Război în Ucraina, ziua 261 | Steagul Ucrainei, arborat în Herson. „Rusia nu mai e veșnic aici”. Harta eliberării. Moscova a anunțat că a finalizat retragerea trupelor de pe malul vestic al râului Nipru

11 noiembrie 2022, 07:02

Rusia continuă să bombardeze obiective civile din Ucraina şi să provoace victime nevinovate. Preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat atacul de la Nikolaev şi a spus că Rusia nu renunţă la tactica sa odioasă de ucidere a civililor. Pe de altă parte, un general american estimează numărul soldaţilor ruşi – ucişi sau răniţi pe frontul din Ucraina – la 100 de mii. Atenţie, în materialul video sunt imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional.

Tânărul Roman are 16 ani și dormea în momentul în care racheta rusească a lovit blocul.

„Am deschis ușile şi am văzut ieşind fum. Apoi m-am uitat după colţ şi nu mai era holul. Nici hol, nimic. (…) Mama şi tata sunt sub ruine”.

„Herson este Ucraina!”. Entuziasm fără margini, lacrimi de bucurie în orașul eliberat. „Soldații noștri raportează că au fost nevoiți să încetinească înaintarea pentru că sunt îmbrățișați atât de des”

HARTA ELIBERĂRII

„Hersonul nostru” – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat eliberarea orașului. Consilierul Mihailo Podoliak: Acum este important să le asigurăm o retragere la scară largă ocupanților ruși

„Rusia e aici pe vecie”, scria pe un poster instalat de ocupanți în localitatea Bilozerka din apropiere de Herson. „Ei bine, nu-i chiar așa”, a notat ministrul de ucrainene de Externe, Dmytro Kuleba.

ACTUALIZARE 19.04 Ucraina construiește un zid la granița cu Belarus.

Lucrările au început deja. Zidul a fost înălțat până acum pe o lungime de 3 km.

ACTUALIZARE 18.37 Trupuri neînsuflețite au fost descoperite în zonele eliberate ale regiunii Herson, a anunțat biroul procurorului general al Ucrainei.

Trei cadavre au fost descoperite la Beryslav.

ACTUALIZARE 15.30 Bilanțul în urma atacului rusesc, de vineri dimineață, asupra unei clădiri din Nikolaiev (Mykolaiv) a fost revizuit la șapte persoane.

Vitaliy Kim, șeful administrației militare regionale Mykolaiv, a postat într-o declarație pe Telegram: „Din păcate, sunt deja șapte morți în clădirea cu cinci etaje”.

ACTUALIZARE 14.56 O expoziție cu fotografii din stațiile de metrou ucrainene a fost deschisă la metroul din Berlin. Lucrările reflectă realitatea tristă: în timpul războiului, pentru ucraineni, stațiile devin adesea nu doar un adăpost împotriva bombelor, ci și o casă.

ACTUALIZARE 14.30 Locuitorii se strâng cu steaguri în centrul Hersonului, pentru a aștepta armata ucraineană eliberatoare.

ACTUALIZARE 13.20 „Este important să subliniem că invazia rusă din Ucraina a acţionat ca un accelerator al unui proces distructiv care face şi mai clar de ce folosirea ca armă a energiei şi a alimentelor sau folosirea propagandei trebuie contracarate printr-un efort internaţional coordonat”, a scris pe Twitter președintele Klaus Iohannis, care participă la Forumul pentru Pace de la Paris.

ACTUALIZARE 13.30 Steagul Ucrainei flutură în Herson.

 

 

ACTUALIZARE 12.50 Ministerul rus al Apărării a anunțat că a finalizat retragerea trupelor de pe malul vestic al râului Nipru, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a anunțat agenția de știri TASS, citată de The Guardian.

ACTUALIZARE 11.30 Podul principal peste râul Nipru, Antonoski, din regiunea ucraineană Herson, a fost distrus, arată imaginile și înregistrările video difuzate vineri pe rețelele de socializare.

ACTUALIZARE 11.20 Un oficial din sudul Ucrainei îi avertizează pe cei care se întorc în teritoriile recent eliberate, cu privire la pericolul minelor. „Există o mulțime de mine în teritoriile și așezările eliberate”, a declarat Vitali Kim, șeful administrației militare regionale Nikolaiev, pe Telegram. „Nu mergeți acolo fără motiv”, transmite CNN.

ACTUALIZARE 11.00 Cel puţin şase persoane au fost ucise şi mai multe au fost rănite în noaptea de joi spre vineri într-un atac rus cu rachete asupra unui imobil rezidenţial din oraşul Nikolaev (Mikolaiv) din sudul Ucrainei, au anunţat autorităţile regionale.

„Într-un răspuns cinic al statului terorist (rus) la succesul nostru pe front, Mikolaiv a fost din nou ţinta unor tiruri cu rachete al inamicului. Una dintre rachete a lovit un imobil rezidenţial de cinci etaje, care a fost distrus în totalitate”, a anunţat pe Telegram şeful administraţiei regionale, Vitalii Kim, menţinonând un bilanţ provizoriu revizuit în creştere de cel puţin cinci morţi şi mai mulţi răniţi.

ACTUALIZARE 10.15 Un steag ucrainean a apărut  în centrul orașului Herson, probabil arborat de partizanii locali, transmite Nexta.

ACTUALIZARE 09.50 Începând cu 10 februarie 2022, în România, au intrat 2.799.981 de cetăţeni ucraineni, transmite Agerpres.

ACTUALIZARE 09.20 Soldații ruși îşi abandonează camarazii răniți în timpul retragerii din orașul Herson, relatează Daily Telegraph, citat de The Guardian.

Nikolai, un soldat ucrainean care luptă în regiune: Este o retragere a trupelor ruse către poziții mai fortificate. Dar încă mai sunt puncte populate unde am văzut lupte. Ei se retrag pentru că suferă pierderi, pierderi foarte mari. Mai mult, nici măcar nu iau cadavrele soldaților lor și îi lasă pe răniți în urmă.

ACTUALIZARE 08.50 Un monument al poetului Alexandru Pușkin a fost demolat în Jitomir. Potrivit primarului orașului, Serghei Sukhomlin, pe viitor se intenționează să fie amplasat în acel loc un monument dedicat prizonierilor de război ucraineni. Statuia lui Pușkin va fi depozitată la „Uzina specializată de servicii comunale și menajere”.

ACTUALIZARE 08.30 Oficialii ucraineni raportează un atac rusesc în timpul nopții asupra unei clădiri înalte din orașul Nikolaiev, situat în sudul țării. Primarul orașului a declarat că un cartier rezidențial al orașului a fost bombardat, provocând doi morți și doi răniți.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

  • Forțele ucrainene se apropie de periferia orașului Herson, după ce Rusia a anunțat că forțele sale au început să se retragă. Ucraina a afirmat că a eliberat orașul-cheie Snihurivka, situat la aproximativ 32 km nord de Herson. Au apărut, de asemenea, imagini cu soldați ucraineni cu un steag ucrainean în Kislivka, un sat aflat chiar lângă Klapaia și la aproximativ 15 km de centrul orașului Herson.
  • Ministerul rus al Apărării a confirmat că retragerea sa în regiune este în curs de desfășurare. „Unitățile de trupe rusești manevrează către o poziție pregătită pe malul stâng al râului Nipru, în strictă conformitate cu planul aprobat”.
  • Trupele ucrainene și-au continuat înaintarea spre Herson dinspre nord, est și vest. Un videoclip postat de soldații ruși care se retrăgeau peste râul Nipru pare să confirme că cel puțin unele trupe se retrăseseră deja.
  • Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că rușilor le va lua cel puțin o săptămână să părăsească orașul Herson, iar Moscova mai are încă un contingent de 40.000 de soldați în regiune. „Nu este atât de ușor să retragem aceste trupe din Herson într-o zi sau două. Cel puțin, (va dura) o săptămână”, a declarat Oleksii Reznikov pentru Reuters. El a adăugat că serviciile de informații au arătat că forțele ruse au rămas în interiorul orașului, în jurul orașului și pe malul vestic al Niprului. Vadim Skibitski, adjunctul șefului serviciilor de informații militare din Ucraina, a estimat că mai mult de jumătate din forțele ruse care au fost staționate pe malul drept se află încă acolo – o forță care fusese estimată anterior la 20.000 de oameni.
  • Kievul a declarat că se ferește să se grăbească să revendice victoria, avertizând că aceasta ar putea fi o capcană a Kremlinului. Șeful armatei ucrainene, Valeri Zaluzhni, a declarat că nu poate confirma încă că Rusia se retrage într-adevăr din oraș, dar forțele Kievului au avansat 36,5 km și au recucerit 41 de sate și orașe din 1 octombrie în regiune. Inclusic 12 așezări numai miercuri.
  • Joi au existat rapoarte neconfirmate privind explozii din cauza bombardamentelor din jurul barajului Nova Kakhovka. Kievul a avertizat în repetate rânduri că instalația hidroelectrică înaltă de 30 de metri ar putea fi ținta rușilor.
  • Forțele ucrainene au eliberat 41 de așezări pe măsură ce au avansat în sud, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său de joi seara. Ucraina lucrează la eliberarea zonelor recucerite de la forțele ruse de miile de mine neexplodate și de muniția rămasă în urmă.
  • Statele Unite vor trimite un ajutor militar suplimentar de 400 de milioane de dolari Ucrainei, au anunțat joi oficialii. Potrivit Pentagonului, pachetul va conține cantități mari de muniție și, pentru prima dată, patru sisteme de apărare antiaeriană Avenger. „Această apărare aeriană sporită va fi esențială pentru Ucraina, în condițiile în care Rusia continuă să folosească rachete de croazieră și drone de fabricație iraniană pentru a ataca infrastructura civilă critică”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă