Război în Ucraina, ziua 245 | Noi lovituri asupra regiunii Donețk. Rusia a discutat la Consiliul de Securitate al ONU despre „bomba murdară” pe care Ucraina ar vrea să o folosească. Moscova, nou exercițiu de retorică

26 octombrie 2022, 07:01

VEZI și Drone de atac Bayraktar pentru Armata Română. Proiect de înzestrare aprobat de comisiile de Apărare ale Parlamentului.

„Pe colegul meu, Paşa, l-au luat şi l-au trimis pe front. Ne scad şi încasările, a scăzut și numărul de clienţi”. Mediul de afaceri din Rusia resimte efectele mobilizării. Moscova pregătește condiții preferențiale

Pregătiri pentru cea mai grea bătălie: Herson. Artilerist ucrainean: „Facem treabă bună. Ruşii îşi pierd curajul. Nu se luptă pentru idealuri”. Problemele cu echipamentul rușilor au ajuns la urechile lui Putin

Dislocarea militarilor americani în România crește gradul de amenințare la adresa Rusiei, iar Moscova va ține cont de acest lucru atunci când își va asigura propria securitate. Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, și a fost făcută în timpul teleconferinței zilnice cu jurnaliștii agreați de Kremlin.

„Cu cât militarii americani sunt mai aproape de granițele noastre – a afirmat Peskov – cu atât pericolul este mai mare pentru noi”.

„Evident că vom contracara acest pericol, vom face acest lucru pentru a ne asigura propria securitate”, a adăugat el.

Dmitri Peskov mai avertiza că dislocarea militarilor americani în apropierea granițelor Rusiei nu duce la întărirea predictibilitatii și stabilității în regiune.

PRINCIPALELE REPERE ALE ZILEI

ACTUALIZARE 23.29 Slovenia dezleagă misterul „bombei murdare”. De fapt, Rusia a furat o poză. Guvernul de la Ljubljana: Moscova a folosit o fotografie a Agenției pentru Deșeuri Radioactive pentru a acuza Kievul.

ACTUALIZARE 16.33 Deconectarea în totalitate a unor orașe sau sate din cauza crizei energetice fără precedent – scenariul luat în calcul în Republica Moldova.

ACTUALIZARE 16.16 Stoltenberg: Sprijinim Ucraina cât este nevoie. Nu îi putem permite lui Vladimir Putin să câștige. Ar fi o tragedie pentru Ucraina, dar ne-ar face și pe noi, aliații NATO, vulnerabili.

ACTUALIZARE 16.01 Moscova insistă. Putin acuză Ucraina de planuri cu „o bombă murdară” și afirmă că riscurile de conflict mondial sunt ridicate.

ACTUALIZARE 14.28 Ministerul Apărării britanic susţine că sabotajele feroviare sunt o problemă tot mai mare pentru Rusia.

ACTUALIZARE 14.10 Kremlinul a transmis miercuri că activele din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a anunțat că le-a anexat luna trecută ar putea fi transferate în viitor către companii rusești, transmite The Guardian.

Dmitri Peskov a declarat că este evident că „activele abandonate” nu pot fi lăsate inactive, iar guvernul se va ocupa de această problemă.

ACTUALIZARE 14.00 Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Iermak, a făcut apel miercuri la livrarea imediată a unui număr suficient de mijloace de apărare antiaeriană, pentru a respinge din ţara sa „teroarea rachetelor ruseşti”.

Apărarea împotriva dronelor şi rachetelor este considerată de Ucraina o garanţie de securitate pe viitor, a arătat oficialul după discuţii la Kiev cu consilieri pentru securitate naţională din Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa.

Sumarul zilei

  • În ultima zi, forțele ruse au lansat cinci rachete, 30 de atacuri aeriene și peste 100 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra a peste 40 de așezări din întreaga Ucraină, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene. Forțele ruse și-au continuat ofensiva susținută asupra orașelor Bakhmut și Avdiivka, din Donbas, ucigând, ieri, un civil la Bakhmut. Autoritățile ucrainene consideră că forțele ruse se pregătesc pentru „cea mai grea dintre bătălii” în regiunea strategică Herson. Autoritățile ruse și-au petrecut ziua de ieri relocînd civilii din regiune, dând vina pe un atac
  • Un atac cu rachete rusești a ucis două persoane în Dnipro, al patrulea oraș ca mărime din Ucraina. Printre morţi, o femeie însărcinată. Biroul procurorului general al Ucrainei a lansat o anchetă preliminară în legătură cu acest atac.
  • Vladimir Putin a intrat în invazia Ucrainei cu termenul de „denazificare”, iar acum consiliul său de securitate foloseşte termenul de „desatanizare”. Aleksey Pavlov, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, susține acum că în Ucraina au existat „sute de secte” în care cetățenii au abandonat valorile ortodoxe. Cei care trăiesc în Ucraina pot atesta că această afirmație este vădit falsă.
  • Forțele armate ale Ucrainei estimează că aproximativ 480 de soldați ruși au fost uciși numai ieri, ridicând totalul la 68.900 de morţi.
  • Fundația Nobel a luat decizia de a nu-i invita pe ambasadorii Rusiei și Belarusului la ceremonia de decernare a premiilor din acest an, chiar dacă, de obicei, fundația trimite o invitație tuturor ambasadorilor aflați în Suedia. „Având în vedere invazia Rusiei în Ucraina, fundația a ales să nu-i invite pe ambasadorii Rusiei și Belarusului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm”, a precizat fundația într-un comunicat.

ACTUALIZARE 12.30 Suedezii se confruntă cu o problemă mai puţin obişnuită. Au început să dispară radarele de pe şoselele Regatului. Presa din Suedia a descoperit că asemenea dispozitive sunt folosite în dronele ruşilor, dar Ministerul Transporturilor de la Stockholm respinge o asemenea informaţie.

Specialiștii de la Academia Militară Suedeză sunt convinși că există cerere pe piața neagră pentru radarele furate de pe șosele.

ACTUALIZARE 12.00 În regiunea Ternopil, 800 de localități au rămas fără energie electrică, informează administrația militară regională.

ACTUALIZARE 11.17 Ucrainenii au anunțat noua evaluare privind pierderile rusești din ultima zi: 480 de soldați, 17 tancuri, 30 de blindate de luptă, 12 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 7 drone, 22 de vehicule și autocisterne.

ACTUALIZARE 11.13 Parlamentarii ucraineni împreună cu colegii lor din SUA și din alte țări au publicat un apel către Anthony Blinken și Josep Borrell cu solicitarea extinderii listei de sancțiuni împotriva Rusiei.

Se solicită includerea numelor unor susținători activi ai regimului Putin, printre care Steven Seagal.

ACTUALIZARE 11.00 Într-o reuniune a consiliului de coordonare a guvernului care a abordat nevoile armatei ruse, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi să li se garanteze trupelor ruse care luptă în Ucraina, ţară vecină pe care Moscova a invadat-o la 24 februarie, accesul la echipamentul ”cel mai modern, comod şi eficient”, transmite EFE.

”Nu doar că trebuie să garantăm echipamentul utilizat în operaţiunea militară specială (…) ci acesta trebuie să fie modern, comod şi eficient”, a insistat Putin la reuniune.

ACTUALIZARE 09.00 Guvernul de la Kiev le recomandă ucrainenilor refugiaţi să rămână peste iarnă în străinătate din cauza situaţiei energetice. Rusia terorizează populaţia civilă cu bombardamentele asupra infrastructurii vitale şi există riscul ca iarna să fie foarte grea şi din această perspectivă. Cei care nu au plecat până acum din Ucraina primesc sprijin de la întreprinzătorii care produc sobe de mici dimensiuni.

Într-un atelier din Nikolaiev e forfotă mare. Se fac sobe din metal care pot fi folosite atât cu lemne cât şi cu arzătoare pe gaz.

ACTUALIZARE 08.25 Mai multe surse militare și de securitate afgane au declarat pentru Foreign Policy că membri ai Corpului de comando al Armatei Naționale Afgane spun că sunt contactați cu oferte pentru a se alătura armatei ruse în Ucraina, transmite The Kyiv Independent.

Înainte ca SUA să cedeze Afganistanul talibanilor în august 2021, ar fi cheltuit aproape 90 de miliarde de dolari pentru construirea Forțelor Naționale de Apărare și Securitate Afgane. Comandourile au fost antrenate de către trupele SEAL ale Marinei americane și de Serviciul Special Aerian britanic.

ACTUALIZARE 08.20 Comandamentul operațional „Sud” a raportat că forțele ucrainene au ucis 26 de soldați ruși și au distrus patru mortiere, un complex de rachete antiaeriene TOR, șase vehicule blindate și un depozit de muniții în sudul Ucrainei la 25 octombrie.

Forțele armate ucrainene au doborât, de asemenea, două drone kamikaze în regiunea Herson, transmite The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 08.10 Președintele Germaniei a trăit experiența ucrainenilor care sunt nevoiți să se ascundă în adăposturi atunci când sună sirenele.

Frank Walter Steinmeier era în vizită în Cernihiv când s-a dat alarma. A fost dus imediat într-un buncăr din apropriere.

ACTUALIZARE 08.00 Fundația Nobel nu i-a invitat pe ambasadorii din Rusia și Belarus la ceremonia de decernare a Premiului Nobel 2022 de la Stockholm, care va avea loc pe 10 decembrie. La ceremonie a fost invitată Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul opoziției din Belarus.

ACTUALIZARE 07.46 Ruşii insistă să afirme că ucrainenii se pregătesc să folosească bomba murdară, un amestec explozibil cu materiale radioactive. Pentru experţii care urmăresc paşii Moscovei în războiul din Ucraina, asemenea acuzaţii sunt considerate tipice pentru strategia Rusiei, care nu a adus nicio dovadă care să susţină aceste afirmaţii.

Preşedintele american Joe Biden, care a răspuns la întrebările ziariştilor în timp ce se vaccina împotriva Covid 19, a spus ca ruşii ar face o greşeală uriaşă dacă vor folosi arme nucleare tactice.

ACTUALIZARE 07.42 Preşedintele american Joe Biden a discutat telefonic marţi cu premierul italian Giorgia Meloni despre angajamentul lor de a continua să ofere asistenţă Ucrainei, transmite Reuters, care citează Casa Albă, potrivit Agerpres.

Guvernul Meloni este cel mai de dreapta guvern italian după cel de-al doilea război mondial. Legăturile strânse dintre Moscova şi doi dintre partenerii de coaliţie ai formaţiunii politice conduse de politiciana italiană ajunsă în fruntea guvernului au trezit îngrijorări în rândul aliaţilor NATO.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

  • Regiunea Donețk a fost lovită de cel puțin 15 lovituri rusești ucigând șapte civili și rănind alți trei. Poliția națională ucraineană a declarat că loviturile au distrus, de asemenea, 19 clădiri rezidențiale și o linie electrică.
  • În sud, o maşină a explodat în apropierea canalului rus de propagandă ZaTV din Melitopol, ocupat de Rusia. Cel puțin cinci persoane au fost rănite, inclusiv angajați ai companiei, au declarat autoritățile. În timp ce anchetatorii cercetau încă explozia, Vladimir Rogov, un oficial al regiunii Zaporojie, a declarat că explozia a fost provocată de un „dispozitiv exploziv improvizat”, potrivit presei ruse de stat.
  • Rusia a adus în fața Consiliului de Securitate al ONU argumentul că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe propriul teritoriu, o afirmație respinsă de oficialii occidentali și ucraineni ca fiind o dezinformare și un pretext pentru intensificarea războiului.
  • Ministrul ucrainean de Externe a declarat că inspectorii organismului de supraveghere nucleară al ONU vor inspecta în curând două instalaţii ucrainene la cererea Kievului, adăugând că se teme că acuzațiile Moscovei privind „bomba murdară” reprezintă pregătirea unei operațiuni „sub steag fals”.
  • Moscova a susținut în general ideea creării unei zone de securitate în jurul centralei nucleare din Zaporojie, a declarat Mihail Ulianov, ambasadorul Rusiei la instituțiile internaționale de la Viena, pentru agenția de presă Tass.
  • Președintele Ucrainei a reiterat promisiunea de a recuceri orașul Herson, ceea ce ar fi un mare eșec pentru Putin.
  • Rusia a notificat SUA cu privire la planurile sale de a efectua exerciții anuale ale forțelor sale nucleare, a declarat guvernul american, adăugând că aceasta a redus riscul de erori de calcul într-o perioadă de retorică nucleară „nesăbuită” a Rusiei.
  • Viitorul prim-ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak, i-a promis lui Zelenski că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina va fi ferm și „la fel de puternic ca întotdeauna” în timpul mandatului său de prim-ministru.”
  • Statele Unite iau în considerare trimiterea în Ucraina a unor echipamente de apărare antiaeriană Hawk.
  • Comisia Europeană a îndemnat țările și companiile din UE să doneze mai mulți bani și echipamente pentru a sprijini sectorul energetic din Ucraina, din care peste o treime a fost distrus de raidurile rusești cu rachete și drone.
  • Nevoile de finanțare externă ale Ucrainei sunt de aproximativ 3 miliarde de dolari pe lună până în 2023, în cel mai optimist scenariu, dar ar putea crește până la 5 miliarde de dolari, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.
  • Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că activele rusești și ale oligarhilor ruși reprezintă o „imensă oală de aur” care ar trebui folosită pentru reconstrucția Ucrainei. „Trebuie să ne asigurăm că infractorul plătește pentru reconstrucție. Rusia ar trebui să plătească Ucrainei daune de război, reparații de război.”
  • Poliția a salvat un băiat de opt ani ai cărui părinți au fost uciși în lovituri de obuze rusești în Bakhmut, s-a raportat. Iuliia Mendel, o fostă purtătoare de cuvânt a lui Volodimir Zelenski, a declarat că mama băiatului era însărcinată în șapte luni când a murit „în stradă” împreună cu tatăl său.
  • Autoritățile ucrainene estimează că forțele ruse au pierdut aproape 68.420 de oameni de la începutul invaziei.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite