Război în Ucraina, ziua 262 | Soldații ucraineni, primiți cu bucurie în Herson. Moscova declară o nouă capitală a regiunii. Ministrul ucrainean de Externe: Occidentul este pe cale să obțină o "victorie comună" în fața Rusiei

Localnicii din Herson îi primesc cu brațele deschise și lacrimi de bucurie pe soldații ucraineni eliberatori, după ce trupele rusești s-au retras din capitala regională. În pofida eșecului de pe front, Moscova susține în continuare că Herson este oraș rusesc și, într-un gest de sfidare, a desemnat o alta capitală a regiunii Herson. Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a mulțumit SUA pentru tot sprijinul acordat, într-o discuție cu cu secretarul de stat american Antony Blinken. Kuleba a declarat sâmbătă că Occidentul este pe cale să obțină o unei "victorie comune" asupra Rusiei.

12 Noiembrie 2022, 07:47 (actualizat 12 Noiembrie 2022, 21:44) Știrile TVR |

 

Evenimentele zilei

 • Ucraina desfășoară "măsuri de stabilizare" în apropierea orașului Herson, după ce acesta a fost recucerit de forțele ucrainene, în timp ce oamenii din întreaga țară s-au trezit sâmbătă după o noapte de sărbătoare, în urma a ceea ce a fost descris ca fiind o "zi istorică" pentru Kiev și poate cea mai importantă realizare strategică de la începutul invaziei rusești.
 • După o ocupație de opt luni, sute de cetățeni au inundat străzile în această dimineață, îmbrățișând soldații ucraineni și primii jurnaliști străini aflați la fața locului.
 • Zelenski a declarat că orașul este "al nostru" și că a fost o zi "istorică" pentru țară, după ce Rusia a anunțat finalizarea retragerii sale din capitala regională. Într-o declarație pe pagina sa de Telegram, el a spus că oamenii din Herson nu și-au pierdut niciodată speranța în Ucraina, adăugând: "Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată".
 • Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru BBC că forțele ucrainene controlează aproape în totalitate Hersonul.
 • Rusia a declarat că peste 30.000 de militari au fost retrași pe malul estic al râului Nipru. Ministerul Apărării a declarat că evacuarea sa a fost finalizată vineri şi a precizat că pe malul vestic al râului nu a mai rămas niciun echipament militar sau soldați.
 • Unitatea de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a îndemnat soldații ruși să se predea.
 • Podul Antonivski, singurul drum din apropiere care traversează orașul Herson spre malul estic al râului Nipru, controlat de Rusia, a fost aruncat în aer. După retragere, s-au înregistrat noi pagube semnificative la barajul major Nova Kakhovka, aflat în apropiere, și au apărut imagini cu explozii în acest loc.
 • Alexander Fomin, unul dintre membrii administrației impuse de Rusia în regiunea Herson, a declarat că Henichesk a fost declarată capitală administrativă temporară a Hersonului. Regiunea este una dintre zonele pe care Federația Rusă a pretins că le-a anexat. El a declarat: "Nu am avut nici un fel de probleme: "Toate autoritățile principale sunt concentrate acolo".
 • Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, și secretarul de stat american, Antony Blinken, s-au întâlnit la summitul Asean din Cambodgia. "Au fost foarte puțini cei care au crezut că Ucraina va supraviețui", a declarat Kuleba. "Acest lucru se va întâmpla, iar victoria noastră va fi o victorie comună - o victorie a tuturor națiunilor iubitoare de pace din întreaga lume". Blinken a salutat "curajul remarcabil" al armatei și poporului ucrainean și a promis că sprijinul SUA "va continua atât timp cât va fi nevoie" pentru a învinge Rusia.
 • Marea Britanie a declarat că retragerea Rusiei din singura capitală regională din Ucraina pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale, în februarie, a fost o altă umilință pentru armata sa, dar că Moscova continuă să reprezinte o amenințare. "Retragerea anunțată a Rusiei din Herson marchează un alt eșec strategic pentru ei", a declarat sâmbătă secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-un comunicat. "În februarie, Rusia nu a reușit să cucerească niciunul dintre obiectivele sale majore, cu excepția Hersonului. Acum, odată ce și acesta a fost cedat, oamenii obișnuiți din Rusia trebuie cu siguranță să se întrebe: "Pentru ce a fost totul?"", a declarat Wallace.
 • Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Vershinin, a fost citat de agenția Tass, care a declarat că discuțiile cu oficialii ONU au fost utile și detaliate, dar că problema reînnoirii acordului de export de cereale din Marea Neagră - care expiră peste o săptămână - nu a fost încă rezolvată. Vershininin a fost citat spunând că restabilirea accesului la sistemul de plăți Swift pentru creditorul agricol Rosselkhozbank a fost o problemă cheie.
 • Turcia se angajează să faciliteze un dialog de pace între Rusia și Ucraina, a declarat sâmbătă președintele Recep Tayyip Erdoğan, potrivit presei turce. "Lucrăm la modul în care să creăm un coridor de pace aici, așa cum am avut coridorul de cereale", a declarat Erdoğan reporterilor, citat într-un zbor din Uzbekistan. Președintele a declarat că nu va propune un termen specific pentru o eventuală prelungire a acordului privind coridorul de cereale, dar a precizat că dorește ca acesta să funcționeze "cât mai mult timp posibil".
 • Agenția rusă de știri Tass relatează că Rusia a interzis trecerea navelor încărcate în afara Federației Ruse prin strâmtoarea Kerch către Marea Azov.
 • Oligarhi ruși și directori de la mai multe companii aflate sub sancțiuni internaționale se numără printre lobbyiștii care participă la Cop27 în Sharm el-Sheikh.
 • Artistul britanic de graffiti Banksy și-a dezvăluit cea mai recentă lucrare, pe o clădire ucraineană avariată de bombardamentele rusești. Artistul anonim din Bristol, ale cărui lucrări se vând cu milioane de lire sterline, a postat pe Instagram o fotografie cu lucrarea sa, o gimnastă care face echilibristică printre dărâmături în Borodianka, un oraș situat la nord de capitala Kiev, care a fost bombardat de bombe rusești și apoi ocupat.

 

Autoritățile de la Kiev numesc fuga rușilor drept o zi "istorică", în timp ce analiștii militari consideră că poate fi un punct de cotitură al războiului din Ucraina. Refugiații sunt însă sfătuiți să nu se grăbească să revină la casele lor, din cauza posibilelor capcane lăsate în urmă de către ruși. Un gest simbolic a venit din partea artistului Banksy, care a lăsat câteva desene pe pereții clădirilor distruse de lângă Kiev.

ACTUALIZARE 18.40 Pe rețelele sociale au apărut numeroase imagini și filmări cu bucuria ucrainenilor din Herson, după eliberarea regiunii.

ACTUALIZARE 16.33 Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Vershinin, a fost citat de agenția de presă de stat Tass spunând că discuțiile cu oficialii ONU de vineri la Geneva au fost utile și detaliate, dar problema reînnoirii acordului de export de cereale la Marea Neagră – care expiră într-o săptămână – rămâne încă de rezolvat.

Potrivit Reuters, Vershinin a afirmat că restabilirea accesului la sistemul de plăți Swift pentru creditoarea agricolă Rosselkhozbank a fost o problemă cheie în discuție.  „Fără asta, pur și simplu nu putem merge mai departe”, a spus oficialul.

ACTUALIZARE 15.53 Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken. "Am subliniat că atunci când vedem locuitorii din Herson salutându-și eliberatorii cu lacrimi de bucurie, ne simțim  recunoscători SUA și poporului american pentru tot sprijinul acordat. Am mulțumit SUA pentru decizia de a ne trimite mai multe echipamente militare avansate", a scris oficialul ucrainean pe Twitter.

ACTUALIZARE 15.30 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a încurajat sâmbătă China "să-şi utilizeze toate mijloacele" pentru a convinge Rusia să respecte dreptul internaţional, cu câteva zile înainte de summitul G20, dominat de consecinţele conflictului în Ucraina, relatează AFP.

ACTUALIZARE 14.30 Imnul naţional ucrainean a răsunat la Herson în urma retragerii de către Moscova a forţelor sale vineri din oraş, acesta fiind prima capitală de provincie care a căzut în mâinile ruşilor imediat după invazia în Ucraina ordonată de Vladimir Putin la 24 februarie.

"Foarte puţină lume credea că Ucraina va supravieţui", a declarat Kuleba în cursul întâlnirii sale cu secretarul de stat american Antony Blinken în marja unui summit al Asiei de Sud-Est în Cambodgia.

ACTUALIZARE 14.00 Turcia se preocupă de căutarea unui dialog de pace între Rusia şi Ucraina, a afirmat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în declaraţii citate sâmbătă de media turce, în care a acuzat SUA şi ţările occidentale că ar provoca Moscova, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 13.00 Autorităţile proruse au anunţat sâmbătă că oraşul ucrainean Ghenicesk devine "temporar capitala administrativă" a regiunii Herson, după retragerea armatei ruse din oraşul Herson, capitala de facto a regiunii omonime din sudul Ucrainei, relatează EFE, citând agenţia de presă rusă RIA Novosti, preluată de Agerpres.

"La ora actuală, capitala administrativă temporară a regiunii Herson este Ghenicesk (situat la 210 km de oraşul Herson). Toate autorităţile principale sunt concentrate aici", a declarat pentru agenţia rusă de presă Aleksandr Fomin, purtător de cuvânt al vicepreşedintelui guvernului instaurat de Moscova în regiunea ucraineană.

(w620) Aleksandr

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că retragerea trupelor ruse din oraşul Herson de pe malul drept al fluviului Nipru s-a făcut fără pierderi de echipament şi personal. Ghenicesk este un oraş-port ucrainean la Marea Azov, capitala districtului cu acelaşi nume din regiunea Herson.

ACTUALIZARE 11.00 Ucrainenii au sărbătorit recucerirea orașului Herson. Bucuria victoriei de la Herson s-a revărsat în toată țara și în multe orașe, inclusiv la Kiev, oamenii au ieșit în stradă pentru a sărbători.

Primii jurnaliști străini care au ajuns în orașul eliberat Herson au fost cei de la Sky News. Ei au fost salutați de civilii ucraineni.

 

ACTUALIZARE 10.00 Banksy, celebrul artist de graffiti, s-ar afla în Ucraina. A postat pe Instagram cea mai recentă lucrare "Borodianka, Ucraina". Pictura murală pe care Banksy a ales-o pentru a-și dezvălui prezența în țară reprezintă o gimnastă care face echilibristică pe o clădire avariată.

 

(w620) Bansky, pi

ACTUALIZARE 09.30 Casa Albă a salutat sâmbătă ceea ce pare să fie o "victorie extraordinară" pentru Ucraina după retragerea forţată a armatei ruse şi recucerirea oraşului Herson, în sudul ţării, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Se pare că ucrainenii tocmai au repurtat o victorie extraordinară: singura capitală regională capturată de Rusia în acest război s-a întors acum sub drapel ucrainean, ceea ce este cu totul remarcabil", a declarat presei consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care îl însoţeşte pe preşedintele Joe Biden la summitul ASEAN din Cambodgia.

ACTUALIZARE 09.00 Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a solicitat sâmbătă ţărilor din Asia de Sud-Est să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Rusia să joace "jocurile foametei", referindu-se la acordul privind exportul de cereale ucrainene, care ar putea să expire săptămâna viitoare, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

(w620) Dmitro Kul

ACTUALIZARE 08.00 Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut vineri ţărilor din întreaga lume să elimine barierele din calea exporturilor de îngrăşăminte ale Rusiei, informează dpa.

"Lumea nu îşi poate permite să lase problemele globale de accesibilitate a îngrăşămintelor să devină o penurie globală de alimente. Prin urmare, ONU solicită tuturor actorilor să accelereze eliminarea oricăror impedimente din calea exportului şi transportului îngrăşămintelor către ţările care au cea mai mare nevoie", conform unei declaraţii făcute vineri seara, la Geneva, după discuţii cu delegaţia rusă condusă de adjunctul ministrului de externe, Serghei Verşinin.

Rusia a pus sub semnul întrebării prelungirea acordului semnat în iulie ce permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, export pe care Moscova l-a blocat după începerea războiului. Actualul acord expiră pe 19 noiembrie.

 

ACTUALIZARE 07.30 Noi daune semnificative aduse barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei au fost observate în urma retragerii trupelor ruse din oraşul Herson aflat în apropiere, potrivit informaţiilor furnizate vineri de compania americană de imagini satelitare Maxar, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

(w620) Imagini sa

Maxar a informat că imaginile de vineri arată că mai multe poduri care traversează Niprul au fost, de asemenea, avariate.

"Imaginile din satelit din această dimineaţă... dezvăluie noi daune semnificative la mai multe poduri şi la barajul Nova Kahovka după retragerea rusă din Herson, peste Nipru", potrivit unui comunicat al companiei Maxar.

Astfel, secţiuni din partea nordică a barajului şi porţi de ecluză au fost "distruse în mod intenţionat".

(w620) Nipru, bar

La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat Ucraina că a bombardat barajul, aminteşte Reuters.

Ambele părţi s-au acuzat în mod repetat că plănuiesc să spargă barajul folosind explozibili, ceea ce ar determina inundaţii importante în aval şi ar provoca probabil distrugeri majore în regiunea din jurul oraşului Herson.

Herson era singura capitală regională pe care Rusia reuşise să o ocupe de la începerea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie. Trupele ucrainene au fost întâmpinate cu bucurie de locuitori după ce trupele ruse au părăsit oraşul.


Evenimentele ultimelor 24 de ore

 

- Ucraina construiește un zid la granița cu Belarus. Lucrările au început deja. Zidul a fost înălțat până acum pe o lungime de 3 km.

- Bilanțul în urma atacului rusesc, de vineri dimineață, asupra unei clădiri din Nikolaiev (Mykolaiv) a fost revizuit la șapte persoane.

- O expoziție cu fotografii din stațiile de metrou ucrainene a fost deschisă la metroul din Berlin. Lucrările reflectă realitatea tristă: în timpul războiului, pentru ucraineni, stațiile devin adesea nu doar un adăpost împotriva bombelor, ci și o casă.

- Locuitorii se strâng cu steaguri în centrul Hersonului, pentru a aștepta armata ucraineană eliberatoare.

- Ministerul rus al Apărării a anunțat că a finalizat retragerea trupelor de pe malul vestic al râului Nipru, în regiunea Herson din sudul Ucrainei.

- Podul principal peste râul Nipru, Antonoski, din regiunea ucraineană Herson, a fost distrus, arată imaginile și înregistrările video difuzate vineri pe rețelele de socializare.

- Un oficial din sudul Ucrainei îi avertizează pe cei care se întorc în teritoriile recent eliberate, cu privire la pericolul minelor.

- Cel puţin şase persoane au fost ucise şi mai multe au fost rănite în noaptea de joi spre vineri într-un atac rus cu rachete asupra unui imobil rezidenţial din oraşul Nikolaev (Mikolaiv) din sudul Ucrainei

- Un steag ucrainean a apărut în centrul orașului Herson, probabil arborat de partizanii locali, transmite Nexta.

- Un monument al poetului Alexandru Pușkin a fost demolat în Jitomir. Potrivit primarului orașului, Serghei Sukhomlin, pe viitor se intenționează să fie amplasat în acel loc un monument dedicat prizonierilor de război ucraineni

- Oficialii ucraineni raportează un atac rusesc în timpul nopții asupra unei clădiri înalte din orașul Nikolaiev, situat în sudul țării.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI