Război în Ucraina, ziua 308 | Zelenski: Doar câțiva civili au rămas în Bahmut. Nu există niciun loc care să nu fie acoperit cu sânge | Locuitorii din Herson sunt îndemnați să plece din oraș

Bahmut un oraș în ruine
Bahmut un oraș în ruine
28 decembrie 2022, 07:15

ACTUALIZARE 21.30 Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Sunt convins că datorită perseverenţei noastre, răbdării şi determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră, rămânând totodată deschişi la un dialog echitabil şi acorduri pentru a asigura o securitate egală şi indivizibilă în Europa”. Declarația, preluată de agențiile de presă, a fost făcută într-un interviu difuzat pe canalul de televiziune rus Pervîi Kanal.

ACTUALIZARE 20.05 Volodimir Zelenski a vorbit în parlamentul de la Kiev despre reconstrucția Ucrainei. Va fi cel mai mare proiect economic european, a spus președintele. În discursul anual privind starea națiunii, liderul ucrainean s-a referit și la reconstruirea teritoriilor ocupate de ruși încă din 2014, din Donbass și Crimeea.

ACTUALIZARE 20.00 Locuitorii din Herson sunt îndemnați să plece din oraș din cauza intensificării bombardamentelor rusești. Unii rezidenți, care au trecut prin ocupația rusă sunt reticenți să plece, în ciuda bombardamentelor, potrivit unui oficial local care a fost implicat în operațiunea de evacuare.

Dmytro Poddubniy, membru al consiliului local a declarat pentru CNN:

“Le spun acestor oameni că Herson este unul dintre cele mai periculoase orașe în acest moment. Așa că îi rog să-și imagineze că pleacă în vacanță pentru câteva săptămâni. Poate așa le e mai ușor să ia decizia să plece din oraș. Totuși, mulți oameni au rămas aici”.

ACTUALIZARE 19.00 Imagini cu o dronă kamikaze ucraineană, care lovește un camion rusesc cu muniție, undeva în regiunea Herson.

ACTUALIZARE 18.30 Ucraina a asigurat eliberarea a 1.456 de prizonieri de război de când Rusia a invadat țara, în 24 februarie, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, conform de The Guardian.

ACTUALIZARE 17.20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că „doar câțiva” civili au rămas în orașul aflat pe linia de front, Bahmut, din provincia estică Donețk. Într-o postare pe Telegram, Zelenski a spus că „nu există niciun loc care să nu fie acoperit cu sânge” în orașul unde trupele sale duc o bătălie cruntă: “Anul trecut, acolo locuiau 70.000 de oameni. Acum doar câțiva civili au mai rămas acolo. Nu există loc care să nu fie acoperit cu sânge. Nu există oră în care vuietul teribil al artileriei să nu sune. Totuși, Bahmut stă în picioare”.

(w500) Bahmut, un

ACTUALIZARE 15.20 Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a adoptat un ton prudent când a vorbit despre posibilitatea ca țara sa să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană. Într-un interviu pentru ziarul Il Messaggero, Crosetto a spus că sistemele de apărare aeriană, pe care președintele Ucrainei le-a cerut, vor fi furnizate Kievului „dacă este posibil”.

“Dacă dăm rachete de apărare aeriană Ucrainei, trebuie să le luăm din stocurile noastre și trebuie să facem asta fără să le epuizăm”, a spus acesta.

Comentariile lui Crosetto au venit după ce Zelenski a vorbit marți cu premierul Italiei, Giorgia Meloni. Într-un tweet, liderul Ucrainei a spus că Meloni l-a informat că „este luată în considerare problema furnizării de sisteme de apărare aeriană pentru a proteja spațiul aerian ucrainean”.

ACTUALIZARE 14.00 Numărul de victime civile confirmate în Ucraina se apropie de 18.000, potrivit cifrelor publicate de Naţiunile Unite, pe măsură ce războiul declanşat acum 10 luni de Rusia împotriva țării vecine continuă.

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a subliniat că bilanţul actual pentru ucraineni este „considerabil mai mare”, dar că obţinerea de date fiabile din zonele din prima linie este dificilă.

ACTUALIZARE 13.50 Forțele ruse au intensificat atacurile asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, forțând sute de civili să fugă din orașul recent eliberat pe fondul bombardamentelor necruțătoare ale trupelor Moscovei. Rușii au tras 33 de rachete asupra țintelor civile într-o serie de bombardamente aeriene și de artilerie în Herson în decurs de 24 de ore, au declarat forțele armate ale Ucrainei în această dimineață. Maternitatea a unui spital din oraș a fost bombardată de forțele ruse, potrivit lui Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al biroului președintelui. Nimeni nu a fost rănit, iar personalul și pacienții au fost mutați într-un adăpost, a adăugat el.

 

ACTUALIZARE 13.40  Într-un briefing obișnuit cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: Nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care să nu ia în considerare realitățile de astăzi în ceea ce privește teritoriul rusesc, cu intrarea a patru regiuni în componența Rusiei. Planurile care nu iau în considerare aceste realități nu pot fi pașnice.

Rusia a anexat ilegal patru regiuni ucrainene – Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk – în septembrie, după organizarea unor referendumuri false orchestrate de Kremlin. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.

ACTUALIZARE 13.15 Kyiv Post a anunțat că ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, a sosit la Kiev. Este prima sa vizită în Ucraina de când a fost numit în funcție, în mai 2022.

ACTUALIZARE 12.40 Ministerul de Externe al Rusiei a criticat apelurile Ucrainei de a elimina Rusia din Consiliul de Securitate al ONU, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS, citată de CNN.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a respins miercuri declarațiile Kievului, spunând: „Nu faceți nimic. Acesta este situaţia în care câinii latră, dar caravana merge mai departe”.

ACTUALIZARE 12.30 Reuters transmite că unul dintre consilierii de la Kremlin ai președintelui Vladimir Putin a vizitat centrala nucleară Zaporojie.

Serghei Kiriyenko, un oficial de la Kremlin responsabil cu supravegherea politicii interne a Rusiei și fost șef al companiei nucleare de stat a țării, a discutat despre siguranța centralei, potrivit lui Vladimir Rogov, un „oficial” instalat de Rusia în regiunea ocupată.

Într-o fotografie publicată de Rogov pe Telegram, Kiriyenko apare în fața centralei.

ACTUALIZARE 12.25 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a cerut miercuri interzicerea revenirii în Rusia a ”trădătorilor” care critică din străinătate ”operaţiunea militară specială a Moscovei” în Ucraina.

”Trădătorii care îşi urăsc atât de mult ţara, care cer înfrângerea şi distrugerea ei, trebuie consideraţi ‘hostis publicus’, inamici publici”, a scris Medvedev pe contul său de Telegram.

ACTUALIZARE 12.00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a promovat intens planul de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alţii, cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi îndemnând liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan.

ACTUALIZARE 11.00 Locuitorii Kievului vor trebui să se aştepte la întreruperi repetate de electricitate până la sfârşitul iernii, potrivit administraţiei capitalei ucrainene, citată miercuri de DPA.

„Va trebui să trăim în aceste condiţii toată iarna”, a declarat şeful adjunct al administraţiei oraşului, Petro Panteleev, marţi, la televiziunea ucraineană. Sursele de alimentare la Kiev, ca şi în alte oraşe ucrainene, au fost masiv perturbate de atacuri ruseşti cu rachete.

ACTUALIZARE 10.40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marţi seară, în mesajul adresat națiunii, că 2023 trebuie să fie un an crucial din punct de vedere al apărării şi securităţii Ucrainei. El a explicat şi care sunt obiectivele ţării sale pentru viitorul apropiat.

ACTUALIZARE 10.20 Guvernatorul regiunii Harkov a postat pe Telegram că o persoană a fost rănită din cauza unei acțiuni inamice.

El a spus: „Am fost atacaţi: Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost rănit de un șrapnel în urma atacurilor de dimineață ale ocupanților asupra Harkovului. El se află la spital în stare moderată.

ACTUALIZARE 10.00 Conducătorul Mănăstirii Peşterilor din Kiev (Pecerska Lavra), mitropolitul Pavel Lebed, l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că face presiuni asupra creştinilor ortodocşi. El spune că directorul muzeului le-a transmis la 26 decembrie că nu li se va mai permite să ţină slujbe în bisericile complexului, relatează miercuri DPA.

Complexul Pecerska Lavra este împărţit între muzeul de stat Rezervaţia Istorică şi Culturală Naţională Kiev-Pecerska, aflat sub autoritatea Ministerului Culturii din Ucraina, şi Biserica Ortodoxă Ucraineană.

ACTUALIZARE 09.30 Delegația Uniunii Europene în Ucraina a anunțat că va ajuta „peste 700.000 de ucraineni în timpul iernii”, pe perioada războiului.

Într-un comunicat de presă publicat miercuri, biroul organizației internaționale pentru migrație (OIM) din Ucraina afirmă că „își intensifică eforturile pentru a ajuta persoanele strămutate în interiorul țării și cele afectate de război să supraviețuiască vremii reci”.

ACTUALIZARE 09.00  Soldații ruși mobilizaţi în Ucraina vor avea dreptul să-și înghețe gratuit sperma, a anunțat miercuri agenția de stat TASS, citată de Reuters.

Ministerul rus al Sănătății a răspuns la apelul președintelui Uniunii Avocaților din Rusia Igor Trunov, care a cerut asistență bugetară pentru această măsură.

ACTUALIZARE 08.30 Forțele ruse au tras 33 de rachete asupra unor obiective civile din orașul ucrainean Herson, în 24 de ore, a anunțat armata ucraineană pe Telegram.

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov spune că luptele s-au intensificat, potrivit Reuters, Rusia desfășurând mai multe tancuri și vehicule blindate pe liniile de front.

ACTUALIZARE 08.28 Un spital din Herson a fost lovit de un bombardament rusesc, marţi.

Maternitatea unui spital din orașul Herson, din sudul Ucrainei, a fost lovită de un bombardament rusesc, a declarat Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei.

 

 

„Au bombardat astăzi locul unde s-au născut doi copii. Înainte de atac, medicii au reușit să finalizeze o operație de cezariană. În instituție se află 5 femei după naștere. În mod miraculos, nimeni nu a fost rănit”, a declarat Timoșenko prin intermediul platformei de mesagerie Telegram.

ACTUALIZARE 08.20 Nexta a publicat imagini din Bohorodychne, regiunea Doneţk.

 

 

ACTUALIZARE 08.15 Poliția indiană investighează moartea subită într-un hotel de lux a celui mai bogat parlamentar rus, care ar fi criticat războiul din Ucraina și a tovarășului său de călătorie, transmite The Guardian.

Cadavrul lui Pavel Antov, în vârstă de 65 de ani, a fost găsit sâmbătă într-o baltă de sânge în fața locuinței sale din estul statului Odisha, unde se afla în vacanță împreună cu alți trei cetățeni ruși.

Sumarul ulrimelor 24 de ore

  • Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un decret care interzice din februarie 2023 exporturile de petrol și produse petroliere către țările care impun un plafon de preț pentru importurile din Rusia. Grupul celor șapte mari puteri, Uniunea Europeană și Australia au convenit în această lună asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare începând cu 5 decembrie.
  • Forțele ucrainene par să fie aproape de recucerirea orașului Kreminna din provincia Lugansk. Guvernatorul regional Serhiy Haidai a declarat că luptătorii din partea orașului controlată de comandamentul rus au fost forțați să se retragă la Rubizhne, un oraș situat la câțiva kilometri spre sud-est, ca urmare a presiunii militare ucrainene.
  • Luptele grele continuă în estul și sudul țării, în condițiile în care nu există niciun semn de pentru viitoare negocieri de pace. Recucerirea Kreminna și a orașului Svatove din apropiere ar putea deschide calea Kievului spre o ofensivă asupra orașelor S ievierodonețk și Lisiciansk, două orașe pe care Ucraina le-a pierdut în vară.
  • Trupele ruse au continuat să își concentreze eforturile pentru capturarea orașului Bahmut din regiunea Donețk, a declarat marți Ministerul britanic al Apărării în informarea sa militară zilnică.
  • Armata rusă a mutat multe dintre avioanele sale de război de la baza aeriană Engels în alte locații după loviturile asupra bazei aeriene, potrivit unui purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene. Trei militari ruși au fost uciși luni în urma unui atac cu drone ucrainene asupra bazei aeriene, care se află în interiorul teritoriului rusesc, potrivit Ministerului rus al Apărării.
  • Comentariile lui Putin, potrivit cărora este „gata să negocieze cu toate părţile” implicate în conflictul din Ucraina, fac parte dintr-o campanie de informare deliberată, menită să inducă Occidentul în eroare pentru a face concesii, potrivit analiștilor. Grupul de reflecție american Institute for the Study of War a declarat că președintele rus nu s-a oferit sâmbătă să negocieze cu Ucraina, contrar unor informații.
  • Corpurile a 42 de militari ucraineni care au murit în timpul luptelor au fost returnate Ucrainei, potrivit guvernului ucrainean. Activitatea de aducere înapoi a trupurilor combatanților ucraineni „nu se oprește nici măcar o zi”, a declarat Oleh Kotenko, comisarul pentru persoanele dispărute.
  • Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său belarus, Alexander Lukașenko, de două ori în ultimele 24 de ore pentru a „finaliza multe chestiuni”, a anunțat agenția de presă Belta. Întâlnirile au avut loc la Sankt-Petersburg, la micul dejun de marți, la Muzeul Rusiei, precum și la un summit informal al Comunității Statelor Independente (CSI), ieri seară, a relatat aceasta.
  • Un magnat rus al cârnaților, care ar fi criticat războiul din Ucraina, a murit după ce a căzut de la etajul al treilea al unui hotel de lux din India. Trupul lui Pavel Antov, în vârstă de 65 de ani, a fost descoperit la doar două zile după ce prietenul său și un alt politician rus, Vladimir Bidenov, a fost găsit mort în același hotel după un aparent atac de cord.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă