Război în Ucraina, ziua 244 | Potrivit expertilor americani, la bombardamentele din Ucraina nu participă doar militarii ruşi, ci și specialiştii iranieni care coordonează dronele, din Crimeea și chiar din Belarus

Uniunea Europeană promite să ajute Ucraina pentru reconstrucţia ţării, chiar dacă bombardamentele Rusiei nu au încetat. Liderii europeni au promis Kievului 18 miliarde de euro, bani care vor fi folosiţi şi pentru refacerea infrastructurii energetice. Potrivit expertilor americani, la bombardamente nu participă doar militarii ruşi, ci și specialiştii iranieni care coordonează dronele de atac, din Crimeea și chiar din Belarus. Iranul neagă, oficial, orice implicare în susținerea militară a Rusiei.

25 Octombrie 2022, 06:55 (actualizat 25 Octombrie 2022, 22:29) Știrile TVR |

După ce un propagandist al Kremlinului a cerut înecarea copiilor ucraineni, liderul cecen Ramzan Kadîrov a cerut ștergerea de pe fața pământului a orașelor ucrainene: "Dacă un obuz e tras în direcţia noastră, în regiunea noastră, trebuie să ştergem de pe faţa pamântului oraşele astfel încât să se vadă doar orizontul, ca să înţeleagă că nici nu trebuie să se mai gândească să tragă în noi."

În acest timp, la Berlin, liderii europeni au promis că vor ajuta Kievul financiar și au prezentat viziunea privind viitorul Ucrainei ca membru al Uniunii Europene.

Oficialii ucraineni spun că doar refacerea caselor, spitalelor, şcolilor şI fabricilor distruse de ruşi ar costa aproximativ 750 de miliarde de euro, în timp ce Banca Mondială estimează costul reconstrucției la 349 de miliarde de dolari.

Iar la Zagreb, în Croația, la reuniunea parlamentară internațională dedicată Crimeii, președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi, a spus că ocuparea ilegală a Crimeii de către Rusia trebuie să înceteze.

La conferință a fost prezent, prin conexiune video, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a declarat că Rusia nu face decât să distrugă stabilitatea mondială și să şantajeze comunitatea internațională.

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rușii fac propagandă pro-Putin și la plajă în Turcia, unde sunt serviți de angajați ucraineni. Turistă din Slovacia: E deranjant ce fac. Am sperat că anul acesta vor sta acasă, ruşinaţi. Un reportaj de Mihai Rădulescu

ACTUALIZARE 18.47 Poliția ucraineană  salvat un băiețel de opt ani ai cărui părinți au fost uciși de un obuz în urma atacurilor rusești în Bakhmut.  Iuliia Mendel, fostă purtătoare de cuvânt a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că mama lui Bohdan era însărcinată în șapte luni când a murit pe stradă, împreună cu tatăl copilului.

ACTUALIZARE 18.40 Vicepremierul Irina Vereşciuk, ministru pentru Reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, i-a îndemnat marţi pe ucrainenii care s-au refugiat din calea războiului în străinătate să nu se întoarcă în ţară până în primăvară. Potrivit ei, se aşteaptă o iarnă grea din cauza bombardamentelor rusești, care țintesc infrastructura energetică.

ACTUALIZARE 18.00 John Hudson, jurnalist la Washington Post, a obținut scrisoarea pe care Rusia a trimis-o Consiliului de Securitate al ONU privind „bombele murdare” ucrainene.

ACTUALIZARE 17.48 Casa Albă a confirmat că un număr mic de instructori iranieni sunt prezenți în Crimeea, unde îi ajută pe ocupanții ruși să lanseze atacuri cu drone împotriva localităților ucrainene, dar și a rețelelor energetice. Dar specialiștii iranieni nu ar fi doar în Crimeea ocupată de Rusia, susțin experții militari, ci și în Belarus.

ACTUALIZARE 16.29 Justiția rusă a confirmat condamnarea la nouă ani de închisoare pentru jucătoarea americană de baschet Brittney Griner. Un tribunal rus a respins astăzi recursul starului american  Brittney Griner împotriva pedepsei sale de nouă ani de închisoare. De două ori medaliată cu aurul olimpic, Griner se află în custodia Rusiei de când a fost arestată pe 17 februarie pe un aeroport din Moscova, sub acuzația de posesie de ulei de canabis, interzis în Rusia. Jucătoarea a fost condamnată pe 4 august la nouă ani de închisoare într-o colonie penitenciară, notează The Guardian.

ACTUALIZARE 16.05 Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia şi Herţegovina au fost invitate să participe la reuniunea miniştrilor de Externe din ţările NATO, care va avea loc pe 29 şi 30 noiembrie la Bucureşti.

ACTUALIZARE 15.28 Giorgia Meloni promite că Italia va rămâne o ''parteneră de încredere'' a NATO în Ucraina.  Şefa partidului Fratelli d'Italia şi  a guvernului de la Roma a dat asigurări marţi, în primul ei discurs în faţa parlamentului de la preluarea mandatului, că nu va ceda presiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin. "A ceda la şantajul lui Putin cu energia nu ar rezolva problema, ci ar agrava-o, deschizând calea către alte pretenţii şi şantaje", a arătat ea.

ACTUALIZARE 14. 48 Kremlinul nu se așteaptă la evoluții pozitive în relațiile cu Marea Britanie, după numirea lui Rishi Sunak, a declarat Dmitri Peskov, citat de Nexta.

 

ACTUALIZARE 14.40 Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au respins atacurile ucrainene în sudul regiunii Herson și în estul regiunii Lugansk din Ucraina, transmite The Guardian.

Oficialii instalați de Rusia în Herson evacuează în prezent zeci de mii de civili spre est, peste râul Nipru, în fața unei contraofensive ucrainene care a văzut deja Kievul recâștigând porțiuni de teren confiscate de forțele ruse în primele zile ale războiului.

ACTUALIZARE 14.00 Rishi Sunak este oficial prim ministrul Marii Britanii. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a felicitat pe  Rishi Sunak, adăugând că speră că noul premier va depăși cu succes „toate provocările cu care se confruntă societatea britanică și lumea de astăzi”.

Zelenski spune că este pregătit să continue să consolideze parteneriatul strategic dintre Ucraina și Marea Britanie.

ACTUALIZARE 13.00 Prim-ministrul Ucrainei, Denîs Şmîhal, a promis Europei o continuare în ritm accelerat a reformelor de anvergură demarate în ţara sa în drumul ei spre aderarea la Uniunea Europeană.

Până la sfârşitul acestui an, Kievul vrea să implementeze aşa-zisul acord de asociere, a spus Şmîhal marţi la conferinţa internaţională privind reconstrucţia Ucrainei care are loc la Berlin.

ACTUALIZARE 12.30 Liderul autoritar al republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a criticat marţi răspunsul „slab” al autorităţilor de la Moscova la ceea ce el a numit atacuri ucrainene asupra teritoriului rus.

„Răspundem într-o manieră slabă”, a scris Kadîrov pe contul său de Telegram.

„Dacă se lansează un proiectil în direcţia noastră, către regiunea noastră, va trebui să ştergem oraşe de pe faţa Pământului (...). Pentru ca nici să nu le treacă prin cap să tragă în direcţia noastră”, a susţinut el.

ACTUALIZARE 12.00 Șapte civili au fost uciși și trei au fost răniți în 15 lovituri de rachete asupra a opt așezări din regiunea Donețk în ultima zi, au anunțat autoritățile, transmite The Guardian.

Associated Press relatează că atacurile au avut loc în timp ce forțele ruse și-au intensificat ofensiva asupra orașelor Bakhmut și Avdiivka, situate strategic în Donbas, inima industrială a Ucrainei. Poliția națională ucraineană a declarat că loviturile au distrus 19 clădiri rezidențiale și o linie electrică.

ACTUALIZARE 11.50 Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a vorbit despre necesitatea ajutorului ăentru Ucraina în procesul de reconstrucție, în special în ceea ce privește aderarea țării la Uniunea Europeană.

 

 

„Nu vom putea egala niciodată sacrificiile pe care le fac ucrainenii în fiecare zi. Dar putem fi alături de ei și le putem oferi ceea ce au nevoie - reabilitare rapidă și reconstrucție. Acesta este motivul pentru care ne-am adunat astăzi aici, la conferinţa internaţională consacrată reconstrucţiei Ucrainei.

ACTUALIZARE 11.30 Astăzi, la Zagreb, are loc primul Summit parlamentar „Platforma Internaţională Crimeea". Forul va aborda situaţia din Ucraina şi va adopta o declaraţie.

La această reuniune participă reprezentanţi din peste 50 de ţări şi este cel mai mare eveniment internaţional la nivel parlamentar organizat vreodată în Republica Croaţia.

ACTUALIZARE 11.00 Președintele german Frank-Walter Steinmeier a sosit marți în Ucraina pentru o vizită-surpriză, marcând prima sa călătorie în țară de la începutul invaziei Rusiei în februarie.

Purtătorul de cuvânt al președinției germane, Cerstin Gammelin, a spus pe Twitter că Steinmeier „a ajuns în Ucraina cu un mesaj dublu”.

ACTUALIZARE 10.20 O maşină a explodat în apropierea biroului ZaTV din Melitopol. Cel puțin cinci persoane au fost rănite, au declarat oficialii.

 

 

ZaTv este un canal rus de propagandă care a început să emită prin părțile ocupate ale regiunii Zaporojie, 1 august. Încă nu este clar dacă explozia mașinii a fost un accident sau a fost un act deliberat, sau dacă cineva își asumă responsabilitatea pentru incident, transmite Nexta.

ACTUALIZARE 10.00 Forțele ruse din Herson pregătesc „poziții de apărare” de-a lungul malului de est al râului Nipru și lasă mici căi pentru o „potențială retragere” de pe malul de vest, susține armata ucraineană.

„Potrivit informațiilor disponibile, inamicul organizează poziții de apărare pe malul stâng (estic) al râului Nipru în regiunea Herson. Lângă localitatea Hornostaivka, unități de inginerie ale trupelor de ocupație ruse pun mine de-a lungul coastei, lăsând căi mici pentru potențiala retragere a trupelor lor de pe malul drept (vestic)”, scriu Forțele Armate ale Ucrainei în actualizarea operațională zilnică.

ACTUALIZARE 09.30 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că luni au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată ţara, 75.819 de persoane, dintre care 7.693 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu circa 4,5% faţă de ziua precedentă, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, prin punctele de frontieră din întreaga ţară au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 158.600 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 42.000 de mijloace de transport.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 2.664.486 de cetăţeni ucraineni.

ACTUALIZARE 09.00 Iranul face o greșeală uriașă furnizând Rusiei drone. Este declarația președintei camerei inferioare a Congresului american, Nancy Pelosi, făcută în timpul unei vizite în Croația.

”În primul rând trebuie să fim capabili să contracarăm dronele și asta este ceva ce trebuie să facem, ceva ce urmează să facem. Vedeți deja un oarecare succes din partea ucrainenilor în oprirea unora dintre ele, dar este o tehnologie periculoasă și trebuie oprită”, a declarat Nancy Pelosi, în cadrul declarației sale.

ACTUALIZARE 08.25 Organismul de supraveghere nucleară al ONU se pregătește să trimită inspectori în următoarele zile la două instalații nucleare ucrainene la cererea Kievului, ca reacție la afirmațiile Rusiei că Ucraina ar putea desfășura o așa-zisă „bombă murdară”, relatează The Guardian.

AIEA a declarat că ambele instalaţii sunt deja supuse inspecțiilor sale.

ACTUALIZARE 08.15 Iranul face o greşeală uriaşă furnizând Rusiei drone. Este declaraţia preşedintei Camerei inferioare a Congresului american, Nancy Pelosi, făcută în timpul unei vizite în Croaţia.

ACTUALIZARE 08.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, în discursul adresat naţiunii, că la fix 8 luni de la invazia Rusiei, Ucraina continuă să apere glia pas cu pas, apreciind că sentimentul de eşec la Kremlin devine tot mai puternic.

„Astăzi sunt exact 8 luni de război la scară largă. Ce s-a realizat în acest timp? Am apărat independenţa statului nostru - iar Rusia nu poate schimba asta. Eliberăm pământul ucrainean pas cu pas. Donbas, regiunea Harkov, regiunea Herson sunt acum auzite. Dar regiunea Zaporojie şi Crimeea vor fi auzite, de asemenea - va veni timpul şi toată Ucraina va fi liberă. Ucraina distruge aşa-numita „a doua armată a lumii” – iar de acum încolo Rusia va fi doar o cerşetoare. Ei cerşesc ceva în Iran, încearcă să stoarcă ceva din ţările occidentale, inventând diverse prostii despre Ucraina, intimidând, înşelând....Niciodată Rusia nu va mai putea fi cineva care poate dicta ceva cuiva. Nu mai are potenţialul de a dicta. Lumea vede asta”.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, le-a spus omologilor occidentali că războiul din Ucraina se îndreaptă spre o "escaladare necontrolată", în contextul în care Kremlinul analizează cum să răspundă la o nouă înfrângere anticipată pe câmpul de luptă în jurul orașului Herson, oraș-cheie din sudul țării.
  • Ocupaţia rusă din Hrson pare din ce în ce mai fragilă. Forțele ruse par a se retrage de pe malul estic al râului Nipru, ordonând o nouă evacuare a civililor și pregătind terenul pentru o potențială pierdere a orașului. Toți civilii au primit ordin de evacuare imediată în weekend, în fața avansării contraofensivei ucrainene.
  • Toți bărbații rămași în Herson au fost invitați să se alăture unei miliții locale nou formate. Într-un anunț pe Telegram, autoritățile de ocupație au declarat că bărbații au "posibilitatea" de a se alătura unităților de apărare teritorială dacă aleg să rămână în Herson. Obligarea civililor să servească în forțele armate ale unei puteri ocupante este definită ca o încălcare a convențiilor de la Geneva.
  • Rusia aduce noi unități militare în Herson în timp ce se pregătește să apere orașul în fața contraofensivei ucrainene care avansează, a declarat șeful Direcției de informații pentru apărare a Ucrainei. Kirilo Budanov a mai spus că Rusia va încetini înaintarea trupelor ucrainene în sud doar cu aproximativ două săptămâni dacă va arunca în aer barajul hiroelectric de la Kakhovka, în apropiere de Herson.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI