Soldații ruși fură din casele abandonate din orașul Herson. Este cea mai recentă acuzație a autorităților de la Kiev la adresa armatei ruse, aflată în retragere. Ucraina considera că la Herson se va da una dintre cele mai importante bătălii din acest război și susține că militarii ruși se îmbracă în haine civile, în așteptarea luptelor de stradă.
ACTUALIZARE 20.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că decizia de a prelua controlul asupra a cinci companii strategice a fost necesară pentru a satisface nevoile urgente ale Ucrainei pe timp de război, relatează Reuters, potrivit Agerpres
"Astfel de paşi, care sunt necesari pentru ţara noastră în condiţii de război, sunt efectuaţi în conformitate cu legile actuale şi vor ajuta la satisfacerea nevoilor sectorului nostru de apărare", a postat el într-un mesaj pe Telegram.
ACTUALIZARE 20.10 Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova şi este pregătit să discute cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin, a declarat luni un consilier de rang înalt al preşedinţiei ucrainene, citat de Reuters şi Ukrainska Pravda.
Comentariile pe Twitter ale lui Mihailo Podoliak intervin după un articol publicat sâmbătă de Washington Post în care se afirma că administraţia preşedintelui american Joe Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să semnaleze o deschidere pentru negocieri cu Moscova.
"Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziţia noastră de negociere este cunoscută şi deschisă", afirmă în mesajul său pe Twitter Podoliak, subliniind că Rusia trebuie mai întâi să-şi retragă trupele din Ucraina, apoi restul.
"Este Putin gata de aceasta? Evident că nu. Aşadar, suntem constructivi în aprecierea noastră: vom discuta cu următorul lider (al Rusiei)", notează Mihailo Podoliak.
ACTUALIZARE 20.00 Ministrul apărării turc, Hulusi Akar, a declarat luni că ţara sa va propune prelungirea cu un an a acordului dintre Rusia şi Ucraina privind exportul de cereale din porturile ucrainene, care expiră la 19 noiembrie, relatează EFE, potrivit Agerpres.
În declaraţii făcute presei, Akar a menţionat că problemele umanitare ar trebui să fie separate de conflictul legat de invazia Rusiei în Ucraina şi a pledat pentru prelungirea acordului cu un an.
Referitor la recenta revenire a Rusiei în acest acord după ce îşi anunţase suspendarea participării pe motiv că ucrainenii ar fi atacat cu drone nave ale Flotei ruse din Marea Neagră în portul Sevastopol utilizând coridorul umanitar creat pentru exportul de cereale ucrainene, Akar a subliniat eforturile diplomatice ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în acest sens.
ACTULIZARE 18.30 ORA DE ȘTIRI Kremlinul a ordonat evacuarea a zeci de mii de locuitori din Herson, în așteptarea asaltului armatei ucrainene.
Pe de alta parte, Kremlinul a refuzat să comenteze știrea publicată de presa americană potrivit căreia un oficial de la Casa Albă a discutat cu autoritățile ruse despre situația din Ucraina.
Artileria ucraineană a lovit și distrus parțial o clădire administrativă a căilor ferate din Donetsk, oraș aflat sub ocupația armatei ruse. Nu există victime, ci doar pagube materiale, au dat asigurări autoritățile locale.
În acest timp, ministrul ucrainean al Apărării a anunțat că au fost primite noi sisteme de apărare antiaeriană, din Norvegia, Spania și Statele Unite.
Kievul își continuă ofensiva împotriva invadatorilor ruși pe toate liniile frontului, însă comandanții armatei Ucrainene atrag atenția că soldații nu trebuie să se relaxeze la ideea că rușii se retrag din Herson.
”Toată lumea spune că (ruşii) se retrag. Dar noi nu suntem deloc relaxaţi. Ar fi o greşeală. Ruşii nu au terminat cu acest oraş.”
”Este o păcăleală, este o capcană. Ei (ruşii) doar se prefac că pleacă.”
Pe fondul semnalelor privind retragerea rusă din sudul Ucrainei, presa americană a lansat informația potrivit căreia consilierul pentru securitate Națională al Statelor Unite, care a vizitat recent Kievul, ar fi avut convorbiri secrete cu un consilier prezidențial rus și și secretarul consiliului rus de securitate.
Tema ar fi fost folosirea de către Rusia a armei nucleare în conflictul din Ucraina, o ipoteză pe care Washingtonul o consdera inadmisibilă.
Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: Nu avem nimic de spus despre această publicaţie. Ziarele anglo-saxone publică multe ştiri false. Ar trebui să contactaţi fie ziarul, fie Casa Albă. Noi am declarat în mod repetat că partea rusă rămâne deschisă pentru a-şi îndeplini obiectivele prin negocieri.
Între timp, în raportul zilnic al Ministerului Apărării de la Moscova, s-au respins informațiile postate de mai mulți bloggeri ruși, potrivit cărora o brigada din Flota Pacificului ar fi suferit pierderi grele.
Mai mulți bloggeri din Rusia, unii cu sute de mii de abonați, au devenit tot mai critici la adresa tacticii folosite de Kremlin în războiul din Ucraina.
ACTUALIZARE 17.00 Șeful Bisericii Catolice de rit bizantin din Ucraina s-a întâlnit luni cu Papa Francisc și a spus că nu poate exista dialog cu Rusia atâta timp cât Moscova consideră își țara vecină pe care a invadat-o drept o colonie care trebuie subjugată, relatează The Guardian.
ACTUALIZARE 16.30 Ucraina a acuzat Rusia că a jefuit casele goale din orașul Herson, din sudul orașului, și că le-a ocupat cu trupe îmbrăcate în civil pentru a se pregăti pentru luptele de stradă, în ceea ce ambele părți prevăd că va fi una dintre cele mai importante bătălii ale războiului, transmite The Guardian
În ultimele zile, Rusia a ordonat civililor să iasă din Herson în așteptarea unui atac ucrainean pentru a recuceri orașul, singura capitală regională pe care Moscova a ocupat-o de la invazia sa din februarie.
ACTUALIZARE 16.20 Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul Forumului de Cooperare Economică în Asia-Pacific (APEC), care se va desfăşura pe 18 şi 19 noiembrie în Thailanda, şi va decide săptămâna aceasta dacă participă la summitul G20, a anunţat luni Kremlinul, potrivit agenţiei EFE.
''Această călătorie nu este în plan'', a spus la conferinţa de presă zilnică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la summitul APEC.
ACTUALIZARE 15.40 Soldaţii unei unităţi de elită ruse care luptă în Ucraina au publicat o scrisoare de protest în urma pierderilor suferite într-un atac despre care afirmă că a fost organizat în mod incompetent, relatează website-ul Meduza, citat luni de agenţia EFE.
ACTUALIZARE 15.31 Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, recunoaşte ingerinţe în alegerile din SUA.
ACTUALIZARE 14. 30 Rușii au început să construiască o linie de apărare în jurul Mariupolului, construind mici piramide din beton, scrie Ukrinform. Agenția de presă îl citează pe Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, care a spus: "În jurul Mariupolului, ocupanții au început să construiască o linie de apărare. Două mini-betoniere au fost instalate. Se produc "piramide" din beton”, transmite The Kyiv Independent.
ACTUALIZARE 13.55 Ministrul Apărării din Ucraina transmite că noile sisteme de apărare antiaeriană NASAMS și Aspide au sosit deja în țară. „Le mulțumim partenerilor noștri: Norvegia, Spania și SUA” a scris Reznikov pe Twitter.
Look who’s here!
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) November 7, 2022
NASAMS and Aspide air defence systems arrived in Ukraine!
These weapons will significantly strengthen #UAarmy and will make our skies safer.
We will continue to shoot down the enemy targets attacking us.
Thank you to our partners: Norway, Spain and the US. pic.twitter.com/ozP4eXhgOg
ACTUALIZARE 13.00 Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a făcut apel la încetarea războiului din Ucraina, în cadrul discursului susținut în deschiderea summitului liderilor mondiali din cadrul conferinței ONU privind clima COP27.
“Întreaga lume suferă din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina", a declarat Sisi. "Acest război trebuie să înceteze, acest război și suferința pe care a provocat-o trebuie să se termine".
"Nu e timp de stat deoparte, nu există spațiu pentru ezitare, de dragul generațiilor viitoare", a declarat Sisi, citat de CNN.
ACTUALIZARE 12.50 Agenția rusă de știri RIA Novosti relatează că președintele Vladimir Putin va lua o decizie, până la finalul acestei săptămâni, cu privire la participarea sa la următorul summit G20.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că nu va participa la summitul G20, care va avea loc în Indonezia la 15 noiembrie, dacă va fi prezent Vladimir Putin, transmite The Guardian.
ACTUALIZARE 12.00 Vadim Pristaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, a afirmat că dronele iraniene sunt stocate în Belarus, în nordul Ucrainei, "destul de aproape de Kiev", și reprezintă "cea mai mare problemă" a Ucrainei. Noul premier britanic, Rishi Sunak, va vizita Ucraina "destul de curând", a mai declarat acesta.
ACTUALIZARE 11.00 În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins ofensiva rusă în apropierea a opt așezări din estul Donbasului, potrivit Statului Major General. Rusia a încercat să avanseze spre șapte așezări din regiunea Donețk (Yampil, Andriivka, Krasnohorivka, Marinka, Pavlivka, Vodiane și Novomykhailivka) și spre orașul recent eliberat Bilohorivka din regiunea Lugansk, potrivit raportului, citat de The Kyiv Independent.
ACTUALIZARE 10.00 Forțele ruse au ucis un civil în Bakhmut și au rănit cinci civili în alte așezări din regiunea Donețk, potrivit lui Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii. În sud-estul regiunii Zaporojie, forțele ruse au lovit un mic sat cu sisteme de rachete S-300 la începutul zilei de 7 noiembrie. Atacul de dinainte de răsărit a avariat depozite ale fermierilor, un sit cultural și case particulare, potrivit oficialilor ucraineni, transmite The Kyiv International.
ACTUALIZARE 08.00 Zelenski avertizează cu privire la "atacuri în masă" asupra infrastructurii energetice din Ucraina.
Președintele ucrainean a declarat în ultimul său discurs de duminică seara: Înțelegem, de asemenea, că statul terorist își concentrează forțele și mijloacele pentru o posibilă repetare a atacurilor în masă asupra infrastructurii noastre. În primul rând, energia.
Ultimele evenimente pe scurt