Război în Ucraina, ziua 345 | UE impune noi sancţiuni împotriva Rusiei. SUA au anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 2,175 miliarde de dolari

Sprijin ferm din partea liderilor Uniunii Europene pentru Ucraina. Kievul i-a impresionat pe reprezentanţii Uniunii cu progresele realizate în dosarele de aderare. Ucraina va beneficia de mai mult ajutor financiar, militar şi politic. Preşedintele Consiliului European, şefa Comisiei Europene şi mai mulţi membri ai Executivului de la Bruxelles au participat, la Kiev, la primul summit Uniunea Europeană - Ucraina. Europa pregăteşte noi sancţiuni la adresa regimului de la Moscova. Volodimir Zelenski a spus că sancţiunile europene ar trebui să aibă drept obiectiv faptul că Rusia nu îşi va putea reface pe viitor capacităţile militare.

03 Februarie 2023, 07:30 (actualizat 03 Februarie 2023, 21:05) Știrile TVR |

 

ACTUALIZARE În noul pachet de asistenţă militară de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, Statele Unite ar urma să livreze la primăvară şi așa-numita bombă cu diametrul mic cu lansare de la sol, potrivit Reuters. Mai exact, o bombă propulsată cu rachete cu rază mare de acțiune, care pot lovi la 151 km distanță. Aceasta va provoca Rusiei pierderi catastrofale pe câmpul de luptă, spun experți militari.

Noua armă va permite ucrainenilor să lovească ținte aflate la o distanță aproape dublă față de cea atinsă acum de sistemul de artilerie HIMARS, livrat deja de americani încă din iunie, notează Reuters.

ACTUALIZARE Țările membre UE au convenit asupra unei propuneri a Comisiei Europene de a stabili plafoane de preț pentru produsele petroliere rusești, a declarat președinția suedeză a UE, transmite The Giardian.

Ambasadorii celor 27 de state UE au convenit, în cadrul unei reuniuni desfășurate astăzi, să impună un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele premium, cum ar fi motorina, și un plafon de 45 de dolari pentru produsele de calitate inferioară, potrivit diplomaților.

Plafonul de preț intră în vigoare duminică, la fel ca și interdicția impusă de UE asupra importurilor de produse petroliere rusești. Acesta urmează unui plafon de 60 de dolari pe baril impus pe 5 decembrie pentru țițeiul rusesc.

ACTUALIZARE Cel de-al zecelea pachet de sancțiuni impuse de UE Rusiei va afecta comerțul și tehnologia care sprijină războiul acesteia împotriva Ucrainei, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

 

Sumarul zilei

 • Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va continua să lupte pentru Bahmut atât timp cât va putea, promițând că "nimeni nu va ceda" orașul "fortăreață" din est. În cadrul unei conferințe de presă care a urmat summitului la Kiev cu liderii UE Ursula von der Leyen și Charles Michel, liderul ucrainean a declarat că ucrainenii vor putea începe să elibereze Donbasul ocupat dacă livrările de arme vor fi "accelerate, în special arme cu rază lungă de acțiune".
 • Președintele Zelenski a făcut apel la UE să impună sancțiuni asupra monopolului nuclear de stat rus Rosatom și a managerilor săi de top. Zelenski a declarat, în timpul discuțiilor cu liderii UE, că au discutat "extinderea sancțiunilor energetice pentru a acoperi sfera nucleară". El a susținut că sancțiunile ar trebui să vizeze Rosatom și managerii săi, pe care i-a acuzat de confiscarea și schimbarea forțată a naționalității personalului de la instalațiile nucleare ucrainene și a copiilor acestora.
 • UE a promis că un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va fi pus în aplicare până la 24 februarie, prima aniversare a războiului. Vorbind alături de Zelenski, Ursula von der Leyen a declarat că pachetul va acoperi schimburi comerciale în valoare de 10 miliarde de euro și se va concentra pe tehnologia utilizată de armata rusă, cum ar fi componentele pentru drone, precum și măsuri pentru a contracara eludarea sancțiunilor. Cu toate acestea, se așteaptă ca următoarea rundă de sancțiuni ale UE să nu includă energia nucleară, pe care Ungaria a amenințat deja că o va bloca.
 • Sirenele de raid aerian au sunat de două ori în Ucraina vineri, în timp ce președintele Zelenski i-a primit pe liderii UE la Kiev. Prima alertă aeriană din Kiev a avut loc vineri dimineață. A doua, câteva ore mai târziu, a urmat unei conferințe de presă comune la care au participat Zelenski, von der Leyen și Charles Michel. Nu au existat rapoarte imediate privind vreun atac aerian rusesc asupra Kievului pe parcursul zilei.
 • Liderii UE au oferit un sprijin puternic Ucrainei, dar nu au stabilit "niciun termen rigid" pentru aderarea acesteia la blocul comunitar. Președintele Zelenski a sperat că UE va pune Ucraina pe o cale rapidă de aderare, dar statele membre occidentale sunt îngrijorate de faptul că așteptările Kievului privind negocierile de aderare rapidă sunt nerealiste. "Nu există termene rigide, dar există obiective pe care trebuie să le atingeți", a declarat von der Leyen în cadrul conferinței de presă.
 • UE va lansa un program umanitar de deminare în Ucraina în valoare de 25 de milioane de euro, a confirmat șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell. Deminarea este "crucială pentru a salva viețile populației civile", a declarat Borrell. De asemenea, UE va furniza Ucrainei 35 de milioane de becuri LED, 2.400 de generatoare, pe lângă cele 3.000 deja livrate, și a promis finanțare pentru panouri solare pentru alimentarea cu energie a clădirilor publice din Ucraina.
 • Germania a aprobat exportul de tancuri de luptă Leopard 1 mai vechi, care s-ar adăuga la seria de vehicule de luptă pe care Berlinul a promis săptămâna trecută că le va trimite Ucrainei. Un purtător de cuvânt a declarat că guvernul lui Olaf Scholz a acordat o licență de export pentru tancurile de fabricație germană produse pentru prima dată în anii 1960 și înlocuite în cadrul armatei germane cu tancurile Leopard 2 în 2003.
 • De asemenea, se înțelege că Germania este în curs de pregătire a unui pachet comun de arme cu Suedia, în cadrul căruia Stockholm ar urma să furnizeze rachete de apărare aeriană și platforme de lansare pentru sistemele Iris-T ale Germaniei. Robert Habeck, vicecancelarul și ministrul german al economiei, a discutat despre acest pachet comun în cadrul unei întâlniri cu ministrul suedez al comerțului exterior, Johan Forssell, în timpul unei vizite de stat, a declarat un oficial guvernamental.
 • Germania nu va juca un rol "cheie" în transferul de avioane de luptă F-16 către Kiev, deoarece "este vorba de tehnologie americană", a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Într-un interviu acordat BBC News Ukraine, Kuleba a declarat că nu are "nicio îndoială" că decizia de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 va fi luată, adăugând că Kievul este "deschis la comunicare cu toți partenerii" în privința unor aeronave precum Gripens suedeze, Mirages și Rafale franceze.
 • Ucraina a dezvăluit un dosar penal împotriva lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner care luptă de partea rusă în Ucraina. Prigojin a fost acuzat de invadarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei și de purtarea unui război de agresiune împotriva Ucrainei. Procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, a declarat că luptătorii Wagner vor fi trași la răspundere, inclusiv cei care au fugit în străinătate.
 • Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți din peninsulă, inclusiv unele aparținând unor politicieni și oameni de afaceri ucraineni de rang înalt. Într-o declarație pe Telegram, Vladimir Konstantinov, președintele parlamentului din Crimeea, a declarat că printre proprietățile naționalizate se numără bănci și infrastructuri turistice și sportive.
 • Poliția norvegiană a declarat că intenționează să continue să interogheze un fost comandant al grupului de mercenari ruși Wagner, care a cerut azil în Norvegia după ce a luptat în Ucraina. Andrei Medvedev a predat "unele materiale digitale" poliției, a precizat serviciul național de poliție criminală din Norvegia, Kripos, într-un comunicat. El rămâne un martor și nu este obligat să vorbească cu anchetatorii, a adăugat acesta.
 • Comitetul Național Olimpic al Ucrainei a decis să nu boicoteze imediat Jocurile de la Paris 2024 dacă sportivilor ruși și bieloruși li se va permite să concureze. În schimb, se va consulta cu oficialii sportivi din întreaga lume și îi va convinge să ia măsuri în următoarele două luni. Directorul Jocurilor Olimpice Paris 2024, Tony Estanguet, a declarat că este de competența Comitetului Internațional Olimpic (CIO) să decidă dacă sportivii ruși și bieloruși pot concura la Jocurile de anul viitor.

ACTUALIZARE La finalul Summitului de la Kiev, Zelenski a declarat că, în timpul discuțiilor cu liderii UE, au vorbit despre "extinderea sancțiunilor energetice pentru a acoperi sfera nucleară".

El a susținut că sancțiunile ar trebui să vizeze Rosatom și managerii săi, pe care i-a acuzat de confiscarea și schimbarea forțată a naționalității personalului de la instalațiile nucleare ucrainene și a copiilor acestora.

ACTUALIZARE În Rusia, deputatul Dumei de Stat Ivanov a propus mobilizarea șomerilor, transmite NEXTA. Şomerii ar trebui să fie trimiși la război în locul angajaților cu calificări înalte înrolați în armată în cadrul "mobilizării parțiale", a declarat el.

 

 

ACTUALIZARE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va continua să lupte pentru Bahmut atât timp cât va putea, promițând că "nimeni nu va ceda" orașul "cetate" din estul țării. Vorbind la o conferință de presă cu înalți oficiali ai Uniunii Europene, Zelenski a declarat: Nimeni nu va renunța la Bahmut. Vom lupta cât de mult timp vom putea. Noi considerăm Bahmut fortăreața noastră.

El a spus că Ucraina ar putea "fi capabilă să țină" Bahmut și Donbasul ocupat eliberat "dacă ar primi arme cu rază lungă de acțiune".

ACTUALIZARE Cei mai înalţi responsabili ai Uniunii Europene s-au reunit vineri la Kiev pentru a-şi afişa sprijinul faţă de procesul de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, într-un moment în care atacurile se intensifică în estul ţării, relatează France Presse.

Charles Michel a promis că va sprijini Kievul „la fiecare pas”, dar o cale rapidă este foarte puțin probabilă.

Ursula von der Leyen a promis va aplica a zecea rundă de sancțiuni la adresa Rusiei până pe 24 februarie, prima aniversare a războiului.  Măsurile ar putea include un plafon de preț pentru comerțul maritim cu produse petroliere rusești.

ACTUALIZARE Directorul JO 2024 de la Paris: CIO trebuie să decidă dacă sportivii ruși și bieloruși pot participa la Jocurile de anul viitor.

Estanguet: Este "în favoarea menținerii acestui simbol al universalității Jocurilor", atunci când a fost întrebat despre participarea rușilor și bielorușilor. Decizia aparține organismului de conducere a Jocurilor, a adăugat el.

ACTUALIZARE Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Germania nu va juca un rol "cheie" în transferul de avioane de luptă F-16 către Kiev, deoarece "este vorba de tehnologie americană".

Cancelarul german, Olaf Scholz, a exclus, la începutul acestei săptămâni, trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, afirmând că se concentrează asupra livrării tancurilor Leopard 2 de fabricație germană.

Într-un interviu acordat BBC News Ukraine, Kuleba a declarat că țara sa "are cu adevărat nevoie" de avioane și rachete cu rază lungă de acțiune "pentru a distruge infrastructura militară a forțelor de ocupație ruse" în teritoriile ocupate din Ucraina.

ACTUALIZARE Germania a aprobat transferul a 88 de tancuri Leopard 1 din stocurile industriale către Ucraina. În plus, guvernul Germaniei intenționează să cumpere 15 tunuri antiaeriene Gepard și muniție din Qatar și apoi să le transfere în Ucraina.

 

 

 

ACTUALIZARE UE va lansa un program de deminare umanitară în Ucraina în valoare de 25 de milioane de euro, a confirmat șeful politicii externe a UE,  Josep Borrell.  Deminarea este „esențială pentru a proteja viața populației civile”, a scris Borrell pe rețelele de socializare.

ACTUALIZARE Autorităţile instalate de Rusia în Crimeea au anunţat vineri că au naţionalizat circa 500 de proprietăţi din peninsulă, inclusiv unele aparţinând unor importanţi oameni politici şi de afaceri ucraineni.

ACTUALIZARE Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află la Kiev, împreună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu 15 comisari europeni, pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski la summitul UE -Ucraina care are loc în capitala ucraineană.

ACTUALIZARE Kremlinul a respins vineri relatările apărute în mass-media conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii către Rusia.

CITIȚI ȘI: Expertă în mentalitate și propagandă: Conducătorii Rusiei locuiesc într-o iluzie

ACTUALIZARE Țările baltice și Polonia cer forurilor sportive internaționale să interzică participarea sportivilor ruși la Olimpiada de anul viitor, de la Paris. Kievul a demarat o campanie internațională pentru ca Rusia să nu fie primită la Jocurile Olimpice, întrucât, după cum spun autoritățile de la Kiev, "orice sportiv e un vector de propagandă pentru Moscova".

ACTUALIZARE Norvegia va comanda 54 de tancuri noi Leopard 2 fabricate în Germania pentru armata sa de la grupul KraussMaffei Wegmann şi îşi va asigura o opţiune de a achiziţiona alte 18 tancuri ulterior, a anunţat guvernul vineri.

ACTUALIZARE Ursula von der Leyen, pe Twitter: "Împreună, aducem lumină în Ucraina! Ucrainenii își pot schimba becurile vechi la oficiul poștal cu becuri LED eficiente din punct de vedere energetic. UE oferă cu bucurie 35 de milioane dintre ele. Fiecare kW de energie economisit este prețios pentru a contracara războiul energetic al Rusiei."

ACTUALIZARE Președintele Volodimir Zelenski: "Dacă vom pierde războiul, acesta va fi începutul celui de-al treilea război mondial."

ACTUALIZARE Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev şi întreaga ţară înainte de începutul summitului UE-Ucraina.

Alarmele antiaeriene s-au făcut apoi auzite în întreaga ţară, într-un moment în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să-i primească pe liderii UE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

ACTUALIZARE Ucraina introduce acuzații penale împotriva fondatorului grupului Wagner,  Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner care luptă de partea rusă în Ucraina.

Site-ul web Ukrinform raportează că declarația a fost publicată în Monitorul Guvernului Uriadovyi Kuryer.  Prigojin a fost acuzat de încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei și pentru că duce  un război de agresiune împotriva Ucrainei.

CITIȚI ȘI: Iulian Chifu: Declarațiile lui Lavrov privind Republica Moldova reprezintă propagandă de război

ACTUALIZARE Postul public ucrainean Suspilne a făcut un rezumat pe Telegram al evenimentelor din ultimele ore: Noaptea, armata rusă a atacat comunitatea Barvinkove din regiunea Harkov. O locuință a fost distrusă, iar un bărbat de 70 de ani a fost salvat din dărâmături. Doi bărbați au murit.  Tot noaptea, armata rusă a bombardat Hersonul. A lovit unul dintre centrele comerciale, acolo a izbucnit un incendiu. Nu au fost înregistrați răniți. Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a fost, de asemenea, atacat. Nu există morți sau răniți. În ultimele 24 de ore, o persoană a fost ucisă de bombardamentele rusești în regiunea Donețk, iar alte opt au fost rănite. În regiunea Herson, două persoane au fost ucise într-o zi, alte nouă au fost rănite, printre care un copil de cinci ani.

CITIȚI ȘI: A început „de-rusificarea” Ucrainei. The Economist: Cărțile sunt distruse și statuile mutate

ACTUALIZARE Uniunea Europeană s-a angajat să dubleze programul de ajutor militar pentru Ucraina prin antrenarea a încă 15.000 de soldați. La începutul vizitei sale de  două zile la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat că UE își propune să aibă un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până pe 24 februarie.

ACTUALIZARE Situația pe frontul din estul Ucrainei s-a agravat. O spune președintele Volodimir Zelenski, care a adăugat că Moscova vrea o victorie pentru 24 februarie, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei. Militarii ucraineni opun o rezistență fermă, dar forțele ruse atacă orașul Bahmut și localitățile învecinate din nord și sud. La Kramatorsk, o rachetă tactică a lovit un bloc de locuințe. Trei civili au murit și 20 au fost răniți. Un apartament a fost distrus, iar șapte au fost avariate grav.

Evenimentele ultimelor ore:

 • O amplă operațiune anticorupție a început,  miercuri, în Ucraina, în mai multe instituții, inclusiv serviciul vamal, autoritatea fiscală și Ministerul Apărării.
 • Președintele Vladimir Putin a promis joi că Rusia va învinge, comparând războiul din Ucraina cu victoria Rusiei de la Stalingrad.
 • O explozie a fost semnalată la o bază militară temporară rusă din orașul portuar ocupat Mariupol, în estul regiunii Donețk, potrivit Consiliului Municipal din Mariupol.
 • Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită UE să înceapă pregătirile pentru discuțiile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
 • Rusia adună sute de mii de soldați și își intensifică bombardamentele, semnalând probabil cel mai mare atac de la începutul războiului. „Cred că a început”, a declarat președintele ucrainean, potrivit The New York Times.
 • Președintele Vladimir Putin a promis joi că Rusia va învinge, folosindu-se de un discurs ținut în fostul oraș Stalingrad pentru a compara invazia sa din Ucraina cu înfrângerea sovieticilor în fața naziștilor într-o bătălie decisivă din cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit The New York Times.
 • Austria expulzează patru diplomați ruși pentru că s-au implicat în acte "incompatibile" cu acordurile internaționale, a anunțat Ministerul austriac de Externe. Doi dintre diplomați lucrau la Ambasada Rusiei la Viena, iar ceilalți doi erau de la Misiunea Permanentă a Rusiei la ONU, se arată în raport.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI