Război în Ucraina, ziua 237 | Rușii atacă obiective de infrastructură energetică. SUA susțin că drone iraniene au atacat Kievul. Ucraina cere Israelului sisteme de apărare antiaeriană

18 octombrie 2022, 07:02

Sirenele au sunat pe teritoriul Ucrainei. Rușii au atacat infrastructura critică din Kiev, Nikolaev și alte orașe. A fost un nou val de atacuri cu drone care explodează la impact. Au fost vizate cu precădere obiective energetice.

Ucrainenii au ripostat și au reușit să distrugă, în 12 ore, 37 de drone kamikaze iraniene – a anunțat președintele Zelenski, care a spus că „lumea POATE și TREBUIE să oprească aceasta teroare”.

30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse, provocând pene masive de curent în țară. „Nu mai există spațiu pentru negocieri cu regimul lui Putin”, a apreciat Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski: „Pentru a garanta protecţia noastră aeriană şi a reduce capabilităţile teroriştilor ruşi la zero, avem nevoie de sisteme mult îmbunătăţite de apărare aeriană şi mai multe rachete pentru asemenea sisteme.”

Armata rusă a confirmat atacurile asupra unor obiective de infrastructura critică din Ucraina.

Igor Konasenkov, purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării: „În ultimele 24 de ore, Forțele Armate ale Federației Ruse au continuat să efectueze lovituri cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, atât aeriene, cât și maritime, asupra locurile de comandă militară și elementelor de infrastructură energetică ale Ucrainei.”

Departamentul de Stat al SUA a precizat că, din evaluările sale, drone iraniene au fost folosite în atacurile asupra Kievului. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a acuzat Teheranul că a mințit când a spus că Rusia nu a folosit drone iraniene în Ucraina: „Conform acestor noi rapoarte, Iranul ia în considerare să vândă și mai multe arme distructive pentru a sprijini o invazie la care pretind că se opun. Acum, ceea ce facem este să continuăm să impunem cu fermitate sancțiunile SUA asupra comerțului cu arme al Rusiei şi Iranului.”

Între timp, Ucraina a trimis o notă oficială Israelului prin care cere livrarea imediată de sisteme de apărare antiaeriană.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe: „Iranul reprezintă o linie roşie pentru Israel. După ce Iranul s-a implicat direct în agresiunea împotriva Ucrainei, cred că oricine din Israel care avea îndoieli cu privire la sprijinirea sau nu a Ucrainei, și-a risipit îndoielile.”

Potrivit serviciilor secrete britanice, Rusia ar fi folosit în atacurile asupra țintelor ucrainene în ultimele zile rachete de croazieră, rachete antiaeriene sol-sol și drone furnizate de Iran.

De cealaltă parte, Kremlinul a anunțat că cele patru regiuni ale Ucrainei anexate ilegal se află sub protecția arsenalului nuclear al Rusiei.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 20.53 Ministerul rus al Apărării a anunţat că două dintre bombardierele sale strategice Tu-95MS au efectuat un zbor de peste 12 ore deasupra Oceanului Pacific şi mărilor Bering şi Ohoţk, informează Reuters.

Aeronavele, care pot transporta inclusiv focoase nucleare, au fost escortate de avioane de luptă MiG-31 şi au realimentat în aer, a menţionat ministerul, precizând că a fost vorba de un „zbor programat deasupra apelor neutre” conform cu regulile aviatice internaţionale.

ACTUALIZARE 20.38 Rusia ”nu vede niciun sens” să menţină aceeaşi prezenţă diplomatică în Occident, a afirmat astăzi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Oficialul a anunțat că Moscova se va concentra de acum încolo pe Asia şi Africa.

ACTUALIZARE 20.24 O comisie a Națiunilor Unite constată, într-un raport, că forțele ruse au fost răspunzătoare pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Soldații ruși au bombardat fără discernământ zonele pe care încercau să le cucerească și au atacat civilii care încercau să fugă, iar acțiunilor lor pot fi considerate crime de război, potrivit Comisiei Internaţionale Independente de Anchetă privind Ucraina, citată de Guardian.

ACTUALIZARE 19.51 NATO va livra Ucrainei sisteme de apărare aeriană pentru a ajuta țara să se apere împotriva atacurilor rusești cu drone. „Cel mai important lucru pe care îl putem face este să îndeplinim ceea ce au promis aliații, să intensificăm și să furnizăm și mai multe sisteme de apărare aeriană”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „NATO va livra în următoarele zile sisteme anti-drone pentru a contracara amenințarea specifică a dronelor, inclusiv a celor din Iran. Nicio națiune nu ar trebui să susțină războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat oficialul.

CITEȘTE ȘI: Mobilizarea decretată de Putin s-a încheiat la Moscova prin decizia primarului

ACTUALIZARE 19.36 Atacurile rusești care au vizat instalațiile energetice din întreaga țară au lăsat fără energie electrică peste 1.100 de sate și orașe din Ucraina, anunță Kievul. Trupele lui Vladimir Putin au lansat aproximativ 190 de atacuri folosind rachete, drone kamikaze și artilerie în 16 regiuni, inclusiv capitala, au declarat serviciile de urgență ale Ucrainei. Peste 70 de persoane au fost ucise și alte 240 au fost rănite în atacuri.

ACTUALIZARE 19.30 Estonia a declarat Rusia drept regim terorist și țară care susține terorismul. Decizia a fost luată de Parlamentul de la Tallinn. În Rezoluție au fost condamnate și anexările de teritorii ucrainene de către Moscova.

CITEȘTE ȘI: EUMAM, misiunea militară pentru sprijinirea Ucrainei, devine funcțională din noiembrie

ACTUALIZARE 17.24 Agenția de presă Reuters  susține, într-un material exclusiv, că, potrivit a  doi înalți oficiali iranieni și a doi diplomați iranieni, Iranul a promis că va furniza Rusiei rachete, pe lângă mai multe drone.  Potrivit sursei citate și preluate de Guardian, un acord ar fost convenit la 6 octombrie, când prim-vicepreședintele Iranului, Mohammad Mokhber, doi înalți oficiali  ai Gărzilor Revoluționare din Iran și un oficial al Consiliului Suprem de Securitate Națională au vizitat Moscova pentru discuții despre livrarea armelor.

CITEȘTE ȘI: Vladimir Putin își distruge unul dintre proiectele de suflet. Bloomberg: Războiul accelerează prăbușirea demografică a Rusiei

ACTUALIZARE 16.20 Rusia şi Iranul resping acuzaţiile formulate de Kiev şi ţări occidentale că în atacurile din Ucraina sunt folosite drone iraniene Shahed 136 care explodează la impact.

ACTUALIZARE 15.20 Un tronson de cel puţin 50 de metri al gazoductului Nord Stream 1 lipseşte în urma sabotajului prezumtiv comis la sfârşitul lunii septembrie la instalaţia din Marea Baltică, arată primele imagini submarine făcute publice marţi. În imaginile video publicate de cotidianul suedez Expressen, gazoductul este vizibil găurit, cu bucăţi de metal fragmentate de o explozie.

ACTUALIZARE 15.03 Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a descris recentele atacuri ale Rusiei în Ucraina drept „acte disperate” ale lui Vladimir Putin.  Atacurile „lașe” au urmat unei serii  de eșecuri ale președintelui rus, a afirmat oficialul, citat de Guardian.

„Putin nu a reușit să captureze orașele ucrainene cu tancuri, acum încearcă atacuri lașe cu drone”, a spus Cleverly. „Acestea sunt acte disperate ale unui om care pierde un război pe câmpul de luptă. De aceea am trimis rachete de apărare aeriană. (…) Nu va înfrânge ucrainenii sau hotărârea noastră de a-i sprijini.”

Ministrul britanic al  apărării, Ben Wallace, merge  în SUA pentru a discuta despre situația din Ucraina cu omologul său de la Pentagon.

CITEȘTE ȘI: „Buldogii de sub covor”. Politologul Kirill Rogov: Putin vrea să mânjească întregul popor rus de sângele ucrainenilor

ACTUALIZARE 14.26 Mobilizarea parţială a sute de mii de rezervişti pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina nu s-a încheiat ”deocamdată”, deşi mai multe regiuni au finalizat deja procesul, a afirmat Kremlinul marţi.  ”Deocamdată nu există încă un decret prezidenţial” care să pună capăt mobilizării, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ACTUALIZARE 14.00 Cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat în ultimele săptămâni se află sub protecţia arsenalului nuclear al Rusiei, a transmis marţi Kremlinul.  Într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat în acest sens: „Aceste teritorii sunt părţi inalienabile ale Federaţiei Ruse şi securitatea lor este garantată la acelaşi nivel ca restul teritoriului Rusiei”.

ACTUALIZARE 13.00 Atacurile asupra Kievului din această dimineață s-au soldat cu doi morți.

CITEȘTE ȘI: Soldații ucraineni traumatizați, îngrijiți într-un centru specializat | Directorul centrului: „Poveştile lor sunt frapante”

ACTUALIZARE 12.45 Bilanțul persoanelor ucise în atacurile lansate luni asupra Kievului a crescut la cinci, a anunțat primarul orașului Vitali Klitschko. Printre victime se află o femeie însărcinată și soțul ei.

ACTUALIZARE 12.30 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în această dimineață că Kremlinul „nu are nicio informație” cu privire la utilizarea dronelor kamikaze de fabricație iraniană în atacurile la scară largă asupra orașelor ucrainene în această săptămână.

Peskov a făcut aceste comentarii în timpul conferinței sale zilnice de presă, relatează Reuters. Liderii din Ucraina au acuzat Rusia că folosește dronele iraniene Shahed-136. Primarul Kievului a spus ieri că cinci din cele 28 de drone desfășurate împotriva orașului au provocat explozii. Cinci persoane au fost ucise în urma unei explozii la o clădire rezidențială din centrul orașului.

ACTUALIZARE 12.00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat, într-o postare pe Twitter, că „din 10 octombrie, 30% din centralele Ucrainei au fost distruse, provocând pene de curent masiv în întreaga țară”. Descriind atacurile rusești asupra surselor de energie drept „un alt tip de atacuri teroriste rusești”, Zelenski a spus că „ negocierile cu regimul lui Putin nu mai pot avea loc”. Rusia a negat în mod repetat că vizează infrastructura civilă. Unele zone din Kiev sunt fără electricitate și apă.

ACTUALIZARE 11.00 Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia pretinde că un bărbat a fost rănit după ce forțele ucrainene au bombardat o gară din Rusia. El afirmă că „mișcarea trenurilor este temporar suspendată”. Informațiile nu au putut fi verificate

ACTUALIZARE 09.55 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, pe o rețea de socializare: Ucraina este sub atacurile ocupanților. Ei continuă să facă ceea ce fac cel mai bine – să terorizeze și să omoare civili. În Nikolaev, inamicul a distrus o clădire rezidențială cu rachete S-300. O persoană a murit. Au fost lansate atacuri și asupra pieței de flori și a parcului cu castani. Mă întreb împotriva cui luptau teroriștii ruși în aceste zone absolut pașnice? Statul terorist nu se va schimba făcînd cu astfel de acțiuni. Nu va face decât să confirme esența sa distructivă și criminală, pentru care cu siguranță va fi tras la răspundere.

ACTUALIZARE 09.50 Orașul Jîtomir nu are lumină sau apă în acest moment. Spitalele sunt alimentate cu generatoare

ACTUALIZARE 09.10 Capitala Kiev este vizată de atacurile invadatorilor ruși în această dimineață, transmite Nexta Tv.

Vitali Klitschko, primarul Kievului, a transmis pe o rețea de socializare: „explozii din nou la Kiev în această dimineața”. El a spus că ținta este infrastructura critică din districtul Desnianski.

ACTUALIZARE 09.05 Orașul Jîtomir a fost atacat cu două rachete. Rușii țintesc infrastructura energetică.

ACTUALIZARE 09.00 Și orașul Nikolaev a fost zguduit de explozii. O aripă a unui bloc de apartamente a fost complet distrusă. Cel puțin un bărbat a murit în atac, potrivit unui martor citat de Reuters.

ACTUALIZARE 08.45 Loviturile lansate de armata rusă asupra Dnipro au vizat infrastructura energetică, provocând „daune grave”, a declarat șeful adjunct al biroului președintelui, Kyrylo Timoșenko.

ACTUALIZARE 08.40 Autoritățile din Kryvyi Rih, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski, și din Harkov avertizează populația să rămână în adăposturi deoarece rușii lansează atacuri asupra acestor regiuni.

Opt rachete au fost lansate spre Harkov din orașul rusesc Bolgorod. Nu sunt înregistrate victime.

ACTUALIZARE 08.35 Un număr de 13 persoane au murit după ce un avion militar rusesc Su-34 cu muniţie la bord s-a prăbuşit într-o clădire de apartamente din centrul oraşului Eisk, aflat în sudul Rusiei.

ACTUALIZARE 08.15 Președintele Volodimir Zelenski și-a cerut luni trupelor ucrainene să ia mai mulți prizonieri, spunând că acest lucru va facilita eliberarea soldaților deținuți de Rusia, relatează Reuters.

Zelenski a făcut declarațiile la câteva ore după ce Kievul și Moscova au efectuat unul dintre cele mai mari schimburi de prizonieri de până acum, schimbând un total de 218 deținuți, inclusiv 108 femei ucrainene.

Mulțumesc tuturor celor implicați în acest succes și, de asemenea, mulțumesc tuturor celor care ne reînnoiesc fondul de schimb, care asigură capturarea inamicilor”, a spus el într-un discurs de seară. „Cu cât avem mai mulți prizonieri ruși, cu atât mai repede ne vom putea elibera eroii. Fiecare soldat ucrainean, fiecare comandant din prima linie ar trebui să-și amintească asta.”

Autoritățile de la Kiev au transmis că printre femeile eliberate se numără 12 civili. 37 dintre femei au fost capturate după ce forțele ruse au luat uriașul oțel Azovstal din orașul-port Mariupol, în mai.

Cel puțin 4 persoane au murit în urma atacurilor de ieri dimineață din Kiev. A fost al doilea val de bombardamente masive în decurs de o săptămână. Alarmele antiaeriene au sunat la prima oră a dimineații, iar oamenii au fugit spre adăposturi inclusiv jurnaliștii. Ministerul ucrainean de Interne a anunțat alte câteva decese în urma atacurilor din celelalte orașe. Printre victimele din Kiev se numără și o femeie însărcinată.

Unele dintre drone au lovit foarte aproape, la un kilometru şi jumătate de sediul ambasadei României, dar tot personalul este bine, monitorizăm cu atenţie evoluţia evenimentelor. Aceste lovituri reprezintă o încălcare flagrantă a legislaţiei umanitare internaţionale, care interzice lovirea unor ţinte civile, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

Kievul a anunțat că 108 prizoniere ucrainence au revenit acasă după ce a avut loc primul schimb de prizoniere convenit cu Rusia după aproape opt luni de război. „Cu cât avem mai mulți prizonieri ruși, cu atât mai repede ne vom putea elibera eroii. Fiecare soldat ucrainean, fiecare comandant de prima linie ar trebui să-și amintească acest lucru”, a spus Volodimir Zelenski.

Trupele ucrainene au împins ofensiva ce în ce mai aproape de orașul Herson, chiar la nord de Crimeea. Hersonul este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova a susținut recent că le-a anexat.

CITEȘTE ȘI: Misiune a Uniunii Europene de instruire a 15 mii de militari ucraineni. 500 de milioane de euro, asistență UE suplimentară pentru Ucraina

CITEȘTE ȘI: Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, pentru TVR INFO: Singurii prieteni ai Rusiei, singurii de la care mai primeşte ceva, sunt Iran şi Belarus

Ministrul ucrainean de Externe a declarat că „răbdarea s-a terminat”, explicând de ce a cerut luni, în cadrul unei reuniuni a UE, sancțiuni împotriva Iranului, după ce zeci de drone de fabricație iraniană au lovit în întreaga țară și în capitala Kiev, ucigând cel puțin trei persoane, potrivit CNN.

Uniunea Europeană „va căuta dovezi concrete” privind implicarea Iranului în atacul militar al Rusiei în Ucraina, a anunțat șeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, citat de CNN.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă