Război în Ucraina, ziua 314 | Statul Major de la Kiev: Armata ucraineană a eliberat 40% din teritoriile ocupate de Rusia de la începutul invaziei. Echipament rusesc semnificativ distrus în atacul de la Makiivka

3 ianuarie 2023, 08:07

Armata ucraineană a revendicat atacul cu rachete asupra unei cazarme a rușilor din regiunea separatistă Donețk. Acolo armata rusă ar fi pierdut sute de recruți, dar și multe echipamente.

Oleksandr Shtupun, purtător de cuvânt, Statul Major al Armatei Ucrainei:Pe 31 decembrie, în zona de concentrare din aşezarea Makiivka din regiunea Doneţk, până la 10 unităţi cu diverse echipamente militare ale inamicului au fost distruse sau avariate.

În timp ce ucrainenii vorbesc de până la 400 de soldați ruși uciși, de la Moscova cifra dată este de 63.

Chiar și așa, este cea mai gravă pierdere suferită într-o zi de armata rusă.

Vestea a provocat un adevărat șoc în rândul populației ruse, potrivit presei internaționale. Rușii, de la lideri naționaliști, la membri ai Parlamentului, cer explicații oficiale de la Kremlin și vor pedepsirea comandanților militari care ar fi ignorat pericolul.

Statul Major ucrainean a mai anunțat că a eliberat 40% din teritoriile ocupate de Rusia de la începutul invaziei. Printre acestea se numără și regiunea Harkov, unde acum poliția locală afirmă că a descoperit zeci de camere de tortură folosite de ruși.

Regiunea Harkov a fost eliberată în septembrie și, de atunci, în zonă au fost descoperite cadavrele a 920 de civili.

În ultimele zile, Rusia și-a intensificat atacurile de la distanță. Potrivit președintelui Zelenski, în primele zile ale anului, apărarea antiaeriană a distrus peste 80 de drone. Și este doar începutul.

Volodimir Zelenski: Avem informaţii că Rusia are în plan un atac prelungit cu drone (iraniene) Shahed. Mizează probabil pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre. Dar noi acţionăm şi facem tot posibilul pentru ca teroriştii să nu-şi atingă scopul, aşa cum au eşuat şi celelalte obiective ale lor.

Volodimir Zelenski a avut și o conversație la telefon cu șefa Comisiei Europene, ocazie cu care au stabilit ca pe 3 februarie să aibă loc la Kiev un summit Uniunea Europeană – Ucraina.

La eveniment nu vor participa decât Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel. Potrivit administrației de la Kiev, se va discuta despre noi modalități de ajutor militar și financiar.

Luna aceasta, ucrainenii speră să primească prima tranșă din ajutorul de 18 miliarde de euro agreat de UE pentru Ucraina.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 21.02 Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare, după solicitarea închiderii granițelor a unei asociaţii a ‘văduvelor‘: Este rugămintea noastră, decizia noastră şi cererea noastră.

ACTUALIZARE 19.10 Vladimir Putin ordonă proiecţia în cinematografe a unor documentare despre ofensiva rusă în Ucraina, până în luna februarie.

ACTUALIZARE 18.35 ONU raportează 6.919 de civili ucişi în Ucraina în cele zece luni de război, 93% dintre victime rezultând în urma bombardamentelor.

ACTUALIZARE 18.00 Rusia pregăteşte noi acţiuni ofensive și ar putea să atace dinspre nord şi est concomitent, anunță serviciul de informaţii militare al Ucrainei.

ACTUALIZARE 17.15 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a avut o convorbire telefonică cu premierul Marii Britanii, Rishi Sunak.

„Am convenit să ne intensificăm eforturile pentru a aduce victoria mai aproape de anul acesta. Avem deja decizii concrete în acest sens”, a subliniat Zelenski.

ACTUALIZARE 16.55 Rușii se laudă cu eliminarea a 130 de „mercenari” străini care luptau în Donețk.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, general-locotenentul Igor Konașenkov, luptele s-ar fi dat în apropiere de așezarea Maslyakovka și lângă Kramatorsk.

ACTUALIZARE 16.42 În regiunea Belgorod din Rusia, la Novy Oskol, un depozit este în flăcări. Muniția a detonat la una dintre infrastructurile militare din zonă.

ACTUALIZARE 16.20 Sirenele anunță noi atacuri rusești în centrul, sudul și estul Ucrainei.

ACTUALIZARE 16.15 „Ucraina are nevoie de sprijinul nostru mai mult ca niciodată”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, în cadrul primirii la Elysee a premierul suedez, Ulf Kristersson.

Victoria Ucrainei este o chestiune existențială pentru Europa și pentru lumea întreagă, a declarat Kristersson, la rândul său.

Suedia a preluat la 1 ianuarie președinția rotativă a Uniunii Europene.

ACTUALIZARE 16.00 Ucraina pune sub acuzare, in absentia, doi comandanți ruși, pentru atacarea civililor și a infrastructurii vitale.

ACTUALIZARE 15.25 Evgheni Prigojin, fondatorul grupării paramilitare Wagner, a admis că înaintarea militarilor și a mercenarilor ruși în zona Bahmut a fost împiedicată de buna apărare a orașului.

Între timp, serviciile de informații britanice afirmă că rușii nu vor putea obține în viitorul apropiat niciun succes în această regiune cheie.

ACTUALIZARE 14.10 Adunări publice au avut loc marţi în Rusia pentru a aduce un omagiu zecilor de militari ucişi într-un bombardament în estul Ucrainei, un şoc care a declanşat un val de critici împotriva armatei ruse

ACTUALIZARE 13.30 Primarul din Kramatorsk relatează despre un atac nocturn cu rachetă asupra orașului.

Soldații ruși au aruncat în aer o centrală electrică în timp ce se retrăgeau din Beryslav, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, care a subliniat consecințele unui astfel de act terorist.

Sumarul evenimentelor la ora 13.00

  • Rusia plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a „epuiza” Ucraina, a avertizat președintele Volodimir Zelenski în discursul său de luni seara. Ucraina, a spus el, a trebuit să „acționeze și să facă totul pentru ca teroriștii să eșueze în scopul lor, așa cum au eșuat toți ceilalți ai lor”.
  • La televiziunea națională din Ucraina, Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului forțelor aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei, a susținut că aproape 500 de drone rusești au fost doborâte din septembrie.
  • Atacul ucrainean asupra unei baze rusești din Makiivka, Donețk, a generat „critici semnificative la adresa conducerii militare ruse”, potrivit unui raport recent al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). O serie de bloggeri și comentatori ruși pro-război au recunoscut atacul asupra Makiivka, mulți sugerând că numărul victimelor a fost mai mare decât cifrele raportate oficial.
  • Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat că aproximativ 10 unități de echipamente militare rusești de diferite tipuri au fost avariate sau distruse în Makiivka ocupată. Ucraina aproape niciodată nu își revendică în mod public responsabilitatea pentru atacurile asupra teritoriului controlat de ruși în Ucraina, dar armata sa a raportat atacul de la Makiivka drept „o lovitură asupra forțelor și a echipamentului militar rusesc”.
  • Imaginile din satelit realizate de compania americană Planet Labs, care se presupune că arată consecințele grevei de la Makiivka, au circulat online.

ACTUALIZARE 11.00 Țările NATO vor discuta despre obiectivele lor privind cheltuieli pentru apărare în următoarele luni, deoarece unele dintre ele cer să transforme un obiectiv din alocarea a 2% din PIB într-o cifră minimă, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, agenției de presă germane DPA, potrivit unui raport Reuters.

ACTUALIZARE 9.30 Dmitro Zhivitskii, guvernatorul regiunii Sumi, a informat, că Rusia a a lovit trei așezări, inclusiv un atac asupra infrastructurii feroviare din Krasnopillia. Nu a oferit detalii despre victime.

ACTUALIZARE 9.00 Maksim Kozytskii, guvernatorul Liovului,  a trasmis pe Telegram că peste noapte nu au existat alarme în regiunea sa de vest a Ucrainei și că alimentarea cu energie electrică nu are întreruperi programate pentru astăzi.

ACTUALIZARE 08.10 O serie de bloggeri și comentatori pro-război ruși au recunoscut atacul asupra Makiivka, mulți sugerând că numărul victimelor a fost mai mare decât cifrele raportate oficial.

„Ceea ce s-a întâmplat în Makiivka este oribil”, a scris Arhanghelul Spetznaz Z, un blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe Telegram.

Cui i-a venit ideea de a plasa personal în număr mare într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că, chiar dacă lovește cu artileria, vor fi mulți răniți sau morți?” el a scris. Comandanților „nu le poate păsa mai puțin” de muniția stocată în dezordine pe câmpul de luptă, a spus el. „Fiecare greșeală are un nume.”

Atacul a stârnit critici în rândul bloggerilor pro-invazie și a unor oficiali cu privire la starea armatei Rusiei și la decizia de a folosi infrastructura civilă pentru a găzdui soldații.

Adăpostirea personalului în clădiri în loc să-i adăpostească în adăposturi ajută direct inamicul. Din situația din Makiivka este necesar să se tragă cele mai dure concluzii”, a scris Andrey Medvedev, un jurnalist ultra-conservator care este vicepreședinte al parlamentului orașului Moscova.

ACTUALIZARE 8.10 Pe frontul de est au continuat luptele dure și, potrivit Statului Major ucrainean, 400 de soldați ruși au fost eliminați de la trecerea în noul an. Și oficialii locali numiți de ruși au recunoscut pierderi, fără să ofere însă o cifră.

ACTUALIZARE 8.00 Președintele Zelenski a spus că în toată Ucraina noaptea trecută au fost respinse 45 de drone și rachete și ca toate astea arată de fapt cât de frică le este rușilor.

Rusia intenţionează să ducă o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a ”epuiza” Ucraina, a spus luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul său din fiecare seară, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 7.55 Planificatul summit UE-Ucraina anunţat de blocul european nu va avea loc la Bruxelles, contrar informaţiilor iniţiale, ci la Kiev, a anunţat luni seară Biroul prezidenţial din capitala Ucrainei

ACTUALIZARE 07.50 Poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului Harkov, situat în estul Ucrainei

Sumarul celor mai recente evenimente:

• Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că aproximativ 0 unități de echipament militar rusesc de diferite tipuri au fost avariate sau distruse în Makiivka ocupată. „La 31 decembrie, până la 10 unități de echipamente militare inamice de diferite tipuri au fost distruse și avariate” în orașul Makiivka din regiunea de est Donețk, a anunțat statul major al forțelor armate ucrainene într-un comunicat publicat luni seara. Se spunea că „pierderile” umane încă erau stabilite.

Atacul de la Makiivka a ucis zeci de trupe recent mobilizate trimise de Moscova, în ceea ce ar putea fi unul dintre cele mai mortale incidente cunoscute care au implicat conscriși ruși până acum. Comandamentul militar al Ucrainei a declarat că până la 400 de soldați ruși au fost uciși în incidentul din regiunea Donețk din estul Ucrainei, dar această afirmație nu a fost verificată independent.

Ministerul rus al Apărării a declarat că 63 de soldați ruși au murit când Ucraina a lovit „o facilitate de desfășurare temporară” cu patru rachete Himars furnizate de SUA.

• Imaginile din satelit realizate de compania americană Planet Labs care arată consecințele atacului de la Makiivka, au circulat online, arătând clădirea care se presupune că a găzduit trupele ruse înainte și după ce a fost lovită. Imaginile, datate 2 ianuarie, arată o clădire aproape complet distrusă. Imaginile neverificate postate online despre consecințele exploziei au arătat și o clădire uriașă redusă la moloz fumegând.

• Mai multe atacuri cu drone rusești au vizat infrastructura critică din capitala Ucrainei Kiev și zonele învecinate luni dimineața devreme. Resturile de la o dronă distrusă au lovit districtul Desnianskiy din nord-estul Kievului, rănind un tânăr de 19 ani, care a fost ulterior transportat la spital, a declarat primarul orașului, Vitali Klitschko. Instalațiile de infrastructură energetică din oraș au fost avariate, provocând întreruperi de curent și de încălzire.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă