Război în Ucraina, ziua 347 | Cinci persoane au fost rănite în bombardamentele din Harkov. Ministrul britanic de Externe: Înarmarea Ucrainei este „singura cale spre pace”

5 februarie 2023, 06:46

 

ACTUALIZARE 20.00 Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, care era încărcat într-un avion pentru a fi dus în Ucraina.

 

 

„Tancurile de luptă sunt în drum pentru a ajuta Ucraina. Primul tanc canadian Leopard 2 este pe drum. Sprijinul Canadei pentru Ucraina este neclintit”, a scris ea pe Twitter sâmbătă, alături de imaginile cu tancul de fabricație germană încărcat în avion.

ACTUALIZARE 19.00 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va efectua săptămâna aceasta o vizită în Mali, despre care guvernul țării vest-africane spune că va consolida legăturile de apărare și securitate, transmite The Guardian.

Aceasta va fi prima vizită a unui ministru de Axterne rus în Mali și face parte dintr-un efort de extindere a influenței sale asupra țărilor din Africa. Continentul a rămas divizat în cadrul voturilor de la ONU, Mali abținându-se la un vot de condamnare a Rusiei în octombrie.

ACTUALIZARE 18.00 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a promis duminică „audituri” interne în cadrul ministerului său, ca urmare a unui scandal de corupţie legat de aprovizionarea armatei, în plină invazie rusă, exprimându-se evaziv cu privire la speculaţiile apărute duminică în presa de la Kiev privind înlocuirea sa în funcţie.

Reznikov a recunoscut într-o conferinţă de presă că serviciile de luptă împotriva corupţiei din ministerul său „au eşuat în misiunea lor” şi că ele trebuie să fie „restructurate integral”.

Potrivit lui, un „audit intern al tuturor contractelor publice” a fost declanşat şi va exista de asemenea „un audit al asistenţei tehnice internaţionale”, într-un moment în care Kievul primeşte tot mai mult armament occidental.

Ştiri pe scurt

  • Înarmarea Ucrainei pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva Rusiei este cea mai rapidă cale pentru a obține pacea, a declarat ministrul britanic de Externe James Cleverly în Times of Malta, înaintea unei vizite de marți pe insula mediteraneană.
  • Ucraina nu va folosi armele cu rază de acțiune mai lungă promise de Statele Unite pentru a lovi teritoriul rusesc ci va viza doar unitățile rusești din teritoriul ucrainean ocupat, a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov.
  • Ucraina se așteaptă la o posibilă ofensivă majoră a Rusiei în această lună, dar Kievul are rezervele necesare pentru a reține forțele Moscovei, chiar dacă nu vor fi sosit la timp toate cele mai recente provizii militare ale Occidentului, a declarat Reznikov.
  • Procurorul general al Germaniei, Peter Frank, a declarat pentru ziarul Welt am Sonntag că biroul său a colectat „sute” de dovezi care arată crime de război comise de forțele rusești în Ucraina.
  • Fostul premier israelian Naftali Bennett a declarat că Vladimir Putin i-a făcut o promisiune că nu va încerca să-l ucidă pe Volodimir Zelenski, în timpul unei călătorii la Moscova la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut.
  • Șeful Wagner a declarat că lupte violente sunt în curs de desfășurare în părțile de nord ale orașului ucrainean Bahmut, care a fost în atenția forțelor rusești timp de câteva săptămâni. Evgheni Prigojin a respins rapoartele din presa rusă potrivit cărora trupele ucrainene ar fi abandonat Bahmut, spunând: „În cartierele din nord se duc lupte acerbe pentru fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară”.
  • Situația de pe linia frontului din estul țării se înăsprește, iar Rusia aruncă tot mai multe trupe în luptă, a declarat sâmbătă președintele Zelenski.
  • Orașul Bahmut din estul Ucrainei, aflat în conflict, a devenit „din ce în ce mai izolat”, potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului britanic al Apărării. „În ultima săptămână, Rusia a continuat să facă mici progrese în încercarea sa de a încercui orașul Bahmut din Donbas”, a scris duminică pe Twitter Ministerul Apărării.
  • Forțele ucrainene au rămas sub control în satul Bilohorivka, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai, adăugând că situația de acolo este tensionată, dar sub control.
  • Volodimir Zelenski a revocat cetățenia mai multor foști politicieni influenți. El nu a vrut să le dea numele, dar a spus că aceștia aveau dublă cetățenie.
  • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Vladimir Putin „nu a făcut nicio amenințare la adresa mea sau a Germaniei” în conversațiile telefonice cu președintele rus, potrivit Bild am Sonntag. Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson, care a vorbit pentru BBC la începutul acestei săptămâni, a declarat că liderul rus l-a amenințat cu un atac cu rachete care „ar dura doar un minut”. Kremlinul a declarat că Johnson minte.
  • Plafonarea prețurilor la petrolul rusesc a afectat probabil veniturile Moscovei din exporturile de petrol și gaze cu aproape 30% în ianuarie, sau aproximativ 8 miliarde de dolari, comparativ cu anul precedent, a declarat duminică șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol.
  • Uniunea Europeană face încă un pas important în direcția tăierii legăturilor sale energetice cu Rusia. Blocul celor 27 de națiuni interzice produsele petroliere rafinate rusești, cum ar fi motorina, și se alătură SUA și altor aliați în impunerea unui plafon de preț pentru vânzările către țările non-occidentale. Interdicția intră în vigoare începând de duminică.

 

 

Principalele declaraţii ale ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov

  • Ucraina se așteaptă la o posibilă ofensivă majoră a Rusiei în această lună, dar Kievul are rezervele necesare pentru a ține în loc forțele Moscovei, chiar dacă ultimele ajutoare militare occidentale nu vor ajunge toate la timp.
  • Rusia ar putea lansa noul atac din motive „simbolice” în jurul primei aniversări a invaziei sale, dar resursele sale nu sunt pregătite din punct de vedere militar, a declarat ministrul Oleksii Reznikov.
  • „În ciuda a tot ceea ce se întâmplă, ne așteptăm la o posibilă ofensivă rusă în februarie. Acest lucru este doar din punct de vedere simbolic, nu este logic din punct de vedere militar. Pentru că nu toate resursele lor sunt pregătite. Dar ei o fac oricum”, a spus el.
  • Forțele ruse au făcut progrese treptate în est, în timp ce Moscova încearcă să captureze orașul Bahmut, aflat în pericol, și să își relanseze invazia șubredă după o serie de eșecuri pe câmpul de luptă în a doua jumătate a anului trecut.
  • Reznikov a declarat că ofensiva va fi probabil lansată în est – unde Rusia încearcă să captureze întreaga regiune puternic industrializată Donbas – sau în sud, unde dorește să își lărgească coridorul terestru către peninsula ocupată Crimeea.
  • El a estimat că Rusia are 12.000 de soldați în bazele militare din Belarus, un număr care nu ar fi suficient pentru a lansa un atac semnificativ din Belarus în nordul Ucrainei, redeschizând un nou front.
  • Statele Unite și alte guverne occidentale au promis miliarde de dolari în asistență militară nouă, inclusiv tancuri și vehicule de luptă de infanterie, pentru a ajuta Ucraina să reziste unui nou atac, precum și pentru a ajuta Kievul să lanseze o contraofensivă.
  • „Nu tot armamentul occidental va ajunge la timp. Dar noi suntem pregătiți. Ne-am creat resursele și rezervele noastre, pe care suntem capabili să le desfășurăm și cu ajutorul cărora suntem capabili să reținem atacul”, a declarat Reznikov

ACTUALIZARE 17.00 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a răspuns speculațiilor privind viitorul său, afirmând că este pregătit să demisioneze dacă președintele Zelenski va cere demiterea sa.

„Niciun oficial nu este în scaun pentru totdeauna. Nici unul”, a declarat Reznikov în cadrul unei conferințe de presă „…voi face ceea ce îmi sugerează șeful statului”, relatează Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 16.00 Orașul american Albany s-a oferit să se înfrăţească cu Buccea pentru a ajuta la refacerea orașului după terminarea războiului. Anunţul a fost făcut de primarul din Buccea, Anatolii Fedoruk, în timpul călătoriei sale în SUA.

 

 

ACTUALIZARE 15.60 Ucraina nu va folosi armele cu rază mai lungă de acțiune promise de Statele Unite pentru a lovi teritoriul Rusiei și va viza doar unitățile ruse din teritoriul ucrainean ocupat, a declarat duminică ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, transmite The Guardian.

Statele Unite au confirmat vineri că o nouă rachetă care va dubla raza de atac a Ucrainei a fost inclusă într-un pachet de ajutor militar american de 2,175 miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva forțelor ruse.

„Întotdeauna le spunem partenerilor noștri oficial că nu vom folosi armele furnizate de parteneri străini pentru a trage pe teritoriul Rusiei. Tragem doar asupra unităților ruse de pe teritoriul ucrainean ocupat temporar”, a declarat Reznikov reporterilor la o conferință de presă.

ACTUALIZARE 15.00 Procurorul general al Germaniei a declarat duminică că biroul său a colectat „sute” de dovezi care arată crime de război comise de forțele ruse în Ucraina, făcând apel la un efort internațional pentru a-i aduce pe lideri în fața justiției.

„În acest moment ne concentrăm asupra crimelor în masă de la Bucea și a atacurilor asupra infrastructurii civile din Ucraina”, a declarat procurorul Peter Frank pentru ziarul Welt am Sonntag.

El a declarat că majoritatea dovezilor provin din interviuri cu refugiați ucraineni, iar obiectivul este acum „să se pregătească pentru un posibil proces ulterior – fie în Germania, fie cu partenerii noștri străini sau cu o instanță internațională”.

ACTUALIZARE 14.10 Ucraina a exportat 5,5 milioane de tone de cereale în ianuarie, o scădere semnificativă a volumului față de luna precedentă, a anunțat duminică Ministerul Agriculturii din această țară.

Exportul total de cereale a scăzut cu 1,3 milioane de tone din cauza războiului, relatează Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 14.00 Surse din domeniul Apărării ucrainene afirmă că Oleksii Reznikov nu demisionează, în ciuda speculațiilor, potrivit jurnalistului Dan Sabbagh de la publicația britanică The Guardian. O conferința de presă va avea loc la Kiev la ora 15.00.

 

 

ACTUALIZARE 13.30 Forțele ruse ar fi confiscat cărți ucrainene din bibliotecile și școlile din estul ocupat al orașului Lugansk și le-ar fi ars în centrale termice, potrivit Centrului Național de Rezistență, o organizație condusă de forțele speciale ucrainene.

În Rovenki, ocupat de ruși, cărțile ucrainene, în special literatura, sunt arse în masă, potrivit raportului, pe care The Guardian nu îl poate verifica deocamdată.

ACTUALIZARE 13.00 Autoritățile raportează cinci victime în urma atacului Rusiei la Harkov.

 

 

ACTUALIZARE 12.00 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va fi probabil demis din funcție săptămâna viitoare, a anunțat astăzi publicația ucraineană Ukrainska Pravda, citând surse guvernamentale și militare.

Se pare că înlocuitorul său va fi Kirilo Budanov, șeful agenției de informații militare ucrainene HUR, au declarat sursele.

 

 

„Nu am avut nicio discuție despre demisia mea din această funcție”, ar fi declarat Reznikov pentru Ukrainska Pravda într-un interviu care va fi publicat în curând.

Reznikov ar putea fi numit într-un nou post de ministru al Justiției, deoarece „nimeni din Biroul prezidențial nu are nicio îndoială” că Reznikov ar trebui să rămână în guvern, potrivit articolului din Ukrainska Pravda.

ACTUALIZARE 11.27 Imagini din Harkov. O rachetă rusească a lovit clădirea Universității Beketov. Patru persoane au fost rănite.

 

 

ACTUALIZARE 11.09 Președinta Adunării Parlamentare NATO, Joëlle Garriaud-Maylam, a vizitat ieri Borodianka.

 

 

 

ACTUALIZARE 11.00 Nexta a publicat o serie de fotografii cu o grădiniţă bombardată de ruşi în Bahmut.

 

 

ACTUALIZARE 10.50 Ruşii au demolat complet teatrul din Mariupol. Clădirea devenise un simbol al războiului din Ucraina, după ce a fost folosită drept adăpost pentru civili încă de la începutul invaziei ruse. Pe 16 martie anul trecut a fost bombardata de ruşi într-un atac în care se estimează că au fost ucişi peste 500 de civili.

„Pot șterge urmele crimei, dar criminalii de război nu vor scăpa nepedepsiți”, a scris pe Telegram ministrul ucrainean al Apărării.

ACTUALIZARE 10.00 Forțele ucrainene controlează satul Bilohorivka, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, adăugând că situația acolo este tensionată, dar sub control. „Se răspândesc informații în Federația Rusă despre presupusa capturare a satului Bilohorivka și îndepărtarea poporului nostru de acolo”, a declarat Haidai pentru postul național de televiziune duminică. „Trupele noastre rămân în pozițiile lor, nimeni nu a capturat Bilohorivka, nimeni nu a intrat acolo, nu există niciun inamic acolo”. Unii oficiali instalați la Moscova și bloggeri militari pro-ruși au susținut recent că există progrese ale invadatorilor în direcția Bilohorivka, ultima parte a Luganskului – partea de nord din Donbas- deținută de forțele ucrainene.

ACTUALIZARE 09.30 Orașul Bahmut a devenit „din ce în ce mai izolat”, potrivit ultimei evaluări a Ministerului Apărării din Regatul Unit. „În ultima săptămână, Rusia a continuat să facă mici progrese în încercarea sa de a încercui orașul Bahmut, din Donbas”, a scris Ministerul Apărării pe Twitter duminică.

„M03 și H32 – cele două drumuri principale către oraș pentru apărătorii ucraineni – sunt probabil ambele amenințate de foc direct, în urma progreselor făcute de ruși. „La începutul săptămânii, forțele paramilitare Wagner au capturat foarte probabil o rută subordonată care leagă Bahmut de orașul Siversk. „În timp ce mai multe rute alternative de aprovizionare rămân disponibile pentru ucraineni, Bahmut este din ce în ce mai izolat.”

ACTUALIZARE 09.15 Două rachete rusești S-300 au lovit centrul orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, una dintre rachete a avariat o clădire rezidențială, a anunțat duminică primarul orașului Reuters. „În acest moment, se știe că a avut loc un incendiu într-una dintre clădirile rezidențiale și o persoană a fost rănită”, a declarat Ihor Terekhov pe platforma de mesagerie Telegram.

ACTUALIZARE 08.30 Canada a expediat sâmbătă primul tanc Leopard 2 din cele pe care le-a promis Ucrainei, a anunţat ministrul apărării, Anita Anand, citată de AFP.

ACTUALIZARE 07.30 Există un „consens” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag, citat de AFP.

ACTUALIZARE  07.20 Ucraina a anunțat că, sâmbătă, a luptat pentru a respinge un nou asalt lansat de ruși asupra orașului Bahmut. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar, a scris pe Telegram că eforturile Rusiei de a străpunge apărarea din Bahmut și Lîman au eșuat. Lîman, care se află chiar la nord de Bahmut, a fost eliberat de forțele ucrainene în octombrie.

  • Oraşul-port ucrainean Odesa a rămas fără energie electrică de sâmbătă dimineaţa după o avarie majoră în reţeaua electrică.
  • Germania a strâns dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul general al țării într-un interviu publicat sâmbătă, adăugând că vede necesitatea unui proces judiciar la nivel internațional.
  • Un medic american voluntar, în vârstă de 33 de ani, a fost ucis în estul Ucrainei. Veteranul american în vârstă de 33 de ani lucra ca medic voluntar în estul Ucrainei, când vehiculul în care se afla a fost bombardat de forțele ruse.
  • Statele Unite vor folosi 5,4 milioane de dolari, fonduri confiscate de la un oligarh rus, pentru a ajuta Ucraina. Departamentul american de Justiţie  a anunţat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina.
  • Un nou schimb de prizonieri de război a avut loc între Rusia și Ucraina.
  • Portugalia a anunțat că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat sâmbătă premierul António Costa. A fost făcut un inventar al stocurilor, iar Lisabona a solicitat Germaniei piese pentru  repararea acestora, astfel încât acestea să poată fi dislocate în Ucraina.
  • Numărul soldaților ruși în jurul orașului Mariupol a crescut cu între  10.000 – 15.000, potrivit unui consilier al primarului orașului. Petro Andrișcenko a scris pe Telegram că acum numărul total al trupelor este de aproximativ 30.000. Soldații sunt staționați în satele din raion.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit sâmbătă cu premierul britanic Rishi Sunak. Zelenskiy i-a mulțumit lui Sunak pentru antrenarea trupelor ucrainene, astfel încât acestea să poată folosi tancurile britanice Challenger.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite