Război în Ucraina, ziua 315. Ucraina revendică o nouă lovitură devastatoare împotriva Rusiei. Moscova dă vina pe interceptarea telefoanelor mobile

4 ianuarie 2023, 08:07

Președintele Ucrainei afirmă că Rusia, pe care a numit-o din nou „stat terorist”, va pierde războiul. În tradiționalul său discurs de la miezul nopții, Zelenski a avertizat că Moscova pregătește o ofensivă de proporții împotriva țării sale.

Rusia a declanșat deja o ofensivă majoră nocturnă împotriva Ucrainei. Drone și rachete au lovit Kievul, dar și numeroase alte orașe.

Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia va lansa atacuri masive: „Trebuie să dejucăm scenariul rusesc. Suntem pregătiţi. Teroriştii trebuie să piardă. Orice încercare de a lansa o ofensivă trebuie să eşueze. Va fi înfrângerea finală a statului terorist. Rusia îi mobilizează pe cei pe care vrea să îi trimită la moarte, noi ne mobilizăm pentru lumea civilizată. Pentru dreptul la viaţă.

Ucraina revendică o nouă lovitură devastatoare împotriva Rusiei.

Potrivit Statului Major al Armatei Ucrainene, ar exista sute de morți și răniți după un bombardament asupra unei baze din regiunea Herson.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE Franța va livra Ucrainei tancuri ușoare de luptă, i-a transmis Macron lui Zelenski: „Până la victorie, până la revenirea păcii în Europa, sprijinul nostru pentru Ucraina nu va slăbi”.

ACTUALIZARE Ucraina infirmă versiunea Moscovei, potrivit căreia i-ar fi localizat doar cu semnalul telefoanelor mobile pe soldații ruși staționați în Makiivka.

ACTUALIZARE Președintele Volodimir Zelenski după convorbirea cu președintele Klaus Iohannis: Pași pentru dezvoltarea colaborării, în primul rând în sectorul apărării.

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis, convorbire prin telefon cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Atacurile armatei ruse asupra obiectivelor civile-„crime de război”. Legea minorităților naționale, printre subiecte.

ACTUALIZARE La o stație de autobuz din Belarus, pe afișajele electronice a apărut un anunț potrivit căruia toți bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani trebuie să meargă la un oficiu de înrolare pentru clarificarea datelor.

ACTUALIZARE Vladimir Putin a participat online la lansarea la apă a unei fregate înarmate cu noile rachete hipersonice de croazieră Zircon.

ACTUALIZARE Ucraina vrea ca ONU să trimită trupe de menținere a păcii la centrala nucleară Zaporojie chiar și fără un acord cu Rusia pentru a stabili o zonă de siguranță acolo, a declarat șeful companiei nucleare de stat a Ucrainei, potrivit The Guardian.

Ucraina a făcut apel în acest sens încă din septembrie. Acum este însă pentru prima dată când un oficial ucrainean sugerează în mod public că forțele de menținere a păcii ar trebui să fie desfășurate chiar și în absența unui acord pentru crearea unei zone de siguranță.

ACTUALIZARE Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat miercuri că Uniunea Europeană a încercat totul pentru a opri războiul din Ucraina, dar că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are nimic în gând decât să distrugă țara vecină.

ACTUALIZARE Rusia așteaptă un alt transport de drone iraniene.

Dronele iraniene ieftine trebuie doborâte cu rachete scumpe. NYT scrie că poate costa până la 20.000 de dolari pentru a lansa o dronă, în timp ce o rachetă sol-aer costă 140.000 de dolari pentru un S-300.

ACTUALIZARE Referitor la atacul de la Makiivka, Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat în briefing-ul zilnic al serviciilor de informații că „având în vedere amploarea pagubelor, există o posibilitate realistă ca muniția să fi fost depozitată în apropierea locurilor de cazare ale trupelor”. Astfel, muniția a detonat în timpul atacului, creând explozii secundare.

Armata rusă are un istoric de depozitare nesigură a muniției cu mult înainte de actualul război, dar acest incident evidențiază încă o dată modul în care practicile neprofesioniste contribuie la rata ridicată a victimelor Rusiei.

Ministerul britanic al Apărării a publicat și cea mai recentă hartă a situației de pe front.

ACTUALIZARE Următoarea lovitură masivă cu rachete asupra Ucrainei ar putea avea loc de Crăciunul ortodox pe stil vechi, potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud.

ACTUALIZARE Alerte aeriene au fost raportate în Nikolaiev și Kiev.

Vitali Kim, guvernatorul Nikolaiev, a postat pe Telegram că există o alertă aeriană în regiune. În același timp, Suspilne, radioul de stat al Ucrainei, a raportat că la Kiev este în vigoare o alertă aeriană.

ACTUALIZARE Administrația orașului Kiev a indicat că 160 de milioane de pasageri au folosit metroul orașului în 2022, comparativ cu 319 milioane de pasageri în anul precedent. De asemenea, aproximativ 5.200 de persoane au folosit rețeaua pentru adăpost în noaptea de Revelion.

ACTUALIZARE Explozii au fost semnalate azi-noapte și în zona portului Sevastopol din Crimeea.

ACTUALIZARE Ministerul rus al Apărării a recunoscut că 89 de militari au murit într-un atac ucrainean asupra localității Makiivka, din estul Ucrainei, în ajunul Anului Nou, o creștere a numărului de morți raportat anterior.

Ministerul a dat vina pe utilizarea telefoanelor mobile de către recruți.

Sumarul celor mai recente evenimente

  • Atacul ucrainean asupra Makiivka a generat „critici semnificative la adresa conducerii militare ruse”, potrivit unui raport al Institutului pentru Studierea Războiului (ISW). Mai mulți bloggeri și comentatori pro-război ruși proeminenți au recunoscut atacul, mulți sugerând că numărul victimelor a fost mai mare decât cifrele raportate oficial.
  • Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat că până la 10 unități de echipamente militare rusești de diferite tipuri în Makiivka ocupată au fost avariate sau distruse.
  • Armata Ucrainei a afirmat că aproximativ 500 de soldați ruși au fost uciși sau răniți într-o altă lovitură, în apropiere de Ciulakivka, un oraș din regiunea Herson din sudul Ucrainei, în ajunul Anului Nou.
  • Imaginile din satelit realizate de compania americană Planet Labs, care se presupune că arată consecințele atacului de la Makiivka, au circulat online, arătând clădirea care ar fi găzduit trupele ruse înainte și după ce a fost lovită.
  • Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, în timpul unui apel cu Volodimir Zelenski. Ei au discutat despre continuarea cooperării în domeniul apărării.
  • La televiziunea națională din Ucraina, Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat că aproape 500 de drone rusești au fost doborâte din septembrie.
  • Este puțin probabil ca Rusia să înainteze în Bahmut, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, în săptămânile următoare, a subliniat Ministerul Apărării din Marea Britanie. Rusia probabil desfășoară operațiuni ofensive în zonă doar la nivel de pluton sau de secție, se arată într-un comunicat.
  • Premierul francez, Élisabeth Borne, a spus că este mai încrezătoare în situația aprovizionării Franței cu energie pentru următoarele câteva săptămâni. Ea a făcut referire la un consum mai mic și la creșterea producției de energie nucleară.
  • Țările NATO vor discuta despre obiectivele lor de cheltuieli pentru apărare în următoarele luni. Unele dintre ele cer să transforme un obiectiv de 2% într-o cifră minimă, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
  • Ucraina și UE vor organiza un summit la Kiev pe 3 februarie pentru a discuta despre sprijinul financiar și militar, a anunțat biroul lui Zelenski.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă