Război în Ucraina, ziua 338 | Consiliul UE a prelungit cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei. Polonia va trimite încă 60 de tancuri Ucrainei, pe lângă cele 14 Leopard 2 promise deja

27 ianuarie 2023, 07:48

 

ACTUALIZARE Coreea de Nord va fi întotdeauna de partea Rusiei, a declarat Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, citată de Nexta.

 

 

Sumarul zilei

  • Armata ucraineană susține că a ucis 109 soldați ruși și a rănit alți 188 într-o singură zi în timpul luptelor din jurul satului Vuhledar, în estul regiunii Donețk. Serhii Cherevati, un purtător de cuvânt al comandamentului operațional de est al forțelor armate ucrainene, a declarat că bilanțul sângeros al morților a fost înregistrat joi, adăugând: „Lupte violente sunt în curs de desfășurare. Inamicul încearcă într-adevăr să obțină un succes intermediar acolo, dar, datorită eforturilor apărătorilor noștri, nu reușesc”.
  • Polonia va trimite încă 60 de tancuri Ucrainei, pe lângă cele 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană pe care le-a promis deja, a declarat premierul acestei țări. Mateusz Morawiecki a declarat pentru CTV News că „suntem pregătiți să trimitem 60 dintre tancurile noastre modernizate”. Și pe lângă aceste tancuri, 14 tancuri, tancuri Leopard 2″.
  • Belgia a anunțat un pachet de ajutor militar suplimentar de 93,6 milioane de euro (84,5 milioane de lire sterline / 104,7 milioane de dolari) pentru Ucraina. Premierul Alexander De Croo a declarat că, ținând cont de cheltuielile anterioare, acesta se ridică la cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată de Belgia unei alte țări. Pachetul va include rachete sol-aer, arme antitanc, mitraliere, grenade și muniție.
  • Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a declarat că observatorii AIEA au raportat joi explozii puternice în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruși, și a reînnoit apelurile pentru o zonă de securitate în jurul centralei.
  • Radiodifuzorul de stat ucrainean a raportat că în zece regiuni din Ucraina sunt întreruperi de energie electrică de urgență din cauza lipsei de energie în rețea după atacurile rusești de joi, iar restaurarea instalațiilor avariate este în curs de desfășurare.
  • Kremlinul a declarat vineri că președintele american Joe Biden are cheia pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, îndrumând Kievul să se potolească, dar că Washingtonul nu a fost dispus până acum să o folosească. „Cheia regimului de la Kiev se află în mare parte în mâinile Washingtonului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul obișnuitului său briefing zilnic. „Acum vedem că actualul lider de la Casa Albă (…) nu dorește să folosească această cheie. Dimpotrivă, el alege calea de a continua să pompeze arme în Ucraina”, a adăugat el.

ACTUALIZARE Rusia a folosit rachete Kinzhal pentru a lovi infrastructura din Kiev şi Zaporojie, pe 26 ianuarie, a declarat Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene. Apărarea aeriană ucraineană nu este în prezent capabilă să doboare acest tip de rachete, potrivit lui Ihnat.

ACTUALIZARE Belgia a anunțat un pachet de ajutor militar suplimentar de 93,6 milioane de euro pentru Ucraina. Pachetul include mașini, sisteme portabile de apărare antiaeriană, arme de calibru mic și arme antitanc ușoare.

 

 

În cadrul unei conferințe de presă, premierul Alexander De Croo a declarat că, ținând cont de cheltuielile anterioare, acesta reprezintă cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată de Belgia unei alte țări.

ACTUALIZARE 2 morți și 5 răniți în urma bombardamentelor rusești din Ceasiv Iar, regiunea Donețk. Zeci de clădiri rezidențiale și publice, precum și mașini, au fost avariate ca urmare a bombardamentelor rusești din 27 ianuarie, a anunțat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kiiylenko.

 

 

ACTUALIZARE Polonia va trimite încă 60 de tancuri Ucrainei, pe lângă cele 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană pe care le-a promis deja, a declarat premierul acestei țări.

Varșovia, care s-a poziționat ca unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului, a făcut presiuni puternice pentru ca Germania să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei și să permită și altor țări să facă acest lucru; o cerere cu care Berlinul a fost de acord miercuri.

ACTUALIZARE Finlanda a decis să oprească temporar acordarea de azil politic pentru rușii care au părăsit țara din cauza mobilizării.

ACTUALIZARE Ombudsmanii ruşi și ucraineni au discutat în cadrul unei întâlniri online probleme legate de prizonierii de război și „au convenit să ajute la schimbul de liste de persoane grav rănite care fac obiectul repatrierii și să asiste autoritățile în returnarea cetățenilor care fac obiectul deportării, transmite Nexta.

 

 

ACTUALIZARE Autoritatea rusă de reglementare a comunicaţiilor Roskomnadzor a anunţat vineri că a blocat accesul din Rusia la site-urile de internet ale CIA (Agenţia Centrală de Informaţii) şi FBI (Biroul Federal de Investigaţii) din Statele Unite, pe motiv că acestea răspândesc informaţii false, potrivit Agerpres.

Roskomnadzor afirmă că site-urile respective au publicat materiale şi informaţii inexacte care au discreditat forţele armate ruse.

ACTUALIZARE Eforturile statelor europene pentru sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia sunt insuficiente, dacă strategia de luptă nu este consolidată, a explicat generalul în rezervă Virgil Bălăceanu la TVR Info.

Cele 100 de tancuri promise de 12 ţări pentru Ucraina, ar putea doar întări apărarea în anumite zone, nu şi asigurarea unei contraofensive majore care să ducă la eliberarea teritoriilor. Istoricul Adrian Cioroianu spune că mesajul ţărilor aliate este categoric pentru Putin.

ACTUALIZARE Preconizata apariţie ca invitat a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la festivalul de muzică de la Sanremo atrage critici din partea partidelor politice în Italia, o ţară unde sprijinul faţă de Ucraina în războiul acesteia cu Rusia este cel puţin lipsit de entuziasm, relatează vineri agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Zelenski este aşteptat să intervină prin legătură video în ultima seară a festivalului, care se va desfăşura între 7 şi 11 februarie.

ACTUALIZARE Consiliul UE a prelungit cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei, transmite Nexta.

 

 

Sumarul evenimentelor la 14:00

Lupte deosebit de intense au loc în nordul, nord-estul și estul Ucrainei. Rușii au lansat atacuri foarte puternice după ce țările occidentale au anunțat trimiterea de tancuri în Ucraina. În ultimele 24 de ore au fost lansate nu mai puțin de 59 de rachete din care armata ucraineană ar fi doborât 47. Unele rachete au fost lansate de pe bombardiere strategice Tupolev 95 din zona arctică.

”Vedeţi pagubele de aici? Tocmai a fost reconstruită, a fost avariată la primul bombardament.

”Am plecat o dată şi acum voi face la fel. În urmă cu trei luni m-am întors pentru că îmi era dor de oraş.”

Rusia a efectuat și 37 de atacuri aeriene, inclusiv cu drone iraniene Shahed 136.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Fiecare rachetă rusească lansată împotriva oraşelor noastre, fiecare dronă iraniană folosită de terorişti, sunt argumente pentru cererea noastră de arme. Doar armele îi pot neutraliza pe terorişti.

Un cargou înmatriculat în Turcia a fost lovit de o racheta în portul de la Herson. În urma impactului s-a declanșat un incendiu. Flacările au afectat puntea și camera de comandă a navei.

Surse maritime au confirmat că în porturile din Ucraina sunt blocate 12 vase comerciale turcești. Ele nu fac obiectul acordului privind exportul de cereale mediat de Națiunile Unite. Echipajele sunt reduse la minimum pentru a se evita rănirea sau decesul marinarilor.

ACTUALIZARE O rachetă rusească a lovit un spital de copii din Bakhmut.

 

ACTUALIZARE Un parchet internaţional care să adune probe privind crima de agresiune comisă de Rusia în Ucraina poate fi înfiinţat „rapid”, într-o „primă etapă”, înaintea instituirii unui tribunal special, a apreciat vineri comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, citat de AFP.

Acest „centru internaţional de coordonare pentru urmărirea crimei de agresiune” ar putea fi instalat la Haga, la sediul Eurojust, agenţia UE pentru cooperare în materie de justiţie penală, potrivit Comisiei.

ACTUALIZARE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adus vineri un omagiu victimelor Holocaustului, într-o înregistrare video pe care a postat-o pe contul său de Twitter, transmite EFE.

”Astăzi, Ucraina onorează memoria a milioane de victime ale Holocaustului. Ştim şi ne aducem aminte că indiferenţa şi ura ucid”, a transmis şeful statului ucrainean de Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului.

Zelenski, primul preşedinte de origine evreiască al Ucrainei, a cărui ţară a fost invadată de Rusia acum aproape un an, a adăugat că ”este foarte important ca toţi cei care preţuiesc viaţa să dea dovadă de hotărâre. Amintire veşnică tuturor victimelor Holocaustului!”

ACTUALIZARE Rusia încalcă „principiile fundamentale ale protecției copilului” în timp de război. Mai mulți copii ucraineni au primit pașapoarte rusești și au fost dați spre adopție, a declarat șeful Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), într-un interviu pentru Reuters, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE Kremlin: Cheia rezolvării conflictului din Ucraina este la Biden, dar acesta nu o foloseşte

ACTUALIZARE  Rusia neagă că trupele sale angajate în campania din Ucraina duc lipsă de muniţie şi de rachete

ACTUALIZARE Ungaria va respinge orice sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care afectează energia nucleară, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orbán la postul de radio de stat, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, atrage atenţia că ţările europene trebuie să se pregătească pentru un posibil nou val de ucraineni care fug de război, în contextul presiunii forţelor ruse în estul Ucrainei.

ACTUALIZARE Forțele aeriene ruse și belaruse continuă exercițiile militare comune în vestul Belarusului.

ACTUALIZARE Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că monitorii AIEA au raportat joi explozii puternice în apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși din Ucraina, și a reînnoit apelurile pentru o zonă de securitate în jurul centralei.

Dar Renat Karchaa, consilier al șefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, a spus că acuzațiile sunt nefondate și reprezintă o „provocare”.

Premierul Denis Shmihal a declarat că atacurile Rusiei de joi au vizat centralele energetice.

ACTUALIZARE În discursul său de joi noaptea, după atacurile cu rachete, de joi, Zelenski a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei și ca aliații să furnizeze Ucrainei mai multe arme.

Rusia a lansat un raid cu rachete și drone în toată țara, ucigând cel puțin 11 persoane, la o zi după ce Kievul primit acordul pentru livrarea de tancuri de luptă pentru a combate invazia Moscovei din țările occidentale.

Zelenski a spus:  Această agresiune rusă poate și ar trebui oprită cu arme adecvate. Statul terorist nu va înțelege altceva. Arme pe câmpul de luptă. Arme care ne protejează cerul.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei, adică arme politice și economice. Și arme legale – trebuie să facem mai mult pentru a avea un tribunal pentru crimele și agresiunile ruse împotriva Ucrainei.

Sumarul ultimelor evenimente:

  • Rusia a lansat un raid cu rachete și drone în toată țara, ucigând cel puțin 11 persoane, la o zi după ce Kievul a primit promisiuni pentru livrarea tancuri de luptă pentru a combate invazia Moscovei
  • Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 pe care le furnizează Ucrainei vor ajunge în țară la sfârșitul lunii martie, a declarat joi ministrul Departamentului Apărării, Alex Chalk.
  • Activitatea industrială a oraşului Krivoi Rog din Ucraina a fost puternic afectată după declanşarea războiului, a declarat, joi, pentru Agerpres , şeful Administraţiei Raionale Militare de Stat Krivoi Rog, Evhen Sîtnicenko.
  • Consiliul Europei a cerut, joi, în unanimitate, înfiinţarea unui tribunal internaţional special pentru a-i judeca pe liderii ruşi, dar şi belaruşi, desemnaţi drept responsabili pentru războiul din Ucraina, informează AFP.
  • Tancurile occidentalilor vor ajunge în Ucraina cel târziu în martie. Anunţul însă, i-a enervat pe ruşii care prin vocea purtătorului de cuvânt de la Kremlin spun că este o angajare directă a Vestului în războiul din Ucraina. Decizia Occidentului de a trimite tancuri de luptă deschide calea unui ajutor şi mai consistent pentru Ucraina în pregătirea unei ofensive care este aşteptată în această primăvară.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă