Război în Ucraina, ziua 281 | Schimb de prozonieri între Rusia şi Ucraina. Zelenski: Nu ne vom opri până când nu ne vom primi toți oamenii înapoi. Rusia a retras trupe din orașele de pe malul opus al râului Nipru

Forțele rusești au încercat să avanseze în estul Ucrainei și au atacat orașului Herson din sudul țării, a declarat armata ucraineană, în timp ce aliații occidentali încearcă să sprijine Ucraina și vecinii săi împotriva Moscovei. Germania va trimite sisteme Patriot în Germania. Alimentarea cu energie electrică este în curs de restabilire în orașul Herson, după ce a rămas fără curent electric în urma bombardamentelor rusești de joi dimineață, a declarat un oficial local.

01 Decembrie 2022, 09:30 (actualizat 01 Decembrie 2022, 21:12) Știrile TVR |

 

ACTUALIZARE 21.00 Președintele american Joe Biden a precizat că el și președintele francez Emmanuel Macron sunt hotărâți să tragă la răspundere Rusia și pe președintele Vladimir Putin pentru "războiul său împotriva restului lumii".

"Putin crede că poate zdrobi voința tuturor celor [care] se opun ambițiilor sale imperiale, dar atacarea infrastructurii civile din Ucraina, sufocarea energiei către Europa pentru a crește prețurile, exacerbarea crizei alimentare, asta afectează oameni foarte vulnerabili, nu doar în Ucraina, ci în întreaga lume. Iar el nu va reuși", a declarat Biden în timpul unei conferințe de presă bilaterale la Casa Albă.

"Președintele Macron și cu mine am hotărât că vom continua să lucrăm împreună pentru a trage Rusia la răspundere pentru acțiunile sale și pentru a atenua impactul global al războiului lui Putin asupra restului lumii", a spus Biden, citat de CNN.

ACTUALIZARE 20.30 Guvernul sârb l-a numit joi pe Aleksandar Vulin, un apropiat pro-rus al preşedintelui Aleksandar Vucic, în funcţia de şef al Serviciului de informaţii (BIA), a anunţat televiziunea de stat (RTS), transmite Agerpres.

Aleksandar Vulin, în vârstă de 50 de ani, fost ministru al apărării şi de interne, este cunoscut pentru declaraţiile sale naţionaliste care au provocat adesea fricţiuni diplomatice cu vecinii Serbiei.

ACTUALIZARE 19.30 Parlamentul a adoptat joi hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului Republicii Moldova.

Solicitarea a fost motivată de ameninţările existente şi, respectiv, de necesitatea asigurării securităţii aprovizionării cu resurse energetice, gestionării fluxului de refugiaţi şi a contracarării altor riscuri de securitate.

ACTUALIZARE 19.00 Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat joi că va explora împreună cu partenerii săi din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), reuniţi la Lodz, în Polonia, ''toate posibilităţile legale'' pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei.

''Am confiscat aproape 20 de miliarde de euro de la oligarhi şi persoane care sprijină Rusia şi controlăm aproximativ 300 de miliarde de euro din resursele financiare ale băncii centrale ruseşti'', a spus el.

''Aceşti bani trebuie să fie folosiţi pentru reconstrucţia Ucrainei", a insistat el în timpul acestei reuniuni ministeriale a OSCE.

ACTUALIZARE 18.00 Alimentarea cu energie electrică este în curs de restabilire în orașul Herson, după ce a rămas fără curent electric în urma bombardamentelor rusești de joi dimineață, a declarat un oficial local.

Echipele "au reparat neîncetat liniile electrice din Herson după bombardamentele inamice de dimineață, [și] 65% din energia electrică a orașului este restabilită", a declarat Iaroslav Yanushevych, șeful administrației militare din regiunea Herson.

ACTUALIZARE 17.00 O sută de soldați au fost schimbați joi în Ucraina, potrivit unor înalte personalități ucrainene și pro-ruse. Andrii Yermak - șeful Biroului președintelui Ucrainei - și Denis Pușilin - șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk - au confirmat că 50 de soldați de fiecare parte au fost schimbați joi, potrivit CNN. Peste 1.300 de prizonieri s-au întors în Ucraina, de la începutul războiului, a declarat joi președintele ucrainean. "Nu ne vom opri până când nu ne vom primi toți oamenii înapoi", a mai spus liderul ucrainean.

 

 

Sumarul zilei

 • Armata ucraineană a declarat că Rusia a retras unele trupe din orașele de pe malul opus al râului Nipru din orașul Herson, primul raport oficial ucrainean privind o retragere rusă de pe principala linie de front din sud. Declarația a oferit doar detalii limitate și nu a menționat că forțele ucrainene ar fi trecut Niprul. Oficialii ucraineni au subliniat, de asemenea, că Rusia a intensificat bombardamentele peste râu, întrerupând din nou curentul electric în Herson.
 • O anchetă este în curs de desfășurare cu privire la o scrisoare-capcană trimisă la ambasada SUA din Madrid. Ar fi a șasea, după ce miercuri au fost trimise cinci la ambasada Ucrainei, la politicieni spanioli, la o bază aeriană spaniolă și la o companie care fabrică lansatoare de rachete. Poliția spaniolă a confirmat că un plic asemănător cu scrisorile-capcană anterioare a fost interceptat la ambasadă.
 • O companie privată de energie din Ucraina a declarat că 40% din infrastructura energetică a țării este avariată, în condițiile în care atacurile rusești continuă să vizeze aprovizionarea. Milioane de oameni au rămas fără energie electrică sau cu energie intermitentă din octombrie, deoarece Rusia și-a concentrat atacurile asupra sistemului energetic ucrainean.
 • În timp ce ucrainenii se trezesc în prima zi oficială de iarnă, aproape 6 milioane de persoane din majoritatea regiunilor ucrainene nu au electricitate, a declarat miercuri seară președintele Ucrainei. Serviciul de stat pentru situații de urgență din Ucraina a declarat că nouă persoane au fost ucise în incendii, după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi locuințele în urma atacurilor rusești asupra instalațiilor electrice.
 • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că este imposibil să se discute despre controlul armelor nucleare în timp ce războiul din Ucraina continuă, susținând că "implicarea occidentală" nu trebuie ignorată. Lavrov a spus că SUA încearcă să dezmembreze Rusia și că este "naiv" să crezi că discuțiile ar putea avea loc în timp ce acest lucru se întâmplă.
 • Ucraina l-a demis joi pe inginerul-șef adjunct al centralei sale nucleare Zaporojie, acuzându-l de colaborare cu forțele Moscovei și de trădare, a anunțat compania de stat pentru energie nucleară Energoatom. Declarația a fost publicată la o zi după ce Rusia a declarat că l-a promovat pe inginer, Iuriy Chernichuk, în funcția de director al vastei centrale nucleare din sud-estul Ucrainei.
 • Șeful Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat pe liderii de vârf ai Chinei să își folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
 • Armata americană a atribuit miercuri un contract de 1,2 miliarde de dolari companiei Raytheon Technologies Co pentru șase sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (Nasams) pentru Ucraina, a anunțat Pentagonul. Statele Unite au aprobat trimiterea către Ucraina a unui total de opt Nasam-uri pentru a ajuta la respingerea atacurilor rusești cu rachete și drone.
 • Rusia a declarat joi că demersul parlamentului german de a recunoaște foametea din 1932-1933 din Ucraina ca genocid impus de sovietici a fost o provocare antirusească și o încercare a Germaniei de a-și spăla trecutul nazist. Într-o decizie salutată de președintele ucrainean, parlamentarii germani au adoptat miercuri o rezoluție prin care declară că moartea prin înfometare a milioane de ucraineni - Holodomor - a fost un genocid.

ACTUALIZARE 16.00 Patru pui de leu au fost salvați din Ucraina și duși într-un sanctuar din Minnesota.

Cei patru pui - un mascul și trei femele - s-au născut în timpul războiului din Ucraina în crescătorii și au rămas orfani la câteva săptămâni, potrivit IFAW. "Acești pui au îndurat în scurta lor viață mai mult decât ar trebui să îndure orice animal", a declarat Meredith Whitney, manager al programului de salvare a animalelor sălbatice la IFAW.

 

ACTUALIZARE 15.20 Şi premierul Spaniei a primit o scrisoare capcană de tipul celei de la ambasada Ucrainei din Madrid

”Scrisoarea trimisă premierului Pedro Sanchez a fost depistată joia trecută în jurul prânzului, când plicul a trecut prin aparatul de raze X de la controlul de securitate, potrivit unor surse de la palatul Moncloa. S-a făcut o detonare controlată și nu a fost anunţată public, adaugă surse citate de El Pais, pentru a nu afecta investigaţiile poliției dintr-o anchetă în curs.”

ACTUALIZARE 15.00 Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat pe liderii de vârf ai Chinei să își folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Michel, care prezidează summiturile liderilor UE, a purtat joi discuții cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing, în prima întâlnire față în față dintre șeful unei instituții europene și înalții oficiali chinezi, de la începutul pandemiei.

ACTUALIZARE 14.30 Rusia a avertizat joi că există un risc "enorm" ca o conflict cu arme convenţionale între puteri atomice să degenereze într-un război nuclear, transmite EFE.

În cazul unui război cu mijloace convenţionale între puteri nucleare "riscul de a degenera într-un război nuclear este enorm", a declarat într-o conferinţă de presă ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

ACTUALIZARE 14.00 Ministrul ucrainean de Externe, Dmtro Kuleba, a cerut UE să includă industria de rachete a Rusiei în următorul pachet de sancțiuni, transmite The Guardian.

Kuleba spune că acest lucru este justificat pentru rolul lor în eforturile de război ale Rusiei, inclusiv cele care au vizat infrastructura energetică a Ucrainei.

După ce s-a întâlnit cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în Polonia, Kuleba a scris pe Twitter: "Am mulțumit UE pentru asistența continuă în domeniul apărării și am subliniat că următoarele sancțiuni ale UE ar trebui să le includă pe cele care lovesc producția de rachete a Rusiei: trebuie să fie oprită."

ACTUALIYARE 13.20 Miniştrii de Externe ai OSCE au sprijinit joi, la reuniunea ministerială care se desfăşoară până vineri la Lodz (în Polonia) ideea de a aduce Rusia în faţa justiţiei pentru crimele de război comise în Ucraina de la invadarea acestei ţări, la 24 februarie, transmite EFE.

"Planul rus era să se întoarcă la război, şi au făcut-o. Când războiul lor fulger nu a funcţionat, agresiunea a devenit brutală şi inumană, ducând în mod tragic şi inevitabil la crime de război. Este obligaţia noastră morală şi legală să-i tragem la răspundere pe cei care au comis (astfel de crime) şi pe cei care au dat ordinul", a declarat ministrul de Externe polonez, Zbigniew Rau, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE 13.00 O analiză a publicației britanice The Economist, care citează un raport al Royal United Services Institute (RUSI), arată că multe dintre predicțiile pe care analiștii occidentali le făceau în primele săptămâni ale conflictului din Ucraina despre modul în care se duce un război modern au fost cel puțin hazardate.

Mult apreciatele drone nu sunt atât de eficiente pe cât se relata în primăvara acestui an, celebrele Javelin nu au fost atât de determinante în punerea pe fugă a rușilor, iar clasica artilerie căreia mulți îi cântau prohodul la începutul acestui an s-a dovedit elementul decisiv în multe dintre încleștările din Ucraina.

ACTUALIZARE 12.30 Adjunctul ministrului spaniol de Interne, Rafael Pérez, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că scrisorile capcană nu justifică creșterea nivelului de teroare în țară.

Reuters relatează că primele etape ale investigațiilor sugerează că plicurile au fost trimise pe teritoriul spaniol și că guvernul nu avea cunoștință de alte scrisori primite în alte țări.

ACTUALIZARE 12.00 Ambasada Rusiei în Spania a condamnat trimiterea de scrisori capcană către guvernul spaniol și ambasada Ucrainei.

Într-o declarație pe Twitter, în limba spaniolă, ambasada a declarat următoarele: "Orice amenințare sau act terorist, cu atât mai mult îndreptat împotriva unei misiuni diplomatice, este total condamnabil".

ACTUALIZARE 11.30 Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov s-a lansat joi într-o serie de atacuri asupra Occidentului, NATO, OSCE şi SUA, dar nu l-a uitat nici pe papa Francisc, după cum consemnează agenţiile internaţionale de ştiri.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Moscova, Lavrov a susţinut că Statele Unite au creat din Ucraina o ameninţare existenţială la adresa Rusiei şi a acuzat totodată SUA şi NATO că sunt participante directe în războiul din Ucraina. Lavrov a insistat că SUA şi alianţa nord-atlantică sunt implicate în război pentru că furnizează arme Ucrainei şi oferă pregătire militară pe teritoriile lor.

ACTUALIZARE 11.00 Elveția a declarat că a înghețat active rusești în valoare de 7,9 miliarde de dolari, ca răspuns la invazia țării în Ucraina.

 

Suma este mai mare decât cea publicată de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) în luna iulie.

ACTUALIZARE 10.30 Un alt schimb de prizonieri va avea loc în cursul zilei de joi între Rusia și Ucraina. Cincizeci de prizonieri de război vor fi predați în cadrul schimbului între cele două părți, transmite The Guardian.

Vestea a fost dezvăluită de către oficialul instalat de Rusia, responsabil de regiunea Doneţk, ocupată de Rusia, Denis Pușilin, pe Telegram.

ACTUALIZARE 10.00 Orașul ucrainean Herson, recent eliberat, a rămas fără energie electrică după bombardamentele intense ale forțelor ruse, a declarat joi guvernatorul regional, informează Reuters.

 • Un ofițer de securitate de la ambasada Ucrainei din Madrid a fost rănit când a deschis miercuri o scrisoare capcană adresată ambasadorului. Kievul a ordonat consolidarea securității la toate reprezentanțele sale din străinătate. Ofițerul de securitate a suferit răni ușoare.
 • Președintele Comisiei Europene a propus un tribunal special care să investigheze și să judece crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei. Ursula von der Leyen dorește, de asemenea, să folosească veniturile din fondurile rusești care au fost înghețate sub sancțiunile occidentale pentru a ajuta Ucraina
 • Ucraina are nevoie de sistemele de apărare antirachetă Patriot pentru a-și proteja infrastructura civilă, a declarat ministrul de Externe, Dmitro Kuleba.
 • Regatul Unit a anunțat miercuri noi sancțiuni care vizează personalitățile ruse, printre care vicepremierul rus Denis Manturov și Arkadi Gostev, directorul serviciului federal al penitenciarelor ruse, care a recrutat criminali pentru a-i trimite să lupte în Ucraina, relatează AFP și Guardian.
 • Nouă persoane au fost ucise în incendii în ultimele 24 de ore după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi casele după atacurile rusești asupra centralelor electrice.
 • Moscova a anunțat miercuri că l-a numit director la centrala nucleară Zaporojie pe inginerul-șef al uzinei, ocupând astfel un post vacant din octombrie, când Kievul spune că șeful centralei a fost răpit de autoritățile ruse, informează Reuters.
 • Șeful NATO, Jens Stoltenberg, la București: Precondiția ca Ucraina să fie membru NATO e să câștige războiul.
 • Șeful serviciului de informații externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a discutat despre problemele nucleare și despre Ucraina în cadrul unei întâlniri care ar fi avut loc luna aceasta, cu directorul CIA, William Burns, a relatat agenția de presă RIA Novosti. Elizabeth Rood, însărcinată cu afaceri la ambasada SUA la Moscova, a declarat anterior pentru agenția rusă de presă că Burns „nu a negociat nimic și nu a discutat despre o soluționare a conflictului din Ucraina".
 • Oficialii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au găsit arme și bani rusești miercuri, după perchezițiile la proprietățile din jurul Kievului care ar avea legătură cu politicianul pro-rus Yevhen Muraiev, relatează Reuters.
 • Ministrul rus al apărării a declarat că Moscova se va concentra pe infrastructura de armament nuclear în 2023, inclusiv pe instalațiile care vor găzdui noi sisteme de rachete. Serghei Șoigu a declarat miercuri, că aceasta va fi o prioritate pentru Rusia anul viitor. "Atunci când se va pregăti lista de facilități majore de construcție pentru 2023, se va acorda o atenție specială construcțiilor în interesul forțelor nucleare strategice", a declarat Șoigu, citat de agenția de știri RIA Novosti.
 • Consiliul local din Odesa a votat pentru dezmembrarea și transferarea la muzeul de artă local a unui monument dedicat „Fondatorilor Odesei” ce include o statuie a împărătesei ruse Ecaterina a II-a cea Mare, măsura făcând parte dintr-o campanie mai amplă de „de-rusificare” ce are loc în Ucraina ca urmare a agresiunii rusești.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI