Război în Ucraina, ziua 273 | Atacuri asupra infrastructurii critice din Kiev. Șapte morți și 11 răniți. Alimentarea cu electricitate și apă, oprită. Apărători de la Azovstal, Mariupol și Cernobîl, eliberați după un schimb de prizonieri

23 noiembrie 2022, 06:47

Rusia a bombardat masiv aproape tot teritoriul Ucrainei. Au căzut rachete în 16 mari oraşe, inclusiv în capitala ţării, Kiev.

Rusia a lansat aproximativ 70 de rachete de croazieră, din care 51 au fost doborâte de sistemele antiaeriene ale armatei ucrainene.

”În total, au fost trase circa 70 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 şi Kalibr. Forţele de apărare antiaeriană au distrus 51 de rachete. În plus, cinci drone kamikaze de tip Lancet au fost distruse în sudul ţării”, se arată într-un mesaj al armatei ucrainene.

Primarul capitalei Kiev, Vitali Kliciko, a declarat la televiziunea ucraineană că, ”potrivit armatei, 31 de rachete au ţintit Kievul”, iar dintre acestea 21 au fost doborâte. Unele dintre cele care şi-au atins ţinta au lovit instalaţii ale infrastructurii critice.

Cel puțin 7 persoane au murit în Capitală și în zonele limitrofe.

La cererea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se va întruni de urgență pentru a discuta despre loviturile inițiate de Rusia în ultimele 24 de ore.

Cu cererea Ucrainei s-au solidarizat reprezentanții SUA și ai Albaniei.

EXCLUSIVITATE Viața în Herson, între disperare și speranță. Victoria: Trăim greu, dar suntem liberi. Mărturii despre cum rușii au torturat o vârstnică pentru că i-a ajutat pe soldații ucraineni

ACTUALIZARE 19.36 Statele Unite vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de circa 400 de milioane de dolari, ”pentru a o sprijini să se apere în faţa atacurilor fără oprire” ale Rusiei, a anunţat secretarul de stat american, Antony Blinken.

ACTUALIZARE 18.48 Șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a anunțat că 35 de militari și un civil luați prizonieri de ruși au fost eliberați.

Printre aceștia se află apărători de la Azovstal și apărători ai Mariupolului, precum și membri ai Gărzii naționale, care păzeau centrala de la Cernobîl în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.

ACTUALIZARE 18.37 FMI a ajuns la un acord preliminar cu Ucraina, care deschide calea pentru un sprijin de ordinul miliardelor de dolari.

ACTUALIZARE 18.32 Atac cibernetic la Parlamentul European. Autorii sunt membrii unei grupări pro-Kremlin. Președinta Parlamentului European: Răspunsul meu – #SlavaUkraini.

ACTUALIZARE 18.01 Ucraina va primi sute de generatoare electrice din partea oraşelor europene. Roberta Metsola: ”Ucrainenii au nevoie de sprijin practic pentru a trece iarna”.

ACTUALIZARE 17.32 O adolescentă de 17 ani se numără printre cei care au murit după atacurile asupra Kievului.

Cel puțin 11 persoane au fost rănite.

VEZI și ”Avem destule” arme, susţine fostul preşedinte rus Medvedev, contrazicând estimările Ucrainei

ACTUALIZARE 17.00 Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a reiterat că Kievul nu va negocia cu Rusia.

„Bombardarea maternităților nu ne va aduce nici cu un milimetru, nici cu un pas mai aproape de negocieri”, a notat acesta pe Twitter.

ACTUALIZARE 16.36 Reactoare de la două centrale nucleare ucrainene, deconectate în urma noului atac rusesc cu rachete.

ACTUALIZARE 16.00 Primarul din Lviv, Andriy Sadovyi, a anunțat că orașul nu mai are curent electric.

Sadovyi a avertizat că s-ar putea să fie probleme și cu alimentarea cu apă a orașului.

ACTUALIZARE 15.50 Cel puțin 3 oameni au fost uciși și 6 răniți după loviturile din Kiev, a transmis administrația orașului, citată de The Guardian.

Șeful administrației militare regionale, Oleksii Kuleba, a anunțat că toată zona Capitalei a rămas fără curent electric.

Primarul Vitali Kliciko a anunțat pe Telegram că alimentarea cu apă a orașului a fost întreruptă.

ACTUALIZARE 15.26 Patru victime ale exploziilor înregistrate la Kiev au fost internate în spitalele din capitala Ucrainei. O victimă a fost îngrijită de medici la fața locului, a anunțat primarul Vitali Kliciko.

ACTUALIZARE 14.55 Potrivit primelor date, în Kiev au fost lovite o zonă rezidențială și mai multe obiective ce țin de infrastructura critică. Cel puțin o persoană a fost rănită.

Au fost auzite explozii în Lviv, și la Kremenchuk, regiunea Poltava.

Curentul este întrerupt în mai multe zone ale țării.

ACTUALIZARE 14.32 „Nu există lumină în unele districte din Kiev. Experții în energie raportează opriri de urgență”, a anunțat primarul Vitali Kliciko.

„Mai multe explozii în diferite zone ale capitalei. Serviciile de salvare și medicii sunt la fața locului. (…) Rămâneți în adăposturi! Alerta aeriană continuă”, a scris el pe Twitter.

VEZI și Echipa TVR a ajuns în orașul eliberat Herson: Sunt mulți oameni pe stradă, deși se pot auzi explozii puternice. Nu au apă curentă, căldură, electricitate, dar rămân în oraș și respiră aerul libertății.

ACTUALIZARE 14.30 Sirenele aeriene răsună în mai multe zone ale Ucrainei. Sunt informații despre mai multe explozii în zona capitalei Kiev, inclusiv la Bucha.

O rachetă a fost filmată și în zona Harkov.

 

ACTUALIZARE 14.20 G7 analizează o plafonare a preţului la petrolul rusesc transportat pe mare în jurul a 65-70 dolari pe baril, a anunţat miercuri un diplomat din UE.

Ambasadorii din statele membre UE discută propunerea, cu scopul de a ajunge la o poziţie comună până la finalul zilei.

ACTUALIZARE 14.00 Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, indică un comunicat al PE difuzat miercuri.

Eurodeputaţii au adoptat, cu 494 voturi ”pentru”, 58 ”împotrivă” şi 44 abţineri, o rezoluţie legată de ultimele evoluţii din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

ACTUALIZARE 11.55 Papa Francisc a declarat miercuri că ucrainenii de astăzi suferă din cauza „martiriului agresiunii” și a comparat războiul cu „genocidul teribil” din anii 1930, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 11.40 Imagini publicate de Nexta din Mariupol.

ACTUALIZARE 11.30 Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, s-a întâlnit astăzi la Istanbul cu o delegație rusă condusă de directorul general al Rosatom, Alexei Likhachev, pentru consultări cu privire la aspectele operaționale legate de siguranța centralei de la Zaporojie din Ucraina și cu privire la stabilirea urgentă a unei zone de protecție și securitate”, a transmis AIEA pe Twitter.

ACTUALIZARE 11.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat lovitura dată miercuri maternității din sudul Ucrainei, care a ucis un nou-născut.

„Statul terorist continuă să lupte împotriva civililor și a obiectelor civile”, a declarat Zelenski, referindu-se la Rusia.

„Inamicul a decis din nou să realizeze prin teroare și crimă ceea ce nu a putut realiza timp de nouă luni și nu va putea realiza. În schimb, el va fi doar tras la răspundere pentru tot răul pe care l-a adus în țara noastră”.

ACTUALIZARE 10.00 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că marţi au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată ţara, 61.301 persoane, dintre care 7.041 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu circa 8% faţă de ziua precedentă.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 2.891.492 de cetăţeni ucraineni.

ACTUALIZARE 09.30 ”Gazprom acuză Ucraina şi Moldova de lucruri care nu se întâmplă. Tot gazul furnizat către malul drept (al Nistrului, n.r.) este şi va fi plătit de Moldova”, a scris Spînu pe aplicaţia Telegram.

Potrivit Radio Chişinău, Andrei Spînu a precizat că Republica Moldova are deja peste 200 milioane de metri cubi de gaz în depozite.

ACTUALIZARE 09.00 Ministerul britanic al Apărării a anunțat că va trimite elicoptere în Ucraina, pentru prima dată de la începutul războiului.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că va fi prima dată când aeronave pilotate vor fi trimise în Ucraina.

ACTUALIZARE 08.00 Consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, reacţie după ce premierul Viktor Orban mers la un meci de fotbal purtând un fular care înfățișează o parte din teritoriul ucrainean ca parte a Ungariei: „Războaiele sângeroase încep cu același scenariu: micii lideri încep să viseze la Marile Imperii. Oricine dorește să aibă puncte politice în secolul 21, parazitând traume istorice, reprezintă o amenințare la adresa securității internaționale. Lecțiile neînvățate din istorie se repetă. Chiar și în maghiară”, a spus Podoliak, pe canalul său de Twitter.

Viktor Orban a avut, marți, o primă reacție la adresa celor care îl critică pentru gestul său: „fotbalul nu este politică”, a punctat liderul de la Budapesta.

ACTUALIZARE 07.50 Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat miercuri dimineață pe Telegram, că un atac cu rachete rusești asupra unei maternități din orașul Vilniansk, a ucis un nou-născut, transmite The Guardian.

„Durerea ne umple inimile”, a spus el.

ACTUALIZARE 07.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că aproximativ 2.000 de oraşe şi sate mai trebuie să fie eliberate de trupele ruse.

Potrivit biroului prezidenţial din Kiev, preşedintele Zelenski a făcut această declaraţie într-un mesaj video adresat politicienii locali francezi.

ACTUALIZARE 07.20 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va distruge centralele electrice şi alte facilităţi în această iarnă vor putea apela la „centre de invincibilitate” speciale, informează Reuters.

Mii de astfel de centre răspândite în întreaga ţară vor oferi electricitate, căldură, apă, servicii de internet, conexiune de telefonie mobilă şi o farmacie, gratuit şi non-stop.

  • Grupul celor șapte națiuni va anunța în curând plafonul de preț pentru exporturile de petrol rusesc, iar coaliția va ajusta probabil nivelul de câteva ori pe an, mai degrabă decât lunar, a declarat marți un înalt oficial al Trezoreriei SUA. G7, inclusiv Statele Unite, alături de UE și Australia, urmează să implementeze plafonarea prețului la exporturile de petrol rusesc pe mare la 5 decembrie, ca parte a sancțiunilor menite să pedepsească Moscova pentru invazia sa în Ucraina.
  • Ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va scoate din funcțiune centralele electrice și alte instalații în această iarnă se pot adresa unor centre speciale, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski. Mii de centre răspândite în întreaga țară vor oferi electricitate, căldură, apă, servicii de internet, conexiuni de telefonie mobilă și o farmacie, gratuit și non-stop. „Dacă vor avea loc din nou lovituri masive din partea Rusiei și este clar că energia electrică nu va fi restabilită timp de câteva ore, „centrele de neînvins” vor intra în acțiune cu toate serviciile cheie”, a declarat Zelenski.
  • Este probabil ca ucrainenii să trăiască cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a declarat șeful unui important furnizor de energie, în timp ce guvernul a început evacuările locuitorilor din Herson către alte regiuni.
  • Compania rusă Gazprom a amenințat că va întrerupe fluxurile de gaze către Europa prin Ucraina de săptămâna viitoare. Într-o declarație, gigantul energetic rus de stat a declarat că unele fluxuri de gaze menținute în Ucraina erau de fapt destinate Moldovei și a acuzat Kievul că a împiedicat livrarea a 52,52 milioane de metri cubi să tranziteze Republica Moldova.
  • În Crimeea, apărarea aeriană rusă a fost activată și două atacuri cu drone au fost respinse marți, inclusiv unul care a vizat o centrală electrică din apropierea Sevastopolului, a declarat guvernatorul regional. Sevastopol este portul de origine al flotei rusești din Marea Neagră. Guvernatorul instalat de Rusia, Mihail Razvozhaev, a făcut apel la calm și a declarat că nu au fost provocate pagube.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă