Război în Ucraina, ziua 352. Atacuri masive asupra Ucrainei. Ambasadorul Rusiei, convocat de Republica Moldova după ce o rachetă rusească a survolat spațiul aerian al țării

Război în Ucraine
Război în Ucraine
10 februarie 2023, 07:47

Au fost explozii puternice pe tot teritoriul Ucrainei. Cele mai afectate zone sunt Zaporojie și Harkov. Într-un orășel din regiunea Zaporojie, suflul deflagrației a fost atât de puternic, încât a aruncat o mașină pe acoperișul unei case.

Spre Kiev au fost lansate nu mai puțin de 10 rachete, afirmă primarul Vitali Kliciko.

Civilii din apropierea stațiilor de metrou s-au refugiat în subteran, inclusiv elevii. Aceștia s-au obișnuit, deja, cu orele ținute în stațiile de metrou. În urma bombardamentelor masive de astăzi, regiuni întregi au rămas fără curent și fără apă.

Kievul face din nou apel la Occident să trimită Ucrainei armamentul de care are nevoie.

„Destul cu vorba și ezitarea politică. Decizii cheie rapide: rachete cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă, provizii operaționale pentru Ucraina. Altfel, genocidul nu poate fi oprit”, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei.

În Germania au sosit primele vehicule americane de luptă Bradley destinate Ucrainei. Pe lângă cele 60 de vehicule Bradley, au fost trimise vehicule blindate de recuperare și lansatoare de rachete.

Sunt tot mai multe informații că rușii pregătesc o ofensivă uriașă pentru zilele următoare, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei în Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova prezintă continuu imagini cu militari, despre care spune că se antrenează în spatele frontului.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE SUA „nu au niciun indiciu” cu privire la o ameninţare militară directă din partea Rusiei la adresa României sau Republicii Moldova în acest moment, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul de Stat, Vedant Patel, potrivit Reuters.

„Suntem în contact şi în comunicare strânse cu partenerii noştri moldoveni şi cu aliaţii noştri români”, a adăugat Patel.

ACTUALIZARE Kievul a cerut oficial Slovaciei avioane de luptă MiG-29, astfel încât guvernul de la Bratislava poate începe dialogul despre livrarea acestora, a declarat premierul Eduard Heger, conform Reuters.

ACTUALIZARE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că eforturile occidentale de „izolare” a țării sale au fost un „fiasco”, în cadrul unui eveniment organizat după ce s-a întors dintr-un turneu de aproape o săptămână în Africa, potrivit The Guardian.

Moscova construiește relații mai puternice cu țări din Africa, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific și din alte părți, a declarat Lavrov diplomaților ruși.

„În ciuda orgiei anti-rusești orchestrate de Washington, Londra și Bruxelles, consolidăm relațiile de bună vecinătate, în sensul cel mai larg al acestui concept, cu majoritatea internațională”, a declarat Serghei Lavrov.

ACTUALIZARE Un grup de 35 de țări, printre care SUA, Marea Britanie, Germania și Franța, s-au pronunțat pentru a nu le permite sportivilor din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, a anunțat Ministerul lituanian al Sportului.

Polonia a propus crearea unei „echipe de refugiați”, în care dizidenții din Rusia și Belarus care se opun regimului rusesc și al lui Lukașenko ar putea participa la Jocurile Olimpice. O astfel de declarație a fost făcută de ministrul polonez al Sportului și Turismului, Kamil Bortniczuk.

ACTUALIZARE Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a indica părții ruse „încălcarea inacceptabilă a spațiului aerian prin survolarea teritoriului Republicii Moldova a unei rachete rusești, în cursul zilei de astăzi”, potrivit MAEIE.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene notează că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra țării vecine afectează direct și negativ cetățenii Republicii Moldova.

„Respingem cu tărie acțiunile și declarațiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt considerat absolut inacceptabil de către poporul nostru. Chemăm Federația Rusă să oprească agresiunea militară asupra țării vecine, care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

ACTUALIZARE Guvernul Elveţiei a anunţat că a respins cererea de reexport de artilerie antiaeriană din Spania către Ucraina, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Spania ceruse în ianuarie permisiunea de a trimite Ucrainei tunuri antiaeriene de 35 mm, de fabricaţie elveţiană.

ACTUALIZARE Trupele ruse au pierdut zeci de blindate într-un asalt la Vuhledar, însă înaintează pe frontul estic, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

„Trupele ruse probabil au fugit şi au abandonat cel puţin 30 de vehicule blindate în mare parte intacte, într-un singur incident după un asalt eşuat”, afirmă Ministerul britanic al Apărării în raportul său public zilnic despre evoluţia războiului.

ACTUALIZARE Kremlinul nu comentează informaţiile cu privire la trecerea unei rachete ruseşti prin spaţiul aerian al Republicii Moldova în cursul zilei de vineri, potrivit Agerpres.

„Nu, nu aş putea să comentez acest lucru. Acest lucru este direct legat de operaţiunea militară specială în sine, acestea sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de TASS.

ACTUALIZARE Ucraina a făcut presiuni pentru excluderea sportivilor ruși și belaruși de la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris. Reuters relatează că astăzi, ministrul polonez al Sportului, Kamil Bortniczuk, a sugerat că „ar putea fi un compromis pentru Comitetul Olimpic Internațional să creeze o echipă de refugiați, care ar putea include persoane de naționalitate rusă și belarusă care sunt disidente”.

ACTUALIZARE Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a respins criticile privind decizia sa de a continua să trimită arme în Ucraina, afirmând că cei care sprijină Kievul acționează pentru pace, potrivit The Guardian.

Vorbind la finalul summitului UE, Meloni a declarat că speră ca Italia să poată anunța în zilele următoare că este pregătită să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare antirachetă SAMP/T, pe care îl va livra împreună cu Franța.
Ea a adăugat: „Cei care spun că Ucraina nu ar trebui să fie ajutată lucrează împotriva suveranității și libertății unei națiuni”.

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că rachetele ruseşti care au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al statului membru NATO România – deşi Ministerul român al Apărării a dezminţit mai devreme pătrunderea vreunei rachete ruseşti în spaţiul aerian românesc – reprezintă o provocare pentru alianţa militară nord-atlantică şi pentru securitatea colectivă a acesteia, relatează Reuters.

ACTUALIZARE Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mikhailo Podoliak, a cerut din nou aliaților să trimită rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă la Kiev „sau genocidul nu poate fi oprit”.

Apelul lui Podoliak a venit în timp ce Rusia a dezlănțuit un val de atacuri cu rachete și drone în toată Ucraina în această dimineață, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE Rusia a lansat astăzi peste 50 de rachete asupra Ucrainei, a declarat premierul Denîs Shmihal, adăugând că majoritatea acestor rachete au fost doborâte.

Premierul ucrainean a scis pe Telegram: „Rusia nu poate accepta eșecuri și, prin urmare, continuă să terorizeze populația (ucraineană). O altă încercare de a distruge sistemul energetic ucrainean și de a-i priva pe ucraineni de lumină, căldură și apă.”

Între timp, forțele aeriene ucrainene au declarat că a doborât astăzi 61 din 71 de rachete de croazieră rusești.

Intr-o actualizare pe Telegram a forțelor aeriene se arată: „Începând cu ora 11:30, inamicul a lansat 71 de rachete X-101, X-555 și Kalibr. Forțele de apărare aeriană, Forțele Aeriene și alte componente ale Forțelor de Apărare ucrainene au distrus 61 de rachete de croazieră inamice.”

ACTUALIZARE Preşedintele rus Vladimir Putin îşi va susţine discursul anual despre starea naţiunii în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (Duma de Stat, camera inferioară, şi Consiliul Federaţiei, camera superioară) pe 21 februarie, cu 3 zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, relatează AFP.

ACTUALIZARE Ministerul român al Apărării a declarat că o rachetă rusă lansată de pe o navă din apropierea Crimeei în această dimineață a traversat spațiul aerian moldovenesc înainte de a lovi Ucraina, la aproximativ 35 km nord-est de granița României. Racheta nu a intrat niciun moment în spațiul românesc.

ACTUALIZARE O rachetă rusească a survolat din nou spațiul aerian al Republicii Moldova. Informația a fost confirmată oficial de către Ministerul Apărării.

ACTUALIZARE Mai multe explozii au fost auzite vineri dimineaţa la Kiev, după declanşarea sirenelor de alarmă antiaeriană. Oficiali ucraineni au informat că instalaţii de înaltă tensiune au fost lovite de un atac masiv cu rachete ruseşti. Armata ucraineană încearcă să neutralizeze zecile de rachete şi drone kamikaze, potrivit Reuters, EFE şi AFP.

ACTUALIZARE Un general ucrainean a postat pe rețelele de socializare că două rachete rusești au trecut vineri în spațiul aerian moldovenesc și românesc, înainte de a intra în Ucraina. Informația a fost preluată de Reuters și The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din România nu confirmă informația.

ACTUALIZARE Deputatul ucrainean Lesia Vasilenko a transmis pe Twitter că zgomotul apărării aeriene în acțiune poate fi auzit la Kiev.

ACTUALIZARE Oleh Siniehubov, guvernatorul Harkovului, a oferit o actualizare cu privire la situația din regiunea sa.

El a postat pe Telegram, potrivit The Guardian:

La ora 4 dimineața, inamicul a lansat atacuri cu rachete S-300 asupra orașului Harkov și a împrejurimilor. Au fost vizate instalațiile critice și de infrastructură. Au izbucnit incendii, pe care salvatorii au reușit să le stingă rapid. Cu toate acestea, unele zone ale orașului au rămas fără electricitate. Specialiștii lucrează pentru a elimina consecințele impactului. Din fericire, nu au fost victime.

ACTUALIZARE Alerte de raid aerian au fost declanșate în toată Ucraina în această dimineață, deoarece oficialii au avertizat despre potențiale lovituri cu rachete rusești, îndemnând locuitorii să se adăpostească.

„Există o mare amenințare de atac cu rachete. Vreau să subliniez din nou – nu ignorați sirenele de alertă aeriană”, a declarat Serhi Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev.

ACTUALIZARE Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să retragă Legiunea de Onoare acordată de predecesorul său Jacques Chirac preşedintelui rus Vladimir Putin în 2006, explicând, totodată, că doreşte să aleagă „momentul potrivit pentru a face asta”, notează AFP.

Şeful statului francez i-a remis miercuri seară preşedintelui Volodimir Zelenski, în trecere prin Paris în a doua călătorie în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruse, Marea Cruce a Legiunii de Onoare. Aceasta este cea mai înaltă distincţie pe care un preşedinte francez o poate decerna unui omolog.

ACTUALIZARE Cel puțin 17 rachete au vizat infrastructura energetică, a declarat primarul interimar al orașului Zaporojie, Anatolii Kurtiev.

Se pare că atacurile au vizat infrastructura energetică, deoarece autoritățile evaluează orice daune și posibile victime.

Kurtiev a scris pe Telegram: Într-o oră, au fost înregistrate 17 bombardamente inamice în oraș – acesta este cel mai mare număr de la începutul invaziei.

ACTUALIZARE  Rusia a lansat o ofensivă majoră în estul Ucrainei și încearcă să distrugă  apărarea din apropierea orașului Kreminna, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk. Serhi Haidai a declarat joi la televiziunea ucraineană că trupele ruse au pornit la atac și au încercat să avanseze spre vest printr-un peisaj de iarnă de zăpadă și păduri.

ACTUALIZARE A început evacuarea civililor din apropierea frontului din estul Ucrainei.  În localitățile din apropierea frontului a început evacuarea civililor. Pleacă în special vârstnicii și copiii și desigur, animalele de companie.

În Bahmut situația este tot mai dificilă, iar soldații sunt demoralizați

Sumarul ultimelor evenimente:

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite