Război în Ucraina, ziua 341 | Kremlinul consideră că statele NATO se implică tot mai mult în război. Belgia analizează cumpărarea de tancuri Leopard, Polonia alocă 4 la sută din PIB pentru apărare

Bombardamentele rusești asupra zonelor rezidențiale din orașul Herson s-au soldat cu cel puțin trei morți și cinci răniți, au anunțat autoritățile locale. Intensificarea luptelor din Ucraina îi determină pe tot mai mulți lideri europeni să găsescă resurse pentru a ajuta armata Kievului, cu tancuri și muniție. Polonia este dispusă să trimită avioane F16 Ucrainei, însă numai cu acordul Statelor Unite. Kremlinul consideră că statele NATO se implică tot mai mult în război, însă anunță că așa numita operațiune specială va continua. Rusia și-a continuat atacurile asupra localităților din regiunea Donețk, iar un bloc de locuințe din Harkov a fost lovit noaptea trecută și o femeie a murit.

30 Ianuarie 2023, 07:14 (actualizat 30 Ianuarie 2023, 23:46) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 22.00 "Nimic nu este interzis în principiu", a răspuns prudent preşedintele francez, Emmanuel Macron, întrebat, luni, la Haga, despre ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei, relatează France Presse.

ACTUALIZARE 20.00 Belgia și-a arătat disponibilitatea de a recumpăra zeci de tancuri Leopard pe care le-a vândut unui comerciant de arme. Ludvine Dedonder, ministrul belgian al Apărării: Am întrebat compania cum le putem recupera. Până azi, propunerea pe care am primit-o a fost extrem de scumpă, de 500.000 pentru un tanc pe care noi l-am vândut cu 15.000 de euro.

La rândul său, Norvegia anunță că va trimite tancuri în Ucraina „cât mai curând posibil”. Iar Franța și Australia au încheiat un acord în sprijinul Ucrainei, prin producerea a mii de obuze de 155 mm.

ACTUALIZARE 19.30 "Ambasadoarea Tracy acordă o atenţie specială menţinerii dialogului între capitalele ţărilor noastre într-o perioadă de tensiuni fără precedent", a scris Ambasada SUA pe canalul său de Telegram.

ACTUALIZARE 19.27 Guvernul ucrainean le-a interzis înalţilor funcţionari publici şi tuturor aleşilor, inclusiv femeilor, să plece în vacanţe în străinătate în timpul invaziei ruse, pe fondul scandalurilor recente care au implicat responsabili importanţi.

ACTUALIZARE 17.10 Brigada 299-a de aviație tactică, numită după generalul-locotenent Vasil Nikiforov, a anunțat că și-a pierdut unul dintre cei mai buni ofițeri, Danilo Murashko, în vârstă de 24 de ani. Pilotul a fost ucis în timp ce se afla într-o misiune de luptă în estul Ucrainei. Avionul său a fost doborât de un avion de luptă rusesc.

Potrivit brigăzii, Murashko a încercat să își devieze avionul pentru ca acesta să nu cadă pe clădirile rezidențiale din orașul Shabelkivka, din regiunea Donețk. Efortul l-a costat timp și l-a făcut să zboare mai jos, motiv pentru care nu a putut să se ejecteze în siguranță în cele din urmă. Murashko "a murit ca un erou", a precizat brigada și a primit titlul de Erou al Ucrainei în mod postum.

ACTUALIZARE 16.04 Preşedinţia Ucrainei a criticat, luni, pe un ton foarte ferm, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), acuzându-l că este "un promotor al războiului", pentru că el examinează posibilitatea de a autoriza participarea de atleţi ruşi sub stindard neutru la Jocurile Olimpice din 2024, informează AFP.

ACTUALIZARE 16.00 Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Mykolayiv cu premierul danez Mette Frederiksen. Împreună au vizitat militarii ucraineni răniți.

 

ACTUALIZARE 15.57 Ministrul Tineretului și Sportului, Vadym Gutzeit și ministrul Industriilor Strategice, Pavlo Riabikin, din Ucraina ar urma să fie demiși în viitorul apropiat, potrivit publicației ucrainene Ukrainska Pravda. Sursele publicației susțin că Riabikin ar putea fi demis doar pentru a fi numit ambasador al Ucrainei în China. Între timp, Gutzeit și-ar putea pierde locul de muncă din cauza lichidării Ministerului Tineretului și Sportului. Potrivit raportului, se așteaptă ca ministerul să fie fuzionat cu Ministerul Culturii și Politicii Informaționale.

ACTUALIZARE 15.52 Coreea de Nord furnizează rachete Rusiei pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei întâlniri cu ministrul sud-coreean de externe Park Jin, la Seul. Oficialii americani au declarat că Coreea de Nord încerca să ascundă transporturile de muniție făcând să pară că acestea erau trimise în Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

Stoltenberg a confirmat, de asemenea, zvonurile potrivit cărora Coreea de Nord ar fi livrat arme mercenarilor Grupului Wagner, controlat de statul rus, "alimentând și mai mult războiul Rusiei împotriva Ucrainei".

ACTUALIZARE 15.34 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că furnizarea de noi arme Ucrainei de către Occident nu va duce decât la o "escaladare semnificativă" a conflictului. Kievul "cere din ce în ce mai multe arme", a declarat Peskov într-o convorbire cu reporterii, după ce ministrul adjunct de externe ucrainean, Andri Melnik, a cerut Germaniei să trimită țării sale un submarin.

Peskov a declarat că țările occidentale "încurajează aceste solicitări și își declară disponibilitatea de a furniza astfel de arme". El a adăugat: "Este o situație fără ieșire: duce la o escaladare semnificativă, duce la o implicare din ce în ce mai mare și mai directă a țărilor NATO în conflict - dar nu are potențialul de a schimba cursul evenimentelor și nu o va face".

ACTUALIZARE 14.37 Polonia este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, solicitate de mult timp, în coordonare cu NATO, a declarat șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că transferul oricărui avion către Ucraina ar putea avea loc doar în acord cu țările NATO și că Polonia "va acționa în deplină coordonare" cu aliații săi.

ACTUALIZARE 14.26 Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina pentru a proteja frontiera şi a asigura securitatea, a declarat guvernatorul regional Roman Starovoit. Autorităţile locale susţin că regiunea a fost lovită repetat de obuze ucrainene după declanşarea războiului din Ucraina, în urmă cu aproape un an.

ACTUALIZARE 14.12 Viceministrul polonez de externe Pawel Jablonski a declarat că "este posibil" ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană în câțiva ani, dar numai dacă va câștiga războiul cu Rusia. Potrivit viceministrului polonez, summitul UE-Ucraina, care va avea loc pe 3 februarie la Kiev, este un eveniment extrem de important, deoarece "rădăcina agresiunii rusești este reprezentată de dorința de a bloca integrarea Ucrainei în Europa".

"Ne dorim cu adevărat ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene în câțiva ani. Este posibil, dar numai dacă îi permitem Ucrainei să câștige acest război", a declarat viceministrul Jablonski la un post de televiziune polonez.

ACTUALIZARE 13.25 Actualele condiții meteorologice ar putea limita folosirea dronelor kamikaze de către Rusia pentru a ataca Ucraina în viitorul apropiat, a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud. Potrivit acesteia, Rusia a dezvoltat o tactică prin care mai întâi trimite un val de drone ieftine Shahed, de fabricație iraniană, pentru a detecta locațiile sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei și a epuiza forțele aeriene, iar apoi lansează rachete.

ACTUALIZARE 13.21 Ministerul britanic al Apărării susține că autoritățile ruse nu exclud posibilitatea de a efectua un alt val de convocări în cadrul așa-numitei campanii de mobilizare parțială. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decretul privind "mobilizarea parțială" este încă în vigoare, susținând că rămâne necesar pentru "alte sarcini militare". Șeful serviciilor de informații din Estonia, Margo Grosberg, a spus că, de fapt, mobilizarea în Rusia nu s-a oprit niciodată.

ACTUALIZARE 13.00 Kremlinul a declarat că fostul premier britanic Boris Johnson a mințit atunci când a afirmat că președintele Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete în timpul unei convorbiri telefonice în perioada premergătoare invaziei din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că ceea ce a spus Johnson nu este adevărat sau, "mai exact, este o minciună".

ACTUALIZARE 12.45 Fostul premier britanic Boris Johnson a dezvăluit că a vorbit cu Putin în februarie 2022 și "a avertizat că războiul va fi un dezastru total". "La un moment dat, m-a cam amenințat și mi-a spus: "Boris, nu vreau să-ți fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut".

 

 

ACTUALIZARE 12.20 Suspilne, radiodifuzorul de stat ucrainean, afirmă că numărul răniților de peste noapte în Herson a crescut la zece. Acesta a postat pe canalul său de Telegram: Începând din dimineața zilei de 30 ianuarie, numărul persoanelor rănite în urma bombardamentelor de ieri ale trupelor rusești a crescut la zece, anunță consiliul municipal.

ACTUALIZARE 11.50 O companie rusească a anunţat că va oferi o recompensă de 5 milioane de ruble (72.000 de dolari) primului militar care va distruge sau va captura în Ucraina un tanc fabricat în Occident, după ce Kremlinul a promis că forţele ruse vor distruge orice tancuri occidentale trimise în Ucraina, relatează Reuters.

SUA, Germania şi mai multe alte ţări europene au decis să trimită Kievului tancuri avansate de luptă în următoarele câteva luni pentru a contribui la dezvoltarea capacităţii militare a Ucrainei în contextul în care în curând se împlineşte un an de la declanşarea războiului.

ACTUALIZARE 11.30 Premierul ucrainean Denis Şmihal a declarat pentru site-ul Politico că dorește ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană în termen de doi ani. Este un calendar strâns pe care UE îl va considera probabil prea ambițios. El a declarat: Avem un plan foarte ambițios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Așa că ne așteptăm ca anul acesta, în 2023, să putem avea deja această etapă de negocieri premergătoare intrării.

Denis Şmihal a insistat asupra faptului că guvernul Zelenski ia în serios corupția. "Avem o abordare de toleranță zero față de corupție", a spus el, subliniind "viteza fulgerătoare" cu care au fost înlăturați funcționarii în această lună. "Din nefericire, corupția nu s-a născut ieri, dar suntem siguri că vom dezrădăcina corupția", a spus el, afirmând deschis că aceasta este esențială pentru calea de aderare a țării la UE.

ACTUALIZARE 10.25 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că duminică au intrat în România, prin punctele de la graniţă, 65.601 de persoane, dintre care 6.612 de cetăţeni ucraineni.

Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, prin punctele de frontieră din întreaga ţară au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 138.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 35.700 de mijloace de transport.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 3.429.315 de cetăţeni ucraineni.

ACTUALIZARE 10.20 Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a postat pe Telegram că au loc bombardamente în Bezliudovka, care se află peste graniță, la nord de regiunea ucraineană Harkov. El scrie: Potrivit datelor preliminare, există două victime, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 10.00 Tratatul între Rusia şi SUA cunoscut ca Noul START, privind controlul armamentului nuclear, ar putea expira după 2026, a afirmat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov într-un interviu difuzat luni de agenţia RIA Novosti, preluată de Reuters.

"Este un scenariu foarte posibil", a spus el.

Negocierile între Moscova şi Washington privind reluarea inspecţiilor reciproce conform tratatului au fost anulate în ultimul moment în noiembrie anul trecut, iar părţile nu au convenit asupra niciunui calendar pentru noi tratative. Noul START expiră în februarie 2026.

ACTUALIZARE 09.40 Pavlo KIrIlenko, guvernatorul ucrainean din Donețk, a transmis: Nimeni nu a fost rănit în Volnovakha, sub tirul de la Vuhledar, Novoukrainka și Prechistivka. Localitatea Kurakhove a fost bombardată de cinci ori - cinci case particulare au fost avariate. [În ultima zi] Rușii au ucis un locuitor din regiunea Donețk şi au rănit încă unul, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 09.30 Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat că forțele pro-ruse continuă să facă progrese în Vuhledar. Puşilin: Unitățile noastre continuă să avanseze în direcția Vuhledar. Acum putem spune că unitățile din partea de est a Vuhledar s-au stabilit, iar în apropiere se acţionează, de asemenea.

ACTUALIZARE 08.50 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Coreei de Sud să sporească sprijinul militar acordat Kievului, dând exemplul altor ţări care şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor aflate în conflict, după invazia rusă în Ucraina, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Stoltenberg se află la Seul, prima oprire a unei călătorii care mai include Japonia şi are ca scop consolidarea legăturilor cu aliaţii SUA în faţa războiului din Ucraina şi a concurenţei în creştere din partea Chinei.

ACTUALIZARE 08.30 Olesya Krivtsova are un tatuaj anti-Putin pe o gleznă și o brățară care îi urmărește fiecare mișcare pe cealaltă, titrează CNN.

Tânăra de 19 ani trebuie să poarte dispozitivul în timp ce se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzată de postări pe rețelele de socializare despre care autoritățile spun că discreditează armata rusă și justifică terorismul.

ACTUALIZARE 07.30 Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat duminică încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest an, în pofida dificultăţilor actuale ale Ucrainei pe frontul de luptă, informează dpa.


În acelaşi timp, în discursul său video de duminică seara, şeful statului ucrainean a recunoscut că situaţia este foarte dificilă în ceea ce priveşte luptele grele din estul ţării, aprig disputat.

Smarul ultimelor evenimente

  • Bombardamentele rusești asupra zonelor rezidențiale din orașul Herson, din sudul Ucrainei, s-au soldat cu cel puțin trei morți și cinci răniți, au anunțat autoritățile locale. Administrația militară regională a declarat pe canalul său Telegram că forțele ruse au vizat un spital, o școală, o stație de autobuz, un oficiu poștal, o bancă și clădiri rezidențiale într-un atac duminică.
  • O rachetă a lovit o clădire de apartamente din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, provocând moartea unei persoane și rănirea altora, potrivit guvernatorului regional. Oleh Sinehubov a declarat că racheta a lovit duminică centrul orașului.
  • Atât armata ucraineană, cât și grupul militar privat Wagner din Rusia susțin că dețin controlul în zona Blahodatne, în estul regiunii Donețk. "Unități ale forțelor de apărare ale Ucrainei au respins atacurile ocupanților în zonele ... Blahodatne ... din regiunea Donețk", a raportat armata ucraineană, adăugând că forțele sale au respins, de asemenea, atacurile în alte 13 localități din regiunea Donețk. Wagner, desemnată de SUA drept organizație criminală transnațională, a declarat sâmbătă, pe aplicația de mesagerie Telegram, că unitățile sale au preluat controlul asupra Blahodatne.
  • Președintele Tayyip Erdoğan a semnalat că Turcia ar putea fi de acord ca Finlanda să adere la NATO fără Suedia, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Stockholmul. "Este posibil să transmitem Finlandei un mesaj diferit [privind cererea lor de aderare la NATO], iar Suedia va fi șocată când va vedea mesajul nostru. Dar Finlanda nu ar trebui să facă aceeași greșeală pe care a făcut-o Suedia", a declarat Erdoğan într-un discurs televizat difuzat duminică. Suedia și Finlanda au depus anul trecut o cerere de aderare la NATO și au nevoie de aprobarea tuturor țărilor membre pentru a adera.
  • Vladimir Putin s-a arătat deschis la contacte cu cancelarul german, Olaf Scholz, deși nu a fost programată nicio convorbire telefonică, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului pentru agenția de presă Ria Novosti. Scholz a declarat pentru cotidianul berlinez Tagesspiegel: "De asemenea, voi vorbi din nou cu Putin - pentru că este necesar să vorbim".
  • Kievul și aliații săi occidentali sunt angajați în discuții "rapide" privind posibilitatea de a dota Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare, a declarat un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean. Mikhailo Podoliak a declarat că susținătorii Ucrainei din vest "înțeleg cum evoluează războiul" și necesitatea de a furniza avioane capabile să ofere acoperire pentru vehiculele blindate pe care SUA și Germania le-au promis.
  • Oficialii militari americani ar fi îndemnat Pentagonul să furnizeze avioane F-16 Ucrainei pentru ca aceasta să fie mai bine pregătită să se apere de rachetele și dronele rusești.
  • Olaf Scholz a reiterat duminică faptul că Germania nu va trimite avioane de luptă. "Nu pot decât să vă sfătuiesc să nu intrați într-un război constant al ofertelor când vine vorba de armament", a declarat Scholz într-un interviu acordat ziarului Tagesspiegel. "Dacă, de îndată ce s-a luat o decizie [privind tancurile], începe următoarea dezbatere în Germania, acest lucru nu pare serios și subminează încrederea cetățenilor în deciziile guvernului".
  • Ministerul rus al Educației a oferit mai multe detalii despre planurile de a include pregătirea militară de bază în școlile secundare, potrivit serviciilor secrete britanice. Ministerul britanic al Apărării (MoD) a declarat duminică că modulul "va include antrenamente cu puști de asalt din seria AK și grenade de mână, exerciții militare și saluturi". Acesta a adăugat că inițiativele, care vor intra în vigoare în septembrie, sunt cel mai probabil o "evocare deliberată a Uniunii Sovietice", deoarece o pregătire similară a avut loc în școli până în 1993.
  • Volodimir Zelenski și-a intensificat campania pentru a-i împiedica pe sportivii ruși să participe la Jocurile de la Paris din 2024. Președintele Ucrainei a declarat că i-a trimis o scrisoare lui Emmanuel Macron, iar a permite Rusiei să concureze ar echivala cu a arăta că "teroarea este cumva acceptabilă".
  • Ucraina a impus sancțiuni împotriva a 182 de companii rusești și belaruse și a trei persoane fizice, în cea mai recentă dintr-o serie de măsuri menite să blocheze legăturile Moscovei și ale Minskului cu Ucraina. Companiile sancționate se ocupă în principal cu transportul de mărfuri, leasingul de vehicule și produse chimice, potrivit listei publicate de Consiliul ucrainean pentru securitate națională și apărare.
  • Duminică, la Kiev, s-au adunat persoane în doliu pentru a comemora moartea unui voluntar britanic ucis în timp ce se afla într-o misiune de salvare din orașul Soledar din estul Ucrainei. Voluntarul britanic Andrew Bagshaw și colegul său Chris Parry au fost uciși în timpul unei tentative de evacuare umanitară.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI