Război în Ucraina, ziua 280. Noi lovituri de rachete asupra Zaporojie. UE vrea să înființeze o instanță pentru crimele de război din Ucraina

30 noiembrie 2022, 07:45

ACTUALIZARE Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a reacționat la cuvintele Papei Francisc, care i-a numit pe ceceni și buriați „cei mai cruzi” participanți la războiul din Ucraina. Răspunsul lui Kadîrov, pe Telegram, a fost preluat de Meduza.

(w620) Ramzan Kad

Declarațiile lui Kadîrov vin după ce Papa Francisc a sugerat într-un interviu pentru revista catolică „America” publicat luni, că membrii forțelor sale armate care provin din regiunea budistă Buriatia şi din republica majoritar musulmană Cecenia au fost „cei mai cruzi” în timpul luptelor din Ucraina, a relatat The Guardian.

ACTUALIZARE Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a afirmat miercuri că forţele armate ar trebui să folosească sisteme de armamente noi, avansate, în conflictul din Ucraina, transmite Reuters. Şoigu, unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, nu a specificat ce arme avansate ar trebui utilizate, dar a menţionat că vrea să discute cu generalii noi căi de îmbunătăţire a atacurilor de artilerie şi cu rachete.

ACTUALIZARE Un angajat al ambasadei Ucrainei la Madrid a fost rănit uşor miercuri de o ‘explozie’ survenită în sediul misiunii în timp ce ‘manipula o scrisoare’, a informat o sursă din cadrul poliţiei, transmit AFP şi Reuters. Zona din jurul misiunii diplomatice a fost izolată de către poliţie, a relatat televiziunea spaniolă de stat TVE.

ACTUALIZARE Rezerviștii ruși suferă pierderi grele pentru că sunt forțați să sape sisteme de tranșee în timp ce sunt sub focul artileriei și sunt trimiși la atacuri frontale împotriva pozițiilor fortificate ucrainene, susțin serviciile de informații britanice, conform The Telegraph.

ACTUALIZARE Consecințele bombardamentului nocturn al regiunii Sumy de către ocupanții ruși. Fotografiile au fost publicate de șeful adjunct al Biroului președintelui Kirilo Timoșenko.

 

 

ACTUALIZARE Ucraina susține că a ucis alți 500 de soldați ruși în ultimele 24 de ore, ducând numărul total al celor care au murit în luptă din 24 februarie la aproximativ 88.880. Statul major al forțelor armate a declarat că a mai distrus trei tancuri și alte șase vehicule blindate de transport de trupe.

ACTUALIZARE UE va încerca să înființeze o instanță, susținută de ONU, care să investigheze și să judece crimele de război comise de Rusia în Ucraina, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Într-o declarație video, ea a spus: „Invazia Ucrainei de către Rusia a adus moarte, devastare și suferințe de nedescris. Cu toții ne amintim ororile din Bucha. Se estimează că până acum au fost uciși peste 20.000 de civili și peste 100.000 de ofițeri militari ucraineni.

„Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile, inclusiv pentru crimele sale de agresiune împotriva unui stat suveran. Acesta este motivul pentru care, deși continuăm să sprijinim instanța penală internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, care să investigheze și să judece crima de agresiune a Rusiei.”

ACTUALIZARE Forțele ucrainene au doborât trei drone rusești de recunoaștere în ultimele 24 de ore, potrivit forțelor sale armate.

Purtătorul de cuvânt al Statului Major al forțelor armate, Alexander Štupun, a declarat, miercuri dimineață, într-o informare, că Ucraina a fost supusă unui număr de atacuri cu rachete de la avioane și artilerie, inclusiv asupra Kivsharivka din Harkov și Sloviansk din Donețk. Ambele sunt în estul Ucrainei.

ACTUALIZARE Comisia Europeană actualizeazaă planurile sale de a îngheța și confisca bunurile rusești.

Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei și am înghețat 19 de miliarde de euro din banii oligarhilor ruși”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele executivului UE.

Ea a spus că, pe termen scurt, UE și partenerii săi ar putea gestiona fondurile și le pot investi.

Veniturile vor merge în Ucraina, astfel încât, în cele din urmă, să compenseze daunele cauzate țării, relatează Reuters.

„Vom lucra la un acord internațional cu partenerii noștri pentru a face acest lucru posibil. Și împreună, putem găsi modalități legale de a ajunge la asta”, a spus Ursula von der Leyen.

ACTUALIZARE  Zelenski spune că rușii „planifică ceva în sud”

În mesajul său de marți noaptea, președintele Ucrainei, Vlodimir Zelenski, a scris pe Telegram că, „în ciuda pierderilor extrem de mari ale Rusiei, ocupanții încă încearcă să avanseze în regiunea Donețk, să câștige un punct de sprijin în regiunea Lugansk, să se mute în regiunea Harkov, ei plănuiesc ceva în sud”.

„Dar rezistăm și – cel mai important – nu permitem inamicului să-și îndeplinească intențiile”.

ACTUALIZARE Noi lovituri de rachete au avut loc asupra regiunii Zaporojie peste noapte, spune un oficial local

Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale Zaporojie, a declarat, miercuri dimineață, pe Telegram, că loviturile rusești în regiune au atins noaptea trecută un punct de distribuție a gazelor, provocând un incendiu care a fost stins. Nu au fost răniți sau victime.

„Într-una dintre așezările din districtul Zaporojie, un punct de distribuție a gazelor a fost avariat în urma loviturii unei rachete, rezultând un incendiu. A fost eliminat rapid, dar trei străzi au rămas fără gaz. Din fericire, oamenii nu au fost răniți”, a scris el.

_______________

Autoritățile ucrainene investighează locuri din orașul Herson în care se presupune că au avut loc torturi. Anchetatorii spun că au găsit cinci camere de tortură în oraș și cel puțin încă patru în regiunea Herson.

Orașul Bahmut a fost abandonat în mare parte, deoarece bombardamentele necruțătoare au redus clădirile la dărâmături, notează The Guardian. Cei rămași se adăpostesc în subsoluri, multe dintre ele umplute cu apă, și trăiesc în condiții dezastruoase, fără apă, încălzire și electricitate.

ONU: Cel puțin 6.655 de civili au fost uciși și cel puțin 10.368 au fost răniți în războiul din Ucraina. Un număr de 88.380 de militari din armata rusă și-au pierdut viața în războiul provocat în țara vecină, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei.

SUA au anunțat un ajutor financiar „substanţial” acordat Ucrainei pentru a o sprijini să facă faţă daunelor pe care Rusia le-a provocat infrastructurii sale energetice, în marja reuniunii miniștrilor de Externe din țările NATO care are loc la București.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite