Război în Ucraina, ziua 248 | Rusia își suspendă participarea la acordul privind exportul cerealelor prin porturile ucrainene, după ce flota rusă din Sevastopol a fost atacată. Moscova acuză marina britanică de atac asupra Nord Stream

Rusia își suspendă participarea la programul de export al cerealelor prin porturile ucrainene. Anunțul a fost făcut de oficiali ai ministerului Apărării de la Moscova, care au acuzat Kievul că a atacat baza militară navală din Sevastopol. Rusia acuză pentru prima dată Marea Britanie că ar fi distrus conductele de gaze Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică. Oficialii de la Londra au respins acuzațiile, pe care le-au calificat ca fiind false și exagerate. Incidentul a avut loc la finele lunii septembrie, iar Suedia a declanșat o anchetă în acest caz. De la începutul invaziei, pe 24 februarie, armata rusă a ucis 430 de copii ucraineni și a rănit alți 823. Întreruperile de curent afectează patru milioane de ucraineni. SUA acordă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 275 de milioane de dolari, cuprinzând între altele proiectile HIMARS cu rază lungă de acţiune.

29 Octombrie 2022, 08:02 (actualizat 29 Octombrie 2022, 20:57) Știrile TVR |

La trei luni de la semnare, Rusia suspendă acordul semnat la Ankara pentru transportul cerealelor pe mare și acuză Kievul că a atacat baza militară navală din Sevastopol. Exportul grânelor ucrainene ar putea fi din nou în pericol.

Oficialii de la Moscova susțin că drone ucrainene au bombardat navele rusești din portul Sevastopol, din Crimeea, unde este baza Flotei ruse din Marea Neagră. Kremlinul crede că experți britanici ar fi ajutat Ucraina să organizeze acest bombardament cu drone care ar fi amenințat navele civile care garantează securitatea coridorului de transport al grânelor pe Marea Neagră. La rândul său, un consilier al președintelui Ucrainei a acuzat Rusia de șantaj și de inventarea unor atacuri teroriste, după ce câteva explozii au fost semnalate în peninsula Crimeea.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 19.32 Ministrul ucrainean de Externe a acuzat Moscova că a folosit un "pretext fals" pentru a-și suspenda participarea la coridorul exportului de cereale din Marea Neagră. "Fac apel la toate statele să ceară Rusiei să înceteze jocurile foamei și să își reia obligațiile", a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

ACTUALIZARE 19.17 Rusia este gata să furnizeze până la 500.000 de tone de cereale celor mai sărace ţări în următoarele patru luni, cu asistenţă din partea Turciei, a declarat sâmbătă ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev citat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

ACTUALIZARE 18.57 Organizația Națiunilor Unite este în contact cu autoritățile ruse în urma informațiilor conform cărora Moscova a suspendat participarea la acordul privind exporturile ucrainene de cereale și îngrășăminte din Marea Neagră, relatează Reuters.

„Este vital ca toate părțile să se abțină de la orice acțiune care ar pune în pericol Inițiativa privind cerealele Mării Negre, care este un efort umanitar critic care are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la alimente pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

ACTUALIZARE 18.40 Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o rachetă rusească care se îndrepta spre Zaporojie.

ACTUALIZARE 18.35 Rusia își suspendă participarea la programul de export al cerealelor prin porturile ucrainene. Anunțul a fost făcut de oficiali ai ministerului Apărării de la Moscova, care au acuzat Kievul că a atacat baza militară navală din Sevastopol.

ACTUALIZARE 18.14 Un înalt oficial ucrainean și-a exprimat scepticismul sâmbătă cu privire la preluarea Twitter de către Elon Musk, relatează Reuters.  Relațiile lui Musk cu Kiev s-au deteriorat de când miliardarul a sugerat, la începutul lunii octombrie, că Ucraina ar trebui să renunțe la teritoriile ocupate pentru pace.

Musk, un autodeclarat „absolutist al libertății de exprimare”, și-a exprimat dorința de a schimba sistemul de moderare a conținutului Twitter și a scris că „pasărea este eliberată” după finalizarea achiziției.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a postat sâmbătă pe Twitter: „Și-a cucerit cu adevărat pasărea libertatea sau tocmai s-a mutat într-o colivie nouă?”

Miliardarul american  a atras furia la Kiev și laude la Moscova în această lună, când a postat un sondaj pe Twitter în care a propus ca Ucraina să cedeze definitiv Crimeea Rusiei, ca noi referendumuri să fie organizate sub auspiciile ONU pentru a determina soarta teritoriului controlat de ruși.

ACTUALIZARE 17.32 Ucrainenii din vestul țării au început să își echipeze copiii cu veste antiglonț, pe măsură ce bombardamentele rusești cresc în intensitate. Potrivit informațiilor prezentate de Procuratura Generală a Ucrainei, de la începutul invaziei, pe 24 februarie, armata rusă a ucis 430 de copii ucraineni și a rănit alți 823.

ACTUALIZARE 17.26 Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că Ucraina a predat peste 50 de prizonieri de război după negocieri, relatează Reuters.  Anterior, Denis Pushilin, șeful regiunii Donețk, susținut de Moscova (una dintre cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a proclamat unilateral ca teritoriu luna trecută), a mai spus că are loc un schimb de prizonieri cu Ucraina.

Tot sâmbătă, contul forțelor armate ucrainene a postat pe Telegram că „52 de ucraineni s-au întors acasă” în timpul unui „schimb de prizonieri”.

ACTUALIZARE 16.14 Marea Britanie a negat sâmbătă afirmațiile Rusiei conform cărora personalul marinei britanice ar fi aruncat în aer gazoductele Nord Stream luna trecută, numindu-le „afirmații false de o amploare epică”, relatează Reuters.

„Pentru a diminua gestionarea dezastruoasă a invaziei ilegale a Ucrainei, Ministerul rus al Apărării recurge la traficul de afirmații false de o amploare epică”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului britanic al Apărării.

ACTUALIZARE 15.58 Rusia susține că navele sale vizate de un atac cu drone în portul Sevastopol din Crimeea au fost implicate într-un acord intermediat de ONU pentru a permite exportul de cereale ucrainene. „Navele Flotei Mării Negre care au fost atacate de teroriști sunt implicate în asigurarea securității „culoarului de cereale”, ca parte a unei inițiative internaționale de export de produse agricole din porturile ucrainene”, a declarat Ministerul Apărării de la Moscova.  The Guardian nu a putut verifica aceste afirmații.

Acordul pentru exportul de cereale urmează să expire pe 19 noiembrie, iar secretarul general al ONU a solicitat o prelungire.

ACTUALIZARE 14.32 Rusia acuză marina britanică de „atac terorist” asupra gazoductelor Nord Stream. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că personalul marinei britanice a aruncat în aer gazoductele Nord Stream luna trecută, acuzând direct un membru important al NATO că a sabotat infrastructura critică a Rusiei, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 14.27 The Washington Post: Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni care să reorienteze țara spre Moscova. Faptul este ilustrat de publicația The Washington Post într-un amplu material care are ca surse documente obținute de serviciile secrete ucrainene, dar și interviuri cu politicieni din mai multe țări.

ACTUALIZARE 14.10 Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a anunțat că toate camerele de supraveghere din oraș vor fi închise, după ce a precizat că atacul de sâmbătă a fost ”cel mai masiv de la începutul operațiunii militare speciale”, transmite agenția rusă de presă TASS. Restricția vine în contextul în care autoritățile impuse de Rusia susțin că nu au fost lovit nimic în oraș.

"Serviciile speciale se vor ocupa de clipuri video individuale care permit inamicului să detecteze sistemele de apărare ale orașului. S-a decis ca toate fluxurile video de la camerele de supraveghere din oraș disponibile pentru civili să fie închise", a declarat Razvozhaev.

ACTUALIZARE 13.20 Forțele ruse din regiunea ocupată Herson sunt angajate în furturi masive de echipamente medicale și ambulanțe în încercarea de a face zona nelocuibilă, a declarat vineri seara președintele Volodimir Zelenski.

"Ocupanții au decis să închidă instituțiile medicale din orașe, să ia echipamente medicale, ambulanțe, totul. Ei fac presiuni asupra medicilor care încă mai rămân... să se mute pe teritoriul Rusiei", a declarat Zelenski.

ACTUALIZARE 12.45 Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian i-a comunicat telefonic omologului său ucrainean Dmitro Kuleba că este dispus să discute despre atacurile ruse cu drone, transmite sâmbătă dpa.

ACTUALIZARE 12.40 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a spus președintelui Vladimir Putin că 82.000 de recruți au fost deja trimiși în Ucraina. Șoigu a adăugat că Rusia nu mai recrutează oameni pentru război, iar „notificarea cetățenilor a fost întreruptă”.

ACTUALIZARE 12.30 Ucraina a declarat că forțele ruse au lansat patru rachete, 25 de atacuri aeriene și peste 70 de atacuri cu lansatoare de rachete care au afectat zone din peste 35 de așezări în ultima zi. În așezarea Berislav din regiunea Herson, autoritățile ucrainene au declarat că „ocupanții se schimbă în masă în haine civile și se mută în reședințe private”.  „Așa-numita ‘evacuare’” din Herson include și unitățile medicale. „Toate echipamentele și medicamentele sunt scoase din spitalele din Herson. Medicii care refuză să plece nu au voie să intre în spital, nici măcar să-și ia bunurile personale”, transmite Kievul.

ACTUALIZARE 12.00 În centrele de pregătire, atmosfera este însă tensionată. O jurnalistă rusă a fost împușcată mortal într-un poligon din Crimeea unde realiza un reportaj despre antrenarea rezerviștilor. A fost victima unui glonț rătăcit, au anunțat autoritățile ruse. Asta în timp ce într-o bază din Siberia un recrut a furat un camion militar și a intrat în plin într-un grup de soldați. 2 au murit și 11 au fost răniți. Sunt doar cele mai recent incidente raportate în unitățile militare din Rusia de la decretarea mobilizării.

Președintele Zelenski pune la îndoială sfârșitul mobilizării, mai ales pe fondul succeselor armatei sale interne. Curând Rusia va avea nevoie de un nou val de oameni pe care să-i trimită la luptă, dar suntem pregătiți, a declarat liderul de la Kiev.

ACTUALIZARE 11.20 Forțele navale ruse au respins un atac cu drone în Golful Sevastopol, unde se află sediul Flotei Mării Negre, susțin autoritățile ruse, citate de Reuters. Guvernatorul Sevastopolului numit de Rusia, Mihail Razvozhaev, a transmis pe Telegram: Navele Flotei Mării Negre au respins un atac cu drone în apele golfului Sevastopol. Orașul nu a fost afectat. Rămânem calmi. Situația este sub control.

Mikhail Razvozhaev le-a cerut locuitorilor să nu posteze videoclipuri cu atacurile cu dronă asupra orașului pe rețelele de socializare: „Ar trebui să fie clar pentru toată lumea că astfel de informații sunt foarte necesare pentru naziștii ucraineni pentru a înțelege cum este construită apărarea orașului nostru”, a spus el.

Sevastopol este cel mai mare oraș din Crimeea, pe care Rusia l-a anexat de la Ucraina în 2014.

ACTUALIZARE 11.00 Rămășițele unui om de stat rus din secolul al XVIII-lea au fost scoase din mormântul său din Herson, potrivit ultimelor informații transmise de Ministerul Apărării din Marea Britanie. Îndepărtarea simbolică a rămășițelor prințului Grigori Potemkin din catedrala din Herson  (oraș aflat la est de Dnipro), sugerează planurile lui Putin de „a accelera retragerea” din regiune.

Peste 70.000 de oameni au părăsit acum orașul Herson, potrivit guvernatorului regiunii numit de Rusia, Vladimir Saldo.

ACTUALIZARE 10.20 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că vineri au intrat în România 8.096 de cetăţeni ucraineni.

ACTUALIZARE 10.00 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei și Ucrainei să reînnoiască acordul care a dus la exportul a peste 8 milioane de tone de cereale din Ucraina și a dus la scăderea prețurilor la alimente la nivel mondial, potrivit AFP.

ACTUALIZARE 09.30 Guvernul Marii Britanii va interzice importul de gaz natural lichefiat din Rusia de la 1 ianuarie 2023. „Tăiem fondurile pentru războiul ilegal al lui Putin”, se spune într-un comunicat.

ACTUALIZARE 09.00 Kievul a primit noi sisteme de apărare aeriană, a spus primarul Vitali Klitschko.  "Armata m-a asigurat că acum au sosit noi echipamente de apărare aeriană la Kiev. Cerul va fi mai protejat. Sperăm că nu vor mai fi atacuri și provocări cu drone kamikaze", a spus edilul.

ACTUALIZARE 08.00 Aproape patru milioane de persoane sunt afectate de întreruperi de electricitate după recentele atacuri ruse asupra infrastructurilor energetice din Ucraina, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Întreruperi de electricitate 'fără precedent' sunt prevăzute la Kiev şi în regiunea sa, din cauza pagubelor importante provocate sistemului energetic din Ucraina de recentele lovituri ale forţelor ruse, a anunţat vineri operatorul privat ucrainean DTEK, transmite AFP.

'Din nefericire, întreruperi mai severe şi mai lungi vor fi aplicate în zilele următoare', a anunţat departamentul regional DTEK.

'Sistemul energetic al ţării a suferit noi pagube', a transmis DTEK, vorbind despre 'un deficit la nivelul a 30% din consumul pentru Kiev'.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut vineri Teheranului să înceteze "imediat" să mai furnizeze arme Moscovei, într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său iranian, prima între cei doi de când Kievul a acuzat Rusia că loveşte oraşele ucrainene cu drone de fabricaţie iraniană, relatează AFP.

"Am primit astăzi un apel din partea ministrului iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, în cursul căruia i-am cerut Iranului să înceteze imediat trimiterea de arme către Rusia (care sunt apoi) utilizate pentru a ucide civili şi a distruge infrastructuri esenţiale în Ucraina", a indicat Kuleba pe contul său de Twitter.

Partea iraniană nu a făcut vreun comentariu deocamdată în legătură cu această convorbire telefonică, notează portalul ucrainean Liga.

Deşi guvernul iranian neagă aceste livrări, experţii consideră că dronele pe care Rusia le foloseşte în ultimul său val de atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene sunt drone de fabricaţie iraniană "Shahed-136", notează EFE.

Comandamentul militar ucrainean a anunţat vineri că, din 13 septembrie, când a fost doborâtă prima dronă, apărarea sa antiaeriană a doborât în total circa 300 de drone kamikaze.

Activele aparţinând cetăţenilor ruşi şi belaruşi confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru efortul masiv de reconstrucţie după război, a indicat vineri ministrul de finanţe Serhii Marcenko, transmite Reuters.

SUA au anunţat vineri acordarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 275 de milioane de dolari, cuprinzând între altele proiectile HIMARS cu rază lungă de acţiune, relatează EFE.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a detaliat într-o conferinţă de presă că noul ajutor cuprinde muniţie pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), plus 500 de obuze de artilerie ghidate de 155 mm şi 2.000 de bucăţi de muniţie antitanc.

Acest pachet cuprinde de asemenea muniţie pentru arme de calibru mic şi patru antene pentru sateliţi de comunicaţii.

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev propune Ucrainei curent electric în schimbul recunoaşterii anexării celor patru regiuni de către Moscova.

• Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri încheierea mobilizării parţiale decretate pe 21 septembrie de preşedintele Vladimir Putin pentru consolidarea armatei ruse în campania militară împotriva Ucrainei, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI