Război în Ucraina, ziua 346 | Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Orașul Odesa a rămas fără electricitate. SUA transferă Ucrainei fonduri confiscat de la un oligarh rus

4 februarie 2023, 15:30

Sumarul zilei:

  • Oraşul-port ucrainean Odesa a rămas fără energie electrică de sâmbătă dimineaţa după o avarie majoră în reţeaua electrică.
  • Germania a strâns dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul general al țării într-un interviu publicat sâmbătă, adăugând că vede necesitatea unui proces judiciar la nivel internațional.
  • Un medic american voluntar, în vârstă de 33 de ani, a fost ucis în estul Ucrainei. Veteranul american în vârstă de 33 de ani lucra ca medic voluntar în estul Ucrainei, când vehiculul în care se afla a fost bombardat de forțele ruse.
  • Statele Unite vor folosi 5,4 milioane de dolari, fonduri confiscate de la un oligarh rus, pentru a ajuta Ucraina. Departamentul american de Justiţie  a anunţat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina.
  • Un nou schimb de prizonieri de război a avut loc între Rusia și Ucraina.
  • Portugalia a anunțat că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat sâmbătă premierul António Costa. A fost făcut un inventar al stocurilor, iar Lisabona a solicitat Germaniei piese pentru  repararea acestora, astfel încât acestea să poată fi dislocate în Ucraina.
  • Numărul soldaților ruși în jurul orașului Mariupol a crescut cu între  10.000 – 15.000, potrivit unui consilier al primarului orașului. Petro Andrișcenko a scris pe Telegram că acum numărul total al trupelor este de aproximativ 30.000. Soldații sunt staționați în satele din raion.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit sâmbătă cu premierul britanic Rishi Sunak. Zelenskiy i-a mulțumit lui Sunak pentru antrenarea trupelor ucrainene, astfel încât acestea să poată folosi tancurile britanice Challenger.

ACTUALIZARE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit sâmbătă cu premierul britanic Rishi Sunak. Zelenski i-a mulțumit lui Sunak pentru pregătirea trupelor ucrainene, astfel încât acestea să poată folosi tancurile britanice Challenger.  Președintele ucrainean a continuat să facă lobby pentru ca Rusia să fie interzisă de Comitetul Olimpic Internațional (CIO) la Olimpiada de la Paris din vara 2024.

ACTUALIZARE Ucraina a oprit urgență  sistemul energetic în orașul port Odesa, după un „accident tehnologic” la o substație de electricitate de înaltă tensiune, care fusese anterior avariată de atacurile rusești.

ACTUALIZARE Ministerul britanic al Apărării a publicat fotografii în care militarii ucraineni se antrenează pentru a opera tancuri Challenger 2.

ACTUALIZARE Portugalia va trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei, a anunţat sâmbătă prim-ministrul Antonio Costa, fără a specifica câte vor fi expediate, informează Reuters. Costa a adăugat că Portugalia este în discuţii cu Germania pentru a obţine piese necesare pentru repararea unui număr de tancuri Leopard inoperabile din inventarul armelor Portugaliei.

ACTUALIZARE Dmitri Medvedev (fostul preşedinte rus): Furnizarea armelor americane mai avansate înseamnă că „toată Ucraina va arde”

Şaizeci şi trei de prizonieri de război ruşi au fost eliberaţi ca urmare a unui proces complex de negocieri cu Ucraina, au informat agenţiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării de la Moscova, informează sâmbătă Reuters. Grupul de militari ruşi eliberaţi include persoane din „categoria sensibilă”, al căror schimb a fost posibil prin intermediul medierii Emiratelor Arabe Unite (UAE), au adăugat agenţiile. Ministerul a precizat că în prezent tot personalul militar eliberat se află pe teritoriul Federaţiei Ruse. „Li se oferă asistenţă psihologică şi medicală necesară, precum şi posibilitatea de a-şi contacta rudele”, se arată într-un comunicat, citat de agenţia oficială de presă TASS.

În același timp, 116 soldați s-au întors în Ucraina în schimb de prizonieri, spun autoritățile de la Kiev. Șeful biroului lui Volodymyr Zelenskiy, Andriy Yermak , a declarat că Ucraina a primit înapoi 116 soldați ca parte a unui schimb de prizonieri de război, relatează The Guardian.

ACTUALIZARE Portugalia a refuzat să aprovizioneze Ucraina cu tancuri Leopard 2, a raportat săptămânalul Sol, citând o sursă din Ministerul Apărării al țării.

ACTUALIZARE Un voluntar în vârstă de 33 de ani din Statele Unite, Pete Reed, a murit în Bakhmut. Acest lucru a fost relatat de CNN, citând grupul de ajutor umanitar Global Response Medicine.

ACTUALIZARE Ministerul rus al apărării a anunțat că 63 de soldați ruși au fost eliberați din captivitatea ucraineană în urma negocierilor cu Kievul, mediate de Emiratele Arabe Unite, relatează agenția rusă Interfax. Pe 8 ianuarie, Ministerul rus al apărării anunța întoarcerea în țară a 50 de militari ruși, eliberați de Ucraina în urma negocierilor.

ACTUALIZARE Procuror: Nu avem încă nicio dovadă privind un sabotaj rusesc al gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică

ACTUALIZARE La Kiev, oamenii și-au luat rămas bun de la apărătorul orașului Mariupol cu indicativul „Leul”, care a fost ucis de invadatorii ruși în Olenivka. Oleksiy Kisilishyn a fost un cunoscut activist pentru drepturile animalelor și medic veterinar.

ACTUALIZARE În dimineața zilei de sâmbătă, 4 februarie, a fost anunțată o alertă de raid aerian pe tot teritoriul Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda. Activiștii belaruși au precizat că un avion de avertizare și control a decolat de pe aerodromul Machulishchy din Belarus și au raportat, de asemenea, activitate a aviației rusești.

ACTUALIZARE Germania a strâns dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul general al țării într-un interviu publicat sâmbătă, adăugând că vede necesitatea unui proces judiciar la nivel internațional.

„În prezent, de exemplu, ne concentrăm asupra crimelor în masă din Bucha sau asupra atacurilor împotriva infrastructurii civile ucrainene”, a declarat Peter Frank pentru ziarul Welt am Sonntag.

ACTUALIZARE Substația Usatovo din Odesa este în flăcări.

ACTUALIZARE Forțele ruse atacă în patru direcții, iar apărarea ucraineană a respins atacurile acestora în nouă localități, precizează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda.

ACTUALIZARE Administrația Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 2,2 miliarde de dolari pentru Ucraina pe 3 februarie, inclusiv rachete de precizie cu rază lungă de acțiune.

Pachetul include, de asemenea, sisteme anti-blindaj Javelin, două unități de tragere de apărare aeriană HAWK, muniție obișnuită HIMARS și obuze de mortiere de 120 mm și de artilerie de 155 mm.

ACTUALIZARE Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat vineri primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina, transmite sâmbătă AFP.

ACTUALUZARE Partizanii ucraineni l-au asasinat pe fostul ofițer de poliție și funcționar al Ministerului Afacerilor Interne de ocupație rusă, Yevgeny Kuzmin. Asasinatul s-a produs cu un dispozitiv exploziv improvizat (IED), în timp ce Kuzmin se afla în mașina sa în Enerhodar, regiunea Zaporijia, pe 3 februarie.

 

Evenimentele ultimelor ore:

Țările membre UE au convenit asupra unei propuneri a Comisiei Europene de a stabili plafoane de preț pentru produsele petroliere rusești, a declarat președinția suedeză a UE, transmite The Giardian.

– Cel de-al zecelea pachet de sancțiuni impuse de UE Rusiei va afecta comerțul și tehnologia care sprijină războiul acesteia împotriva Ucrainei, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

– Zelenski a declarat că Ucraina va continua să lupte pentru Bahmut atât timp cât va putea, promițând că „nimeni nu va ceda” orașul „fortăreață” din est. În cadrul unei conferințe de presă care a urmat summitului la Kiev cu liderii UE Ursula von der Leyen și Charles Michel, liderul ucrainean a declarat că ucrainenii vor putea începe să elibereze Donbasul ocupat dacă livrările de arme vor fi „accelerate, în special arme cu rază lungă de acțiune”.

– Președintele ucrainean a făcut apel la UE să impună sancțiuni asupra monopolului nuclear de stat rus Rosatom și a managerilor săi de top. Zelenski a declarat, în timpul discuțiilor cu liderii UE, că au discutat „extinderea sancțiunilor energetice pentru a acoperi sfera nucleară”. El a susținut că sancțiunile ar trebui să vizeze Rosatom și managerii săi, pe care i-a acuzat de confiscarea și schimbarea forțată a naționalității personalului de la instalațiile nucleare ucrainene și a copiilor acestora.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite