Război în Ucraina, ziua 332 | Ruşii au anunțat că au lansat o ofensivă în regiunea Zaporojie. Ministrul german al Apărării a ordonat un inventar al tancurilor Leopard 2

21 ianuarie 2023, 08:54

 

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a asistat sâmbătă la serviciul funerar în memoria fostului ministru de interne Denis Monastirski, decedat în accidentul de elicopter produs miercuri într-o suburbie a Kievului.

 

 

Zelenski şi soţia sa, Olena, au luat parte la ceremonia desfăşurată la Kiev, a transmis agenţia de stat Ukrinform.

La ceremonie au fost depuse nouă sicrie, pentru toţi cei aflaţi în elicopterul prăbuşit miercuri.

ACTUALIZARE Un tânăr de 17 ani a fost rănit de bombardamentele rusești din regiunea Sumî. Guvernatorul Dimtro Zhivitski a declarat că 10 obuze au explodat în apropierea unor case din satul Studenok. Una dintre case, în care se afla adolescentul, a fost distrusă. Acesta a fost dus la spital, potrivit guvernatorului, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE Rusia a anunţat sâmbătă că a efectuat exerciţii de apărare antiaeriană în regiunea Moscovei, pentru a proteja infrastructuri esenţiale în caz de ”atacuri aeriene”, pe fondul conflictului cu Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres.

”Au fost organizate exerciţii în regiunea Moscovei, cu personalul brigăzii de rachete antiaeriene a Districtului militar de vest, pentru a respinge atacurile aeriene împotriva unor importante infrastructuri militare, industriale şi administrative”, a indicat Ministerul Apărării, într-un comunicat.

Potrivit ministerului, soldaţii care au luat parte la aceste antrenamente sunt instruiţi în utilizarea de ”rachete antiaeriene S-300”.

ACTUALIZARE Ruşii au anunțat că au lansat o ofensivă în regiunea Zaporojie, transmite The Guardian. Ei au afirmat că au ocupat „linii și poziții mai avantajoase” în timpul asaltului. Regiunea a fost scena unor lupte intense în ultimele săptămâni. Guvernatorul Oleksandr Starukh a declarat că forțele ruse au lansat peste 160 de atacuri în cursul nopții.

 

ACTUALIZARE Lupta împotriva inamicului rus. Videoclip înregistrat de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei.

ACTUALIZARE Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice au cerut Germaniei să livreze Kievului tancuri Leopard, la o zi după ce Berlinul a refuzat să se angajeze să facă acest lucru la o reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina.

ACTUALIZARE Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, a publicat sâmbătă o scurtă scrisoare pe care a adresat-o Casei Albe şi în care cere să i se spună de ce delicte este acuzată compania sa, după ce Washingtonul a anunţat noi sancţiuni împotriva grupului paramilitar rus, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

(w620) Evgheni Pr

ACTUALIZARE Preşedinta Comisiei de Apărare a Parlamentului german, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, din partea Partidului Liberal (FDP, membru al coaliţiei de guvernare – n.r.), „a deplâns” lipsa unui acord pentru livrarea de tancuri Leopard2 către Ucraina şi şi-a exprimat convingerea că Germania „a eşuat” în faţa aliaţilor săi, transmite sâmbătă EFE, preluat de Agerpres.

ACTUALIZARE Aliații încă amână tancurile promise Ucrainei. Autoritățile de la Kiev: 300 de tancuri ne-ar ajuta să câștigăm războiul

ACTUALIZARE „Tot veţi ajuta până la urmă Ucraina cu armele de care are nevoie şi vă veţi da seama că nu există altă opţiune de a pune capăt războiului decât prin înfrângerea Rusiei”, a scris Podoliak pe Twitter. „Dar indecizia de astăzi îi ucide pe mai mulţi dintre oamenii noştri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni. Gândiţi mai repede”, a îndemnat el.

ACTUALIZARE În fața clădirii Ministerului de Interne din Kiev a început o ceremonie de rămas bun de la conducerea decedată a ministerului, în incidentul de miercuri, în urma căruia un elicopter s-a prăbușit în orașul Brovary din regiunea Kiev. Alături de Ministrul Interne al Ucrainei, Denis Monastriski, și-au mai pierdut viața adjunctul său și un secretar de stat, dar și civili, printre care și copii.

 

ACTUALIZARE Alexey Milchakov, coliderul unității Rusich a Grupului Wagner este un neonazist declarat care susține că toți ucrainenii trebuie uciși pentru a nu putea face copii care să-și răzbune părinții.

 

ACTUALIZARE Metropolitan Opera din New York va organiza un concert pentru a marca un an de la începerea războiului din Ucraina.

ACTUALIZARE Grupul paramilitar rus Wagner a fost trecut de către SUA pe lista organizațiilor internaționale criminale. Casa Albă a precizat că Vladimir Putin continuă să conteze pe ajutorul acestei grupări care comite atrocități inimaginabile. SUA estimează că organizația numără 50 de mii de persoane, 10 mii sunt mercenari angajați, iar restul foști condamnați din pușcăriile rusești. Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă are informații că mercenarii lui Evgheni Prigojin, capul organizației, se alimentează cu arme din Coreea de Nord. Ca urmare a desemnării drept organizație criminală internațională, gruparea Wagner și membrii săi vor fi supuși unor sancțiuni ce urmează să fie anunțate.

ACTUALIZARE Armata ucraineană va începe în curând antrenamentul pe tancurile Challenger 2 în Marea Britanie. Acest lucru a fost anunțat de ambasadorul ucrainean în țară, Vadym Pristayko.

ACTUALIZARE Oficiali din grupul celor şapte state puternic industralizate (G7) au convenit că vor revizui preţul la care sunt plafonate exporturile de petrol ale Rusiei în luna martie, mai târziu decât era programat iniţial, în ideea de a avea mai mult timp pentru a evalua piaţa după ce mai multe plafoane vor fi impuse pentru produsele petroliere rafinate ruseşti, a anunţat vineri Trezoreria americană, informează Reuters, preluat de Agerpres.

ACTUALIZARE Mariupol, înainte și după „eliberarea” rușilor.

ACTUALIZARE Incendiu la rezervoarele de combustibil în Angarsk. Acestea au fost planificate să fie trimise ocupanților din Ucraina. Potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență, suprafața incendiului este de 400 mp. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent. Oficialii ucraineni nu au făcut niciun comentariu imediat. Forțele proxy ruse din autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat anterior că au preluat controlul asupra Klișchiivka.

 

 

Rusia a susținut că a capturat un sat din estul Ucrainei ca parte a forței sale de luni de zile către orașul Bakhmut. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că Klișchiivka, la 9 km sud de Bakhmut, a fost „eliberat”.

Oficialii americani îi sfătuiesc pe ucraineni să-și mute atenția de la Bakhmut și să se concentreze pe pregătirea pentru o ofensivă în sud.

ACTUALIZARE Un fost militar american a fost ucis în Ucraina, potrivit Marinei militare a Statelor Unite

(w620) Război î

PRINCIPALELE EVENIMENTELE DIN ULTIMELE 24 DE ORE

– Rachete ruseşti au lovit vineri blocuri de locuinţe şi spitale în regiunea Doneţk, la Kramatorsk. Nu sunt victime.

John Kirby, Consiliul Național de Securitate al SUA: Wagner a luat arme cu trenul din Coreea de Nord. SUA desemnează grupul de mercenari drept organizație criminală transnațională.

Moscova califică reuniunea de la Ramstein drept „o provocare” și o „escaladare periculoasă”.

Liderii Apărării, la Ramstein. Austin: Lucrăm pentru a veni în întâmpinarea cererilor pentru tancuri. Berlinul, indecis privind Leopard 2. Milley: Funcție de livrări, posibilă o ofensivă pentru eliberarea de cât mai mult teritoriu.

Serviciul de informaţii externe german (BND) se arată alarmat de pierderile pe care le înregistrează armata ucraineană în luptele împotriva forţelor ruse în oraşul Bahmut, relatează săptămânalul german Der Spiegel.

Grupul de mercenari Wagner, care luptă alături de armata rusă în Ucraina, s-a înregistrat în Rusia ca firmă de consultanţă, a informat vineri ministerul britanic al apărării, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

– Rusia a pierdut aproape 120.000 de soldați de la începutul invaziei, susține Ucraina. 770 de militari ruși ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore, potrivit estimării făcute de armata ucraineană.

Polonia ar putea trimite Ucrainei tancuri Leopard 2, de fabricaţie germană, chiar şi fără acordul Berlinului, a declarat vineri viceministrul de externe polonez Pawel Jablonski.

Preşedintele Ucrainei a transmis un mesaj video participanţilor la întâlnirea de la baza militară de la Ramstein din Germania. Zelenski a subliniat că Rusia urmărește să distrugă națiuni. El a spus că acest conflict se referă la „în ce fel de lume vom trăi” și că „Kremlinul trebuie să piardă”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite