Război în Ucraina, ziua 274 | Kievul și Moscova au făcut un schimb de prizonieri. Milioane de ucraineni sunt în beznă și frig, la 9 luni de la invazia rusească. Zelenski: Rușii comit crime împotriva umanității

S-au împlinit 9 luni de când rușii au început războiul împotriva Ucrainei, la 24 februarie. Atacurile masive lansate miercuri de ruşi asupra Ucrainei au lăsat în întuneric și în frig orașe întregi. Valul de bombardamente din Ucraina reprezintă o crimă împotriva umanităţii - a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. El s-a adresat video membrilor Consiliului de Securitate al ONU. UE pregătește al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Bătăliile terestre continuă în estul Ucrainei. Rusia și Ucraina au făcut un schimb de 50 de prizonieri.

24 Noiembrie 2022, 06:54 (actualizat 24 Noiembrie 2022, 21:09) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 21.05 Într-un interviu pentru Financial Times, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că noua strategie a Rusiei de a distruge infrastructura Ucrainei nu va slăbi hotărârea țării de a elibera toate teritoriile ocupate.

ACTUALIZARE 20.44 Premierul Viktor Orban a declarat că parlamentul Ungariei va ratifica aderarea la NATO a Finlandei și Suediei la începutul anului viitor. Ungaria și Turcia sunt singurii membri ai alianței care nu au aprobat încă aderarea celor două state.

CITIȚI ȘI: La 9 luni de la invazia rusească, milioane de ucraineni stau în frig și beznă. "O să supravieţuim. Mai bine o iarnă în frig şi foame, decât cu ruşii aici"

ACTUALIZARE 20.15 Peste 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului din Ucraina, a declarat un oficial al Comisiei Internaționale pentru Persoane Dispărute (ICMP).

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Copiii războiului din Herson învață să trăiască în zgomotul obuzelor rusești. "Vor să iasă, vor să se joace, din când în când venim aici la locul de joacă, deşi ne este frică"

ACTUALIZARE 19.44 Statele Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord privind plafonarea prețului petrolului rusesc la importurile efectuate pe mare, după ce propunerea G7 privind o limită de 65-70 de dolari pe baril a fost văzută fie prea ridicată de unele state, fie prea scăzută de altele.

ACTUALIZARE 19.23 Echipa TVR a ajuns în Kramatorsk, în estul Ucrainei, foarte aproape de Dontețk, acolo unde se dau cele mai grele lupte. Situația rămâne critică cu privire la alimentarea cu energie electrică, însă se așteaptă ca încet -încet, în această seară, lucrurile să revină la un nivel rezonabil, a transmis Alexandru Costache pentru Ora de Știri. Se preconizează că în această seară vor fi conectate cele trei centrale nucleare deconectate ieri, în urma atacului masiv cu rachete, a declarat ministrul Energiei, ceea ce ar putea aduce lumină în casele celor din Ucraina. În Kiev s-a restabilit alimentarea cu apă, a anunțat primarul Vitali Kliciko.

 

 

ACTUALIZARE 18.41 Primul reactor al centralei nucleare Hmelnițki din Ucraina a fost reconectat la rețeaua electrică a țării, a declarat guvernatorul regional Serhi Hamali.  Centrala Hmelnițki s-a deconectat miercuri de la rețeaua Ucrainei, după atacurile rusești asupra sistemului energetic al țării.

ACTUALIZARE 17.38 Rusia și Ucraina au făcut un schimb de prizonieri de război, ambele părți predând peste 50 de persoane, au confirmat oficialii de la Kiev și Moscova.

ACTUALIZARE 17.23 The Ukraine Solidarity Project, care reunește un grup de activiști europeni și ucraineni care vizează brandurile care au  legături cu Rusia, a desfășurat un banner de 400 de metri pătrați în afara sediului companiei de băuturi energizante Red Bull din Salzburg, înfățișându-l pe Vladimir Putin călare pe un taur, celebrul logo al companiei.  Pe banner scrie „Red Bull îi dă aripi lui Putin”, cu referire la decizia companiei de a nu scoate produsele din supermarketurile rusești.

CITIȚI ȘI: Angela Merkel afirmă că a încercat în zadar să-și convingă partenerii europeni să discute cu Putin. "De ce nu intervii? Hai, spune ceva! Unul mi-a spus: Este prea mult pentru mine. Altul: Asta trebuie să o facă ăia mari''

ACTUALIZARE 16.38 Președintele Belarusului a provocat furie la Kiev, după ce a declarat că, dacă Ucraina "nu se oprește", totul se va încheia cu distrugerea completă a țării. Potrivit unui clip difuzat pe rețelele de socializare, într-o declarație televizată, Lukașenko a spus că "totul este acum în mâinile Ucrainei" dacă Kievul nu vrea "să moară un număr mare de oameni".

ACTUALIZARE 16.07 Rusia a riscat să provoace o „catastrofă nucleară și radioactivă” lansând atacuri în care toate centralele nucleare ale Ucrainei au fost deconectate de la rețeaua electrică pentru prima dată în 40 de ani, a declarat șeful companiei energetice nucleare a Ucrainei.

ACTUALIZARE 15.45 Klaus Iohannis: România ajută Republica Moldova în criza energetică, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment.  Republica Moldova a suferit, ieri, o pană masivă de curent ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Întrebat dacă România poate sprijini Republica Moldova cu energie electrică pe termen lung, președintele Klaus Iohannis a spus că până în momentul de față, țara noastră a livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate sunt din cauza interconectărilor total insuficiente dintre cele două țări.

ACTUALIZARE 15.15 Ungaria a obținut o scutire de la plafonul propus de UE pentru prețul petrolului rusesc,  în timpul discuțiilor de la Bruxelles, potrivit ministrului ungar de externe, Péter Szijjártó, citat de Guardian.

ACTUALIZARE 14.05 Rusia și Ucraina vor face azi un schimb de 50 de prizonieri,  potrivit liderului instalat de Rusia în Donețk, Denis Pushilin, citat de Guardian, care preia Reuters. Agenția de presă nu a furnizat deocamdată alte informații.

ACTUALIZARE 13.58 Lipsa de energie electrică, după bombardamentele masive lansate miercuri de Rusia asupra Ucrainei, a obligat autorităţile de la Kiev să închidă punctele de trecere a frontierei cu România şi Ungaria, a anunţat joi Serviciul de Stat al Frontierelor din Ucraina (SEF).

SEF a informat joi că posturile de control de la frontierele cu România şi Ungaria nu funcţionează, potrivit agenţiilor de presă ucrainene.

ACTUALIZARE 13.38 Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chişinău, în contextul întreruperilor masive de energie electrică din întreaga țară, cauzate de loviturile asupra infrastructurii critice din Ucraina.

 

ACTUALIZARE 13.34 Rusia a anunţat joi că a distribuit paşapoarte ruseşti pentru peste 80.000 de locuitori din patru zone ale Ucrainei pe care Moscova afirmă că le-a anexat teritoriului său, anexare nerecunoscută de comunitatea internaţională.

"De când cele patru regiuni au fost alipite Federaţiei Ruse şi în conformitate cu legea, peste 80.000 de persoane au primit paşapoarte în calitate de cetăţeni ai Federaţiei Ruse", a anunţat Ministerul Afacerilor Interne rus, citat de agenţiile de presă locale.

ACTUALIZARE 13.00 Uniunea Europeană lucrează la al 9-lea set de sancţiuni contra Rusiei, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda.

Ultimele evenimente ale zilei

 • Ucraina se așteaptă ca trei centrale nucleare care au fost oprite din cauza atacurilor cu rachete rusești de miercuri să funcționeze din nou până joi seara, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko. "Ne așteptăm ca până seara centralele nucleare să înceapă să funcționeze, furnizând energie rețelei, iar acest lucru va reduce semnificativ deficitul [de energie]", a declarat el în comentarii transmise la televiziunea națională.
 • Peste două treimi din capitala ucraineană, fără energie electrică, joi dimineață. Încă sunt locuitori care nu au apă curentă, la o zi după ce loviturile cu rachete rusești au provocat cele mai mari întreruperi de curent din Kiev în nouă luni de război. Capitala a fost una dintre principalele ținte ale celui mai recent val de atacuri asupra instalațiilor energetice care au tăiat curentul în multe regiuni și au făcut necesare întreruperi de curent.
 • Reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta posibilitatea unui schimb de prizonieri de război, potrivit unui raport Reuters.
 • Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că discuţiile cu organismul de supraveghere nucleară al ONU privind siguranța la centrala nucleară Zaporojie au fost "constructive".
 • Rusia nu are în vedere contacte cu Statele Unite și nu a inițiat contacte cu Washingtonul la summitul G20 din Indonezia, a declarat joi ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov. El a adăugat că singurele contacte cu Washingtonul au loc la telefon, dar se desfășoară prin canale diplomatice și nu la nivel prezidențial.
 • Bătăliile terestre continuă să se desfășoare în estul Ucrainei, unde Rusia presează o ofensivă de-a lungul unei porțiuni de front la vest de orașul Donețk.
 • Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că a împiedicat serviciile speciale ucrainene să efectueze ceea ce a numit un sabotaj asupra gazoductului "South Stream", au relatat agențiile de presă rusești. Gazoductul era un proiect destinat să transporte gazul rusesc prin Marea Neagră către Bulgaria, deși a fost ulterior anulat în favoarea TurkStream.
 • Liderii polonezi spun că sistemul de apărare antiaeriană oferit de Germania Poloniei ar fi mai util Ucrainei pentru a o ajuta să se protejeze împotriva atacurilor rusești. Germania a declarat la începutul acestei săptămâni că a oferit Varșoviei avioane Eurofighter și sisteme de apărare Patriot pentru a ajuta la apărarea spațiului aerian al Poloniei.
 • Ungaria va oferi Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 187 de milioane de euro (195 de milioane de dolari), drept contribuție la un pachet de sprijin planificat de UE în valoare de până la 18 miliarde de euro în 2023, potrivit unui decret guvernamental. Guvernul premierului Viktor Orbán a declarat că este dispus să își plătească partea sa de sprijin pentru Ucraina, dar că ar prefera să o plătească bilateral decât prin intermediul împrumutului comun al UE, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 10.40 Ungaria va oferi Ucrainei un ajutor financiar de 187 de milioane de euro. Suma reprezintă contribuția la un pachet de sprijin al UE, în valoare de 18 miliarde de euro, stabilit pentru 2023, potrivit unui decret guvernamental publicat miercuri seara.

Guvernul premierului Viktor Orban a precizat că Ungaria este dispusă să-și plătească partea de sprijin pentru Ucraina, dar ar prefera să o facă bilateral, nu prin împrumutul comun al UE.

ACTUALIZARE 10.30 Ucraina se așteaptă ca trei centrale nucleare care au fost oprite din cauza atacurilor de miercuri cu rachete rusești să funcționeze din nou până joi seara, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko.

"Ne așteptăm ca până seara centralele nucleare să înceapă să funcționeze, furnizând energie rețelei, iar acest lucru va reduce semnificativ deficitul [de energie]", a declarat el în comentarii transmise la televiziunea națională, preluate de The Guardian.

ACTUALIZARE 10.00 Negocierile cu Kievul și Moscova cu privire la stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare de la Zaporojie continuă. Între timp, directorul organizației de supraveghere nucleară a ONU avertizează asupra posibilelor consecințe.

"Nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear", a declarat miercuri directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi

ACTUALIZARE 08.45 Imagini de la Institutul Inimii din Kiev, unde, din cauza bombardamentelor, lumina s-a stins în timpul unei operații pe cord. Pacientul este un copil, transmite NEXTA.

 

Din fericire, spitalul dispune de un generator, iar medicii au reușit să termine operația.

ACTUALIZARE 08.40 Locuitorii din Kiev se pregătesc pentru o noapte lungă după ce miercuri 80% dintre gospodării au rămas fără apă şi electricitate în urma unui atac cu rachete din partea forţelor ruse.

"Toate serviciile municipale lucrează pentru a restabili alimentarea Kievului cu energie electrică şi apă cât mai curând posibil", a declarat primarul oraşului cu trei milioane de locuitori, Vitali Klitschko, într-un comunicat.

ACTUALIZARE 08.30 Luptele continuă în estul Ucrainei. Statul major ucrainean a declarat că forțele ruse au încercat din nou să avanseze spre principalele lor ținte din regiunea Donețk - Bakhmut și Avdiivka, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 08.00 Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat miercuri bombardamentele forţelor ruse asupra infrastructurii civile din Ucraina, argumentând că şansele Rusiei de a câştiga pe câmpul de luptă au dispărut.

"Această bombardament terorist împotriva populaţiei civile trebuie să înceteze şi asta imediat", a spus liderul german după o întâlnire cu preşedintele cipriot Nikos Anastasiadis la Berlin.

 • Președintele Volodimir Zelenski a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să acționeze împotriva Rusiei în contextul atacurilor aeriene asupra infrastructurii civile, care au aruncat din nou orașele ucrainene în întuneric și frig, în timp ce se instalează iarna. Rusia a lansat miercuri mai multe rachete în Ucraina, ucigând 10 persoane, forțând închiderea centralelor nucleare și tăind alimentarea cu apă și electricitate în multe locuri.
 • Republica Moldova, țara vecină, a declarat că suferă pene masive de current. Maia Sandu a acuzat Rusia că i-a lăsat țara "în întuneric".
 • Guvernele Uniunii Europene nu au reușit să ajungă miercuri la un acord cu privire la plafonarea prețurilor pentru petrolul rusesc transportat pe mare și vor relua discuțiile, au declarat diplomații UE. În cursul zilei de joi, reprezentanții UE s-au întâlnit la Bruxelles. Măsura face parte din sancțiunile menite să taie veniturile Moscovei din exporturile sale de petrol, astfel încât să aibă mai puțini bani pentru a finanța invazia Ucrainei.
 • Șefa departamentului pentru afaceri politice al ONU, Rosemary DiCarlo, a declarat miercuri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, că un schimb de 35 de prizonieri ruși și 36 de prizonieri ucraineni este o evoluție pozitivă în contextul "veștilor negre" din Ucraina. DiCarlo a încurajat părțile să continue eliberarea prizonierilor și să respecte dreptul umanitar internațional în ceea ce privește prizonierii de război, relatează Reuters.
 • Un tribunal rus a prelungit miercuri cu șase luni detenția politicianului de opoziție Ilya Yashin, care riscă să fie încarcerat pentru 10 ani pentru că a denunțat asaltul președintelui Vladimir Putin asupra Ucrainei. Consilierul municipal al Moscovei, în vârstă de 39 de ani, se află în boxa acuzaților în cadrul unei represiuni fără precedent a disidenței în Rusia, majoritatea activiștilor din opoziție fiind fie în închisoare, fie în exil. În cazul în care va fi condamnat, el riscă până la 10 ani în spatele gratiilor.
 • Kremlinul a declarat miercuri că are încredere în "succesul" ofensivei sale în Ucraina. "Viitorul și succesul operațiunii speciale sunt dincolo de orice îndoială", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, aflat într-o vizită în Armenia, folosind termenul oficial al Moscovei pentru a descrie asaltul Rusiei, relatează Agenția France-Presse.
 • Orașele europene au fost îndemnate să trimită generatoare de rezervă în Ucraina pentru a ajuta țara să treacă iarna în fața atacurilor Rusiei asupra infrastructurii electrice. Rețeaua electrică ucraineană a fost bombardată din nou, în timp ce președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a lansat un apel pentru a trimite generatoare în Ucraina.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI