Război în Ucraina, ziua 260 | „Cum să crezi că ruşii ar da ceva înapoi, aşa, deodată”. Retragerea armatei lui Putin din Herson, privită cu circumspecție. Jake Sullivan: „Urmărim acțiunile, nu doar vorbele”

10 noiembrie 2022, 07:12

„Relocare”, „repoziționare” sunt termenii preferați de Moscova în privința Hersonului. De altfel, rușii țin să sublinieze că regiunea Herson rămâne parte a Federației Ruse, în pofida acestor manevre de mutare pe malul stâng al Niprului.

VEZI și Semne care au prevestit retragerea rușilor din Herson: evacuările, demontarea statuilor lui Suvorov, Potemkin și Ushakov, dezgroparea rămășițelor lui Potemkin. Totul a culminat cu piesa de teatru Surovikin-Șoigu

Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Rusia: „Pe direcţia Nikolaev-Krivi Rig, se execută manevrele de transferare a unităţilor trupelor ruse către poziţii amenajate pe malul stâng al fluviului Nipru, în strictă concordanţă cu planul aprobat”.

Ucraina rămâne extrem de prudentă. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că nu își asumă riscuri inutile, pentru că vrea să elibereze tot teritoriul cu pierderi cât mai mici.

Și populația privește cu neîncredere gestul rușilor. Mulți ucraineni se tem că e o manevră care poate ascunde ceva periculos.

Volodimir Kolesnicenko, militar ucrainean: „Nu pleacă deloc din Herson, se retrag, şi când ajung ai noştri acolo, se alege praful, ne scufundă în Nipru”.

„Cum să crezi că ruşii ar da ceva înapoi, aşa, deodată. Plus că am prieteni în Herson şi mi-au spus că acum sunt şi mai mulţi militari ruşi”.

Armata ucraineană avansează prudent spre Herson. O brigadă mecanizată se află la doar 30 de kilometri. Au fost eliberate 12 mici localități. Localnicii spun că a fost prima noapte fără bombardamente, după luni de zile de asediu rusesc.

ANALIZĂ Iulia Joja, expert în securitate: Putem să stăm acum ceva mai liniștiți că SUA se vor menține lider în ajutorul Ucrainei și în regiune, inclusiv vizavi de România. Anticipăm mai multă presiune să facem mai mult

ACTUALIZARE 19.52 Un nou pachet militar pentru Ucraina anunțat de Casa Albă. Jake Sullivan despre discuțiile privind posibile negocieri de pace: Nimic despre Ucraina fără Ucraina.

„Nimic despre Ucraina fără Ucraina”, a reafirmat Jake Sullivan principiul enunțat și de președintele Joe Biden, referindu-se la articolele de presă care au reliefat că Washingtonul îndeamnă Kievul să țină deschise ușile negocierilor cu Moscova.

„Nu am să vă ofer nimic astăzi despre posibilitatea sau proximitatea unor negocieri. Atenția se concentrează pe ajutarea Ucrainei”, a declarat Jake Sullivan.

Potrivit lui, SUA nu pune sub presiune Ucraina, nu insistă asupra unor negocieri, ci sprijină cu asistență militară țara invadată de ruși.

„Urmărim acțiunile, nu doar vorbele”, a declarat Sullivan referitor la anunțul Moscovei de retragere a trupelor din Herson. „Dacă se va întâmpla, înseamnă că în bătălia pentru Kiev, pentru Herson, ucrainenii au câștigat în fața unei forțe invadatoare”, a declarat Sullivan. „Sigur, nu e finalul războiului”, a adăugat el.

„SUA au văzut mișcări care concordă cu declarațiile făcute de Moscova. Vrem să vedem ce se întâmplă în zilele următoare pentru a vedea dacă rușii într-adevăr urmează ceea ce au declarat”, a subliniat Jake Sullivan în răspunsurile către jurnaliști.

ACTUALIZARE 19.48 Stresaţi de războiul din Ucraina, ruşii au devenit mari consumatori de antidepresive.

ACTUALIZARE 18.41 CNN: Statele Unite au observat pregătiri ale Rusiei pentru un posibil test cu torpila Poseidon ”Arma Apocalipsei”.

ACTUALIZARE 15.00 Parlamentul European a dat undă verde joi acordurilor UE cu Ucraina şi Republica Moldova pentru a facilita transportul rutier transfrontalier de mărfuri şi a permite transportatorilor ucraineni, moldoveni şi din UE să tranziteze între teritoriile respective fără a fi nevoie de permisele aferente.

Cele două noi acorduri ale UE privind transportul rutier fac parte din răspunsul UE la perturbările din sectoarele transporturilor din Ucraina şi Republica Moldova cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, informează PE într-un comunicat.

ACTUALIZARE 14.50 Retragerea trupelor ruse din oraşul Herson şi din nordul regiunii a început deja, a declarat joi Ministerul rus al Apărării.

”Se execută manevra de transferare a unităţilor trupelor ruse către poziţii amenajate pe malul stâng al fluviului Nipru în strictă consonanţă cu planul aprobat”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, în buletinul zilnic de război.

ACTUALIZARE 14.30 Dacă Rusia aruncă în aer barajul Kakhovka, va fi o declarație de război la adresa întregii lumi, a spus Zelenski, citat de Kyiv Independent.

Orice încercare a forțelor rusești de a arunca în aer hidrocentrala Kakhovka, inundând teritoriul ucrainean și lăsând fără alimentare cu apă centrala nucleară de la Zaporojie, ar însemna că Rusia „declară război întregii lumi”, a declarat președintele ucrainean.

ACTUALIZARE 14.00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mai redus din condiţiile pe care le pune pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului şi nu va mai cere destituirea şefului statului rus, Vladimir Putin.

Publicaţia, care este tipărită în limba engleză, a indicat că administraţia preşedintelui american Joe Biden a reuşit să obţină ca liderul ucrainean să-şi flexibilizeze condiţiile atunci când vine vorba să negocieze pacea cu Rusia.

ACTUALIZARE 13.00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că Rusia este supusă unei „presiuni puternice” după ce ministrul Apărării din această țară a ordonat retragerea trupelor sale din Herson, transmite The Guardian.

„Ceea ce este clar este că Rusia se află sub o presiune puternică și dacă pleacă din Herson va fi o altă victorie pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg, după ce s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni.

ACTUALIZEAZĂ 11. 30 Guvernul britanic a declarat joi că a înghețat active în valoare totală de 18 miliarde de lire sterline deținute de oligarhi ruși, alte persoane și entități sancționate pentru invazia Moscovei în Ucraina, transmite The Guardian.

„Am impus cele mai severe sancțiuni Rusiei, iar acest lucru paralizează mașina lor de război”, a declarat Andrew Griffith, un oficial din cadrul Trezoreriei, relatează Reuters. „Mesajul nostru este clar: nu îi vom permite lui Putin să câştige în acest război brutal”.

Marea Britanie a sancționat până în prezent peste 1.200 de persoane și peste 120 de entități din Rusia.

ACTUALIZARE 11.00 Astăzi se inaugurează un nou punct de trecere a frontierei între România și Ucraina. Punctul vamal de la Vicovu de Sus din judeţul Suceava este primul inaugurat din toate țările membre UE de când a început războiul în Ucraina.

La eveniment, participă premierul Nicolae Ciucă şi omologul ucrainean, Denis Şmihal.

ACTUALIZARE 10.30 Pe baza mărturiilor depuse de 88 de ucraineni, organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International apreciază că Rusia a comis probabil crime împotriva umanităţii prin deportarea forţată a civililor din Ucraina.

„Au fost despărţiţi copii de familii (…) cu încălcarea dreptului umanitar internaţional”, a comunicat joi Amnesty.

ACTUALIZARE 10.00 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că miercuri au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată ţara, 61.088 de persoane, dintre care 7.538 de cetăţeni ucraineni.

ACTUALIZARE 09.40 Rusia nu își face deloc iluzii că se va îmbunătăți relația cu Statele Unite în urma rezultatelor alegerilor de la jumătatea mandatului din Congres. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat că Moscova a avut contacte din când în când cu oficiali americani.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al ministerului rus de Externe: Noi suntem deschişi la dialog. Diplomaţia nu se sfârşeşte. Suntem gata să ne apucăm de treabă atunci când Washingtonul va realiza ca încercările de a pune presiune pe Moscova şi de atragere a Rusiei în conflictul din Ucraina sunt lipsite de orice perspectivă.

ACTUALIZARE 09.30 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află în vizită la Chișinău. Șefa Comisiei Europene a anunțat un pachet financiar din partea UE.

Din ianuarie 2023, Republica Moldova  ar urma să beneficieze de un ajutor de 200 de milioane de euro, dar și de un sprijin financiar nerambursabil de 50 de milioane de euro, suport bugetar țintit pentru cetățenii cei mai vulnerabili.

ACTUALIZARE 09.00 Statele Unite nu vor oferi Ucrainei drone avansate pentru a evita o escaladare a conflictului cu Rusia, potrivit Wall Street Journal, citat de The Guardian.

 

 

Kievul pledează de luni de zile pentru acest armament. Decizia administrației Biden reflectă limita tipurilor de armament pe care Washingtonul este dispus să le furnizeze pentru apărarea Ucrainei, notează WSJ. Într-un raport publicat miercuri seara se arată: Pentagonul a refuzat cererea, pe baza îngrijorărilor că furnizarea dronelor Gray Eagle MQ-1C ar putea escalada conflictul și ar putea da un semnal Moscovei că SUA furnizează arme care ar putea viza poziții din interiorul Rusiei, au declarat oficiali americani și alte persoane familiarizate cu decizia.”

ACTUALIZARE 08.30 Un general american de rang înalt a estimat miercuri că armata rusă a înregistrat „mult peste” 100.000 de soldați uciși și răniți în Ucraina.

 

 

Forțele armate ale Kievului au suferit „probabil” un nivel similar de pierderi, a declarat Mark Milley, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 08.10 Oficiali de rang înalt ai ONU se vor întâlni cu o delegaţiei a Rusiei vineri, la Geneva, pentru a discuta despre prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră şi eforturile de facilitare a transporturilor de produse agricole şi îngrăşăminte din Rusia spre pieţele globale, au indicat miercuri Naţiunile Unite.

Acordul, încheiat la 22 iulie şi mediat de ONU şi Turcia, ar putea expira la 19 noiembrie dacă Rusia sau Ucraina s-ar opune faţă de prelungirea sa.

ACTUALIZARE 08.00  Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa săptămâna viitoare la summitul G20 din Bali, în Indonezia, a anunţat joi ambasada Rusiei la Jakarta.

„Pot confirma că (ministrul de externe) Serghei Lavrov va conduce delegaţia rusă la G20. Programul preşedintelui Putin este încă în curs de elaborare, el ar putea participa virtual”, a declarat Iulia Tomskaia, şefa de protocol la ambasada Rusiei în Indonezia.

ACTUALIZARE 07.45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri seara că ţara sa reacţionează cu o „prudenţă extremă” la anunţul privind retragerea rusă din oraşul Herson, sudul ţării.

„Inamicul nu ne face cadou, nu face ‘gest de bunăvoinţă’, trebuie să câştigăm totul”, a declarat Zelenski în mesajul său zilnic către ucraineni. „Trebuie deci să fim extrem de prudenţi, fără emoţii, fără să ne asumăm riscuri inutile, pentru a ne elibera tot teritoriul cu cele mai mici pierderi posibile”, a subliniat preşedintele ucrainean.

  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat trupelor să părăsească orașul Herson, singura capitală regională cucerită de Moscova de la începutul invaziei. Anunțul marchează una dintre cele mai importante retrageri ale Rusiei și un potențial punct de cotitură în război. Generalul Serghei Surovikin, aflat la comanda generală a războiului, a spus că este o „decizie foarte dificilă”.
  • Deși Rusia nu a declarat oficial că abandonează Hersonul, toate semnele indică o retragere a Moscovei. „Herson nu poate fi aprovizionat și funcționa în totalitate”, a declarat Surovikin. „Decizia de a ne apăra pe malul stâng al Niprului nu este ușoară, în același timp vom salva viețile militarilor noștri”. Rusia și-a pregătit ieșirea în ultima lună, mutând comanda și controlul peste râu.
  • Victoria ucrainenilor la Herson este o lovitură semnificativă pentru președintele rus, Vladimir Putin, la doar câteva săptămâni după ce a anunțat anexarea „pentru totdeauna” a regiunii Herson împreună cu alte trei regiuni.
  • Ucraina a reacționat cu prudență, spunând că unele forțe ruse se află încă în Herson și că sunt trimiși efective ruse suplimentare. „Până când steagul ucrainean nu va flutura deasupra Hersonului, nu are sens să vorbim despre o retragere rusă”, a declarat Mikhailo Podoliak, un consilier principal al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
  • Joe Biden a declarat că retragerea ruşilor din Herson este o „dovadă” că armata sa are „probleme reale”. În timpul unei conferințe de presă de la Casa Albă de miercuri, președintele american a declarat că „știa de ceva timp” că acest lucru se va întâmpla.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că retragerea Rusiei „face parte dintr-un tipar general”, demonstrând că Moscova „a pierdut cu desăvârșire impulsul”. „Dar nu ar trebui să subestimăm Rusia, ei încă au capacități”, a declarat el pentru Sky News. „Am văzut dronele, am văzut atacurile cu rachete. Arată că Rusia încă poate provoca multe pagube”.
  • Oficiali de rang înalt ai ONU programat să se întâlnească vineri la Geneva cu membrii unei delegații rusești la nivel înalt pentru a discuta despre prelungirea acordului privind cerealele din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al ONU. „Aceștia vor continua consultările în curs de desfășurare pentru a sprijini eforturile secretarului general António Guterres privind implementarea completă a celor două acorduri semnate la 22 iulie la Istanbul”, a declarat purtătorul de cuvânt.
  • Jens Stoltenberg a declarat că Vladimir Putin a făcut „mai multe greșeli uriașe” atunci când a invadat, inclusiv subestimarea capacității NATO de a sprijini Ucraina.
  • Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova a avut contacte cu oficiali americani din când în când și a confirmat că în curând vor avea loc consultări între SUA și Rusia cu privire la tratatul New Start de reducere a armelor nucleare, ultimul acord de control al armelor rămas între cele mai mari două puteri nucleare din lume.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă