Război în Ucraina, ziua 311 | Zelenski, după noile atacuri de sâmbătă: Nimeni nu vă va ierta pentru teroare. Nimeni din lume nu vă va ierta. Ucraina nu va ierta!

31 decembrie 2022, 07:19

 

Sumarul zilei

  • Un bărbat a fost ucis în ultimul val de lovituri aeriene ale forțelor ruse asupra Ucrainei. Moartea sa, în capitala Kiev, a survenit în timp ce alte 20 de persoane au fost rănite. Dintre acestea, 14 au fost transportate la spital. Cel puțin unul se află în stare critică.
  • Un hotel a fost una dintre clădirile lovite, precum și o zonă rezidențială din centrul și vestul orașului. Zonele afectate din Kiev au fost Solomyansk, Solomyan, Pechersk și Holosiivsk. Printre cei răniți se numără un jurnalist japonez, care relata despre conflict și care era cazat în hotel. O serie de 10 explozii au fost auzite în primul val. Atacurile seamănă cu cele din ajunul Crăciunului. Rusia încearcă să afecteze moralul ucrainenilor înainte de sărbători.
  • Șase persoane au fost rănite în regiunea sudică Mykolaiv, iar alte două persoane au fost rănite în orașul Khmelnytskyi, situat în vestul țării. Case au fost avariate în orașul Zaporojie din sudul țării.
  • Kievul este alimentat cu apă şi energie, deși au fost oprite preventiv pe fondul alertei de raid aerian.
  • Atacurile au fost condamnate de prima doamnă, soția lui Volodimir Zelenski, Olena Zelenska. „Ruinarea vieților altora este un obicei dezgustător al vecinilor noștri”, a declarat ea.
  • Între timp, ucrainenii marchează primul lor an nou de la invazie.
  • Liderii ruși au emis o serie de mesaje sfidătoare înainte de Anul Nou. Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia „nu va ceda niciodată” în fața Occidentului și că luptă pentru „patria sa, adevăr și dreptate … astfel încât securitatea Rusiei să fie garantată”. A fost cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de mandat.
  • Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că victoria Rusiei asupra Ucrainei este „inevitabilă”.
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că este posibil ca Rusia să pregătească un nou ordin de mobilizare și că ar putea închide granița pentru oamenii eligibili să lupte în decurs de o săptămână.
  • Rusia și Ucraina au făcut schimb de peste 200 de soldați capturați, acesta fiind cel mai recent schimb de prizonieri între cele două părți.
  • Statele Unite sunt îngrijorate de alinierea Chinei la Rusia, în timp ce Moscova își continuă invazia în Ucraina, au declarat SUA după ce președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, au avut vineri o întâlnire video.
  • Autoritățile ruse au anunțat că soldații și angajații de stat desfășurați în Ucraina vor fi scutiți de impozitul pe venit, în cel mai recent efort de a încuraja sprijinul pentru operațiunea sa militară din această țară.

ACTUALIZARE 20.10 „Criminalul de război Putin „sărbătorește” Anul Nou ucigând oameni. Rusia trebuie să fie dată jos de pe scaunul pe care îl ocupă în Consiliul de Securitate al ONU, pe care l-a ocupat mereu în mod ilegal”, a spus Dmitro Kuleba.

 

 

ACTUALIZARE 20.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trecut de la limba ucraineană la rusă în discursul său nocturn de sâmbătă, lansând un mesaj către Rusia și cetățenii săi, transmite CNN.

Zelenski a transmis că Rusia, care a efectuat un alt val de atacuri cu rachete sâmbătă, „îl urmează pe diavol”, iar țara duce un război pentru a se asigura că președintele rus rămâne la putere „până la sfârșitul vieții sale”.

ACTUALIZARE 19.00 “31 decembrie… Atacul cu rachete rusești de astăzi NU este sfârșitul de an, oricât de mult și-ar dori teroriștii. Este rezultatul destinului Rusiei. Statul terorist nu va fi iertat” a transmis liderul ucrainean, care a mulţumit, într-un mesaj video “tuturor celor care protejează Ucraina, tuturor celor din prima linie, tuturor celor care luptă pentru statul nostru! Mulțumesc Apărării Aeriene! Vă rog să nu ignorați sirenele. Mulțumim energeticienilor noștri care înlătură efectele atacurilor teroriste”.

ACTUALIZARE 17.00 Pe măsură ce anul 2022 se apropie de sfârșit, Rusia vrea să aducă întunericul și să provoace distrugeri în țară prin noi atacuri, a declarat premierul ucrainean Denis Șmihal, citat de CNN.

Moscova vrea să „ne intimideze, să ne lase în întuneric pentru noul an, să provoace cât mai multe pagube infrastructurii civile”, a spus Șmihal pe Telegram.

„Există atacuri asupra infrastructurii civile în diferite regiuni ale țării noastre. Au fost avariate clădiri rezidențiale, un hotel, (un) magazin, un loc pentru festivaluri. Există morți și răniți”, a afirmat el, adăugând că, în ciuda atacurilor, sistemul energetic rămâne stabil

ACTUALIZARE 14.40 În alte atacuri asupra orașelor ucrainene, șase persoane au fost rănite în regiunea sudică Nikolaiev, potrivit guvernatorului Vitalii Kim, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 16.30 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a transmis o actualizare a situaţiei din capitală. Acesta a declarat că s-a confirmat decesul unei personae şi rănirea a 20. 14 au fost transportați la spital, iar șase au fost tratați la fața locului. Unul dintre cei răniți este un jurnalist japonez care se afla în hotelul lovit de o rachetă.

 

 

Comandantul militar ucrainean a declarat că 12 din cele 20 de rachete lansate asupra Kievului au fost oprite de apărarea aeriană.

ACTUALIZARE 16.00 „Corectitudinea morală şi istorică” este de partea Rusiei, a declarat sâmbătă reşedintele rus Vladimir Putin, în mesajul de Anul Nou, în plină ofensivă în Ucraina şi în plină criză cu Occidentul, relatează AFP şi Reuters.

Potrivit lui Putin, anul 2022 a fost bogat „în evenimente cu adevărat decisive şi importante” care „pun bazele (…) adevăratei noastre independenţe”.

ACTUALIZARE 15.30 Mai multe explozii au fost auzite în Kiev și în zona înconjurătoare, după un val de atacuri cu rachete rusești. Reuters transmite că au fost auzite 10 explozii.

ACTUALIZARE 14.41 Până în prezent, 11 persoane au fost spitalizate în urma atacului Rusiei asupra Kievului, informează primarul Vitaliy Klitschko, citat de The Guardian. Potrivit oficialului, printre răniţi se află şi un jurnalist din Japonia.

 

 

ACTUALIZARE 15.30 82 de soldați ruși au fost eliberați de Ucraina, în urma unui schimb de prizonieri, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 15.15 O persoană a murit, după ce Rusia a lansat o serie de atacuri cu rachete asupra Ucrainei, inclusiv asupra Kievului, transmite The Guardian. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a scris pe Telehram că alte șapte persoane au fost rănite în două explozii în cartie. Una dintre persoane, a adăugat el, se află „într-o stare extrem de dificilă”.

ACTUALZARE 15.00 Încep să apară imagini cu consecințele atacului cu rachete asupra Ucrainei, inclusiv în capitala Kiev, unde un hotel se numără printre clădirile care au fost lovite.

 

 

ACTUALIZARE 14.00 Mai multe explozii au fost auzite sâmbătă la Kiev, capitala Ucrainei, transmite AFP, care precizează că autorităţile le-au cerut locuitorilor să se adăpostească.

Potrivit jurnaliştilor AFP, au fost auzite cel puţin zece explozii, la începutul după-amiezii.

„Explozii la Kiev! Rămâneţi la adăpost!”, a scris pe reţeaua Telegram primarul oraşului, Vitali Kliciko, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE 13.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz, într-un mesaj de final de an, pentru sprijinul său şi pentru noua strategie naţională de securitate a Germaniei, adoptată ca răspuns la criza din Ucraina, potrivit DPA.

„Livrări de arme, protecţie pentru peste un milion de ucraineni: preşedinţie a G7 cu focus pe Ucraina, asistenţă financiară şi tehnică, statutul de candidat la UE. Vă mulţumesc pentru acest punct de cotitură, domnul cancelar!”, a scris sâmbătă Zelenski pe Twitter în germană, reluând o formulă folosită de Scholz.

ACTUALIZARE 12.00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, spune că victoria Rusiei asupra Ucrainei este „inevitabilă” şi a salutat eroismul soldaţilor ruşi, într-un mesaj video de Anul Nou transmis sâmbătă, potrivit Reuters.

Potrivit lui Şoigu, care a fost criticat dur de vocile pro-război din Rusia pentru eşecurile de pe câmpul de luptă din timpul celor zece luni de campanie militară în Ucraina, situaţia de pe liniile frontului rămâne „dificilă” şi a atacat Ucraina şi Occidentul pentru că încearcă să limiteze Rusia.

ACTUALIZARE 11.00 Guvernatorul regiunii Nikolaiev, Vitalii Kim, a declarat că se pregătește un atac cu rachete asupra Ucrainei.

Postând pe contul său de Telegram, el a spus că acest lucru este valabil pentru „toate regiunile”.

 

 

Avertizări de raid aerian sunt acum în vigoare pentru aproximativ jumătate din Ucraina.

ACTUALIZARE 10.30 Ultimele estimări ale Ucrainei privind pierderile rusești arată că alți 710 soldați au fost uciși în 30 decembrie. Cifrele arată că aproape 106.000 de soldaţi ruşi au fost uciși de la începutul invaziei, pe 26 februarie. Alte 16 vehicule au fost sidtruse, împreună cu trei tancuri, șase drone și șase sisteme de artilerie.

 

 

Cifrele oficialilor ruşi diferă, dar estimările independente arată pierderi grele pentru forțele de la Kremlin.

ACTUALIZARE  10.00 Există o „posibilitate realistă” ca forțele rusești să lanseze atacuri cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în zilele următoare pentru a submina moralul ucrainenilor în perioada noului an, afirmă Ministerul britanic al Apărării, citat de The Guardian.

 

 

ACTUALIZARE 09.30 Soldaţii şi funcţionarii ruşi desfăşuraţi în Ucraina nu vor mai avea obligaţia să-şi declare veniturile, a anunţat vineri Kremlinul, în virtutea unei excepţii de la legile anticorupţie într-un moment în care Moscova şi-a înmulţit măsurile de stimulare a participării la război, relatează AFP.

„Aceasta îi vizează pe cei care lucrează în teritorii”, a declarat presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, făcând referire la cele patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – a căror anexare a fost revendicată de Moscova, care nu le controlează însă pe deplin, şi unde se desfăşoară în prezent majoritatea luptelor.

ACTUALIZARE 08.10 Satul Novoselivske, din regiunea Lugansk ar fi fost eliberat. Nu există până acum o confirmare oficială din partea Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

ACTUALIZARE 08.00 Germania va continua să sprijine Ucraina, a promis cancelarul german Olaf Scholz în discursul său de Anul Nou, transmite Nexta TV

ACTUALIZARE 07.45 Un brad de Crăciun a fost instalat în Odesa.

ACTUALIZARE 07.10 Forțele ucrainene își mențin pozițiile împotriva trupelor ruse din regiunea Donbas de est și fac mici progrese în unele zone, a spus Volodimir Zelenski în discursul nocturn transmis în format video. Președintele ucrainean a adăugat că Kievul și-a consolidat capacitatea antiaeriană și o va consolida și mai mult în noul an pentru a se proteja pe sine și pe întreg continentul european.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Vladimir Putin nu a renunțat la planurile sale de a „controla Ucraina” și a avertizat lumea să „se pregătească pentru o durată lungă” (n.n. a războiului). Stoltenberg a declarat agenției de presă dpa că Rusia a mobilizat „multe trupe noi” și „a demonstrat dorința de a suporta pierderi dureroase”. „Nu s-a terminat!”, „nu ar trebui să subestimăm Rusia”, a mai spus Stoltenberg.

Vladimir Putin l-a invitat pe omologul său chinez, Xi Jinping, să facă o vizită de stat la Moscova în primăvara anului viitor. Rusia încearcă să-și întărească legăturile cu China pe fondul izolării internaționale tot mai profunde. Putin i-a spus lui Xi într-o videoconferință  că legăturile Rusiei cu China sunt „cele mai bune din istorie” și și-a exprimat dorința de a extinde colaborarea militară.

Convorbirea celor doi lideri a avut loc la câteva ore după ce Ucraina a fost din nou atacată de drone „kamikaze” produse de Iran. Armata ucraineană a spus că a doborât toate cele 16 drone, despre care a spus că au fost trimise din sud-est și nord. Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat că nu au fost victime în urma atacurilor lansate vineri.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis omologului rus Vladimir Putin vineri că drumul până la negocieri de pace privind războiul din Ucraina nu va fi lipsit de obstacole şi că China îşi va menţine „poziţia obiectivă şi corectă” în această chestiune, relatează Reuters.

Linia electrică de rezervă de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, a fost avariată și deconectată din cauza bombardamentelor, a declarat vineri, într-o declarație, Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, transmite CNN.

Un total de 1.884 de așezări ucrainene au fost eliberate de sub ocupația rusă, potrivit unui oficial prezidențial ucrainean, citat de CNN.

Peste 1.322 de copii au fost victime în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. Potrivit unei postări a procurorului general al Ucrainei, numărul oficial al victimelor copii, la 30 decembrie, este de 450 de decese și 872 de răniți, se arată în comunicat.

Agenţia rusă Tass transmite că autoproclamata Republică Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, ambele zone ocupate din Ucraina pe care Federația Rusă susține că le-a anexat, au adoptat vineri noi „constituții”.

Marea Britanie a oferit Ucrainei peste 1.000 de detectoare de metale și 100 de truse pentru a dezactiva bombele. Echipamentele sunt utile pentru curățarea câmpurilor minate. „Acest ultim pachet de sprijin donat de Regatul Unit va ajuta Ucraina să demineze în siguranță terenurile și clădirile, în timp ce își revendică teritoriul de drept”, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, într-un comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite