Război în Ucraina, ziua 276 | Milioane de ucraineni sunt încă fără curent, apă și căldură. Ucraina a comemorat cele peste 4 milioane de victime ale genocidului comis de Stalin în 1932-1933

26 noiembrie 2022, 07:44

 

Sumarul zilei

  • Peste 6 milioane de gospodării din Ucraina sunt în continuare afectate de întreruperi de energie electrică, la două zile după loviturile rusești țintite asupra infrastructurii energetice a țării, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
  • Bombardamentele rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei au ucis vineri 15 civili, au declarat oficialii, în timp ce inginerii din întreaga țară încercau să restabilească alimentarea cu apă și energie electrică în marile orașe. Treizeci și cinci de persoane au fost rănite, inclusiv un copil, și mai multe „case private și clădiri înalte” au fost avariate, a declarat oficialul orașului, Galina Lugova. Bombardamentul asupra Hersonului, oraș cheie din estul țării, recent recucerit de forțele ucrainene, a fost suferit cel mai mult în ultimele zile.
  • Șeful poliției naționale ucrainene, Ihor Klimenko, a declarat că 32 de civili au fost uciși în Herson din 9 noiembrie, când forțele ruse au fost forțate să se retragă din orașul pe care îl ocupaseră timp de opt luni, relatează Kyiv Independent. De atunci, trupele ruse au bombardat frecvent oraşul Herson.
  • Premierii Lituaniei, Poloniei și Ucrainei s-au întâlnit sâmbătă la Kiev pentru discuții și pentru a-și reitera angajamentul de colaborare „pentru a contracara agresiunea Rusiei”.
  • Autoritățile ucrainene fac tot posibilul pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, în pofida bombardamentelor rusești.
  • Armata Moscovei începe să rămână fără muniție și folosește rachete din anii ’80, de pe care au scos focoasele nucleare, susțin serviciile de informații. Piesele grele de artilerie occidentale, care se strică pe frontul din Ucraina, sunt trimise pentru a fi reparate într-o unitate specială din Polonia. Este dezvăluirea cotidianului The New York Times, care citează oficiali americani și ucraineni.
  • Deși dovezile privind bombardamentele intenționate asupra zonelor rezidențiale și a infrastructurii energetice a Ucrainei sunt evidente, Moscova continua să susțină că războiul nu este împotriva populației.

 

ACTUALIZARE 20.30 Președintele Ucrainei și premierul Belgiei au semnat sâmbătă, în timpul vizitei de lucru a lui De Croo la Kiev, o declarație de susținere a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO.

„Mulțumesc Belgiei și premierului De Croo pentru declarația comună semnată astăzi. Acest document atestă sprijinul Belgiei pentru mișcarea noastră către o aderare deplină la Uniunea Europeană și la NATO. Vom obține cu siguranță acest rezultat important pentru noi”, a declarat Zelenski, citat de CNN.

ACTUALIZARE 20.00 Imagini cu soldați în tranșeele pline de apă și noroi din Bahmut.

 

 

ACTUALIZARE 19.06 Președintele  ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că inițiativa „Grâne  din Ucraina” a demonstrat că securitatea alimentară globală nu reprezintă  „doar cuvinte goale” pentru Kiev.  Liderul de la Kiev a anunțat că Ucraina a strâns aproximativ 150 de milioane de dolari din peste 20 de țări și din Uniunea Europeană pentru a exporta cereale în țări precum Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia și Yemen.

„Plănuim să trimitem cel puțin 60 de nave din porturile ucrainene în țările care se confruntă cel mai mult cu amenințarea foametei și a secetei”, a spus Zelenski la adunare, citat de Guardian.

ACTUALIZARE 18.09 Șeful poliției naționale a Ucrainei, Ihor Klimenko, a declarat sâmbătă că 32 de civili au fost uciși în Herson din 9 noiembrie, când forțele ruse au fost forțate să se retragă din orașul pe care l-au ocupat timp de opt luni, relatează Kyiv Independent, preluată de Guardian. De atunci, trupele ruse bombardează în mod frecvent Hersonul. Numai pe 24 noiembrie, armata rusă a efectuat 17 atacuri asupra orașului, ucigând șapte persoane și rănind 21, potrivit unui raport al guvernatorului regiunii Herson, Yaroslav Ianușevici.

ACTUALIZARE 17.49 La  26 noiembrie Ucraina comemorează victimele Holodomorului, foametea artificială care a ucis milioane de ucraineni în perioada 1932-1933.  Au fost aprinse lumânări în memoria victimelor.

CITIȚI ȘI: The New York Times: Americanii repară echipamentul militar ucrainean defect în Polonia

ACTUALIZARE 16.55 Prim-miniștrii Lituaniei, Poloniei și Ucrainei – Ingrida Šimonytė, Mateusz Morawiecki și Denis Șmihal – s-au întâlnit sâmbătă la Kiev pentru a discuta și a-și reitera angajamentul de a lucra împreună „în contracararea agresiunii armate a Rusiei”.

ACTUALIZARE 15.45 Ministrul de externe al Belarus, Vladimir Makei, a murit, potrivit presei de stat din Belarus, citată de Guardian. În septembrie, Makei a repetat o parte din propaganda Kremlinului despre motivul războiului din Ucraina, dând vina pe NATO și pe Occidentul care „au trecut cu vederea interesele legitime de securitate atât ale Rusiei, cât și ale Belarusului”.

ACTUALIZARE 15.00 Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri. Nouă prizonieri de război ruși au fost eliberați sâmbătă în schimbul a 12 ucraineni, printre care și trei civili despre care se credea că ar fi dispăruți.

„La 26 noiembrie, ca urmare a procesului de negocieri, nouă militari ruși care erau în pericol de moarte în captivitate au fost returnați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.

ACTUALIZARE 14.00 Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate sâmbătă, conform autorităţilor locale.

ACTUALIZARE 13.30 Consecințele atacului cu rachete asupra orașului Dnipro. Nu au fost raportate victime până acum.

 

Atacurile rușilor asupra așezărilor civile sunt tot mai intense. Președintele Zelenski a fost să vadă cu ochii lui dezastrul provocat mai multor blocuri de locuințe din Vişhorod, o localitate din regiunea Kievului. Șeful statului a mers și în câteva așa-numite „centre de invincibilitate”, corturi și alte spații publice unde autoritățile oferă gratuit oamenilor un loc unde să se încălzească, să-și încarce dispozitivele electronice și să aibă acces la internet. Într-un rar gest de dezaprobare Zelenski l-a criticat pe primarul capitalei pentru organizarea precară a acestor centre.

VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei: Centre de Invincibilitate au fost deschise în toată ţara dar, din nefericire, autoritățile locale nu au făcut o treabă bună peste tot. În special sunt multe reclamaţii la Kiev. Practic, singurele locuri care funcționează corect sunt cele organizate în spațiile serviciilor de urgență şi în gara centrală. În restul, şi sunt reţinut când spun asta, mai este multă treabă de făcut.

Kievul este printre orașele care suferă cel mai mult din cauza întreruperilor. Potrivit lui Zelenski peste 600 de mii de locuitori din capitală nu au curent, în unele cazuri de mai mult de 30 de ore.  Și la Odesa doar farurile mașinilor oferă lumină, în timp ce întreruperi în alimentarea cu energie sunt raportate pe zone extinse și la Liov, Vinitia și Dnipropetrovsk.

JENS LAERKE, purtător de cuvânt, biroul ONU pentru Ajutor Umanitar: Ucraina devine tot mai rece fără energie, fără apă curentă şi fără căldură. Împreună cu partenerii ajutăm autorităţile cu generatoare pentru instituții vitale cum sunt spitalele și școlile. Aproape 400 de generatoare au fost deja livrate de diferite agenții ONU și alte câteva mii urmează să fie trimise.

Agenția americană USAID a donat ucrainenilor zeci de mii de paturi. Ambasadorul SUA în Ucraina a mers pesonal la gara din Kiev unde 22 de mii de astfel de paturi au fost oferite căilor ferate pentru a-i ajuta pe pasageri să îndure frigul din sălile de așteptare.

BRIDGET BRINK, ambasadorul SUA în Ucraina: Încercarea rușilor de a arunca Ucraina în frig şi întuneric, îi face pe ucraineni, dar și pe noi, să fim cu atât mai determinați să muncim fără oprire că să ne pregătim de iarnă.

Și ministrul britanic de externe, aflat în vizită la Kiev a promis că Londra va oferi un spijin practic crucial Ucrainei în această iarnă. James Cleverly a promis că Regatul Unit va aloca încă 3 milioane de lire în așa-numitul fond de parteneriat pentru o Ucraină rezilientă și a anunțat că Londra va mai furniza 24 de ambulanțe și 6 vehicule blindate cu scopul de a ajuta populația civilă.

Civilii sunt permanent și ținta atacurilor rușilor. Cel puțin 15 oameni au murit și 35 au fost răniți la Herson unde armata rusă a lovit de aproape 50 de ori într-o singură zi. Spitalul din oraș a fost evacuat. Potrivit serviciilor britanice de informații în multe atacuri rușii folosesc rachete de croazieră din anii ’80 de pe care au fost scoase focoasele nucleare. O improvizație care, spun analiștii, arată gravele probleme privind stocurile de armanent ale armatei ruse.

ACTUALIZARE 13.00 Grădina zoologică din oraşul Nikolaiev, în sudul Ucrainei, supravieţuieşte datorită voluntarilor. Oameni din toată lumea cumpără bilete online pentru a o susține.

ACTUALIZARE 09.15 Liderii Ucrainei vor trebui să privească în perspectivă pentru a obţine pacea, a declarat vineri Papa Francisc, sugerând că Kievul va fi nevoit să facă unele concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia, relatează Reuters.

La începutul acestei luni, Suveranul Pontif a făcut apel la un armistiţiu pentru a evita riscul unei escaladări a războiului şi s-a rugat la Dumnezeu „să grăbească” sfârşitul conflictului.

(w620) Papa Franc

Într-un interviu pentru o publicaţie, apărut de asemenea săptămâna trecută, Papa Francisc a spus că Vaticanul este dispus să facă orice este posibil pentru a media şi pentru a se pune capăt războiului.

ACTUALIZARE 08.00 Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat vineri că un „fost general” al infanteriei marine a SUA (United States Marine Corps, USMC) face parte din această armată privată ai cărei recruţi luptă în special în Ucraina, scrie AFP.

(w620) Evgheni Pr

Evgheni Prigojin, care a fost supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza contractelor grupului său de catering cu Kremlinul, se spune că a devenit miliardar datorită contractelor publice pe care le-a obţinut. El face obiectul unor sancţiuni din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite.

ACTUALIZARE 07.30 Peste şase milioane de locuinţe erau afectate de întreruperile de curent în Ucraina vineri, la două zile după lovituri masive ale Rusiei împotriva acestei ţări, a afirmat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de AFP și preluat de Agerpres.

„Vineri seara, întreruperile de curent continuă în majoritatea regiunilor şi la Kiev. Peste şase milioane de gospodării în total”, faţă de aproape 12 milioane de miercuri, ziua în care au avut loc bombardamentele masive, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic.

Kievul – cu aproximativ 600.000 de locuinţe fără electricitate vineri seara – şi regiunea sa, precum şi provinciile Odesa (sud), Lvov, Viniţia (vest) şi Dnipro (centru-est), sunt cele mai afectate întreruperi, a adăugat el, făcând apel la ucraineni să economisească energia electrică în zonele în care curentul a fost restabilit.

Strategia Moscovei de a bombarda instalaţiile energetice ucrainene, urmată din octombrie pe fondul eşecurilor militare, reprezintă o „crimă de război” pentru aliaţii occidentali ai Ucrainei şi considerată „crimă împotriva umanităţii” de către preşedintele Zelenski care în cursul zilei a vizitat Vîşhorod, un oraş la circa 20 de kilometri nord de Kiev, unde loviturile au făcut şase morţi şi zeci de răniţi miercuri.

 

Evenimentele din ultimele 24 de ore:

Ucrainenii continuă să reziste în fața bombardamentelor rusești și sunt gata să petreacă iarna în frig și întuneric

Cele patru centrale nucleare din Ucraina s-au reconectat la rețeaua electrică națională, după bombardamentele rusești.

Moscova denunţă rezoluţia Parlamentului European care a calificat Rusia drept ”stat sponsor al terorismului”.

– Copiii internați la spitalul regional din Herson sunt transportați la Mykolaiv din cauza bombardamentelor constante ale rușilor.

Rusia include Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram şi WhatsApp, în registrul organizaţiilor extremiste

Cafea, prăjituri și fructe de pădure pentru mamele soldaților ruși. Vladimir Putin le transmite mamelor selectate de Kremlin să participe la o întâlnire cu șeful statului că „le împărtășește durerea”

– Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că informațiile despre planurile lui Putin de a anunța „mobilizarea țării” în mesajul său către Adunarea Federală nu sunt adevărate

– Toate centralele nucleare din zonele controlate de guvernul ucrainean  sunt din nou în funcțiune și sunt conectate la rețeaua electrică principală, a anunțat furnizorul de energie al țării, Ukrenergo.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia nu poate fi lăsată să câștige în Ucraina, deoarece o pace obținută astfel nu va fi una durabilă, de aceea este important ca Ucraina să fie sprijinită în continuare

Traficul rutier şi pietonal dintre România şi Ucraina prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sighetu Marmaţiei a fost reluat după ce a fost suspendat mai multe ore din cauza lipsei de energie în punctul de graniţă Solotvino, Ucraina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite