Război în Ucraina, ziua 239 | Restricții în furnizarea energiei electrice, în Ucraina. Membrii UE au convenit asupra unor măsuri împotriva Iranului. Stoltenberg: Totul indică faptul că Iranul îi furnizează Rusiei drone

Bombardamentele rusești asupra rețelelor de alimentare cu energie electrică a Ucrainei îi determină pe oficialii de la Kiev să facă apel la economisirea energiei electrice. Autoritățile ar dori o reducere a consumului cu cel puțin 20 de procente față de perioada normală. Iar populația se conformează, în condițiile în care întreruperile cu energie electrică pot dura și patru ore în fiecare zi. La Kiev, de exemplu, s-a renunțat la transportul public cu vehicule electrice. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că toate indiciile arată că Iranul furnizează drone pe care Rusia le foloseşte în atacurile sale asupra Ucrainei şi a avertizat că aceasta reprezintă o ''încălcare clară'' a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

20 Octombrie 2022, 07:00 (actualizat 20 Octombrie 2022, 21:14) Știrile TVR |

Pentru prima dată de la invazia rusească, pe 24 februarie, ucrainenii sunt îndemnați să economisească energia electrică, pentru a le permite specialiștilor să repare infrastructura distrusă de bombardamentele Rusiei.

ACTUALIZARE 21.05 Marea Britanie sancționează Iranul pentru dronele folosite în atacurile rusești asupra Ucrainei. Marea Britanie pune în aplicare noi sancțiuni împotriva a trei persoane iraniene și a unei afaceri responsabile cu furnizarea Rusiei a unor drone folosite pentru a bombarda Ucraina, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 19.22 Aviaţia rusă a început să patruleze graniţa cu Belarus în cadrul grupării regionale de forţe, creată de cele două state pentru a contracara ceea ce numesc 'ameninţările Occidentului'. Ministerul Apărării de la Minsk a precizat că este o acţiune pur defensivă şi are ca scop apărarea frontierei de stat ca urmare a înrăutăţirii situaţiei din Ucraina.

ACTUALIZARE 19.00 Autoritățile instalate de Rusia în regiunea ucraineană  anexată  Herson au anunțat că aproximativ 15.000 de persoane au fost evacuate, relatează AFP.

ACTUALIZARE 17.13 Ministerul rus de Externe a salutat plecarea lui Liz Truss din funcția de prim-ministru al Marii Britanii, pe care a  descris-o drept o „rușine” a unui lider care va fi amintit pentru „analfabetismul său catastrofal”.

ACTUALIZARE 17.00 Compania Moldovagaz a anunţat astăzi că a transferat Gazprom suma de 53,5 milioane de dolari pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie. De asemenea, Moldovagaz a indicat că a făcut în avans o plată de 27,4 milioane dolari pentru livrările din luna octombrie.

Anterior, grupul rus Gazprom a ameninţat Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze şi inclusiv cu posibila reziliere a contractului, dacă plăţile restante nu ar fi fost efectuate până pe 20 octombrie.

ACTUALIZARE 16.42 Ministerul rus de Externe a declarat că Occidentul încearcă să facă „presiuni” asupra Teheranului cu acuzațiile că Moscova folosește drone fabricate de Iran în Ucraina, afirmații pe care Rusia și Iranul neagă.  Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova, a declarat la un briefing de presă:  "Tot ceea ce se face acum pe partea iraniană este subordonat unui singur obiectiv – presiunea asupra acestei țări. Și Washingtonul mobilizează țările NATO și UE pentru aceasta, în sprijinul poziției sale."

ACTUALIZARE 16.37 Un avion rusesc a tras o rachetă pe lângă unul britanic, în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, a afirmat joi ministrul apărării din Regatul Unit, Ben Wallace, conform Reuters.

ACTUALIZARE 16.35 „Trebuie să găsim soluții pentru a avea energie suficientă disponibilă și la prețuri pe care populația și industria le pot plăti. Asta înseamnă diversificare, asta înseamnă energie verde, asta înseamnă resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră, și asta înseamnă o interconectare mult, mult mai bună între statele membre decât cea pe care o avem acum” a declarat preşedintele Klaus Iohannis înainte de începerea Consiliului European de toamnă de la Bruxelles. Pe agenda reuniunii, se mai află evoluţiile războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, având în vedere escaladările recente din partea Federaţiei Ruse, precum şi continuarea sprijinului european pentru Kiev, pe plan politic, financiar, umanitar şi militar.

ACTUALIZARE 15.18 Uniunea Europeană va acorda Ucrainei şi Republicii Moldova ajutoare umanitare suplimentare în valoare de 175 de milioane de euro înainte de sosirea iernii, a anunţat joi la Kiev comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, citat de dpa.

"Iarna viitoare va aduce probabil probleme majore pentru Ucraina şi trebuie să fim pregătiţi", a spus oficialul, care a promis Ucrainei şi adăposturi izolate pentru sezonul rece.

ACTUALIZARE 15.00 Ministerul rus de Externe a declarat că livrările de arme ale Uniunii Europene către Kiev fac ca blocul comunitar să fie parte a conflictului în Ucraina, iar ţările care pompează arme Ucraina sunt 'sponsori ai terorismului'.

Într-un briefing, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a reiterat criticile agresive ale Moscovei la adresa Occidentului pentru că a livrat Ucrainei arme avansate în valoare de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva campaniei militare a Rusiei, care a ajuns în a opta lună.

ACTUALIZARE 14.40 Cele 20 de sticle de vodcă trimise de preşedintele rus Vladimir Putin drept cadou fostului premier italian Silvio Berlusconi de ziua de naştere a acestuia încalcă sancţiunile europene impuse Rusiei după invazia sa în Ucraina, a declarat Comisia Europeană joi.

Fostul prim-ministru Berlusconi, al cărui partid Forza Italia va intra în noul guvern de coaliţie din Italia, a stârnit controverse săptămâna aceasta când a spus că a reluat legătura cu Putin şi a făcut recent schimb de 'scrisori dulci' cu acesta.

ACTUALIZARE 14.35 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că toate indiciile arată că Iranul furnizează drone pe care Rusia le foloseşte în atacurile sale asupra Ucrainei şi a avertizat că aceasta reprezintă o ''încălcare clară'' a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, transmite EFE.

''Totul indică faptul că Iranul îi furnizează Rusiei drone, şi cerem tuturor ţărilor, inclusiv Iranului, să nu sprijine războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei'', a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă cu noul premier suedez Ulf Kristersson, aflat într-o vizită la sediul NATO.

ACTUALIZARE 14.30 Premierul lui Putin, Mișustin, a ordonat alocarea a 1.000 de miliarde de ruble din Fondul național de asistență socială pentru a acoperi deficitul bugetar, transmite Nexta.

 

 

ACTUALIZARE 13.50 Alimentarea cu apă a fost întreruptă în regiunea Sumî, a declarat guvernatorul regiunii, Dmitro Zhivitski. Şi alimentarea cu energie electrică a fost limitată. Nici transporturile publice electrice și iluminatul stradal nu funcționează. Guvernatorul a adăugat că, dacă întreprinderile locale și consumatorii privați "reduc consumul de electricitate (astăzi), vor ajuta sistemul energetic al Ucrainei să reziste și să evite pene de curent în viitor", transmite The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 13.00 Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat joi atacurile ruseşti cu dronă asupra ţintelor civile din Ucraina şi a spus că "astfel de tactici ale pământului pârjolit nu vor ajuta Rusia să câştige războiul".

Într-un discurs susţinut în parlamentul german înaintea unui Consiliu European la Bruxelles, Scholz a declarat că astfel de decizii ale preşedintelui rus Vladimir Putin "nu vor face decât să întărească hotărârea şi dorinţa Ucrainei şi ale partenerilor săi de a persevera".

ACTUALIZARE 12.30 Membrii Uniunii Europene au convenit asupra unor măsuri împotriva Iranului în legătură cu furnizarea de drone către Rusia.

 

 

ACTUALIZARE 12.00 Decretarea legii marțiale în regiunile ilegal anexate de Rusia, Herson, Zaporojie, Dontesk și Lugansk, denotă o schimbare a tacticii lui Putin în Ucraina. Președintele rus a spus că legea marțială funcționa deja în cele patru regiuni. Acum, prin decret prezidențial, legea marțială a fost readaptată, armonizată cu legislația din Federația Rusă, explică jurnalistul TVR, Liviu Iurea.

ACTUALIZARE 11.00 Atacurile ruşilor au provocat un mort și 5 răniți în regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore, a raportat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, la 20 octombrie. În Harkov, ruşii au lovit mai multe așezări, rănind un bărbat în vârstă de 78 de ani și distrugând o băcănie, transmite The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 09.50 Maksim Kozitski, guvernatorul din Liov: Consumatorii industriali de electricitate din regiune au fost deja informați cu privire la un program de limitare a consumului de energie electrică.

În ceea ce privește consumatorii casnici, el a spus că "în prezent nu există nicio informație cu privire la introducerea unui program de limitare a consumului".

ACTUALIZARE 09.30 Oleh Siniehubov, guvernatorul orașului Harkov, a postat o actualizare a situației de joi în care se spune că ieri două persoane au murit și alte patru au fost rănite când "o mașină în care se aflau angajați ai serviciului de urgență a fost aruncată în aer de o mină" în districtul Izium.

El a lansat un avertisment cu privire la lipsa de energie electrică, spunând locuitorilor "în cursul zilei de ieri, inamicul a mai dat câteva lovituri asupra instalațiilor de infrastructură energetică din întreaga Ucraină, așa că subliniez încă o dată necesitatea de a economisi energia electrică. Astăzi, de la ora 7.00 la 23.00, sunt posibile întreruperi de energie electrică timp de câteva ore în Harkov".

ACTUALIZARE 09.00 Putin a semnat un decret privind lichidarea Agenției Federale pentru Turism, transmite Nexta.

 

 

ACTUALIZARE 08.00 Liderii celor 27 de state membre UE se vor întâlni în cursul zilei de astăzi pentru a discuta opțiunile pentru acordarea unui sprijin mai mare Ucrainei, inclusiv echipamente energetice, pentru a ajuta la restabilirea alimentării cu energie electrică și pentru a finanța pe termen lung reconstrucția, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 07.40 Statele Unite, Marea Britanie și Franța au declarat că există "numeroase dovezi" că Rusia folosește drone iraniene pentru a lovi civili în Ucraina, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri.

 

 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a scris pe Twitter: Deși Iranul continuă să mintă, lumea este conștientă că Rusia folosește drone iraniene pentru a ataca civilii și infrastructura din Ucraina".

ACTUALIZARE 07.30 Ucraina a suferit noi pagube la infrastructura sa energetică critică, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de miercuri. "Bineînțeles, vom face tot posibilul pentru a restabili capacitățile energetice normale ale țării noastre. Dar acest lucru necesită timp și efortul nostru combinat", a spus el.

Zelenski a făcut apel la ucraineni să fie atenți la consumul de energie electrică începând de joi, de la ora locală 7.00.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

 • Vladimir Putin a declarat legea marțială în Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson. Legea va permite restricţionarea circulaţiei în zonă, instituirea unor controale drastice la obiectivele de infrastructură şi  evacuarea populaţiei spre aşa numitele zone sigure. Un consilier al liderului de la Kiev, Mihailo  Podoliak, a declarat pe reţelele de socializare că legea marţială nu e decât o pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţilor din Ucraina.
 • Putin a ordonat, de asemenea, o "mobilizare economică" în șase provincii care se învecinează cu Ucraina, plus Crimeea și Sevastopol, pe care Rusia le-a anexat ilegal în 2014. El a declarat că acordă autoritate suplimentară liderilor tuturor provinciilor rusești pentru a menține ordinea publică și a crește producția în sprijinul războiului Moscovei.
 • Oficialii ruși au avertizat cu privire la un asalt ucrainean asupra orașului Herson. Șeful administrației de ocupație din a vorbit despre planuri de mutare a 60.000 de persoane peste râul Nipru și în Rusia. Noul comandant al armatei Moscovei în Ucraina a anunțat marți că civilii sunt "relocați" din Herson, descriind situația militară ca fiind "tensionată".
 • Șeful administrației militare regionale din Herson le-a spus oamenilor să nu se conformeze cererii de evacuare. Locuitorii sunt presați să plece. O parte dintre ei au raportat că au primit mesaje care îi avertizau că orașul va fi bombardat și îi informau că autobuzele vor pleca din port de la ora 7 dimineața. Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a descris anunțurile rusești drept "un spectacol de propagandă".
 • Mai multe rachete rusești au fost doborâte deasupra Kievului miercuri după-amiază, a declarat primarul acestuia, Vitalii Klitschko. Explozii puternice au fost raportate în centrul capitalei ucrainene. Diplomații greci au confirmat că ministrul de Externe al țării, Nikos Dendias, aflat în vizită în Ucraina, a fost nevoit să se refugieze într-un adăpost antiaerian din Kiev. Forțele ucrainene au doborât 13 drone "kamikaze" deasupra orașului Nikolaiv în cursul nopții, potrivit guvernatorului regiunii, Vitali Kim.
 • Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice critice din Ucraina sunt "acte de teroare pură" care echivalează cu crime de război, a declarat șeful Comisiei Europene. Observațiile făcute miercuri de Ursula von der Leyen în fața Parlamentului European au fost făcute după ce sute de mii de ucraineni au rămas fără energie electrică sau apă în urma loviturilor rusești, parte a ceea ce președintele Zelenski a numit o campanie rusă în expansiune pentru a împinge națiunea în frig și întuneric și a face imposibile negocierile de pace.
 • Oficialii ucraineni lucrează pentru a crea puncte de alimentare mobile după ce Rusia a lansat noi lovituri împotriva infrastructurii energetice a țării, a declarat președintele . Zelenski a avut o "întâlnire strategică" cu oficiali de rang înalt pentru a discuta măsurile de "eliminare a consecințelor în cazul unei întreruperi a sistemului energetic al Ucrainei", a declarat el pe Telegram.
 • Costul doborârii dronelor "kamikaze" depășește cu mult sumele plătite de Rusia pentru procurarea și lansarea tehnologiei ieftine de producție iraniană. Costul total pentru Rusia al atacurilor eșuate cu drone declanșate asupra Ucrainei în ultimele săptămâni este estimat de analiștii militari la o sumă cuprinsă între 11,66 milioane de dolari (10,36 milioane de lire sterline) și 17,9 milioane de dolari (15,9 milioane de lire sterline). Costul estimat pentru Ucraina pentru doborârea dronelor se ridică la peste 28,14 milioane de dolari (25 milioane de lire sterline).
 • UE intenționează să impună sancțiuni împotriva a trei comandanți militari iranieni și a companiei care dezvoltă dronele despre care se crede că au fost folosite în atacurile Rusiei în Ucraina. Proiectul ar urma să fie aprobat în câteva zile, ceea ce indică faptul că miniștrii UE nu cred că Iranul nu este implicat.
 • Ministrul israelian al Apărării a reiterat faptul că țara sa nu va vinde arme Ucrainei, în ciuda unei cereri din partea Kievului.
 • Casa Albă ia "toate măsurile posibile" pentru a evita o întâlnire directă între președintele Joe Biden și Vladimir Putin la summitul G20 de luna viitoare din Indonezia, potrivit unor rapoarte. De asemenea, oficialii americani ar fi luat măsuri pentru a evita chiar și o întâlnire pe hol sau o şedinţă foto între cei doi lideri.
 • Putin se va confrunta cu "consecințe grave" dacă va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, a declarat Downing Street. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, s-a aflat la Washington pentru discuții cu omologul său american, în contextul în care există informații potrivit cărora liderul rus ar putea detona un focos nuclear deasupra Mării Negre.
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI