Război în Ucraina, ziua 240 | Zelenski: Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au ca scop crearea unui nou val de refugiați. Mai multe persoane au fost rănite în atacurile asupra orașelor Harkov și Zaporojie

21 octombrie 2022, 06:54

Uniunea Europeană intenţionează să furnizeze un ajutor de 1,5 miliarde de euro pe lună Ucrainei anul viitor. Anunțul a fost făcut de Ursula von der Leyen, la sfârșitul reuniunii Consiliului European. Președintele Zelenski a cerut Occidentului să avertizeze Rusia să nu arunce în aer un baraj care ar inunda o zonă din sudul Ucrainei. Între timp, la Harkov și Zaporojie au fost noi atacuri rusești. Ucraina anunță că ar putea avea nevoie de importuri de energie în urma avarierii infrastructurii energetice proprii.

Ministrul Energiei din Ucraina a declarat pentru Reuters că țara ar putea avea nevoie de importuri de energie electrică în această iarnă, după ce 40% din infrastructura critică a fost avariată de atacurile rușilor.

Operatorul rețelei de electricitate a anunțat opriri controlate ale funizării de energie.

De cealaltă parte, rușii susțin că armata ucraineană a ucis 4 oameni în bombardamentele asupra orașului Herson. Autoritățile pro-ruse instalate aici continuă operațiunile de evacuare în masă a localnicilor, întrucât anticipează bombardamente ucrainene intense.

A avut loc și o discuție telefonică surpriză între miniștrii Apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Serghei Șoigu, privind situația din Ucraina și aspecte de actualitate legate de securitatea internațională, potrivit unui comunicat al Moscovei.

Nu s-au furnizat alte detalii. Pentagonul a subliniat intr-un comnicat necesitatea menținerii canalelor de comunicare în contextul războiului.

Aceasta a fost a doua discuţie între cei doi oficiali de la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 18.29 Kremlin: Adevărul despre avariile la gazoductele Nord Stream ar fi surprinzător pentru europeni.

ACTUALIZARE 18.28 Miniştrii Apărării rus şi american au discutat despre Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice.

ACTUALIZARE 16.07 Ţările Baltice cer înfiinţarea unui tribunal special pentru crimele de agresiune comise de Rusia împotriva Ucrainei.

ACTUALIZARE 15.13 Kremlinul s-a eschivat să răspundă la întrebarea privind o posibilă retragere din Herson.

ACTUALIZARE 14.50 Ucraina amenință că va „riposta și mai dur” dacă Rusia va distruge barajul hidroelectric de la Herson.

Şeful biroului preşedintelui Zelenski a spus că Ucraina „nu va cădea la pace prin constrângere” – amenințând că armata va riposta și mai dur dacă Rusia va distruge barajul.

Andri Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a afirmat că Rusia a recurs la distrugerea centralei hidroelectrice Kakhovska deoarece „șantajul nuclear nu a funcționat”.

Yermak a scris pe Twitter:Teroriștii ruși agonizează. Șantajul nuclear nu a funcționat, acum încearcă să sperie pe toată lumea aruncând în aer Centrala Hidroelectrică Kakhovska. Scopul lor este să ne facă să începem negocierile în termenii lor. Dar nu vor reuși. Ucraina nu va ceda la pace prin constrângere.

ACTUALIZARE 14.00 Comisia Europeană, împreună cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), au lansat vineri un studiu de prefezabilitate pentru a evalua cum pot fi conectate mai bine reţelele feroviare din Ucraina şi Republica Moldova cu reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Ecartamentul şinelor de cale ferată din majoritatea UE este diferit de cel din ţările din fosta URSS, ceea ce face dificilă livrarea mărfurilor în ambele direcţii. Această problemă poate fi rezolvată prin extinderea ecartamentului şinelor de cale ferată din UE peste graniţele Poloniei şi României în Ucraina şi Republica Moldova.

ACTUALIZARE 13.38 Rusia susține că a distrus un depozit cu echipamente militare ucrainene de fabricație străină în regiunea Herson, scrie The Guardian.

Sumarul zilei

  • Șase persoane au fost rănite vineri dimineață într-o lovitură rusă asupra „unui obiect de infrastructură industrială” din Harkov, potrivit unei postări pe Telegram a guvernatorului regional, Oleh Siniehubov. O serie de explozii au fost raportate, de asemenea, în orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei.
  • Președintele Ucrainei a acuzat Rusia că plănuiește să distrugă un baraj hidroelectric în regiunea Herson din estul țării, unde soldații ucraineni au avansat constant, iar autoritățile instalate de Moscova au început ceea ce numesc „evacuări” ale civililor. Zelenski a acuzat Moscova că a plantat mine la un baraj din regiunea ocupată de Rusia, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa unei rețele de canale lungi de 400 km construite de sovietici.
  • Autoritățile instalate de Moscova în regiunea Herson declarat vineri că forțele armate ucrainene au ucis patru persoane când au bombardat podul Antonivski de peste râul Dnipro.
  • Ministerul britanic al Apărării a afirmat că Rusia a orchestrat o campanie de distragere a atenției prin anunțul că 70.000 de soldați din Belarus vor fi implicați într-un nou grup de forțe ruso-belaruse. Este
  • O instanţă din Rusia a dispus arestarea jurnalistei Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct la televiziunea rusă față de războiul împotriva Ucrainei, „pentru o lună şi 29 de zile”, transmite agenția de presă rusă Interfax.
  • Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei, a făcut două declarații importante: că se va întâlni cu prim-ministrul Suediei pentru a discuta despre aderarea la NATO și că nu vede niciun obstacol în extinderea acordului negociat de ONU care permite exporturile de cereale ucrainene din Marea Neagră.
  • Uniunea Europeană trebuie să rămână unită în sprijinul acordat Ucrainei și ar trebui să înceapă să lucreze pentru a trage Rusia la răspundere din punct de vedere juridic pentru activitățile sale în război, a declarat premierul leton, Krišjānis Kariņš. Şi omologul său estonian, Kaja Kallas, a spus: „Trebuie neapărat să discutăm despre răspunsul juridic la crimele comise în Ucraina. Acest lucru poate fi abordat doar de un tribunal separat”.
  • Ministerul iranian de Externe și-a sfătuit vineri cetățenii să nu călătorească în Ucraina și celor care sunt deja acolo le-a cerut să părăsească țara.

ACTUALIZARE 13.05 Pagubele provocate de atacurile rusești asupra infrastructurii Ucrainei ajung la 127 de miliarde de dolari. Locuințele avariate și distruse – 50,5 miliarde de dolari, întrucât Rusia a distrus aproximativ 135.800 de clădiri, potrivit Școlii de Economie din Kiev (KSE). Pierderile cauzate de atacurile rusești asupra drumurilor, căilor ferate, podurilor și altor obiective de infrastructură critică din Ucraina se ridică la 35,3 miliarde de dolari; pierderile companiilor se ridică la 9,9 miliarde de dolari, a raportat KSE, citată de The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 13.00 Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei, a făcut două declarații importante: că se va întâlni cu prim-ministrul Suediei pentru a discuta despre aderarea la NATO și că nu vede niciun obstacol în extinderea acordului negociat de ONU care permite exporturile de cereale ucrainene din Marea Neagră, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 12.00 Ministerul de Externe al Iranului și-a sfătuit cetățenii să nu călătorească  în Ucraina și celor aflaşi deja acolo le-a cerut să părăsească țara, transmite The Guardian.

„Din cauza escaladării militare din Ucraina, toți iranienii sunt sfătuiți să se abțină de la călătorii în Ucraina. De asemenea, iranienii care locuiesc în Ucraina sunt sfătuiți să părăsească țara pentru propria lor siguranță”, relatează Reuters, potrivit unei declarații a ministerului.

ACTUALIZARE 11.45 Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite în ultimele 24 de ore de atacurile ucrainene cu rachete asupra regiunii Lugansk din estul țării, potrivit unor oficiali pro-ruși din teritoriul ocupat, citaţi de CNN.

Centrul Comun de Control și Coordonare al Republicii Populare Lugansk a afirmat că atacurile au fost efectuate de forțele ucrainene cu ajutorul unor sisteme americane de rachete cu lansare multiplă HIMARS.

ACTUALIZARE 11.00 Uniunea Europeană trebuie să rămână unită în sprijinul acordat Ucrainei și ar trebui să înceapă să lucreze pentru a trage Rusia la răspundere din punct de vedere juridic pentru activitățile sale în timpul războiului, a declarat premierul leton Krisjanis Karins, în a doua zi a summitului UE.

„Războiul Rusiei devine din ce în ce mai brutal, vizând acum în mod flagrant nu doar armata ucraineană, ci și cetățenii ucraineni și infrastructura lor civilă”, a declarat Karins.

ACTUALIZARE 10.58 Aproximativ 10.000 de ruși mobilizați s-au întors acasă din diverse motive, transmite Nexta.

ACTUALIZARE 10.50 Rusia a preferat să absenteze joi de la o reuniune a ONU asupra situaţiei drepturilor omului pe teritoriul ei, Moscova invocând „dificultăţi logistice şi tehnice persistente”.

„Regret că Federaţia Rusă nu a trimis o delegaţie care să răspundă” la întrebările Comitetului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, a declarat unul dintre cei 18 membri ai acestui organism, canadianca Marcia V.J. Kran.

ACTUALIZARE 10.20 Oleksandr Starukh, guvernatorul Ucrainei din Zaporojie, a transmis că trei persoane au fost rănite în atacurile din această dimineață din oraș.

„Inamicul a atacat orașul cu rachete S-300. Au fost distruse o clădire rezidențială și facilități de infrastructură. Potrivit informațiilor preliminare, există trei răniți.”

ACTUALIZARE 10.07 Un depozit a luat foc în zona Moscovei. Suprafața incendiului este de aproximativ 5 mii de metri pătrați, transmite Nexta.

ACTUALIZARE 10.00 Ministrul de externe iranian, Hosein Amir Abdolahian, a declarat joi că Iranul cooperează în domeniul apărării cu Rusia, dar a subliniat că ţara sa nu trimite arme şi drone împotriva Ucrainei, transmite EFE, citată de Agerpres.

”Avem o cooperare în domeniul apărării cu Rusia, dar politica noastră nu este de a trimite arme şi drone împotriva Ucrainei”, a scris înaltul oficial iranian pe contul său de Twitter.

Şeful diplomaţiei iraniene a transmis acelaşi mesaj şi într-o convorbire telefonică cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell.

ACTUALIZARE 09.15 O serie de explozii au fost raportate în orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.

Oleksandr Starukh, șeful administrației regionale de stat din Zaporojie, a declarat vineri dimineață, pe Telegram, că Rusia atacă centrul regional cu rachete și a îndemnat locuitorii să se adăpostească.

ACTUALIZARE 09.00 O instanţă din Rusia a dispus arestarea jurnalistei de televiziune Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct la televiziunea rusă față de războiul împotriva Ucrainei, „pentru o lună şi 29 de zile”, transmite agenția de presă rusă Interfax, citată de The Guardian.

ACTUALIZARE 08.40 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a discutat cu premierul israelian Yair Lapid despre cererea Kievului de sisteme și tehnologii de apărare antiaeriană și antirachetă.

„Am vorbit cu premierul israelian Yair Lapid și l-am informat cu privire la suferințele de nedescris, pierderile de vieți omenești și distrugerile provocate de rachetele rusești și de dronele de fabricație iraniană. Am discutat în detaliu solicitarea Ucrainei ca Israelul să furnizeze sisteme și tehnologie de apărare aeriană și antirachetă.”

ACTUALIZARE 08.30  Oficialii americani spun că personalul militar iranian s-a aflat în Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia, pentru a ajuta trupele ruseşti să manevreze dronele sinucigaşe.

Aceste drone au lovit obiective civile din capitala Kiev şi din alte localităţi ucrainene.

ACTUALIZARE 08.20 O serie de explozii au fost raportate în Harkov. Primarul orașului Harkov, Igor Terejov, a raportat că vineri dimineața devreme s-au auzit numeroase explozii în oraș. Primarul orașului a declarat că două clădiri din regiune au fost lovite.

„O serie de explozii în Harkov. Fiți extrem de atenți”, a spus el într-o postare pe Telegram.

ACTUALIZARE 07.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat joi seară pe ruşi că au minat un baraj al unei hidrocentrale aflate în regiunea Herson, din sudul țării, zonă controlată de forțele Moscovei, notează AFP. Peste 80 de așezări sunt în pericol.

„Potrivit informaţiilor noastre, agregatele şi barajul hidrocentralei Kahovka au fost minate de terorişti ruşi”, a afirmat Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

  • Iranul și-a adâncit semnificativ implicarea în invazia Rusiei în Ucraina, furnizând sprijin tehnic pentru piloții ruși care pilotează drone de fabricație iraniană pentru a bombarda ținte civile, a confirmat Casa Albă. John Kirby, de la Consiliul de Securitate Națională al SUA: Consilieri iranieni se aflau în Crimeea pentru a oferi instruire și întreținere – dar nu pentru a pilota efectiv dronele – după ce forțele rusești au întâmpinat dificultăți în operarea bombelor zburătoare fără pilot.
  • Marea Britanie implementează noi sancțiuni împotriva a trei persoane iraniene și a unei instituţii responsabile de furnizarea dronelor către Rusia. Prin furnizarea acestor drone, Iranul „participă în mod activ la război, profitând de pe urma atacurilor Rusiei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Bunurile celor patru au fost înghețate, iar persoanele în cauză fac, de asemenea, obiectul unor interdicții de călătorie.
  • Înainte de anunțul Marii Britanii, UE a convenit sancțiuni împotriva aceleiași instituţii și a trei persoane. Teheranul neagă că ar fi furnizat dronele Moscovei, în timp ce Kremlinul a declarat că Occidentul încearcă să pună „presiune” asupra Iranului cu acuzații.
  • Oficiali autoproclamați susținuți de Moscova în regiunea Herson din sudul Ucrainei au început să mute civili pe teritoriul rusesc, invocând temeri legate de o contraofensivă ucraineană.
  • Oficialii ucraineni au descris anunțurile Rusiei ca fiind „un spectacol de propagandă” și au spus oamenilor să nu se conformeze cererii de evacuare.
  • Rusia a recunoscut că „a apărut o situație dificilă” în regiunea Herson. Este un anunţ neobișnuit și probabil indică faptul că autoritățile iau în considerare o retragere majoră a forțelor lor din zona de la vest de râul Dnipro, au declarat serviciile secrete britanice.
  • Ucraina a început să restricționeze alimentarea cu energie electrică în întreaga țară începând de joi, de la ora 7.00, ca răspuns la loviturile Rusiei împotriva infrastructurii sale energetice.
  • Un atac aerian rusesc care a lovit miercuri o importantă centrală termică din orașul Burshtin, în vestul Ucrainei, a provocat pagube „destul de grave”, a declarat joi guvernatorul regiunii.
  • Un avion rusesc a lansat o rachetă în apropierea unui avion britanic care patrula în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre la 29 septembrie, a dezvăluit secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. El a declarat în Camera Comunelor că rușii au pus incidentul pe seama unei „defecțiuni tehnice”.
  • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că Putin folosește energia și foamea ca arme, dar nu a reușit să rupă unitatea Occidentului și nu își va atinge obiectivele de război. „Nu vom lăsa fără răspuns ultima escaladare a Moscovei. Tacticile de pământ pârjolit nu vor ajuta Rusia să câștige războiul. Ele nu vor face decât să întărească unitatea și hotărârea Ucrainei și a partenerilor săi”, a declarat Scholz în parlamentul german.
  • Aliații NATO vor acționa în cazul în care Suedia sau Finlanda vor fi supuse la presiuni din partea Rusiei sau a unui alt adversar înainte ca acestea să devină membri cu drepturi depline ai alianței, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă