Război în Ucraina, ziua 316 | Putin cere încetarea focului de Crăciun. Kievul îi cere să nu fie ipocrit. Rusia se declarase deschisă dialogului dacă Ucraina accepta „noile realităţi teritoriale”. Două sate, atacate cu artilerie

5 ianuarie 2023, 07:24

Armata ucraineană a respins joi o serie de atacuri rusești în zona Bahmut, punctul strategic unde, de săptămâni întregi, trupele Moscovei atacă îndârjit.

Bombardamentele din ultimele ore au rănit mai mulți civili ucraineni, însă rușii nu au reușit să avanseze.

Secretarul general al NATO atrage atenția că ambițiile Rusiei nu trebuie subestimate, iar oficiali de la Kiev afirmă că Moscova ar pune la cale un atac de proporții în următoarea perioadă.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: Realitatea e că, dacă vrem o soluţie paşnică, negociată, prin care Ucraina să poată rămâne o naţiune democratică şi independentă în Europa, trebuie să susţinem Ucraina acum! Armele sunt calea spre pace. Prima lecţie e că trebuie să investim mai mult în apărare. Acesta e mesajul NATO de multă vreme.

CITEȘTE ȘI EXCLUSIVITATE Speranță de Crăciun printre alarme și bombe. „Suntem ucraineni, nu ne temem de nimic. Am obosit să ne fie teamă de ruşi”

Echipa Știrilor TVR a ajuns în Herson, care rămâne unul dintre cele mai periculoase orașe din Ucraina. Centrul localității a fost bombardat inclusiv joi. Pe fundal se aud explozii

ACTUALIZARE 21.40 Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev, după ideea de armistițiu a Moscovei, cu prilejul Crăciunului: Cum se raportează la sărbătoarea Crăciunului o haită de diavoli mărunți ai Kremlinului?

ACTUALIZARE 21.14 Ambasada SUA la Moscova a difuzat un „apel către poporul rus”. Reacție furioasă a fostului președinte Medvedev, în stilul amenințător obișnuit.

ACTUALIZARE 19.40 Rusia a desfăşurat trupe de protecţie chimică, biologică şi radiologică la uzina ‘Krâmski titan’ din Armiansk, oraş situat în nordul peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, relatează numeroase media ucrainene, între care RBC.ua şi Krîm.Realii – serviciu al Radio Europa Liberă (RFE/RL) pentru Crimeea – citând Centrul ucrainean pentru rezistenţa naţională de pe lângă armata ucraineană.

ACTUALIZARE 17.34 Putin i-a ordonat ministrului Apărării încetarea focului în Ucraina de Crăciun. Un răspuns de la Kiev: Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, doar atunci va fi ‘armistițiu temporar’. Păstrați-vă ipocrizia.

ACTUALIZARE 17.21 Cancelarul german, sub presiune pentru a livra tancuri Ucrainei.

Şeful parlamentului rus ameninţă că va confisca proprietăţile germane în cazul în care Berlinul va face uz de activele Rusiei pentru reconstrucţie în Ucraina

ACTUALIZARE 16.49 Șeful contraspionajului militar ucrainean nu exclude „mai multe atacuri pe teritoriul Rusiei”.

CITEȘTE ȘI Șeful spionilor militari ucraineni: Putin are cancer

ACTUALIZARE 14.07 Războiul din Ucraina afectează mamiferele din Marea Neagră. Delfinii și marsuinii, găsiți morți în număr neobișnuit de mare.

ACTUALIZARE 14.00 Rusia este deschisă dialogului cu Ucraina, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să accepte „noile realităţi teritoriale” generate de ofensiva rusă, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

În timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a îndemnat la un armistiţiu în Ucraina, Vladimir Putin „a reiterat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cererilor binecunoscute şi exprimate în nenumărate rânduri şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

ACTUALIZARE 13.30 Ministrul de externe german Annalena Baerbock se află joi în vizită la Londra pentru a discuta cu omologul său britanic James Cleverly despre acordarea de sprijin în continuare pentru Ucraina în războiul cu Rusia, relatează dpa.

Vizita şefei diplomaţiei germane la Londra are loc după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a decis să livreze Ucrainei vehicule blindate de recunoaştere de tip AMX-10 RC, descrise de Macron ca fiind „tancuri uşoare de luptă”, în ceea ce se consideră a fi o nouă etapă în livrările de arme către Ucraina.

Ştirile zilei

  • Patriarhul Kirill al Moscovei a făcut apel la încetarea focului și la un armistițiu de Crăciun, în Ucraina. Într-o declarație postată pe site-ul bisericii, Kirill a spus că a făcut apel la „toate părțile implicate în conflictul intern” pentru încetarea focului, astfel încât „poporul ortodox să poată participa la slujbe în ajunul Crăciunului și în ziua Nașterii lui Hristos”. Patriarhul s-a confruntat cu critici externe severe pentru sprijinul său față de invazia Rusiei în Ucraina.
  • Produsul intern brut al Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022 – cea mai mare scădere anuală din ultimii peste 30 de ani – din cauza războiului cu Rusia, a declarat în această dimineață ministrul Economiei, Iulia Șviridenko. Sviridenko a spus într-o declarație că economia Ucrainei a suferit cele mai mari pierderi de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991, deși scăderea a fost mai mică decât se aștepta inițial.
  • Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, i-a spus lui Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, că eforturile de pace ar trebui să fie susținute de o încetare unilaterală a focului și de o „viziune pentru o soluție echitabilă”, a anunțat joi președinția turcă.

ACTUALIZARE 12.50 Rusia a grațiat primii deținuți recrutați din penitenciare de grupul Wagner, după ce aceștia și-au finalizat stagiul de 6 luni de serviciu militar în Ucraina, a declarat joi Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare, citat de The Moscow Times.

Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video cu Prigojin oferindu-le sfaturi deținuților grațiați: „Nu beți prea mult, nu folosiți droguri, nu violați femei, nu vă băgați în belele. Poliția ar trebui să o tratați cu respect”.

ACTUALIZARE 12.40 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi, într-o convorbire telefonică, omologului său rus Vladimir Putin că eforturile de pace în războiul ruso-ucrainean ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o ”viziune privind o soluţie corectă”, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Într-un comunicat dat publicităţii de preşedinţia turcă se arată că cei doi lideri au discutat despre coridorul pentru cereale creat pe Marea Neagră.

ACTUALIZARE 12.05 Agenția rusă de știri Tass transmite că Patriarhul Kirill a făcut apel la încetarea focului și la un armistițiu de Crăciun în Ucraina, transmite The Guardian. Într-o declarație postată pe site-ul bisericii, Kirill a spus: Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, fac un apel la toate părțile pentru încetarea focului și la stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24.00 a zilei de 7 ianuarie, astfel încât ortodocșii să poată participa la slujbele din ajunul Crăciunului și din ziua Nașterii lui Hristos.

ACTUALIZARE 11.19 Numărul refugiaților ucraineni care ajung în Europa depășește 7,9 milioane, potrivit ONU.

ACTUALIZARE 11.00 Produsul intern brut al Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022 – cea mai mare scădere anuală din ultimii peste 30 de ani – din cauza războiului cu Rusia, a declarat în această dimineață ministrul Economiei, Iulia Șviridenko, transmite Reuters. Economia Ucrainei a suferit cele mai mari pierderi de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991, deși scăderea a fost mai mică decât se aștepta inițial, a transmis aceasta.

ACTUALIZARE 10.50 Taiwanul a extins restricțiile privind exporturile de bunuri de înaltă tehnologie către Rusia și Belarus pentru a preveni utilizarea lor în scopuri militare.  Cincizeci și două de articole au fost adăugate pe listă, transmite Nexta.

ACTUALIZARE 10.16 Statul Major General al Ucrainei a raportat pe 5 ianuarie că Rusia a pierdut 3.041 de tancuri, 6.108 vehicule blindate , 4.759 de vehicule și rezervoare de combustibil, 2.051 de sisteme de artilerie, 426 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 215 sisteme de apărare aeriană, 284 de avioane, 271 de elicoptere, 1.844 de drone și 16 ambarcațiuni, transmite The Kyiv Independent.

Statul Major General a mai spus că armata rusă a efectuat cel puțin trei tiruri de rachete, 13 lovituri aeriene și peste 60 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei, vizând infrastructura civilă din Bahmut, Kostiantynivka, Kurakhove, Nikopol și Herson.

ACTUALIZARE 10.10 Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean din Donețk , una dintre regiunile pe care Federația Rusă susține că le-a anexat, a postat o actualizare a situației în care spune că două persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore. El scrie pe Telegram: Kurakhove a fost cel mai afectat orașul. Bombardamentele au fost avariate șase case, două magazine și o instalație. Marinka a fost supusă unui bombardament intens, iar dimineața au fost înregistrate lovituri aeriene izolate în partea veche a orașului Avdiivka – fără victime. Două persoane au murit în Horlivka.

ACTUALIZARE  10.00 Nu există „nicio lamentare” la Washington după ce un bombardament ucrainean a ucis numeroşi soldaţi ruşi în estul Ucrainei, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Mai devreme în timpul zilei de miercuri, Rusia a admis un bilanţ mai sângeros al loviturii care a vizat în noaptea de Anul Nou soldaţi ruşi la Makiivka, majorat la 89 de morţi.

ACTUALIZARE 09.30 Maksim Kozitski, guvernatorul din Liov, a postat actualizarea sa zilnică cu privire la evenimentele din regiune. El afirmă că în ultimele 24 de ore a existat o alertă aeriană, miercuri dimineață, dar nu s-a materializat niciun atac. El a precizat că, în ultimele 24 de ore, 60 de persoane strămutate în interiorul țării au ajuns la Liov cu trenul, iar 58 cu autobuzul. Aceștia călătoreau din ceea ce el a descris ca fiind „epicentrele ostilităților”. În ceea ce privește situația energiei electrice, el scrie: În acest moment, nu există întreruperi de energie electrică în regiunea noastră. Ukrenergo indică limite de consum. În cazul în care acestea sunt depășite, se va aplica programul de întreruperi programate.

ACTUALIZARE 9.00 În Melitopolul ocupat au fost raportate explozii, transmite Kyiv Independent. Autoritățile ruse de ocupație au spus azi noapte că au fost auzite explozii în orașul Melitopol din sud-estul Ucrainei și în suburbiile acestuia.

Vladimir Rogov, un oficial numit de Moscova în administrația regiunii Zaporojie, a declarat că a fost activată apărarea antiaeriană.

  • Emmanuel Macron i-a spus lui Zelenski, într-o convorbire telefonică, că guvernul său va trimite vehicule blindate de luptă ușoare AMX-10 RC. Președintele american Biden a afirmat că se ia în considerare trimiterea de vehicule de luptă Bradley către Ucraina. Acest vehicul blindat performant cu tun automat de 25 mm a fost un element de bază al armatei americane în ceea ce privește aducerea soldaților pe câmpul de luptă încă de la mijlocul anilor 1980.
  • Occidentul este pe cale, în premieră, să furnizeze vehicule blindate de luptă Ucrainei, dar nu și tancuri mai grele, pe care aceasta le-a solicitat pentru a lupta împotriva Rusiei.
  • Luptele grele din jurul orașului Bahmut vor persista probabil în viitorul apropiat, cu un rezultat incert, deoarece rușii au făcut progrese treptate, potrivit unui oficial de rang înalt al administrației americane.
  • Viceministrul ucrainean al Apărării a declarat că pierderile semnificative ale Moscova vor duce probabil la o a doua mobilizare parțială în primul trimestru al anului.
  • Statul Major al armatei ucrainene a declarat că Rusia a lansat șapte atacuri cu rachete, 18 lovituri aeriene și peste 85 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în ultimele 24 de ore asupra infrastructurii civile din trei orașe – Kramatorsk, Zaporojie și Herson. „Există victime în rândul populației civile”, a precizat aceasta. Rapoartele nu au fost verificate în mod independent.
  • Eforturile Ucrainei de a crește exporturile în cadrul acordului cu Rusia privind cerealele se concentrează pe asigurarea unor inspecții mai rapide ale navelor, mai degrabă decât pe includerea mai multor porturi în această inițiativă, a declarat miercuri un oficial ucrainean de rang înalt.
  • Marina ucraineană a afirmat că Rusia are trei nave pregătite de luptă în și că aceasta continuă să „încalce convenția internațională pentru protecția vieții umane pe mare 1974 (Solas), dezactivând sistemele de autoidentificare de pe navele civile din Marea Azov”, a precizat aceasta într-o postare pe Facebook.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă