Război în Ucraina, ziua 263 | Operaţiuni de deminare la Herson. Situație umanitară dificilă după retragerea rușilor, care au distrus infrastructura-cheie. Penurie de apă și medicamente

13 noiembrie 2022, 07:39

Trupele ucrainene încearcă să facă din Herson un oraș sigur, pentru că amenințările din partea Moscovei persistă, în pofida retragerii militarilor ruși pe partea stângă a Niprului. Oficialii de la Kiev avertizează că mulți militari ruși au rămas în orașul ucrainean, deghizați în localnici, după ce și-au abandonat uniformele, și nu sunt excluse acțiuni de sabotaj.

Yaroslav Ianușevici, comandantul administrației militare Herson: „Vreau să vă avertizez că operaţiunile de deminare sunt în desfăşurare. Inamicul a minat aproape totul. Vă rog, nu vă strângeţi în locuri aglomerate. Mâine, pe 14 noiembrie, vor avea loc acţiuni de deminare în centrul oraşului. Prin urmare, vă rog să nu conduceţi în partea centrală a oraşului. Sper în înţelegerea voastră. Glorie Ucrainei!”

De asemenea, presa ucraineană anunță că au apărut tot mai multe declarații referitoare la abuzurile și chiar masacrele comise de trupele rusești de ocupație.

Experții internaționali, dar și oficialii occidentali, au atras atenția că Rusia nu trebuie subestimată, chiar dacă se afla în retragere pe frontul din Ucraina.

În paralel cu continuarea ofensivei militare la sud de Herson, spre Crimeea, și în sudul orașului Zaporojie și pe frontul din Donetsk, autoritățile ucrainene încearcă să restabilească și principalele servicii de utilități pentru oameni. Pentru că, în retragere, rușii au distrus rețele de electricitate și de alimentare cu apă potabilă. La acestea se adaugă și lipsa medicamentelor, ceea ce îi determină pe mulți analiști să vorbească deja de o catastrofă umanitară.

ACTUALIZARE 19.30 Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianușevici, a declarat că autoritățile au decis să instituie stare de asediu între orele  17:00 – 8:00 și să interzică oamenilor să părăsească sau să intre în oraș în acest interval, ca măsură de securitate, relatează Reuters

ACTUALIZARE 18.00 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sosit la summitul G20 din Bali, Indonezia.

ACTUALIZARE 17.44 Jurnalistul BBC  Jeremy Bowen a postat pe Twitter o fotografie șocantă din Herson și a afirmat  că mai multe cadavre în descompunere,  lăsate luni de zile pe drumul spre Herson,  au fost ridicate abia astăzi.

ACTUALIZARE 15.15 Potrivit ministerului ucrainean al Apărării, 650 de soldați ruși au fost uciși în țară în ultima zi.

ACTUALIZARE 15.11 Prim-ministrul britanic Rishi Sunak i-a lăudat pe apărătorii Ucrainei în Duminica Comemorarii și a adus „un omagiu curajoșilor soldați ai Ucrainei care își continuă lupta pentru libertate”.

ACTUALIZARE 15.00 Situația umanitară din Herson este gravă, pe fondul penuriei de apă și medicamente, a declarat primarul regiunii. Forțele ruse au distrus infrastructura cheie în oraș înainte de a se retrage, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 14.30 SUA au declarat retragerea Rusiei de la Herson „o victorie extraordinară” pentru Ucraina. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, aflat la bordul Air Force One în drum spre summitul ASEAN, le-a declarat reporterilor:  „Se pare că ucrainenii tocmai au repurtat o victorie extraordinară, iarsingura capitală regională pe care Rusia o ocupase în acest război este acum din nou sub steagul ucrainean. Este un lucru remarcabil. Și are și implicații strategice mai largi, deoarece capacitatea de a-i împinge pe ruși peste râu înseamnă că amenințarea pe termen lung la adresa unor regiuni precum Odesa și coasta Mării Negre este redusă.”

ACTUALIZARE 11.30 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că „militarizează” sud-estul Asiei pentru a contracara intersele Rusiei şi Chinei, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Agenţia apreciază că prin poziţiile exprimate la încheierea reuniunii ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei) din Cambodgia şeful diplomaţiei ruse a pregătit confruntarea cu liderii lumii la summitul G20, unde va conduce delegaţia Moscovei.

ACTUALIZARE 11.00 În #Chornomorsk , regiunea Odesa, arde un centru de recreere nefuncțional.

Autoritățile de la Kiev numesc retragerea  rusilor din Herson drept o zi istorică, în timp ce analiștii militari consideră că poate fi un punct de cotitură al războiului din Ucraina. Și ministrul britanic al Apărării a precizat că Rusia nu și-a atins nici un obiectiv, de la declanșarea invaziei în Ucraina, iar retragerea din Herson este un eșec strategic.

Rusia a dat publicității imagini cu explozia de la barajul Nova Kahovka, din regiunea Herson. Barajul a suferit pagube importante, potrivit imaginilor din satelit prezentate de către specialiștii americani. Moscova și Kievul se acuză reciproc de atacarea barajului, considerat un punct strategic din regine, și care dacă e distrus poate inunda mai multe localități de lângă orașul Herson.

Soldații ucraineni au intrat în Herson și au fost primiți cu entuziasm de către localnici, în piața centrală a orașului. Pe lângă îmbrățișări, un soldat ucrainean s-a ales și cu un pepene, pentru că regiunea Herson este considerată patria pepenilor.

Însă nu numai soldații sunt primiți cu bucurie în satele eliberate, ci și reporterii care vin să filmeze teritoriile din care au plecat soldații ruși.

Rușii au lăsat în urmă muniții în retragerea lor grăbită și tocmai de aceea autoritățile ucrainene îi avertizează pe refugiații care vor să revină în orașele și satele lor să mai aștepte.

YAROSLAV YANUSHEVICH, comandantul Administraţiei regionale Herson: Vă cer să mai aşteptaţi puțin. Este foarte nesigur aici, în acest moment. Există probabilitatea ca inamicul să tragă în localităţile care nu au fost încă eliberate. De asemenea, înainte să vă întoarceţi, teritoriile trebuie verificate de explozibili. Din păcate, sunt numeroase victime printre civilii care au fost aruncaţi în aer de dispozitivele explozive.

Celebrul artist Banksy și-a anunțat prezența în Ucraina și a postat pe contul său de Instagram un grafitti realizat pe zidul unei clădiri distruse din Kiev. Desenul reprezintă o gimnastă care sta în mâini, pe ce a mai rămas dintr-un apartament de lângă Kiev. Și în localitatea Borodianka de lângă Kiev au apărut câteva desene murale atribuite artistului, între care și un grafitti cu un băiețel care îl răstoarnă pe un bărbat în echipament de judo, care ar fi chiar Vladimir Putin.

 

ACTUALIZARE 09.00 În #Borodyanka și #Irpin s-au găsit cel puțin încă două graffiti care sunt similare ca stil cu opera celebrului artist britanic #Banksy.

ACTUALIZARE 08.00 Forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul, relatează Reuters.

Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în centrul Herson vineri, după ce Rusia a abandonat singura capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului. Zelenski a spus că trupele ucrainene au preluat controlul a peste 60 de aşezări în regiunea Herson.

ACTUALIZARE 07.30 Autorităţile ruseşti de ocupaţie susţin că se pregătesc să părăsească oraşul Nova Kahovka, locul unui baraj-cheie pe fluviul Nipru, la câteva zile după ce au cedat controlul oraşului Herson forţelor ucrainene, relatează dpa, preluat de Agerpres. Pavel Filipciuk, şeful administraţiei de ocupaţie, a declarat într-un discurs că oamenii din serviciul său şi locuitorii oraşului se vor retrage într-un loc sigur, potrivit agenţiei de ştiri TASS. Oamenii dintr-un perimetru de 15 kilometri ar trebui să fie pregătiţi să părăsească oraşul. El a spus că există preocupări că barajul ar putea fi avariat de rachete, ceea ce ar putea duce la inundaţii. Ucraina şi Rusia s-au acuzat una pe alta că plănuiesc un astfel de deznodământ. Filipciuk a spus că forţele ucrainene au făcut din administraţia oraşului „ţinta numărul unu pentru un atac terorist”.

Există informaţii că forţele ucrainene au avansat până la comunităţi apropiate de barajul de Nova Kahovka, notează dpa.

 

Evenimentele ultimelor 24 de ore

 

  • Ucraina desfășoară „măsuri de stabilizare” în apropierea orașului Herson, după ce acesta a fost recucerit de forțele ucrainene, în timp ce oamenii din întreaga țară s-au trezit sâmbătă după o noapte de sărbătoare, în urma a ceea ce a fost descris ca fiind o „zi istorică” pentru Kiev și poate cea mai importantă realizare strategică de la începutul invaziei rusești.
  • După o ocupație de opt luni, sute de cetățeni au inundat străzile în această dimineață, îmbrățișând soldații ucraineni și primii jurnaliști străini aflați la fața locului.
  • Zelenski a declarat că orașul este „al nostru” și că a fost o zi „istorică” pentru țară, după ce Rusia a anunțat finalizarea retragerii sale din capitala regională. Într-o declarație pe pagina sa de Telegram, el a spus că oamenii din Herson nu și-au pierdut niciodată speranța în Ucraina, adăugând: „Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată”.
  • Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru BBC că forțele ucrainene controlează aproape în totalitate Hersonul.
  • Rusia a declarat că peste 30.000 de militari au fost retrași pe malul estic al râului Nipru. Ministerul Apărării a declarat că evacuarea sa a fost finalizată vineri şi a precizat că pe malul vestic al râului nu a mai rămas niciun echipament militar sau soldați.
  • Unitatea de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a îndemnat soldații ruși să se predea.
  • Podul Antonivski, singurul drum din apropiere care traversează orașul Herson spre malul estic al râului Nipru, controlat de Rusia, a fost aruncat în aer. După retragere, s-au înregistrat noi pagube semnificative la barajul major Nova Kakhovka, aflat în apropiere, și au apărut imagini cu explozii în acest loc.
  • Alexander Fomin, unul dintre membrii administrației impuse de Rusia în regiunea Herson, a declarat că Henichesk a fost declarată capitală administrativă temporară a Hersonului. Regiunea este una dintre zonele pe care Federația Rusă a pretins că le-a anexat. El a declarat: „Nu am avut nici un fel de probleme: „Toate autoritățile principale sunt concentrate acolo”.
  • Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, și secretarul de stat american, Antony Blinken, s-au întâlnit la summitul Asean din Cambodgia. „Au fost foarte puțini cei care au crezut că Ucraina va supraviețui”, a declarat Kuleba. „Acest lucru se va întâmpla, iar victoria noastră va fi o victorie comună – o victorie a tuturor națiunilor iubitoare de pace din întreaga lume”. Blinken a salutat „curajul remarcabil” al armatei și poporului ucrainean și a promis că sprijinul SUA „va continua atât timp cât va fi nevoie” pentru a învinge Rusia.
  • Marea Britanie a declarat că retragerea Rusiei din singura capitală regională din Ucraina pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale, în februarie, a fost o altă umilință pentru armata sa, dar că Moscova continuă să reprezinte o amenințare. „Retragerea anunțată a Rusiei din Herson marchează un alt eșec strategic pentru ei”, a declarat sâmbătă secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-un comunicat. „În februarie, Rusia nu a reușit să cucerească niciunul dintre obiectivele sale majore, cu excepția Hersonului. Acum, odată ce și acesta a fost cedat, oamenii obișnuiți din Rusia trebuie cu siguranță să se întrebe: „Pentru ce a fost totul?””, a declarat Wallace.
  • Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Vershinin, a fost citat de agenția Tass, care a declarat că discuțiile cu oficialii ONU au fost utile și detaliate, dar că problema reînnoirii acordului de export de cereale din Marea Neagră – care expiră peste o săptămână – nu a fost încă rezolvată. Vershininin a fost citat spunând că restabilirea accesului la sistemul de plăți Swift pentru creditorul agricol Rosselkhozbank a fost o problemă cheie.
  • Turcia se angajează să faciliteze un dialog de pace între Rusia și Ucraina, a declarat sâmbătă președintele Recep Tayyip Erdoğan, potrivit presei turce. „Lucrăm la modul în care să creăm un coridor de pace aici, așa cum am avut coridorul de cereale”, a declarat Erdoğan reporterilor, citat într-un zbor din Uzbekistan. Președintele a declarat că nu va propune un termen specific pentru o eventuală prelungire a acordului privind coridorul de cereale, dar a precizat că dorește ca acesta să funcționeze „cât mai mult timp posibil”.
  • Agenția rusă de știri Tass relatează că Rusia a interzis trecerea navelor încărcate în afara Federației Ruse prin strâmtoarea Kerch către Marea Azov.
  • Oligarhi ruși și directori de la mai multe companii aflate sub sancțiuni internaționale se numără printre lobbyiștii care participă la Cop27 în Sharm el-Sheikh.
  • Artistul britanic de graffiti Banksy și-a dezvăluit cea mai recentă lucrare, pe o clădire ucraineană avariată de bombardamentele rusești. Artistul anonim din Bristol, ale cărui lucrări se vând cu milioane de lire sterline, a postat pe Instagram o fotografie cu lucrarea sa, o gimnastă care face echilibristică printre dărâmături în Borodianka, un oraș situat la nord de capitala Kiev, care a fost bombardat de bombe rusești și apoi ocupat.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă