Război în Ucraina, ziua 233 | Putin, în legătură cu acțiunile sale din Ucraina: Nu am regrete. Ucraina a eliberat 600 de localități în ultima lună. Rusia evacuează civili din Herson

14 octombrie 2022, 07:41

 

ACTUALIZARE 20.50 Volodimir Zelenski i-a vizitat pe militarii ucraineni răniți și i-a felicitat pe aceștia și pe medici cu ocazia Zilei Apărătorului Ucrainei.

 

 

ACTUALIZARE 20.50 O stație electrică din orașul rus Belgorod, la granița cu Ucraina, ar fi luat foc vineri după un atac ucrainean, a declarat guvernatorul regional Viacheslav Gladkov, transmite Nexta.

 

 

„O centrală electrică (…) a luat foc după un atac la Belgorod”, a scris Gladkov pe Telegram, adăugând că va dura „până la patru ore” pentru a activa infrastructura de rezervă și a restabili alimentarea cu electricitate. Nu a precizat câte persoane au fost afectate de întrerupere.

ACTUALIZARE 20.37 Centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud), aflată sub control rusesc din martie şi însuşită printr-un decret al preşedintelui rus Vladimir Putin de Rusia, a început deja să funcţioneze în baza standardelor ruseşti, a declarat vineri şeful administraţiei proruse a oraşului ucrainean Energodar, Aleksandr Volga.

„Centrala nucleară de la Zaporojie funcţionează deja pe baza standardelor ruseşti, pentru că compania care o va opera a fost deja numită printr-un decret al preşedintelui Federaţiei Ruse”, a afirmat acesta pentru agenţia de presă oficială rusă TASS.

ACTUALIZARE 19.50 Noul pachet de asistenţă de securitate al administraţiei Biden pentru Ucraina ar urma să includă muniţii şi vehicule, dar nu şi noi capabilităţi semnificative sau mijloace de apărare antiaeriană, au declarat vineri pentru Reuters doi oficiali americani cu privire la pachetul de 725 de milioane de dolari, transmite Agerpres.

Acest pachet, care ar putea fi anunţat chiar vineri, este primul după valul de atacuri cu rachete din partea Rusiei asupra infrastructurilor civile şi zonelor rezidenţiale de pe teritoriul Ucrainei în ultimele zile.

ACTUALIZARE 19.30 Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Moscova va închide coridoarele stabilite pentru exportul de cereale ucrainene dacă acestea sunt folosite pentru a efectua „atacuri teroriste”, transmite CNN.

„Dacă se va dovedi că acestea sunt folosite pentru atacuri teroriste, acest lucru va pune sub semnul întrebării acordul privind cerealele”, a declarat Putin reporterilor în capitala kazahă Astana.

ACTUALIZARE 17.30 România a devenit, oficial, parte a echipei internaţionale care investighează crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

Ţara noastră este al şaptelea stat care se alătură echipei constituite din mai multe state din Europa de Est, care va investiga infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii comise în contextul atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei. Procurorul general al României a semnat, ieri, actele de aderare, la sediul Eurojust, din Haga.

ACTUALIZARE 17.00 Liderul rus Vladimir Putin, citat de CNN, a declarat vineri că nu este nevoie de mai multe lovituri „masive” împotriva Ucrainei „cel puțin deocamdată”.  Comentariile sale vin după o săptămână de lovituri mortale asupra unor obiective civile din Ucraina, inclusiv în regiunea Kiev.

Întrebat dacă are regrete în legătură cu acțiunile sale în Ucraina, Putin a spus: „Nu am regrete. Vreau să fie clar că ceea ce se întâmplă acum este neplăcut”.

El a continuat să sublinieze că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt corecte și oportune.

ACTUALIZARE 16.00 Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu există planuri de extindere a mobilizării militare și că acțiunea se va încheia în două săptămâni.

„Mobilizarea se încheie. Presupun că în două săptămâni toate măsurile de mobilizare se vor încheia”, a declarat Putin la o conferinţă de presă la finalul unui summit regional desfăşurat la Astana, în Kazahstan..

ACTUALIZARE 15.00 Rusia a comis 40.040 de agresiuni şi crime de război împotriva Ucrainei. Cele mai multe crime au fost „încălcarea legilor și obiceiurilor de război”, a raportat Biroul Procurorului General la 14 octombrie, oferind un număr precis al crimelor de război și al agresiunilor – 40.040. Potrivit raportului, peste 600 de suspecți responsabili pentru aceste crime sunt soldații ruși și conducerea politică a țării.

ACTUALIZARE 14.45 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ordonat guvernului său să înceapă să lucreze la „hub-ul gazier” din Turcia propus de omologul său rus Vladimir Putin pentru a exporta gazul rus spre Europa, informează vineri media turce.

„Am dat, împreună cu Vladimir Putin, Ministerului nostru al Energiei şi instituţiei abilitate din Rusia, ordinul de a executa o sarcină împreună”, a afirmat Erdogan cu privire la un eventual hub gazier în Turcia, în timpul unui interviu acordat jurnaliştilor în timpul zborului său de întoarcere de la Astana, Kazahstan, unde a avut joi o întrevedere cu preşedintele rus.

ACTUALIZARE 13.30 Forțele ruse își sporesc prezența la centrala nucleară Zaporojie, a anunțat Statul Major General al Ucrainei în 14 octombrie. Potrivit acestuia, Rusia folosește teritoriul centralei ca bază pentru personalul lor, deoarece obiectivul nu se află sub tirul forțelor ucrainene, transmite The Kyiv Independent.

Sumarul zilei

  • Rusia a anunțat că va evacua locuitorii din Herson după un apel al șefului regiunii instalat de ruși, ceea ce ridică temeri că orașul ocupat va deveni o nouă linie de front.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Apărătorilor din Ucraina: „Recunoștință tuturor celor care au luptat pentru Ucraina în trecut. Și tuturor celor care luptă pentru ea acum. Pentru toți cei care au învins atunci. Și tuturor celor care vor câștiga cu siguranță acum”.
  • Armata ucraineană a transmis miercuri că a câştigat teritorii în apropierea orașului Herson, în timp ce aliații NATO, inclusiv Marea Britanie, au livrat noi sisteme de apărare aeriană, în urma recentelor atacuri cu rachete ale Rusiei în întreaga țară.
  • Ministerul britanic al Apărării afirmă că „Rusia continuă ofensiva în centrul Donbasului și face mici progrese”. Ministerul a explicat că, „în ultimele trei zile, forțele pro-ruse au făcut progrese tactice spre centrul orașului Bakhmut din regiunea Donețk” și „probabil au avansat în satele Oprița și Ivangrad, la sud de oraș”.
  • Forțele armate ucrainene au eliberat peste 600 de așezări de sub ocupația rusă în ultima lună, inclusiv 75 din regiunea Herson, a afirmat joi seara Ministerul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.
  • Oleh Siniehubov, guvernatorul din Harkov, a declarat că doi băieți de 16 ani se numără printre persoanele rănite de bombardamentele ruse din regiune în ultimele 24 de ore.
  • Agenția rusă de știri RIA Novosti anunță că există morți și răniți în urma exploziei unui depozit de muniție din satul Oktiabrski, în regiunea Belgorod din Rusia. Autoritățile au pus explozia pe seama bombardamentelor efectuate peste graniță de către forțele armate ucrainene. De asemenea, operațiunile feroviare au fost suspendate vineri dimineața devreme în apropiere de Novi Oskol, un oraș din regiunea rusă Belgorod, după ce rămășițele unei rachete au căzut lângă calea ferată.
  • Ucraina a acuzat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) de inacțiune în ceea ce privește respectarea drepturilor prizonierilor de război ucraineni și a cerut insistent ca acesta să întreprindă o misiune într-o tabără din estul țării ocupat de Rusia.
  • Elon Musk pare să fi confirmat pe Twitter că finanțarea pentru sistemul de internet prin satelit Space X Starlink în Ucraina a fost retrasă. Compania cere guvernului american să intervină și să achite factura. Măsura vine la câteva zile după ce Musk s-a confruntat cu critici uriașe în Ucraina pentru un sondaj pe Twitter pe care l-a realizat cu privire la o propunere de pace și care părea să arate sprijinul lui Musk pentru obiectivele militare ale lui Vladimir Putin în Ucraina.

ACTUALIZARE 12.45 Aproape 220.000 de persoane au intrat în România prin vama Isaccea de la începutul războiului din Ucraina, fluxul de refugiaţi înregistrat zilnic fiind în creştere faţă de acum două luni.
Potrivit Gărzii de Coastă, în ultimele 24 de ore, prin punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din Isaccea au intrat în România circa 930 de persoane cu aproximativ 200 de autoturisme şi au ieşit din România circa 650 de persoane cu aproximativ 200 de mijloace de transport.

ACTUALIZARE 11.20 Opt persoane au fost rănite în regiunea Harkov și 6 în regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore, a raportat Oleh Siniehubov, guvernatorul regiunii, în 14 octombrie, citat de The Kyiv Independent. Atacurile Rusiei au rănit șase civili în regiunea Donețk; alte patru persoane ucise de trupele ruse în timpul ocupației au fost găsite în localitățile eliberate Liman și Yakovlivka, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko.

ACTUALIZARE 11.00 Antreprenorul multimiliardar Elon Musk, fondatorul SpaceX, a solicitat Departamentului apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina, pe care i-a pus la dispoziţie până acum în mod gratuit.

SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună, a informat joi CNN.

ACTUALIZARE 10.56 Agenția rusă de știri RIA Novosti anunță că există morți și răniți în urma exploziei unui depozit de muniții din satul Oktiabrski din regiunea rusă Belgorod, transmite The Guardian.

RIA citează un mesaj pe Telegram al Comitetului de Investigații al Federației Ruse, în care se raportează că: în satul Oktiabrski, districtul Belgorod, regiunea Belgorod, un depozit de muniții a sărit în aer în urma bombardamentelor efectuate de forțele armate ale Ucrainei. Potrivit datelor preliminare, există morți și răniți. Autorităţile au deschis anchetă penală.

ACTUALIZARE 10.45 Danone își vinde afacerile rămase în Rusia și părăsește definitiv țara, transmite Nexta. Compania a anunțat că predă controlul diviziei sale din Rusia unui nou proprietar.

Danone nu a dat publicităţii numele companiei căreia îi va transfera aşa numita divizie Essential Dairy and Plant-based (EDP).

ACTUALIZARE 10.00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj pentru Ziua Apărătorilor din Ucraina, sărbătorită în fiecare an la 14 octombrie, începând din 2015.

Zelenski: Recunoștință tuturor celor care au luptat pentru Ucraina în trecut. Și tuturor celor care luptă pentru ea acum. Tuturor celor care au învins atunci. Și tuturor celor care vor învinge cu siguranță acum. Învingători în așa fel încât să încununeze cu succes lupta multor generații. Poporul care și-a dorit întotdeauna cel mai mult un singur lucru – libertatea. Pentru ei înșiși. Și pentru copiii lor.

ACTUALIZARE 9.15 O rachetă a lovit orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, vineri dimineață, potrivit postărilor Telegram ale șefului administrației militare regionale Zaporojie.

„Inamicul a atacat Zaporojie. Infrastructura într-unul dintre cartierele orașului a fost distrusă”, a declarat Anatoliy Kurtev, primarul interimar al orașului Zaporizhzhia, într-o postare pe Telegram, potrivit CNN.

Kurtev a spus că echipele de salvare au răspuns la locul atacului.

ACTUALIZARE 9.00 Circulația cu trenul au fost suspendată,  vineri dimineața, în apropiere de Novyi Oskol, un oraș din regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, după ce o rachetă au căzut în apropierea căii ferate, potrivit Reuters, care îl citează pe guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov.

Gladkov  a transmis într-un mesaj pe  Telegram, că a fost doborâtă o rachetă în apropiere de Novyi Oskol, un oraș cu aproximativ 18.000 de oameni care se află la aproximativ 90 de kilometri nord de granița cu Ucraina, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 8.00 Forțele armate ale Ucrainei au eliberat peste 600 de așezări de sub ocupația rusă în ultima lună, inclusiv 75 în regiunea extrem de strategică Herson, a declarat Ministerul ucrainean pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar. Aproximativ 502 așezări au fost eliberate în regiunea de nord-est Harkiv, unde forțele ucrainene au avansat luna trecută în liniile rusești, a anunțat ministerul joi seara, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 7.50 Mult așteptata întâlnire Putin-Erdogan a avut loc în Kazahstan, dar cei doi nu au discutat despre reglementarea situatiei din Ucraina, sustine purtătorul de cuvant al Kremlinului. Așteptările erau foarte mari, mai ales ca și Kremlinul recunoscuse că așteaptă de la Erdogan o propunere concretă de mediere a conflictului. La Astana, Putin s-a arătat dispus să mai construiască un gazoduct prin Marea Neagră, practic să suplimenteze capacitatea Turkish Stream și să livreze în continuare gaz spre Europa, pentru ca traseul prin Turcia s-a dovedit cel mai sigur.

ACTUALIZARE 7. 40 Marat Khusnullin, un vicepremier rus, a declarat joi pentru televiziunea de stat că locuitorii din Herson vor fi ajutați să se îndepărteze din regiunea din sudul Ucrainei, care rămâne doar parțial ocupată de trupele invadatoare din cauza unui contraatac ucrainean de succes în ultimele luni.

ACTUALIZARE 7.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi în faţa parlamentarilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) să fie judecat „fiecare agresor şi măcelar”, reiterându-şi dorinţa instituirii unui tribunal internaţional împotriva Moscovei, şi a cerut Franţei şi Italiei mijloace de apărare antiaeriană, relatează AFP.

„Trebuie ca Rusia să fie recunoscută ca stat agresor şi fiecare asasin şi măcelar trebuie adus în faţa justiţiei pentru crime comise în timpul acestui război”, a lansat Zelenski în cursul unei alocuţiuni susţinută în format de videoconferinţă cu ocazia unei sesiuni a APCE.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite