Război în Ucraina, ziua 287 | Putin: Amenințarea unui război nuclear, "în creștere". Stoltenberg: Rusia încearcă să îngheţe luptele pe timpul iernii, înaintea unei ofensive în primăvară

Președintele Vladimir Putin a avertizat că amenințarea unui război nuclear este "în creștere". Liderul rus a insistat asupra faptului că Rusia nu a "înnebunit" și că își consideră propriul arsenal nuclear ca fiind un factor de descurajare pur defensiv. O serie de pachete suspecte trimise la ambasadele ucrainene purtau toate adresa unui dealer auto Tesla din Germania și au fost trimise, de obicei, de la oficii poștale fără supraveghere video, a declarat ministrul ucrainean de Externe. Rusia încearcă să îngheţe luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a declarat miercuri şeful NATO, Jens Stoltenberg. Preşedintele ucrainean a fost desemnat "Persoana Anului 2022" de revista americană Time, care a omagiat, de asemenea, "spiritul Ucrainei".

07 Decembrie 2022, 08:00 (actualizat 07 Decembrie 2022, 21:00) Știrile TVR |

 

ACTUALIZARE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri adăugarea a circa 200 de persoane pe lista de sancţiuni adoptate de UE contra Rusiei după agresiunea contra Ucrainei, noul pachet de sancţiuni, al nouălea, urmând să includă de asemenea armata şi industria de apărare rusă şi încă trei bănci ruseşti.

''Cele opt pachete de sancţiuni adoptate până în prezent fac deja rău (Rusiei n.red). Dar astăzi creştem presiunea'' ca răspuns la războiul din Ucraina, a declarat Von der Leyen.

 

 

ACTUALIZARE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina va fi un conflict „îndelungat” şi Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor.

ACTUALIZARE Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, şi Emine Djaparova, ministru adjunct al Culturii din Ucraina, au deschis prin mesaje video dezbaterile Forumului internaţional al diplomaţiei culturale, desfăşurat miercuri la Bruxelles.

Ediţia din acest an a fost organizată de Institutul Ucrainean şi centrul de artă Jam Factory din Ucraina, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

 

ACTUALIZARE Primarul orașului Liov i-a înmânat Papei o cruce cu un fragment de rachetă rusească care a fost scos din corpul unei fete de 13 ani.

 

 

 

ACTUALIZARE Opt persoane au fost ucise miercuri de bombardamente rusești în orașul Kurakhove din estul Ucrainei, potrivit unui oficial ucrainean, citat de The Guardian.

Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului prezidențial, a declarat că cinci persoane au fost de asemenea rănite în atacul în care o piață, o stație de autobuz, stații de benzină și clădiri rezidențiale au fost atacate în orașul din regiunea Donețk.

ACTUALIZARE Președintele Vladimir Putin a avertizat că amenințarea unui război nuclear este "în creștere". Liderul rus, citat de The Guardian, a insistat asupra faptului că Rusia nu a "înnebunit" și că își consideră propriul arsenal nuclear ca fiind un factor de descurajare pur defensiv.

Putin: Rusia consideră că armele nucleare sunt un răspuns la un atac. Rusia are "cele mai avansate arme, dar nu vrem să le fluturăm", a spus el.

El a afirmat că Rusia "ar putea fi singurul garant al integrității teritoriale a Ucrainei", adăugând: Depinde de noii lideri ai Ucrainei.

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat un ''ecocid'' după ce a fost raportată moartea a mii de delfini în Marea Neagră, un fenomen care ar fi legat în mod direct, potrivit liderului ucrainean, de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin.

''Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre'', a afirmat Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare şi însoţit de un reportaj difuzat de United24, o platformă online de finanţare participativă, pe care preşedintele Ucrainei a lansat-o la începutul lunii mai.

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a ajuns să întruchipeze rezistenţa ţării sale în faţa invaziei militare a Rusiei, a fost desemnat, miercuri, "Persoana Anului 2022" de revista americană Time, care a omagiat, de asemenea, "spiritul Ucrainei".

Refuzând să părăsească Kievul la începutul războiului, într-o perioadă marcată de bombardamente puternice ale Rusiei, fostul actor Volodimir Zelenski a reuşit să îşi unească compatrioţii prin intermediul unor transmisiuni televizate din capitala ucraineană şi prin călătorii întreprinse în întreaga ţară cuprinsă de război, notează publicaţia americană după anunţarea câştigătorului acestui premiu anual.

 

 

ACTUALIZARE Situaţia vămuirii mărfurilor ucrainene în urma adoptării în 6 octombrie 2022 a Regulamentului UE, ca răspuns la ocuparea ilegală şi încercarea de anexare de către Federaţia Rusă a unei părţi din regiunile ucrainene Zaporizhia şi Herson, a fost discutată de preşedintele Autorităţii Vamale Române (AVR), Lari Mihei, cu ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuc.

Astfel, în cadrul întâlnirii de lucru, desfăşurată la sediul AVR, au fost abordate subiecte precum: situaţia vămuirii mărfurilor ucrainene în urma adoptării în data de 6 octombrie 2022 a Regulamentului UE al Consiliului nr. 2022/1903 şi Deciziei (PESC) nr. 2022/1908 a Consiliului, ca răspuns la ocuparea ilegală şi încercarea de anexare de către Federaţia Rusă a unei părţi din regiunile ucrainene ZaporOJIE şi Herson.

ACTUALIZARE O serie de pachete suspecte trimise la ambasadele ucrainene purtau toate adresa unui dealer auto Tesla din Germania și au fost trimise, de obicei, de la oficii poștale fără supraveghere video, a declarat ministrul ucrainean de Externe.

„În ultimele două zile, pachete suspecte au sosit la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România și Danemarca, precum și la consulatele din Gdansk. În total, avem deja 31 de cazuri în 15 țări: Austria (1), Vatican (1), Danemarca (1), Spania (5), Italia (4), Kazahstan (1), Olanda (1), Polonia (6), Portugalia (2), România (2), SUA (1), Ungaria (2), Franța (1), Croația (1), Republica Cehă (2)”, a scris el pe Facebook.

ACTUALIZARE Cel puțin 441 de civili au fost uciși de forțele ruse în primele săptămâni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, potrivit unui raport al biroului ONU pentru drepturile omului, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE Rusia încearcă să îngheţe luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a declarat miercuri şeful NATO, Jens Stoltenberg.

"Ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin pentru o perioadă scurtă, pentru a se putea regrupa, repara, recupera şi apoi pentru a încerca o ofensivă mai mare în primăvară", a afirmat Stoltenberg în cadrul unui eveniment public organizat de cotidianul britanic Financial Times.

Sumarul zilei

  • SUA au declarat că nu au "permis" Ucrainei să efectueze atacuri în interiorul Rusiei, după o serie de atacuri cu drone asupra unor instalații militare aflate pe teritoriului rusesc. Kievul nu a revendicat în mod direct atacurile, dar nici nu a criticat acțiunea, care a ucis trei persoane și a avariat bombardiere cu rază lungă de acțiune și un depozit de combustibil, potrivit rapoartelor din Rusia. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat: "Nu i-am încurajat și nici nu le-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei".
  • Belarus intenționează să deplaseze echipamente militare și forțe de securitate miercuri și joi, în ceea ce spune că sunt verificări privind răspunsul său la posibile acte de terorism, a raportat miercuri agenția de știri de stat BelTA. "În această perioadă, este planificată mutarea de echipamente militare și personal al forțelor de securitate națională", a declarat agenția de știri, citând Consiliul de securitate al țării.
  • Kremlinul a declarat că un proiect de lege privind cheltuielile de ajutor militar al SUA, care prevede 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, aprobat marți, reprezintă o "provocare la adresa țării noastre".
  • Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporojie, a declarat pe Telegram că Rusia a lansat atacuri cu drone și rachete asupra a două sate în cursul nopții, rănind o fată de 15 ani și alte două persoane.
  • Ministrul ucrainean al Culturii a cerut aliaților occidentali să boicoteze cultura rusă, îndemnând la oprirea spectacolelor în care se interpretează Ceaikovski și alţi compozitori ruși până la sfârșitul războiului. Oleksandr Tkachenko susține că un astfel de "boicot cultural" nu ar însemna "anularea lui Ceaikovski", ci ar însemna "oprirea interpretării operelor sale până când Rusia își va înceta invazia sângeroasă".
  • Președintele ucrainean a vizitat marți trupele din apropierea frontului din estul Ucrainei.
  • Polonia se pregătește să desfășoare pe teritoriul său sistemul german de apărare antiaeriană Patriot, după ce Berlinul a refuzat să amplaseze sistemul în Ucraina, a declarat pe Twitter ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak. Luna trecută, Germania a oferit Poloniei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spațiului său aerian, după ce o rachetă rătăcită a căzut și a ucis două persoane în Polonia.
  • Bombardamentele efectuate de forțele ucrainene au ucis marți cel puțin șase civili în orașul Donețk, potrivit șefului instalat de Rusia în orașul Donețk. Șeful așa-numitei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat că bombardamentele ucrainene au ucis un deputat din Consiliul Popular al autoproclamatei republici.
  • Dmitro Zhivitsky, guvernatorul regiunii Sumî de la granița cu Rusia, a declarat că mai multe persoane au fost rănite atunci când forțele ruse au tras 226 de obuze asupra a șapte comunități în cursul zilei.
  • Kremlinul a declarat că Vladimir Putin s-a întâlnit marți cu oficiali de rang înalt pentru a discuta despre "securitatea internă", iar Rusia ia măsurile "necesare" pentru a respinge mai multe atacuri ucrainene. Unul dintre atacuri a lovit aerodromul cheie Engels din regiunea Saratov, unde Rusia își păstrează unele dintre bombardierele nucleare strategice.

ACTUALIZARE Ucraina va primi asistență financiară a UE în ciuda dreptului de veto al Ungariei, asigură Bruxelles-ul. Kievul va primi cele 18 miliarde de euro promise pentru 2023, indiferent dacă 27 sau 26 de țări vor lua parte la aceasta, a spus Comisia Europeană, potrivit Nexta.

ACTUALIZARE Oraşul ucrainean Dnipro (centru) va demonta monumentele dedicate unor personalităţi ruse şi sovietice şi le va transporta la adăpostul municipal de câini, a informat marţi primarul localităţii, Boris Filatov, transmite EFE.

ACTUALIZARE Rusia a comandat sute de drone şi rachete balistice din Iran, potrivit unei surse diplomatice de la Naţiunile Unite, transmite miercuri DPA, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE Polonia se pregătește să desfășoare pe teritoriul său sistemul german de apărare aeriană Patriot, după ce Berlinul a refuzat să plaseze acest sistem în Ucraina, a declarat ministrul apărării Mariusz Blaszczak pe Twitter.

Germania a oferit luna trecută Poloniei sistemul Patriot pentru a-și asigura spațiul aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit și a ucis două persoane în Polonia.

Mai târziu, ministrul a cerut Germaniei să trimită unitățile de pompieri în Ucraina, a informat Reuters.

 

ACTUALIZARE Lovituri rusești au avut loc în această noapte în regiunea Zaporojie. Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii, a postat pe Telegram că Rusia a lansat în cursul nopții lovituri cu drone și rachete asupra a două sate, rănind o fată de 15 ani și alte două persoane. The Guardian nu a reușit să verifice informația în mod independent.

ACTUALIZARE Departamentul de stat american nu permite și nu încurajează Ucraina să execute lovituri dincolo de granița sa. Precizările diplomației americane vin după ce Ucraina a demonstrat că ar avea capacitatea de a lovi bazele aeriene ale inamicului.

Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat a precizat că Statele Unite oferă Ucrainei ceea ce trebuie să folosească pe teritoriul său suveran pentru a se apăra. O bază militară rusească situată la 100 de kilometri de graniţa cu Ucraina a fost atacată cu drone.
Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste lovituri, iar departamentul de stat a precizat că nu există dovezi că loviturile ar fi fost executate de Ucraina.

ACTUALIZARE
Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, intenționează să mute echipamentele și forțele militare miercuri și joi pentru a-și verifica răspunsul la terorism, a informat agenția de presă de stat BelTA.

Ucraina și-a exprimat de luni de zile temeri că Belarus și Rusia ar putea planifica o incursiune comună peste granița de nord a Ucrainei, deși Belarus a spus că nu va intra în război.

ACTUALIZARE Este posibil ca Europa să treacă peste iarna aceasta fără a opri consumatorii de gaze, în ciuda reducerii aprovizionării rusești, dar chiar și adaptarea temperaturi mai reci și acceptarea costurilor mai mari ar putea să nu fie suficiente în următorii ani, au declarat analiştii pentru AFP.

Reducerea de către Rusia a livrărilor de gaz către Europa a declanșat un război de licitații pentru gazul natural lichefiat (GNL), ceea ce adus la creșterea prețului.

_____________

 

Ungaria ar fi blocat ajutorul propus de Uniunea Europeană pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro. Premierul Viktor Orban a scris pe contul său de Twitter că știrea este falsă și că țara sa e pregătită să ofere ajutor Ucrainei pe bază bilaterală. Între timp, cu jumătate din infrastructura energetică distrusă, ucrainenii înfruntă iarna şi aşteaptă ninsori.

De ziua forțelor armate din Ucraina, Președintele Ucrainei a fost în vizită la soldații care lupta în prima linie pe frontul din Donbas și a transmis un mesaj de încurajare militarilor.

Preşedintele Ucrainei: Tradiţional, marchez această zi pe linia frontului împreună cu luptătorii noştri. Astăzi sunt în Donbas. Frontul s-a extins, luptele au devenit mai dure şi preţul lor este mai mare. Dar este ceva ce nu se schimbă, este puternic de parcă este de oţel. Este curajul vostru, rezistenţa voastră, voinţa voastră înseamnă libertatea noastră. Invincibilitatea voastră înseamnă independenţa noastră.

În acest timp, ministrul rus al apărării a acuzat Kievul că bombardează în continuare centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub control rusesc. Pe fondul recentelor evoluții de pe front, de la Kremlin a venit și verdictul referitor la posibile negocieri de pace cu Ucraina.

Totuși, un semn de deschidere îl reprezintă un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Ambele tabere au eliberat cate 60 de soldați iar până acum Rusia și Ucraina au schimbat aproape o mie de prizonieri de război.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI