Război în Ucraina, ziua 247 | Rusia anunţă finalizarea mobilizării parțiale. Evacuarea civililor din Herson s-a încheiat

28 octombrie 2022, 06:59

 

ACTUALIZARE 19.50 Dacă vrea să nu mai aibă probleme cu energia, Ucraina ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a 19% din teritoriul său, citează The Moscow Times o declaraţie făcută vineri de vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev.

Încercările Ucrainei de a cumpăra energie electrică din Europa „nu vor asigura stabilitatea dorită”, întrucât aceasta nu va duce decât la creşterea preţului la energie în Europa, explică Medvedev într-o postare pe Telegram, după bombardamentele masive asupra infrastructurii energetice ucrainene de către Rusia.

ACTUALIZARE 19.40 Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri încheierea mobilizării parţiale decretate pe 21 septembrie de preşedintele Vladimir Putin pentru consolidarea armatei ruse în campania militară împotriva Ucrainei.

Dintre cei 300.000 de rezervişti convocaţi, aproximativ 82.000 au fost deja trimişi în Ucraina pentru a participa la ”operaţiunea militară specială”, l-a informat ministrul Serghei Şoigu pe preşedintele Putin la o reuniune de unde televiziunea rusă a transmis imagini.

ACTUALIZARE 17. 00 Zeci de iranieni au protestat la Kiev față de faptul că guvernul iranian ar fi livrat drone către Rusia, transmite The Guardian.

 

 

Demonstranții s-au adunat în Piața Maidan din oraș cu pancarte pe care scria „poporul iranian este alături de Ucraina” și fluturând steagurile naționale ale celor două țări.

Ucraina și Occidentul au acuzat Iranul că furnizează Rusiei echipamente militare pentru a le folosi în atacuri împotriva cetățenilor – afirmații pe care Iranul le-a respins.

ACTUALIZARE 16.00 Canada a impus sancțiuni pentru 35 de persoane și șase entități din Rusia, transmite NEXTA.

 

 

ACTUALIZARE 14.30 Evacuarea de civili din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, ocupată de Rusia şi care este scena unei contraofensive ucrainene, a fost încheiată, a anunţat un responsabil prorus.

„Munca pentru organizarea plecării locuitorilor de pe malul stâng al (râului) Dnipro spre regiuni sigure din Rusia s-a încheiat”, a declarat joi seara Serghei Aksionov, liderul prorus din Crimeea, peninsulă ce se învecinează cu Herson şi care a fost anexată în 2014 de Moscova.

Sumarul zilei

  • Președintele Volodimir Zelenski susține că Rusia a lansat peste 4.500 de rachete și a tras 4.500 de focuri de armă pe tot parcursul războiului. El promite că atacurile nu vor înfrânge moralul Ucrainei, deoarece „să auzi imnul inamicului pe pământul nostru este mai înfricoșător decât rachetele inamicului pe cerul nostru”.
  • SUA au respins acuzațiile din partea Rusiei că Departamentul de Apărare a ajutat Ucraina în privința armelor biologice interzise. Numind acuzațiile „invenții pure aduse fără nici o fărâmă de dovezi”, SUA au susținut că Rusia încearcă să „distragă atenția de la atrocitățile” comise în Ucraina. „Ucraina nu are un program de arme biologice. Statele Unite nu au un program de arme biologice. Nu există laboratoare ucrainene de arme biologice sprijinite de Statele Unite”, a spus ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield.
  • Rusia și-a întărit trupele cu „rezerviști mobilizați” la vest de râul Nipru, afirmă Ministerul britanic al Apărării. În ultimele șase săptămâni, forțele sale terestre au trecut la o „postură defensivă” pe linia frontului, probabil din cauza faptului că sunt „extrem de subdimensionate” și „slab antrenate”.
  • UE îl numește pe generalul polonez Piotr Trytek la conducerea unei noi operaţiuni de antrenament cu trupele ucrainene. Trytek, în vârstă de 51 de ani, a fost ales de blocul comunitar ca parte a angajamentului său de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina.
  • Primul adjunct al șefului de Stat Major al președintelui Vladimir Putin vizitează orașul ucrainean Herson, aflat sub control rusesc.
  • Amenințarea unui oficial rus de a „lovi” sateliții occidentali care ajută Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la siguranța obiectelor aflate pe orbită. Nicio țară nu a efectuat un atac cu rachete împotriva unui satelit al unui inamic.
  • Inspectorii nucleari ai ONU sunt așteptați să ajungă la o concluzie privind „bomba murdară”. Anchetatorii au fost trimiși în două locații din Ucraina unde Rusia susține că au avut loc activitățile și se așteaptă să ajungă la o concluzie „în câteva zile foarte”.
  • Rusia susține că doar 3% din alimentele exportate în cadrul acordului de export pe Marea Neagră, negociat de ONU, au ajuns în cele mai sărace țări. Mai multe tone de cereale au părăsit porturile ucrainene, însă Rusia afirmă că Ucraina nu a reușit să livreze asistență alimentară umanitară.
  • SUA sunt sceptice în ceea ce privește afirmația lui Putin că nu intenționează să folosească arme nucleare. Putin a minimalizat un impas nuclear insistând că Rusia nu a amenințat că va folosi arme nucleare și că a răspuns doar la „șantajul” nuclear din partea liderilor occidentali.

ACTUALIZARE 12.50 SUA au respins acuzațiile din partea Rusiei că Departamentul de Apărare a ajutat Ucraina în privința armelor biologice interzise. Numind acuzațiile „invenții pure aduse fără nici o fărâmă de dovezi”, SUA au susținut că Rusia încearcă să „distragă atenția de la atrocitățile” comise în Ucraina. „Ucraina nu are un program de arme biologice. Statele Unite nu au un program de arme biologice. Nu există laboratoare ucrainene de arme biologice sprijinite de Statele Unite”, a spus ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield.

Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite a declarat că țara va continua o investigație conform căreia atât SUA, cât și Ucraina au încălcat convenția care interzice utilizarea.

ACTUALIZARE 12.20 Producătorul turc al dronelor Bayraktar va deschide o fabrică în Ucraina în doi ani.

ACTUALIZARE 11.50 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la o conferință de presă, că Alianța nu i-ar putea permite lui Vladimir Putin să câștige în Ucraina, deoarece acest lucru ar trimite un semnal tuturor conducătorilor autoritari ai lumii.

ACTUALIZARE 11.30 Numărul soldașilor ruși uciși în război a urcat la 69.700, potrivit Statului Major al Armatei Ucrainei.

Generalul polonez Piotr Trytek a fost numit să conducă misiunea Uniunii Europene pentru antrenarea militarilor ucraineni, a anunţat joi seara ministrul apărării de la Varşovia, Mariusz Blaszczak, în condiţiile în care ţările occidentale caută să-şi intensifice sprijinul pentru Kiev după declanşarea invaziei ruse, informează vineri Reuters.

CITEȘTE ȘI: Kituri de supraviețuire în lifturile din Kiev pentru cei ce rămân blocați din cauza penelor de curent

ACTUALIZARE 10.15 Cheltuielile rușilor pentru antidepresive în ianuarie-septembrie 2022 s-au ridicat la 5 miliarde de ruble. iar pentru sedative, la 13,9 miliarde de ruble, transmite Nexta TV.

ACTUALIZARE 09.40 Ucraina deține cea mai puternică mașină de deminat, Armtrac 400, care va curăța obiectele explozive din teritoriile eliberate în regiunea Harkov. Primul Armtrac 400a fost achiziționat pentru Ucraina datorită donațiilor din întreaga lume prin intermediul platformei United 24.

ACTUALIZARE 08.45 Rusia se va confrunta cu ”o mare furie” din partea multor ţări dacă se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene, care expiră la jumătatea lunii noiembrie, a avertizat joi secretarul de stat american Antony Blinken, relatează AFP.

ACTUALIZARE 07.50 Președintele american Joe Biden și-a exprimat scepticismul cu privire la comentariul lui Putin că nu are intenția de a folosi o armă nucleară în Ucraina. „Dacă nu are nicio intenție, de ce tot vorbește despre asta?”, a spus Biden într-un interviu pentru NewsNation.

ACTUALIZARE 07.35 Pentagonul va oferi Ucrainei un nou pachet de asistență militară în valoare de 275 de milioane de dolari, potrivit Nexta TV.

ACTUALIZARE 07.25 De la începutul războiului, Rusia a lansat 4.500 de lovituri cu rachete împotriva Ucrainei și a efectuat peste 8.000 de raiduri aeriene, aspus președintele Zelenski într-un discurs video.

ACTUALIZARE 07.15 Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că războiul din Ucraina face parte din lupta mai largă a Rusiei împotriva dominației occidentale. „Ne aflăm la o frontieră istorică: Probabil ne aflăm în fața celui mai periculos, imprevizibil și, în același timp, important deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus el într-un discurs adresat Clubului de Discuții Valdai, o adunare a specialiștilor ruși, joi. El a adăugat că războiul face parte pur și simplu din „schimbările tectonice ale întregii ordini mondiale” și că „perioada istorică a dominației mondiale și indivizibile a Occidentului se apropie de sfârșit”.

Putin acuză SUA și statele occidentale că prin jocul geopolitic pe care îl duc încearcă să distrugă, să șteargă Rusia de pe harta lumii.

ACTUALIZARE 07.05 Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi, 27 octombrie, Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze ”cât mai repede posibil” instalaţiile nucleare ucrainene, acuzând din nou Kievul că pregăteşte folosirea unei ”bombe murdare” în conflictul ruso-ucrainean, relatează  The Guardian.

”Noi suntem favorabili (unei inspecţii a AIEA în Ucraina n.red). Şi să o facă cât mai repede posibil, pentru că ştim că acum Kievul face tot ce poate pentru a şterge indiciile acestor planuri. Ei (ucrainenii n.n) lucrează la asta, la pregătirea unei bombe murdare”, a spus Putin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai, de la Moscova.

El nu a prezentat nicio dovadă pentru aceste acuzații, dar a vorbit despre posibilitatea ca un astfel de dispozitiv să fie încărcat pe o rachetă Tochka-U sau altă rachetă tactică, să fie detonat și apoi „ Rusia să fie învinuită” pentru acest act.

CITEȘTE ȘI: Vladimir Putin: Rusia nu va suporta niciodată să facă ce îi spune Occidentul. Rusia nu urmărește hegemonia, ci își rezervă dreptul de a se dezvolta

• Luptele la sol par să fi încetinit în ultimele zile, iar oficialii ucraineni au afirmat că terenul dur și vremea rea le-au împiedicat avansul spre provincia Herson.

• Liderul cecen Ramzan Kadîrov, a declarat joi că 23 dintre soldații săi au fost uciși și alți 58 au fost răniți într-un atac de artilerie lansat de armata ucraineană în această săptămână, în regiunea Herson. După atac, forțele cecene au efectuat un atac de răzbunare și au ucis aproximativ 70 de ucraineni, a susținut Kadîrov.

Joe Biden nu are „nicio intenție” de a se întâlni cu Putin la G20, afirmă un oficial din domeniul securității naționale, citat de CNN.

„Președintele a spus că nu are nicio intenție să stea de vorbă cu Vladimir Putin”, a declarat joi reporterilor John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al SUA.

„Președintele este mândru de munca pe care am depus-o în întreaga lume pentru a consolida alianțele și parteneriatele… și cred că îl veți vedea pe președintele Biden concentrându-se asupra acestui aspect”, a spus Kirby.

• Autoritățile de la Kiev le recomandă ucrainenilor plecați să nu se întoarcă acasă în această iarnă. Așa că țările europene încearcă să se organizeze mai bine, pentru a-i găzdui pe termen lung, mai ales că în ultima perioadă se observă o creștere foarte mare a numărului de nou-veniți.

Toţi ucrainenii care ajung în Irlanda, vor să rămână acolo. Sunt 55.000 până acum. Problema e că irlandezii nu mai au spaţii de cazare pentru nou-veniţi, aşa că sunt în căutare de soluţii.

Kremlinul a acuzat joi Ucraina că s-a retras din negocierile de pace din martie cu Rusia „la ordinul” Statelor Unite, tocmai când s-a ajuns la „un echilibru foarte, foarte dificil” între Kiev şi Moscova, informează France Presse.

Asaltul Rusiei asupra rețelei electrice ucrainene a continuat cu noi pagube în cursul nopții, a declarat joi agenția națională de energie Ukrenergo, citată de CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite