lupte din Rusia au anunţat marţi că au primit invitaţii de a participa la Jocurile Asiatice din 2023, o mişcare care ar putea deschide calea calificării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de la Paris, din vara lui 2024, scrie L’Equipe.

ACTUALIZARE Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a postat pe Twitter o fotografie de la o întâlnire a „grupului Ramstein” al aliaților Ucrainei.  Deși Kievul a reînnoit apelurile pentru avioane de luptă, aliații NATO sunt mai preocupați de cum să mențină o aprovizionare constantă de muniție către Ucraina fără a-și epuiza propriile stocuri, notează Guardian.  Întrebat ce ajutor militar caută acum țara sa, Reznikov le-a arătat reporterilor o imagine a unui avion de luptă. Întrebat de unde spera că ar putea veni, el a răspuns: „Din cer.”

ACTUALIZARE Ministerul olandez al Apărării a anunțat luni seara târziu că două avioane de vânătoare olandeze F-35 au interceptat o formațiune de trei avioane militare rusești în apropierea  Poloniei și le-au escortat în afara teritoriului, potrivit The Kyiv Independent, care citează Reuters.

ACTUALIZARE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că este mai important ca cererile Finlandei și Suediei de a adera la alianță să fie ratificate rapid decât împreună.

Cele două țări au solicitat aderarea la NATO în urma invaziei Rusiei a Ucrainei în februarie anul trecut, iar candidaturile lor de aderare au fost ratificate de toți aliații, cu excepția Ungariei și Turciei.  Turcia este văzută pe scară largă drept principala reținere, iar președintele turc Tayyip Erdoğan a indicat că țara sa ar putea ratifica doar cererea Finlandei. Reuters relatează că oficialii occidentali au declarat că ar prefera ca ambele țări să se alăture NATO împreună, parțial pentru că ar fi mai ușor să le integreze în același timp în structurile militare ale NATO.

ACTUALIZARE Ucraina are cerințe urgente în ceea ce privește mai mult ajutor militar, a declarat marți secretarul american al apărării Lloyd Austin, reafirmând, de asemenea, că SUA și aliații NATO în general au fost acolo pentru a sprijini Ucraina pe termen lung.

„Acea hotărâre comună va susține impulsul Ucrainei în săptămânile următoare”, a spus Austin la o întâlnire a NATO la Bruxelles.

ACTUALIZARE Războiul a început în 2014, iar din 2014 NATO a ajutat Ucraina, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a sosit la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor apărării din statele membre.

Aliații sunt conștienți că e nevoie de muniție, e un punct important pe agenda  reuniunii. Problema avioanelor de luptă nu e atât de urgentă acum, dar e o discuție continuă, a adăugat oficialul.

ACTUALIZARE Radiodifuzorul de stat al ucrainei Suspilne a postat cel mai recent rezumat al evenimentelor pe Telegram:  De la miezul nopții, trupele ruse au bombardat regiunea Herson de cinci ori, o persoană a fost rănită. Dimineața, localitatea Ochakiv din regiunea Mikolaiv a fost, de asemenea, bombardată – nicio persoană nu a fost rănită.  În ultima zi, două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite din cauza bombardamentelor rusești în regiunea Herson. O persoană a murit și trei au fost rănite în regiunea Donețk.

ACTUALIZARE Un tribunal sud-coreean a acordat pentru doi cetăţeni ruşi, blocaţi timp de mai multe luni într-un aeroport, dreptul de a solicita oficial statutul de refugiat, autorizând-le astfel intrarea în ţara est-asiatică.

Începând din octombrie anul trecut, cei doi bărbaţi ruşi trăiesc blocaţi în interiorul aeroportului internaţional Incheon, după ce au fugit din Rusia pentru a refuza să lupte contra Ucrainei.

ACTUALIZARE Moscova continuă să-și folosească relația cu Iranul pentru  războiul din Ucraina, potrivit think tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului.

Grupul Wagner continuă să difuzeze în mod deliberat videoclipuri cu execuții extrajudiciare brutale și conținut în general grafic, arată ISR, în ultimul său raport de informații.

ACTUALIZARE Miniştrii apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice se reunesc, astăzi şi mâine, la Bruxelles. Printre subiectele fierbinţi pe agendă se află capacitatea de consolidare a apărării şi descurajării Alianţei şi sprijinirea Ucrainei.

 

 

ACTUALIZARE Guvernul rus a fost exclus de la Conferinţa de Securitate de la Munchen din cauza războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei, au declarat luni organizatori ai reuniunii internaţionale la nivel înalt.

Evenimentele ultimelor ore:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite