Război în Ucraina, ziua 258 | Kievul anunță că armata rusă a pierdut peste 77 de mii de soldați. Experți: Rusia poate recurge la tactica din Siria

8 noiembrie 2022, 07:07

ACTUALIZARE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a efectuat marţi o inspecţie a postului unificat de comandă al trupelor ruse care luptă în Ucraina şi a ascultat un raport despre situaţia operaţională de pe front, prezentat de comandantul acestor forţe, generalul Serghei Surovikin, informează EFE.

Ministerul rus al Apărării a transmis într-un scurt comunicat despre vizita lui Şoigu, care este de asemenea general de armată.

În afară de situaţia de pe linia frontului, Şoigu a fost informat despre aprovizionarea celor mobilizaţi, după numeroase reclamaţii cu privire la condiţiile proaste de cazare, lipsa hranei calde şi a lemnului de foc pentru încălzire, instruirile de tragere deficitare şi dotarea cu arme învechite.

ACTUALIZARE Rusia şi India iau în considerare producţia în comun de echipament modern de apărare, a declarat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează DPA.

Şeful diplomaţiei ruse a precizat că a discutat cu ministrul de externe indian Subrahmanyam Jaishankar despre perspectivele unei cooperări militare şi tehnologice, potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat TASS.

Nu a fost încă stabilit ce echipament specific de apărare ar putea intra în discuţii. A fost cea de a cincea întâlnire între cei doi miniştri în acest an.

Referindu-se la ajutorul pentru Ucraina, Lavrov a acuzat ţările occidentale că încearcă să consolideze „un rol dominant în afacerile mondiale” şi să prevină „democratizarea relaţiilor internaţionale” sub pretextul „evenimentelor din Ucraina”. De aceea, a spus Lavrov, el apreciază foarte mult poziţia „prietenilor indieni” ai Rusiei în privinţa Ucrainei.

India este neutră în privinţa războiului declanşat de Rusia în Ucraina pentru că are relaţii apropiate atât cu Occidentul, cât şi cu Moscova.

ACTUALIZARE Ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a anunţat marţi o „mobilizare parţială în Ucraina” a ţânţarilor de luptă, într-o reacţie ironică la declaraţiile „fantasmagorice” făcute într-o reuniune recentă a Consiliului de Securitate al ONU de ambasadorul rus, Vasili Nebenzia, potrivit căruia Kievul ar dispune de drone care răspândesc ţânţari infectaţi cu viruşi periculoşi, relatează agenţia de presă Unian.

ACTUALIZARE Rusia a interzis cooperarea militară cu 74 de companii străine, ca răspuns la sancţiunile occidentale, a anunţat Kremlinul, citat de DPA. Pe listă sunt trecute companii din diverse „ţări neprietenoase”, între care 20 din Germania.

ACTUALIZARE ORA DE STIRI

Statul Major al Armatei Ucrainene a anunțat că 77.170 de soldați rusi au fost uciși, de la începutul războiului, pe 24 februarie. Numai în ultimele 24 de ore ar fi fost eliminați 710 militari ai Moscovei, susțin comandanții militari de la Kiev. Chiar și președintele Volodimir Zelenski a menționat că sute de militari ai Kremlinului mor zilnic în luptele din regiunea Donetsk.

Liderul de la Kiev a spus că rușii au bombardat aproximativ 50 de localități de pe teritoriul Ucrainei. Analiștii militari britanici susțin că dacă Ucraina nu primește urgent echipamente de apărare aeriană, Rusia își va intensifica bombardamentele. Experții susțin că Moscova ar recurge la o strategie similară celei din Siria, de distrugere totală a orașelor. Până acum, 2,4 milioane de ucraineni au rămas fără locuințe din cauza atacurilor rușilor.

În acest timp, militarii ruși desfășoară manevre militare comune cu cei ai regimului de la Minsk, în Republica Belarus. Presa de la Kiev susține că militarii rusi și belaruși formează grupuri de luptă care ar putea ataca Ucraina.

Statele Unite mențin canale de comunicare deschise cu Rusia pentru a preveni o degenerare a conflictului. Totuși, consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a declarat că Rusia a ignorat toate principiile internaționale prin invadarea Ucrainei.

ACTUALIZARE 17.00 Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) a anunţat marţi că a detectat în dronele kamikaze de fabricaţie iraniană componente realizate după data invaziei ruse în Ucraina, ceea ce arată clar faptul că aparatele au fost livrate după începerea războiului de agresiune rusesc, pe lângă faptul că unele dintre acestea sunt de origine străină, potrivit EEE.

ACTUALIZARE 16.30 Pușcașii marini ruși acuză Ministerul Apărării din Rusia de mușamalizarea unui dezastru militar

ACTUALIZARE 15.40 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa la apropiatul summit al G20 din Indonezia, potrivit radioteleviziunii publice de la Kiev, care citează un purtător de cuvânt prezidenţial, Serhii Nikiforov, potrivit EFE.

ACTUALIZARE 15.00 Zelenski le transmite americanilor ”să menţină o unitate de neclintit” până la „restabilirea păcii” în Ucraina

ACTUALIZARE 14.30 Ucraina și-a dublat marți poziția dură cu privire la negocierile cu Rusia, spunând că discuțiile vor putea fi reluate doar odată ce Kremlinul va renunța la întreg teritoriul ucrainean și că Kievul va continua lupta, chiar dacă este „înjunghiat în spate” de aliații săi.

Comentariile au venit la câteva zile după un raport din presa americană conform căruia Washington a încurajat Kievul să semnaleze disponibilitatea pentru discuții și păreau să țintească să respingă o astfel de presiune, într-un moment în care alegerile de la jumătatea mandatului din SUA ar putea testa sprijinul occidental pentru Ucraina.

Într-un discurs transmis luni noapte, înainte ca acesta să se adreseze liderilor mondiali la un summit pentru climă, președintele Volodymyr Zelenskii a spus că Rusia trebuie împinsă în negocieri „autentice”, a informat Reuters, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 14.00 În timpul luptelor din Iasînuvata, regiunea Doneţk, o stație de alimentare cu energie electrică a orașului a luat foc.

 

 

ACTUALIZARE 13.00 Ambasadorul SUA la Natiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a sosit la Kiev, unde va avea întâlniri cu oficiali ucrainei. Scopul vizitei este o confirmare a sprijinului de neclintit al SUA pentru Ucraina.

 

 

Ştirile zilei

  • Ucraina a declarat că poziția sa privind negocierile cu Rusia nu s-a schimbat și că nu i se cere să negocieze de către aliații săi, după ce Washington Post a relatat că principalul său aliat și susținător, SUA, a cerut Kievului să arate că este deschis la negocieri, în contextul în care aliații din unele părți ale Europei, Americii Latine și Africii sunt îngrijorați de un război prelungit. Consilierul prezidențial ucrainean, Mikhailo Podaliak, a declarat pentru Radio Svoboda, că Ucraina va negocia cu Rusia doar după ce trupele rusești vor părăsi toate teritoriile ucrainene, inclusiv cele ocupate în 2014. Podaliak a spus că SUA tratează Ucraina ca pe un egal și nu există nicio constrângere. El a spus că Ucraina este învingătoare și, prin urmare, a se așeza acum la masa negocierilor ar fi un „nonsens”.
  • Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei a declarat marți că „principala condiție” pentru reluarea negocierilor cu Rusia ar fi restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei. Oleksi Danilov a declarat că Ucraina are nevoie, de asemenea, de „garanția” unor sisteme moderne de apărare aeriană, avioane, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că forțele sale resping treptat trupele rusești în unele părți din est și sud. „Înaintăm treptat”, a declarat el în ultimul său discurs. Zelenski a adăugat că regiunea Donețk rămâne centrul celor mai sângeroase bătălii din Ucraina, afirmând că rușii „mor cu sutele în fiecare zi”.
  • Unul dintre liderii impuși de Rusia în regiunea ocupată Herson, Kirill Stremousov, a afirmat pe Telegram: „Situația de dimineață este neschimbată de-a lungul întregii linii de front. Nu vedem niciun fel de ofensivă în masă. În această etapă, totul este neschimbat și fără situaţii dificile pentru regiunea noastră”.
  • Președintele rus, Vladimir Putin, se va alătura summitului liderilor G20 de săptămâna viitoare „dacă va fi posibil”, a declarat marți omologul său indonezian Joko Widodo, gazda reuniunii, adăugând că Putin ar putea participa virtual. Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin va decide până la sfârșitul săptămânii dacă va participa la summit.
  • Zelenski va participa la summitul G20 de la Bali de săptămâna viitoare, cel mai probabil virtual, a declarat marți purtătorul său de cuvânt pentru postul public de televiziune Suspilne. Anterior, poziția ucraineană era că Zelenski nu va apărea dacă Putin o va face.
  • Ucrainenii continuă să se pregătească pentru mai multe pene de curent, după ce operatorul de rețea al țării le-a spus consumatorilor să se aștepte la întreruperi de curent în Kiev și în alte regiuni luni și marți, în timp ce încearcă să reducă presiunea asupra infrastructurii energetice afectate de atacurile cu rachete și drone rusești. Întreruperile de curent devin din ce în ce mai frecvente după ce un val de atacuri rusești asupra instalațiilor energetice a avariat 40% din infrastructura energetică începând cu 10 octombrie.
  • Mihail Razvozhaiev, guvernatorul orașului Sevastopol din Crimeea, a declarat în această dimineață că apărarea aeriană din oraș a doborât o dronă ucraineană.
  • Rusia și SUA discută despre organizarea de discuții privind armele nucleare strategice, pentru prima dată de când Moscova a trimis trupe în Ucraina, relatează ziarul rus Kommersant, citând cel puțin trei surse.
  • Premierul suedez Ulf Kristersson va încerca să obțină aprobarea Turciei pentru candidatura țării sale la aderarea la NATO în timpul discuțiilor purtate marți, la Ankara, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan.
  • Alți 30 de membri ai serviciilor ucrainene care au fost capturați de pe Insula Șerpilor au fost eliberați din captivitatea rusă, potrivit comisarului pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean.

ACTUALIZARE 12.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la summitul G20 de săptămâna viitoare de la Bali, cel mai probabil virtual, a declarat marți purtătorul său de cuvânt pentru postul public de televiziune Suspilne, relatează Reuters.

Vladimir Putin nu a confirmat încă participarea.

ACTUALIZARE 11.00 Ministerul ucrainean de Externe a publicat o listă a mărcilor internaționale care rămân în continuare în Rusia și plătesc taxe folosite pentru a finanța războiul din Ucraina.

 

 

ACTUALIZARE 10.45 Un nou avion Antonov AN-225 Mriya va fi construit în Ucraina, transmite Nexta.

 

 

ACTUALIZARE 10.30 Autoritățile instalate de Rusia în Herson susțin că au arestat nouă persoane despre care afirmă că sunt membri ai forțelor speciale ucrainene (SBU) care plănuiau operațiuni de sabotaj, transmite agenția rusă de știri RIA Novosti, citată de The Guardian.

Forțele de securitate ale Rusiei: Pe teritoriul regiunii Herson, activitățile grupului de sabotaj și recunoaștere al SBU, ale cărui sarcini includeau comiterea de acte teroriste împotriva unor membri de rang înalt ai administrației militaro-civile din regiunea Herson, au fost demascate și reprimate.

ACTUALIZARE 10.00 Unul dintre liderii impuși de Rusia în regiunea Herson, Kirill Stremousov, a afirmat pe Telegram: „Situația de dimineață este neschimbată de-a lungul întregii linii de front. Nu vedem niciun fel de ofensivă în masă. În această etapă, totul este neschimbat și fără momente dificile pentru regiunea noastră”.  Stremousov susține că „peste o mie” de soldaţi ucraineni sunt masaţi la periferia orașului, dar că „în ciuda superiorității numerice a forțelor armate ale Ucrainei, militarii ruși sunt specialiști în domeniul lor”.

ACTUALIZARE 09.45 Guvernatorul orașului Sevastopol a declarat în această dimineață pe Telegram că apărarea antiaeriană din oraș a doborât o dronă ucraineană, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 09.30 Guvernatorul din Nikolaiev, Vitali Kim, a postat pe Telegram o actualizare a situației din regiunea sa. El a enumerat mai multe locații care au fost lovite de armata rusă în ultimele 24 de ore, dar a precizat că nu au fost raportate victime.

ACTUALIZARE 09.00 Ministerul rus al Apărării susține introducerea instrucţiei militare în școlile din Rusia, potrivit presei locale, citată de The Guardian. Publicaţia Izvestia îl citează pe Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al forțelor armate ruse, care a declarat că ar trebui alocate 140 de ore pentru pregătirea militară în ultimii doi ani de studiu.

  • Președintele Ucrainei a afirmat că forțele sale resping treptat trupele rusești în unele părți din est și sud. „Înaintăm treptat”, a declarat el în ultimul său discurs. Zelenski a adăugat că regiunea estică ucraineană Donețk rămâne centrul celor mai sângeroase bătălii din Ucraina, afirmând că rușii „mor cu sutele în fiecare zi”.
  • Ucrainenii se pregătesc pentru mai multe pene de curent, după ce operatorul de rețea al țării le-a spus consumatorilor să se aștepte la întreruperi de curent în Kiev și în alte regiuni luni, în timp ce încearcă să reducă presiunea asupra infrastructurii energetice afectate de atacurile cu rachete și drone rusești. Întreruperile de curent devin din ce în ce mai frecvente după ce un val de atacuri rusești asupra instalațiilor electrice a avariat 40% din infrastructura energetică începând cu 10 octombrie.
  • Ucraina a primit mai multe sisteme de apărare antiaeriană de la aliații occidentali, a anunțat luni ministrul Apărării Oleksi Reznikov. În ajutorul militar sunt incluse sistemul avansat de rachete sol-aer (Nasams) și sistemul italian de apărare antiaeriană Aspide. „Aceste arme vor întări semnificativ armata ucraineană și vor face cerul nostru mai sigur”, a declarat Reznikov. „Mulțumim partenerilor noștri – Norvegia, Spania și SUA”, a adăugat el.
  • Ucraina a acuzat trupele ruse că au jefuit și ocupat case goale în orașul Herson, în pregătirea pentru luptele de stradă. În ultimele zile, Rusia a ordonat civililor să părăsească Hersonul în așteptarea unui asalt ucrainean pentru a recuceri orașul.
  • Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că 50.000 de soldați ruși chemați în cadrul campaniei sale de mobilizare luptă acum în Ucraina, a relatat agenția de presă Interfax. Putin a precizat că 80.000 se aflau „în zona operațiunii militare speciale” – termenul folosit de Rusia pentru războiul său din Ucraina – iar restul recrutaților se aflau în tabere de antrenament în Rusia.
  • Cu toate acestea, se nasc critici cu privire la campania haotică de mobilizare, deoarece recruții ruși spun că sute de persoane au fost ucise într-un atac. Disponibilitatea Moscovei de a arunca sute de recruți prost pregătiți pe linia frontului din estul Ucrainei a provocat o furie tot mai mare în Rusia, pe măsură ce tot mai multe sicrie se întorc din Ucraina. Vinerea trecută, Putin s-a lăudat că Rusia a mobilizat 318.000 de persoane, citând un număr mare de „voluntari”.
  • Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean a declarat că Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova și că este pregătit pentru discuții cu viitorul lider al Rusiei, dar nu și cu Vladimir Putin. „Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziția noastră de negociere este cunoscută și deschisă”, a scris Mikhailo Podoliak pe Twitter, afirmând că Rusia ar trebui mai întâi să-și retragă trupele din Ucraina. „Este Putin pregătit? Evident că nu. Prin urmare, suntem constructivi în evaluarea noastră: vom discuta cu următorul lider.”
  • Zelenski a ţinut luni o pledoarie pentru legături de securitate mai strânse cu Israelul, spunând că ambele țări se confruntă cu amenințări similare. „Cred că este clar pentru toată lumea care este accentul Ucrainei și accentul pe care îl pune Israelul pe securitate”, a spus el, după o convorbire cu Benjamin Netanyahu, câștigătorul alegerilor israeliene de săptămâna trecută. „Cred că ne putem consolida semnificativ statele, mai ales că amenințările pe care le avem sunt legate”.
  • Coreea de Nord a declarat că nu a avut niciodată tranzacții de armament cu Rusia și că nu intenționează să facă acest lucru, a relatat presa sa de stat, după ce SUA au afirmat că se pare că a furnizat Rusiei obuze de artilerie pentru războiul său din Ucraina. Un oficial al Ministerului nord-coreean al Apărării a calificat acuzațiile drept un zvon și a declarat că Phenianul „nu a avut niciodată „afaceri cu arme” cu Rusia” și nu are „niciun plan de a face acest lucru în viitor”, potrivit unui raport Reuters.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă