Război în Ucraina, ziua 28 | Locuitori din Cernihiv, Mariupol și Kherson, captivi în orașe | Guvernul SUA consideră că în Ucraina au fost comise crime de război, pe baza unei evaluări proprii privitoare la atacarea civililor

Invazia ruşilor continuă în Ucraina, la fel si bombardamentele, în timp ce astăzi se deschid alte 9 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Numărul refugiaţilor a depăşit 3,5 milioane. Ucrainenii, militari şi civili, au reuşit să obţină câteva victorii şi să oprească avansul trupelor lui Putin. Situaţia rămâne dramatică la Mariupol, unde cel puţin o sută de mii de oameni speră să scape din calea bombelor.

23 Martie 2022, 06:29 (actualizat 23 Martie 2022, 22:54) Știrile TVR |
Război crunt în Ucraina
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE 22.44 Pentagonul, într-un breafing cu reporterii, a declarat că trupele ruse adoptă poziții defensive la nord de Kiev, în loc să avanseze, în timp ce eforturile rusești din alte părți au stagnat. Corespondenții americani de securitate au postat pe Twitter detalii de la briefing. Jack Detsch, un reporter la Foreign Policy, a postat pe Twitter că contraofensiva Ucrainei de lângă Kiev a împins forțele ruse la aproximativ 55 km la est de capitala ucraineană.

 

 

ACTUALIZARE 22.20 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este „profund îngrijorată” de „siguranța și securitatea instalațiilor nucleare (n.r., ale Ucrainei)”, a spus directorul general al grupului, Rafael Mariano Grossi. El este de părere că „nevoia de a preveni un accident nuclear devine mai presantă cu fiecare zi care trece”, într-o declarație în care îndeamnă autoritățile să permită experților și echipamentelor AIEA să evalueze reactoarele nucleare din Ucraina.

ACTUALIZARE 22.02 O jurnalistă rusă a murit în bombardamentele rusești de la Kiev, în timp ce filma distrugerile provocate de rachetele rusești într-un centru comercial din cartierul Podolsky. Oksana Baulina, jurnalist video pentru The Insider, un site de știri independent cu sediul în Rusia și, de asemenea, activistă, a murit alături de un alt civil, iar alte două persoane care o însoțeau au fost rănite și internate în spital. Baulina a fost corespondent în Ucraina, de unde a trimis rapoarte din Lviv și Kiev, cu accent pe corupția guvernului rus.

(w460) Oksana Ba

ACTUALIZARE 21.42 Guvernul SUA consideră că în Ucraina au fost comise crime de război, pe baza evaluării proprii a dovezilor că civilii au fost vizați în mod deliberat, spune secretarul de stat Antony Blinken, într-o declarație citată de The Guardian.

ACTUALIZARE 21.37 Președintele rus Vladimir Putin a discutat miercuri, prin telefon, cu premierul israelian Naftali Bennett, a anunțat Kremlinul într-un comunicat, potrivit The Guardian. Bennett „a evaluat situația în cazul Ucrainei, bazată pe contactele sale cu unii lideri de stat, și a exprimat câteva idei în legătură cu negocierile în curs”, se arată în comunicat.

ACTUALIZARE 21.28 Suedia va furniza Ucrainei încă 5.000 de arme antitanc, a declarat ministrul suedez al Apărării pentru agenția de presă TT. Suedia a trimis deja 5.000 de arme antitanc, împreună cu alte materiale militare, în Ucraina.

ACTUALIZARE 21.00 New York Times estimează că cel puțin 1.500 de clădiri, structuri și vehicule din Ucraina au fost avariate sau distruse în invazie, până acum.

ACTUALIZARE 20.30 În Ucraina, evacuarea civililor se face cu mare greutate, transmite Telejurnalul. Nouă coridoare umanitare au fost deschise astăzi, dar niciunul care să-i ajute pe oamenii din Mariupol, oraș asediat și unde 100.000 de civili trăiesc în condiții vitrege. Și la Cernihiv, rușii au distrus un pod rutier și practic au izolat orașul. La rândul lor, ucrainenii, militari și civili, au lansat o contra-ofensivă și au recuperat mai multe localități din mâinile rușilor și le-au distrus echipamente de război.

ACTUALIZARE 20.00 The Guardian a făcut o hartă a felului în care sunt disputate zone și orașe ale Ucrainei. Explicații:

1 - Cernihiv: evacuările și coridorul umanitar spre Kiev a fost tăiat odată cu bombardarea podului peste râul Desna;

2 - Mariupol: circa 100.000 de oameni sunt prinși în orașul asediat;

3 - Manhuș: Președintele Zelenski a acuzat forțele ruse că au capturat un convoi umanitar la vest de Mariupol

4 - Kherson: În jur de 300.000 de locuitori au rămas fără alimente și medicamente

(w500) Harta Ucra

ACTUALIZARE 19.30 Rusia a organizat miercuri o slujbă funerară pentru comandantul adjunct al flotei sale de la Marea Neagră în Crimeea anexată, cea mai recentă din ceea ce Ucraina susține că este un șir de victime militare ruse de rang înalt, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 18.50 Primarul Kievului a declarat că o persoană a fost ucisă și două au fost rănite grav miercuri, după ce obuzele au lovit parcarea unui centru comercial într-un cartier de nord al capitalei Ucrainei. Primarul Vitali Kliciko a transmis, într-o postare online: "Inamicul continuă să tragă în capitală.”

(w500) Vitali Kli

ACTUALIZARE 17.51 Kievul rămâne un obiectiv al armatei ruse, dar aceasta este în continuare blocată la nord-vest şi la est de capitala ucraineană şi chiar a fost forţată în ultimele zile să dea înapoi pe mai multe din aceste fronturi, a declarat miercuri primarul Kievului, Vitali Kliciko, potrivit AFP. ''Încă sunt multe atacuri dinspre nord şi est de oraşul nostru'', a spus Kliciko la conferinţă de presă, desfăşurată lângă statuia din Kiev a Sfântului Arhanghel Mihail.

ACTUALIZARE 17.00 Primarul orașului Melitopol, din sudul Ucrainei, a acuzat forțele ruse de ocupare că au confiscat afaceri în timp ce condițiile de viață pentru civili se deteriorează. Primarul Ivan Fedorov a fost reținut pe 11 martie, dar eliberat cinci zile mai târziu, în cadrul unui schimb de prizonieri. În declarația sa de astăzi, Fedorov a spus că „situația este dificilă, deoarece soldații ruși s-au declarat autorități, dar desigur, nu le pasă de oameni și de problemele lor, le pasă doar să ia banii de la oamenii de afaceri, să le pună mâna pe afaceri."

ACTUALIZARE 16.17 Mesajul lui Zelenski, în faţa Parlamentului francez, înainte de summitul NATO: Armata rusă loveşte locuinţe, şcoli, depozite de alimente. Trebuie să acţionăm împreună pentru pace. Avem nevoie de arme, de sisteme de apărare antiaeriană, avem nevoie de sancţiuni mai puternice! Avem nevoie de garanţii pentru siguranţa noastră. Zelenski a vorbit despre atrocităţile comise de armata rusă în ţara sa şi a făcut o comparaţie între situaţia din Mariupol şi cea din Verdun, unde în timpul Primului Război Mondial s-a desfășurat una dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie. „Ştiţi ce se întâmplă în Ucraina, ştiţi de ce se întâmplă şi cine este vinovat. Chiar şi cei care îşi ascund capetele în nisip nu pot nega ce se întâmplă. Sunteţi oameni raţionali, oneşti şi vă întreb: cum putem opri acest război, cum putem aduce pacea în Ucraina? Răspunsurile, cele mai multe, sunt în mâinile dumneavoastră, sunt în mâinile noastre, împreună”, a afirmat Președintele Ucrainei în intervenția sa în Parlamentul Franţei.

 

ACTUALIZARE 15.34 Stoltenberg: Rusia trebuie să renunțe la retorica nucleară. Liderii statelor membre NATO își vor reafirma joi sprijinul pentru Ucraina în cadrul summitului extraordinar care va avea loc la cartierul general al alianței din Bruxelles, a declarat miercuri secretarul general Jens Stoltenberg. Vor fi luate măsuri de consolidare a Flancului Estic, urmând să fie trimise patru batalioane NATO în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Zelenski se va adresa summit-ului extraordinar al NATO.

 

 

ACTUALIZARE 15.23 Preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble, transmite The Guardian. ''Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor ostile şi a renunţa în toate plăţile la devizele compromise'', a declarat Putin la o şedinţă de guvern, precizând că aceasta este o reacţie la îngheţarea activelor Rusiei în Occident, în urma sancţiunilor impuse Moscovei după atacul asupra Ucrainei.

 

 

ACTUALIZARE 14.55: Oleksandr Markushyn, primarul suburbiei Irpin din Kiev, a declarat că forțele armate, apărarea teritorială și poliția ucrainene „au 80% din oraș sub control”, scrie CNN. „Orașul nostru este bombardat în mod constant de sisteme GRAD. Masiv. Ei lovesc zona rezidențială, clădiri cu mai multe etaje”, a spus primarul.

În ciuda evacuărilor în masă din ultimele săptămâni, Markushyn, care a arătat că propria sa casă a fost distrusă miercuri, a estimat că până la 6.000 de oameni sunt încă în Irpin și că grupuri mici sunt evacuate în fiecare zi.

"Aproximativ 4.000 de oameni nu vor deloc să părăsească orașul. Îi ajutăm cu alimente și provizii medicale", a adăugat el. Poliția națională a declarat miercuri că își reia activitatea în Irpin, o mare parte din care a fost ocupată de forțele ruse. A fost un alt semn posibil că forțele de securitate ucrainene recâștigă teritoriul în jurul capitalei Kiev.

Irpin, o suburbie situată la nord-vest de Kiev, a cunoscut săptămâni de lupte aprige și bombardamente puternice de când a început invazia Rusiei.

ACTUALIZARE 14.45: Mai multe video-uri care circulă pe reţelele de socializare suprind ceea ce pare a fi o salvă de rachete lansată de pe o navă din apropierea portului Sevastopol, Crimeea, la Marea Neagră. Armata rusă a declarat că o navă de luptă a lansat opt rachete de croazieră împotriva infrastructurii militare ucrainene pe 22 martie, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 14.30: Consiliul orașului Bucha anunţă că armata ucraineană înconjoară orașele Bucha, Irpin și Hostomel de lângă Kiev, ceea ce înseamnă că trupele ruse la nord-vest de Kiev sunt acum încercuite.

ACTUALIZARE 13.45: Uzinele metalice ale lui Mariupol nu vor funcționa sub ocupația rusă, scrie The Kyiv Independent.

Cel mai bogat oligarh din Ucraina a declarat pentru Wall Street Journal că fabricile Azovstal și Ilici, acum închise, nu vor funcționa dacă Mariupol va fi ocupat. În cele două fabrici lucrează 40.000 de oameni.

ACTUALIZARE 13.05: Președintele Klaus Iohannis va participa joi la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările NATO, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Reuniunea este convocată în contextul ”agresiunii militare ilegale” a Rusiei împotriva Ucrainei și al creșterii semnificative a riscurilor și amenințărilor la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, transmite Administrația Prezidențială. La summit-ul extraordinar va fi prezent și liderul de la Casa Albă Joe Biden.

ACTUALIZARE 13.00: ​Trimiterea unor forțe de menținere a păcii în Ucraina de către statele membre NATO ar duce la o ciocnire directă între forțele Alianței Nord-Atlantice și forțele armate ale Rusiei, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de TASS.

ACTUALIZARE 12.45: Trupele ruse încearcă să încercuiască forțele Ucrainei în estul ţării. Pentru a face acest lucru, rușii avansează din Harkov în nord și prin Mariupol în sud, potrivit unui raport de astăzi al Ministerului britanic al Apărării.

ACTUALIZARE 12.19: Serviciile poloneze de contraspionaj (ABW) au anunţat miercuri că au identificat 45 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj şi au cerut Ministerului de Externe să îi expulzeze, informează AFP şi Reuters.

ACTUALIZARE 11.55 Doi copii și un adult au fost uciși după ce armata rusă a atacat un bloc de locuințe în orașul Rubizhne, din regiunea Lugansk. Mai mult de 60 de persoane și-au pierdut viața în această regiune de la începutul războiului, în 24 februarie, au anunțat autoritățile locale.

ACTUALIZARE 11.36 Banca Centrală a Ucrainei a cerut rețelei SWIFT să decupleze Banca Centrală a Rusiei de la sistemul său de mesagerie financiară.

ACTUALIZARE 11.35 Dmitri Medvedev acuză SUA că vor să distrugă Rusia.

SUA vor să umilească, să divizeze şi într-un final să distrugă Rusia, a declarat miercuri Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, în prezent adjunct al secretarului Consiliului Securităţii Rusiei, promiţând că ţara sa nu va permite niciodată să se întâmple aşa ceva, relatează Reuters.

Dmitri Medvedev - care a ocupat funcţia de preşedinte din 2008 până în 2012 - a spus că un astfel de plan, dacă va fi realizat vreodată, ar putea avea rezultate catastrofale pentru lume.

"Să ne imaginăm că America a reuşit să-şi realizeze obiectivele în această rundă de confruntare. Strategi mărginiţi de la Casa Albă au provocat o criză politică şi economică în Rusia. Au slăbit şi au dus la scindarea unei ţări imense, unei ţări complicate. Şi iată rezultatul: o putere mare nucleară cu un regim politic instabil, cu o conducere slabă, cu o economie prăbuşită şi cu un număr maxim de focoase nucleare care vizează ţinte în SUA şi Europa. Sau, ca rezultat, cinci sau şase 'ţări noi' în locul Rusiei, aşa cum au visat peste Ocean în anii 1990, iar fiecare astfel de 'ţară' are propria sa armă strategică", avertizează Medvedev în mesajul său de pe aplicaţia Telegram.

"Rusia nu va permite sub nicio formă o astfel de evoluţie", afirmă Medvedev, care "uită" să spună că noile sancţiuni impuse de Occident, în special de SUA, împotriva Rusiei intervin ca urmare a invadării Ucrainei, ţară suverană, a cărei independenţă şi integritate teritorială Rusia s-a obligat să o garanteze prin angajamentele asumate conform Memorandumului de la Budapesta (1994).

ACTUALIZARE 11.25 Bombardamentele forțelor ruse au vizat în această dimineață districtul Shevchenko, din Kiev.

ACTUALIZARE 11.20 Un soldat rus a trecut cu tancul peste comandantul său, care i-a trimis spre o moarte sigură pe camarazii săi de război, potrivit jurnalistului Roman Tsimbalyuk, citat de Nexta TV. Comandantul este îngrijit într-un spital din Belarus.

ACTUALIZARE 11.05 Ministrul Apărării de la Moscova a transmis că armata rusă a bombardat marți un depozit de arme aflat în apropierea orașului Rivne, din nord-vestul Ucrainei. Oficialul a precizat că armata a lansat atacul din largul mării folosind arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune pentru a distruge arsenalul militar ucrainean.

ACTUALIZARE 10.50 Două aspecte diplomatice au reținut atenția presei internaționale. Primul este avertismentul lansat de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în privința trimiterii de forțe de menținere a păcii în Ucraina. Lavrov a spus că acest lucru ar putea conduce la un conflict direct Rusia-NATO. Oficialul de la Kremlin a adăugat că negocierile cu Kievul sunt dificile deoarece acesta își schimbă constant poziția.

Între timp, notează Reuters, ambasadorul rus la Varșovia a fost convocat de ministrul polonez de Externe pe fondul zvonurilor că 45 de diplomați ruși urmează să fie expulzați din țară. Serviciul de contraspionaj al Poloniei a identificat 45 de ruși care lucrau în domeniul diplomației și efectuau operațiuni de spionaj în favoarea Moscovei.

ACTUALIZARE 10.30: O încetare temporară a focului urma să intre în vigoare miercuri de la 9.00, pentru a permite civililor să fugă din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, potrivit unui mesaj postat pe reţelele de socializare de guvernatorul Serhiy Gaidai.

Postarea detaliază locurile de întâlnire în care sunt aşteptaţi civilii pentru a se urca apoi în trenuri care îi vor duce departe de Luhansk, din disputata regiune Donbas, scrie CNN.

"Atenţie!! A fost convenit un coridor umanitar: locuitorii din Rubizhne, Lysychansk, Severodonetsk, comunitatea Hirska (în special, Nizhne) vor fi evacuați astăzi”, a scris Gadai.

Context: Lupte aprige au cuprins regiunea Luhansk, inclusiv presupusul bombardament rusesc al unui azil de bătrâni, ucigând 56 de persoane pe 11 martie, scrie aceeaşi sursă. Luni, Ministerul ucrainean de Externe a acuzat forțele ruse că au deportat cu forța 2.389 de copii din Donețk și regiunea Luhansk într-un incident pe care Ambasada SUA l-a numit „răpire”. Rusia a declarat că 16.434 de persoane, inclusiv 2.389 de copii, au fost evacuate cu o zi mai devreme din proprie voință.

ACTUALIZARE 10.00: Nouă coridoare umanitare au fost convenite pentru miercuri, potrivit viceprim-ministrului Ucrainei, scrie Reuters. Iryna Vereshchuk a declarat că s-a ajuns la un acord pentru a încerca evacuarea civililor prinși în orașele ucrainene prin nouă „coridoare umanitare”, dar nu s-a ajuns la niciun acord cu Rusia pentru a stabili un coridor sigur din Mariupol.

ACTUALIZARE 09.43: În apropiere de Brovary, ocupanții au distrus zeci de tone de produse alimentare aflate în depozite. Daunele preliminare se ridică la peste 600 de milioane de grivne, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 09.20: Ministerul Apărării al Regatului Unit a publicat cele mai recente informaţii despre situaţia din Ucraina, potrivit cărora:

  • Câmpul de luptă din nordul Ucrainei rămâne în mare parte stabil, iar forțele ruse cel mai probabil se reorganizează înainte de a relua operațiunile ofensive pe scară largă.
  • Forțele ruse încearcă să învăluie forțele ucrainene în estul țării în timp ce avansează din direcția Harkov în nord și Mariupol în sud.
  • Forțele ruse încă încearcă să ocolească Mykolaiv în timp ce caută să conducă spre vest, spre Odesa.

ACTUALIZARE 08.22: Ocupanţii ruşi au atacat un cartier al Kievului, iar în Cernihiv, au bombardat podul de deasupra râului Desna care lega orașul de Kiev. Anterior, ajutorul umanitar și evacuarea civililor fuseseră efectuate pe aici.

ACTUALIZARE 07.58: Forțele armate ale Ucrainei și-au lansat raportul operațional din această dimineață, susținând că armata continuă să apere orașul-port din sudul Mariupol, precum și Cernihiv pentru a descuraja înaintarea Rusiei către Kiev. Rebelii care operează în Belarus împotriva războiului Rusiei contra Ucrainei au eliminat parțial o legătură feroviară între Belarus și Ucraina.

„Pe teritoriul Belarusului, reprezentanți ai forțelor de opoziție și cetățeni responsabili, care condamnă contribuția actualei puteri ilegale a Federației Ruse în războiul cu Ucraina, au înlăturat parțial legătura feroviară dintre Republica Belarus și Ucraina. Informațiile sunt în curs de actualizare”, se arată în raportul, publicat de Ministerul Apărării al Ucrainei.

Oficialii au adăugat că 17 ținte aeriene rusești au fost distruse în ultimele 24 de ore, inclusiv 6 avioane, 5 UAVS, 1 elicopter și 5 rachete cu aripi.

ACTUALIZARE 07.50: Președintele rus Vladimir Putin intenționează să participe la un summit G20 care va fi găzduit de Indonezia la sfârșitul acestui an, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei la Jakarta, în urma solicitărilor unor membri ca țara să fie exclusă din grup.

„Nu numai G20, multe organizații încearcă să expulzeze Rusia... reacția Occidentului este absolut disproporționată”, a declarat ambasadorul Lyudmila Vorobyova într-o conferință de presă miercuri.

Statele Unite și aliații săi occidentali evaluează dacă Rusia ar trebui să rămână în G20 după invadarea Ucrainei, au declarat marți agenției de presă surse implicate în discuții.

ACTUALIZARE 07.29: SUA și statele occidentale iau în calcul excluderea Rusiei din G20, potrivit unor surse citate de Reuters.

G20 reunește cele mai mari economii ale lumii cu scopul de a-și coordona acțiunile pe subiecte ce afectează economia globală, inclusiv încălzirea climatică și dezvoltarea.

ACTUALIZARE 07.20: Ucraina introduce monitorizarea zilnică a prețurilor la bunurile importante din punct de vedere social pentru a asigura accesibilitatea acestora pentru public, spune Serviciul de Stat al Consumatorilor din Ucraina.

ACTUALIZARE 07.00: Președintele Joe Biden pleacă miercuri într-una dintre cele mai importante vizite ale sale de la începutul mandatului. Vizita sa în Europa ar putea să sublinieze încă o dată limitele alianței pentru a pune capăt vărsării de sânge din Ucraina, liderii occidentali luptându-se să găsească modalități de a opri războiul președintelui rus Vladimir Putin, scrie CNN.

Până acum, sancțiunile occidentale la adresa Rusiei nu l-au oprit pe Putin şi nu este clar dacă noile măsuri preconizate în această săptămână, inclusiv sancțiunile impuse sutelor de membri ai organului legislativ inferior al Rusiei, vor avea un efect diferit.

Summiturile de urgență de la Bruxelles, Belgia, ale NATO, ale Uniunii Europene și ale G7 se vor concentra pe cooperarea şi coordonarea în sancţionarea Rusiei și oferirea de sprijin Ucrainei pe măsură ce criza umanitară se adânceşte. Biden se va opri apoi în Polonia, unde va sublinia criza masivă a refugiaților care a urmat invaziei Rusiei, precum și să liniștească aliații de la graniţa de est a NATO.

ACTUALIZARE 06.50: În discursul său de astă-noapte, Volodimir Zelenski a spus că încă 100.000 de oameni din Mariupol trăiesc în condiții „inumane”, în timp ce acuză forțele ruse că au capturat un convoi umanitar la doar 20 km sud-vest de oraş.

"În prezent, în oraș sunt aproximativ 100.000 de oameni în condiții inumane într-o blocadă totală, fără alimente, apă, medicamente. Sub bombardamente constant, sub bombardamente constant”, a spus Zelenski.

Președintele a adăugat că oficialii continuă să încerce să organizeze coridoare umanitare pentru rezidenții din Mariupol, dar eforturile au fost sabotate de bombardamentele continue. "Din păcate, aproape toate eforturile noastre sunt sabotate de ocupanții ruși, de bombardamentele sau de teroarea deliberată. Astăzi, unul dintre convoaiele umanitare a fost capturat de ocupanți pe o rută amenajată lângă Mangush. Angajații Serviciului de Stat de Urgență și șoferii de autobuz au fost luați prizonieri. Facem totul pentru a ne elibera oamenii și a debloca circulația mărfurilor umanitare", a mai spus Zelenski.

El a arătat că, în ciuda dificultăților, 7.026 de persoane au putut fi salvate de la Mariupol, cu eforturile continue de a aranja coridoare umanitare în regiunile Kiev, Harkov, Zaporizhia și Luhansk. Zelenski și-a încheiat discursul promițând că va continua să lucreze „pentru a împinge Rusia către pace”. "Vom continua să muncim și ne vom lupta cât de mult putem. Pana la sfarsit. Cu curaj și deschis. Pe toate aceste platforme. Cu energie deplină. Cu toată puterea noastră. Și nu vom obosi. Ne vom odihni când vom câștiga. Și cu siguranță se va întâmpla”, a spus Zelenski.

ACTUALIZARE 06.45: Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale #Ucrainei, există probabilitatea ca Forțele Armate ale Belarus să se alăture războiului împotriva Ucrainei. Dar, conform informațiilor disponibile, un număr mare de personal și unii comandanți refuză să participe la el.

ACTUALIZARE 06.36: Procurorul General al Ucrainei a deschis prima anchetă oficială privind violul unei ucrainene în districtul Brovary, comis de un soldat rus.

Cele mai importante informaţii din ultimele 24 de ore:

Rusia nu exclude armele nucleare: purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a recunoscut că Rusia nu a realizat încă niciunul dintre obiectivele sale militare în Ucraina și nu a negat că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare. Dmitri Peskov a refuzat în mod repetat să excludă posibilitatea ca Rusia să ia în considerare utilizarea armelor nucleare împotriva a ceea ce Moscova a considerat o „amenințare existențială”.

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile cu Rusia sunt în desfășurare. "Continuăm negocierile dificile. Acest lucru este o provocare. Uneori scandaloasă", a spus el. Între timp, guvernul francez a declarat că nu există un acord de încetare a focului după ce președintele Emmanuel Macron a vorbit separat cu omologii săi din Rusia și Ucraina.

Sancțiuni suplimentare: președintele american Joe Biden plănuiește să aplice noi sancțiuni săptămâna aceasta pentru sute de ruși care servesc în corpul legislativ inferior al țării. E de aşteptat ca Biden să dezvăluie noile sancțiuni împotriva membrilor Dumei în timp ce se află în Europa.

Forțele ucrainene au încercat să recâștige teritoriu în ultimele zile, potrivit unui înalt oficial american al apărării. Ei au preluat controlul asupra Makariv, un oraș aflat la 30 de mile vest de Kiev, au declarat Forțele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook. Există, de asemenea, indicii că forțele ruse au suferit eșecuri în nordul Kievului în zonele pe care le-au deținut aproape de la începutul invaziei.

Rusia atacă dinspre mare: atacurile asupra orașului de coastă Mariupol vin de la nave rusești din Marea Azov, potrivit unui înalt oficial american al apărării. Orașul a fost deja sub un bombardament rusesc în curs de desfășurare de la lansări de rachete cu rază lungă de acțiune și artilerie în afara orașului. Separat, rușii au aproximativ 21 de nave în Marea Neagră, a spus oficialul. A apărut și un videoclip care arată lansarea rachetelor de croazieră de pe o navă situată în largul coastei Crimeei, chiar la vest de orașul Sevastopol. Videoclipul, care a fost geolocalizat de CNN, arată rachetele îndreptându-se spre Ucraina.

Petrol rus: Gigantul energetic francez TotalEnergies a declarat că va înceta să mai cumpere petrol și produse petroliere rusești cel mai târziu până la sfârșitul anului 2022 „dată fiind înrăutățirea situației din Ucraina”, potrivit unui comunicat de presă al companiei. TotalEnergies a avertizat că va continua să cumpere gaze naturale din Rusia.

Belarus s-ar putea alătura războiului: SUA și NATO cred că Belarus s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat oficiali americani și NATO pentru CNN și că țara ia deja măsuri pentru a face acest lucru. Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI