Război în Ucraina, ziua 264 | ONU a votat ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru invazia din Ucraina, inclusiv prin acordarea de despăgubiri Kievului. Căile ferate ucrainene încep reparațiile pe linia Herson

Vladimir Putin a semnat un decret care permite cetățenilor străini să servească în rândurile Forțelor Armate ale Rusiei. Ministerul rus de Externe a interzis intrarea în Rusia a 100 de canadieni, printre care actorul Jim Carrey și scriitoarea Margaret Atwood. Canada va oferi Ucrainei asistență militară suplimentară de 500 de milioane de dolari. Președintele Ucrainei a vizitat orașul proaspăt eliberat Herson. Autoritățile lucrează pentru a restabili condițiile pentru o viața normală în zonă. Zelenski i-a acuzat pe soldații ruși de crime de război și de uciderea civililor în Herson.

14 Noiembrie 2022, 07:10 (actualizat 14 Noiembrie 2022, 21:13) Știrile TVR |

 

Evenimentele zilei

 • Președintele Zelenski, a făcut o vizită în orașul Herson, recent eliberat, unde a vorbit cu trupele. "Mergem înainte", le-a spus el. "Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră". De asemenea, el a mulțumit NATO și altor aliați pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei.
 • Președintele american, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, au reiterat că un război nuclear "nu ar trebui să fie purtat niciodată", a declarat Casa Albă. Textul citit de Beijing în urma întâlnirii mult așteptate de la Bali a fost ușor diferit și nu a menționat faptul că cei doi au convenit să se opună amenințării Rusiei de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina.
 • Biden a declarat că Herson a fost o victorie semnificativă pentru Ucraina și că este încrezător că Rusia nu va ocupa Ucraina așa cum intenționează. Președintele american a spus că este greu de spus în acest moment ce va însemna victoria, dar că SUA vor continua să sprijine Ucraina.
 • Potrivit unor surse media rusești, armata ucraineană a intrat în orașul Herois'ke, în peninsula Kinburn din sudul Hersonului, în timp ce lupte grele continuă în întreaga regiune.
 • Adunarea generală a ONU a aprobat o rezoluție prin care se cere ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru invazia sa în Ucraina. Rusia "trebuie să suporte consecințele juridice ale tuturor actelor sale ilicite la nivel internațional, inclusiv repararea prejudiciilor, inclusiv a oricăror daune, cauzate de astfel de acte", se arată în rezoluție.
 • A existat o confuzie după ce s-a raportat că ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost spitalizat după ce a ajuns în Bali pentru summitul G20. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a respins afirmația ca fiind "culmea falsului" și a postat o înregistrare video în care Lavrov citea documente la hotelul său. Guvernatorul din Bali a declarat că, deși Lavrov era sănătos, acesta a fost internat în spital pentru un control.
 • Casa Albă a confirmat că directorul CIA, William J Burns, s-a aflat luni la Ankara, în Turcia, pentru a discuta cu omologul său rus. Un oficial de la Casa Albă a declarat că Ucraina a fost informată în prealabil despre această vizită, că Burns nu a purtat niciun fel de negocieri și că a transmis un mesaj cu privire la consecințele folosirii armelor nucleare de către Rusia și la riscurile de escaladare pentru stabilitatea strategică.
 • Rishi Sunak a calificat Rusia drept "stat paria" în ajunul primei sale reuniuni din cadrul G20 din Indonezia. Premierul britanic a declarat că va profita de orice ocazie în timpul summitului pentru a-l confrunta pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care participă în absența lui Vladimir Putin.
 • Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că a interzis intrarea în ţară a 100 de canadieni. Printre aceștia se numără actorul Jim Carrey și scriitoarea Margaret Atwood.
 • UE și statele membre au furnizat până în prezent arme și echipamente militare în valoare totală de cel puțin 8 miliarde de euro (7 miliarde de lire sterline) Ucrainei, potrivit luii Josep Borrell.
 • Un mitralior de tancuri pro-rus, acuzat că a tras în clădiri rezidențiale din orașul Mariupol, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru trădare, potrivit serviciului de securitate de stat al Ucrainei (SBU).

ACTUALIZARE 20.45 ONU a votat ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru invazia în Ucraina, inclusiv prin acordarea de despăgubiri Kievului.

Rezoluția, susținută de 94 din cei 193 de membri ai adunării, recunoaște că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru încălcarea dreptului internațional în sau împotriva Ucrainei.

Rusia "trebuie să suporte consecințele juridice ale tuturor actelor sale ilicite pe plan internațional, inclusiv repararea prejudiciului, inclusiv a oricăror daune, cauzate de astfel de acte", se arată în rezoluție.

ACTUALIZARE 20.40 Serviciul feroviar de stat ucrainean, Ukrzaliznytsia, a început repararea căilor ferate și a infrastructurii deteriorate pe linia Herson, potrivit ministrului Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. Acesta se așteaptă să restabilească serviciile feroviare către Herson în termen de 10 zile.

"Lansăm o conexiune feroviară directă între Kiev & Nikoliev [la nord de Kherson]", a declarat Kubrakov pe Twitter.  "Primul tren va pleca în această seară".

 

 

ACTUALIZARE 20.35 Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite cetățenilor străini să servească în rândurile Forțelor Armate ale Rusiei, a anunțat pe 14 noiembrie agenția de presă TASS, citată de The Kyiv Independent.

 

 

ACTUALIZARE 20.00 Liderul rus Vladimir Putin a acordat primele sale titluri de "Mamă-eroină", reluând astfel o tradiţie sovietică ce consta în a premia femeile care aveau de la zece copii în sus, potrivit unui decret prezidenţial publicat luni.

Medni Kadîrova, soţia liderului cecen Ramzan Kadîrov a cărui familie numără 14 copii, potrivit site-ului oficial al preşedinţiei cecene, a devenit una dintre primele femei căreia Vladimir Putin i-a acordat titlul de "Mamă-eroină".

ACTUALIZARE19.30  Bogdan Aurescu, la CAE: Sprijinul UE pentru Ucraina trebuie să continue. Peste 6,5 milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate cu sprijinul ţării noastre.

ACTUALIZARE 19.00 Ministerul rus de Externe a anunțat că a interzis intrarea în Rusia a 100 de canadieni, printre care actorul Jim Carrey și scriitoarea Margaret Atwood.

Într-o declarație, ministerul a precizat că printre canadienii adăugați pe lista de sancțiuni se numără oficiali, oameni de afaceri și persoane implicate în "structuri media și financiare care sunt direct implicate în formarea unui val agresiv antirusesc", transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 18.00 O glumă făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul vizitei pe care a făcut-o în orașul Herson, s-a viralizat pe rețelele de socializare.

Întrebat de jurnaliștii ucraineni de ce a ales să se deplaseze la Herson când orașul este atât de aproape de linia frontului, Zelenski a răspuns:

„Dmitro, cu sinceritate...ce zici de lubenițele din Herson?”.

ACTUALIZARE 17.00 Zambia a cerut Rusiei să explice cum a ajuns unul dintre cetățenii săi, care ispășea o pedeapsă cu închisoarea la Moscova, pe câmpul de luptă din Ucraina, unde a fost ucis, a declarat luni ministrul Afacerilor Externe din Zambia, relatează Reuters.

Studentul zambian ispășea o pedeapsa într-o închisoare de securitate medie de la periferia Moscovei după ce a fost condamnat pentru încălcarea legislației ruse, a precizat Kakubo, fără a preciza infracțiunea care a avut loc în aprilie 2020.

ACTUALIZARE 16.00 Canada va oferi Ucrainei asistență militară suplimentară de 500 de milioane de dolari, pe lângă sancțiunile impuse altor aproape două duzini de ruși, a anunțat luni premierul Justin Trudeau într-o declarație, la începutul summitului G20.

Potrivit Reuters, finanțarea se adaugă la cele 3,4 miliarde de dolari pe care Canada le-a acordat până acum Kievului pentru apărarea sa împotriva invaziei ruse.

Sancțiunile de luni vizează 23 de persoane din Rusia "implicate în încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului împotriva liderilor opoziției ruse", inclusiv ofițeri de poliție, procurori, judecători și funcționari din închisori, a precizat biroul lui Trudeau.

ACTUALIZARE 15.15 Armata ucraineană a retras acreditările mai multor jurnalişti occidentali după ce au relatat din regiunea Herson, recent recucerită.

"Recent, unii reprezentanţi ai media au ignorat interdicţiile şi avertismentele existente şi au început să relateze din Herson fără consimţământul comandanţilor militari şi al departamentelor relevante de PR, chiar înainte de finalizarea măsurilor de stabilizare", a scris pe Facebook Statul major general, ca explicaţie pentru această măsură.

Nu este clar ce jurnalişti au fost vizaţi.

Evenimentele zilei

 • Președintele Ucrainei a petrecut luni dimineață treizeci de minute vizitând orașul Herson, la câteva zile după ce trupele ruse s-au retras. În timpul vizitei, Zelenski a declarat: "Mergem înainte", în timp ce se adresa trupelor în fața clădirii administrative din piața principală. "Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră".
 • Forțele ruse au distrus infrastructuri cheie în orașul Herson înainte de a se retrage, a declarat Zelenski. Trupele ruse "au distrus toată infrastructura critică: comunicații, apă, căldură, electricitate", a spus el. Primarul din Herson a declarat că situația umanitară este "gravă" din cauza lipsei de apă, medicamente și pâine. Zelenski a declarat că autoritățile s-au ocupat de aproape 2.000 de mine, cabluri de declanșare și obuze neexplodate lăsate de ruşi.
 • Ucrainenii au salutat retragerea Rusiei din Herson, în timp ce Kievul a declarat că lucrează la deminarea orașului strategic din sud și la restabilirea energiei electrice în întreaga regiune. În fostele sate ocupate, Pravdine și Snihurivka, în afara Hersonului, localnicii care s-au întors în țară au îmbrățișat trupele care se întorceau și pe vecini, unii dintre ei în lacrimile. "Victorie, în sfârșit!", a spus unul dintre ei.
 • Șeful administrației regionale din Herson a declarat că se face tot posibilul pentru a "readuce viața normală" în zonă. Vorbind din orașul Herson într-un video pe rețelele de socializare, Yaroslav Yanushevych a declarat că, în timp ce se desfășoară operațiunile de deminare, a fost instituită o stare de asediu, iar circulația în și din oraș a fost limitată. Zelenski a adăugat că 226 de așezări din regiunea Herson, cu 100.000 de locuitori, vor fi restaurate. Ucraina poate "simți apropierea victoriei noastre", a adăugat el în ultimul său discurs.
 • Zelenski a acuzat soldații ruși de crime de război și de uciderea civililor din Herson. "Anchetatorii au documentat deja peste 400 de crime de război. Au fost găsite cadavre de civili și soldaţi morți. Armata rusă a lăsat în urmă aceeași sălbăticie pe care a făcut-o și în alte regiuni ale țării în care a intrat", a declarat el duminică.
 • A existat o confuzie după ce s-a raportat că ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a fost spitalizat după ce a ajuns în Bali pentru summitul G20. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a respins afirmația ca fiind "culmea falsului" și a postat o înregistrare video în care Lavrov stătea și citea documente la hotelul său. În videoclip, Lavrov spune: "Acesta este un fel de joc care nu este nou în politică. Jurnaliștii occidentali trebuie să fie mai sinceri - ei trebuie să scrie adevărul". Cu toate acestea, guvernatorul din Bali a declarat că, deși Lavrov se află într-o stare de sănătate bună, acesta a fost în spital pentru un control.
 • Josep Borrell a declarat că Ucraina va decide când va începe negocierile de pace cu Rusia, în contextul în care se speculează din ce în ce mai mult că ţările occidentale vor exercita presiuni asupra Kievului pentru negocieri. Josep Borrell a spus: "Ucraina va decide ce să facă. Datoria noastră este să o sprijinim". El a sosit pentru reuniunea lunară a miniștrilor de Externe ai UE, care se va concentra pe războiul din Ucraina. Borrell a declarat că retragerea Rusiei și recucerirea orașului Herson de către Ucraina a fost "o veste foarte bună" și a arătat că strategia UE de sprijin militar a fost cea corectă.

 

 

ACTUALIZARE 12.45 Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a postat pe Twitter că UE crește va majora cu 210 milioane de euro suma de bani pe care o dedică sprijinirii securității alimentare, spunând: „Războiul lui Putin aduce milioane de oameni în pragul foametei”.

ACTUALIZARE 11.30 Două persoane au fost rănite în noaptea de duminică spre luni, în regiunea Donețk. O casă, șapte clădiri înalte, o grădiniță și o clădire administrativă au fost avariate de bombardamentele forțelor pro-ruse.

ACTUALIZARE 11.20 Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe a declarat că Ucraina va decide când va începe discuțiile cu Rusia, pe fondul speculațiilor tot mai mari că capitalele occidentale vor face presiuni asupra Kievului în privința negocierilor pentru pace.  „Ucraina va decide ce să facă. Datoria noastră este să-i sprijinim.”

ACTUALIZARE 11.10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat orașul proaspăt eliberat Herson, la doar câteva zile după retragerea trupelor ruse din orașul din sudul Ucrainei, a declarat un martor pentru Reuters. „Mergem înainte”, a spus el soldaților ucraineni. „Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră.” El a mulțumit NATO și altor aliați pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei.

Zelenski s-a deplasat în ţinută în stil militar pe străzile oraşului, însoţit de gărzile sale de corp înarmate, fără însă ca el să poarte cască sau vestă antiglonţ, potrivit înregistrărilor video postate pe social media.

''Glorie Ucrainei!'', au strigat mai mulţi localnici de la balconul unui bloc. ''Glorie eroilor!'', au răspuns, conform tradiţiei, şeful statului ucrainean şi cei care îl însoţeau.

ACTUALIZARE 11.00 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a fost dus la spital după ce a sosit la summitul G20 din Bali, potrivit oficialilor indonezieni, citați de Associated Press.

Ministerul rus de Externe a respins informația furnizată de  Associated Press conform căreia ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a fost internat în Bali și a calificat-o drept „știre falsă”

ACTUALIZARE 10.00 Ministerul Afacerilor Interne a Ucrainei, Anton Gherasenco, a postat pe Twitter un filmuleț cu o locuitoare a orașului Herson care a asscuns drapelul ucrainean sub o bucată de pavaj din curte în timpul ocupației ruse.

ACTUALIZARE 09.30 Iarna va aduce o schimbare în conflictul din Ucraina inclusiv mai puține ofensive și mai multe linii defensive statice, precum și un risc mai mare de defecțiuni ale armelor, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Scurtarea zilei, schimbările în privința temperaturii și a vremii vor reprezenta provocări pentru soldați. O reducere a orelor de lumină va avea ca rezultat mai puține ofensive și mai multe linii defensive statice, sugerează cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice.

Vederea deficitară pe timp de noapte va exacerba și mai mult lipsa de dorința de a lupta. Pe măsură ce temperaturile scad, soldații care nu au îmbrăcăminte și cazare de iarnă vor suferi probabil răni cauzate de frig, adaugă ministerul britanic. În plus, fereastra „ora de aur”, în care să salvezi un soldat rănit grav, este redusă la aproximativ jumătate, ceea ce face ca riscul de contact cu inamicul să fie mult mai mare. Creșterea precipitațiilor, a vitezei vântului și a zăpezii va oferi provocări suplimentare pentru moralul deja scăzut al forțelor ruse. Exercițiile de bază, cum ar fi curățarea armelor, trebuie adaptate la condiții și crește riscul defectării armelor.

ACTUALIZARE 09.25 Noua Zeelandă va trimite încă 66 de membri ai forțelor de apărare în Regatul Unit pentru a ajuta la pregătirea soldaților ucraineni. Noua Zeelandă are în prezent o echipă de 120 de membri ai forței de apărare (NZDF) care antrenează ucraineni în Marea Britanie. Cei 66 de specialiști neozeelandezi își vor desfășura activitatea în perioada 30 noiembrie până în iulie 2023, se arată într-un comunicat al guvernului.

Guvernul Noii Zeelande a declarat că va dona 1,85 milioane de dolari Programului Alimentar Mondial pentru a ajuta la abordarea securității alimentare globale și 1,85 milioane dolari Fondului fiduciar al NATO.

ACTUALIZARE 09.00 Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că Statele Unite vor impune noi sancțiuni unei rețele transnaționale de persoane și companii care au lucrat pentru a procura tehnologii militare pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina. Yellen le-a spus reporterilor prezenți la summitul G20 de la Bali că sancțiunile vor viza 14 persoane și 28 de entități, inclusiv facilitatori financiari.

ACTUALIZARE 08.45 O familie de patru persoane, inclusiv un copil de 11 ani, a fost ucisă după ce mașina în care se deplasau a trecut peste o mină de război în regiunea Herson, a transmis  Kirilo Timoșenko, șef adjunct al biroului prezidențial al Ucrainei. Timoșenko a spus că familia a trecut duminică peste o mină de război în satul Novoraisk, fapt care a dus la explozia fatală.

• Forțele ruse au distrus infrastructura cheie în orașul Herson, din sudul Ucrainei, înainte de a se retrage, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Trupele ruse „au distrus toată infrastructura critică: comunicații, apă, căldură, electricitate”, a spus el în ultimul său discurs național.

Primarul din Herson a spus că situația umanitară este „severă” din cauza lipsei de apă, medicamente și pâine. Zelenski a spus că autoritățile s-au ocupat de aproape 2.000 de mine, fire de declanșare și obuze neexplodate lăsate de trupele ruse.

Autoritățile fac eforturi pentru a restabili alimentarea cu energie în regiune.

În satele din afara Hersonului care au ocupate, Pravdine și Snihurivka, localnicii care se întorceau la casele lor i-au îmbrățișat pe soldații ucraineni aflați în zonă și pe vecinii lor, unii neputând să-și rețină lacrimile. „Victorie, în sfârșit!” a spus un localnic.

Președintele Zelenski a adăugat că 226 de așezări din regiunea Herson vor fi reabilitate și vor putea fi locuite de 100.000 de rezidenți.

Trupele ruse, care au ocupat o parte din regiunea Herson recent recucerită de armata ucraineană, au comis "aceleaşi atrocităţi" ca şi în alte părţi din Ucraina pe care le-au ocupat, a declarat duminică seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

• Preşedintele ucrainean a anunţat, de asemenea, că au fost înregistrate 400 de "crime de război" ruse, fără a preciza dacă au vizat doar regiunea Herson.

• Forțele pro-ruse duc lupte aprige în Donețk. „Bătăliile din regiunea Donețk sunt la fel de intense ca și în zilele precedente”, a spus Zelenski în discursul său video din timpul nopții. „Nivelul atacurilor rusești nu a scăzut, dar  rezistența și curajul apărătorilor notri sunt la cel mai înalt. Nu le vom permite să străpungă apărarea noastră.”

• Ucraina va decide asupra calendarului și conținutului oricărui cadru de negocieri cu Rusia, potrivit unei comunicat de presă emis în urma unei întâlniri dintre secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, la summitul Asean din Cambodgia.

• Rusia a declarat că nu a existat încă un acord pentru extinderea unui acord care să permită Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, reiterând insistențele în privința accesului nestingherit pe piețele mondiale a propriilor exporturi de alimente și îngrășăminte, a transmis Reuters.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI