Război în Ucraina, ziua 226 | Președintele Zelenski a cerut NATO să spună ce ar face dacă Rusia ar folosi arma nucleară în Ucraina și a vorbit despre „lovituri preventive”. SUA nu au indicii că Rusia se pregătește să folosească în arme nucleare

7 octombrie 2022, 06:57

Cele mai importante informații ale zilei:

  • Președintele Zelenski a cerut NATO să spună ce ar face dacă Rusia ar folosi arma nucleară în Ucraina. Într-o intervenție la un institut de analize strategice australian, a vorbit despre lovituri preventive. Purtătorul sau de cuvânt a explicat apoi că liderul de la Kiev s-ar fi referit la sancțiuni când a menționat lovituri preventive împotriva Rusiei și că presa ar fi citat în mod eronat declarațiile.
  • Orașul Zaporojie a fost ținta unor atacuri cu rachete din partea rușilor, inclusiv cu drone kamikaze iraniene. Cel puțin 11 oameni au murit, mai mulți au fost răniți și câteva clădiri a fost distruse.
  • În regiunea Harkov, unde forțele ucrainene au recucerit o suprafață importantă în septembrie, au fost găsite cadavrele a 534 de civili, inclusiv 19 copii, după ce trupele ruse au părăsit zona. În total, 447 de cadavre au fost găsite în Izium, relatează Reuters.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri liderilor europeni, reuniţi la summitul la Praga, să crească livrările de arme şi muniţii către Ucraina şi totodată să crească în ţările lor investiţiile în sectorul apărării, în pofida creşterii costului vieţii.
  • Rusia a demis un alt comandant militar de top, comandantul districtului militar din est, general colonelul Alexander Chaiko, potrivit Guardian, care citează RBC.
  • Rușii sunt pregătiți pentru un război nuclear, avertizează Zelenski. Președintele Ucrainei a declarat într-un interviu pentru BBC că oficialii ruși au început să-și „pregătească societatea” pentru posibila utilizare a armelor nucleare în război.
  • Președintele SUA a vorbit despre amenințarea războiului nuclear, la o strângere de fonduri organizată de democrați la New York. Joe Biden a spus că lumea se află în punctul cel mai apropiat de catastrofă nucleară din ultimii 60 de ani. „Nu ne-am confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba”, a spus el.
  • Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a sosit la Kiev și a precizat care este statutul centralei nucleare.  Rafael Grossi, directorul AIEA: Eu cred că este o chestiune care ţine de dreptul internaţional. Sutem aici într-un conflict, suntem aici într-un război care dorim să înceteze. Războiul ar trebui să înceteze imediat şi, desigur, poziţia AIEA este că această instalaţie este o instalaţie ucraineană. Dar nu intru în comentarii despre evoluţiile militare.
  • Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat inițiatorului unei mișcări din Belarus și unor organizații din Ucraina și Rusia, pentru lupta lor în apărarea drepturilor omului.
  • Peste 500 de kilometri pătrați au fost eliberați de sub dominația ocupanților ruși în regiunea Herson, de la începutul lunii octombrie, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.
  • Un personaj din anturajul lui Vladimir Putin l-a confruntat direct pe președintele rus cu privire la greșelile și eșecurile din războiul din Ucraina, potrivit Washington Post, care citează informații din cadrul serviciilor secrete. Persoana respectivă, pe care publicația americană nu o identifică, și-a exprimat îngrijorarea în fața lui Putin cu privire la gestionarea proastă a efortului de război și la greșelile făcute de liderii militari ai Rusiei.
  • Cel puțin cinci persoane au fost ucise și tot atâtea au fost rănite după ce forțele ucrainene au lovit un autobuz în timp ce bombardau un pod important din punct de vedere strategic din partea controlată de ruși a regiunii Herson, a informat agenția de presă rusă Tass.
  • Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale şi a repetat disponibilitatea Ankarei de a lua parte la rezolvarea paşnică a războiului din Ucraina, a anunţat vineri biroul lui Erdogan

ACTUALIZARE 21.04 Rușii sunt pregătiți pentru un război nuclear, avertizează Zelenski. Președintele Ucrainei a declarat că oficialii ruși au început să-și „pregătească societatea” pentru posibila utilizare a armelor nucleare în război. Într-un interviu acordat BBC, Zelenski a afirmat: „Încep să-și pregătească societatea. Este foarte periculos. Nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Ei nu știu dacă îl vor folosi sau nu. Cred că este periculos chiar să vorbim despre asta.” Liderul ucrainean a negat că a cerut lovituri (preventive) împotriva Rusiei și a subliniat că a cerut, în schimb, să fie impuse sancțiuni preventive Moscovei.

ACTUALIZARE 20.11 Statele Unite nu au indicii că Rusia se pregătește să folosească în mod iminent arme nucleare, a anunțat Casa Albă.

ACTUALIZARE 18.51 Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a felicitat pe Putin cu ocazia împlinirii a 70 de ani, lăudându-l  pentru „conducerea sa distinsă și voința puternică”,  în ceea ce este cel mai recent semn al aprofundării legăturilor dintre cele două țări, potrivit The Guardian. În mesajul său, Kim a vorbit despre realizările lui Putin în „construirea Rusiei puternice” și a spus că liderul rus „se bucură de mare respect și sprijin din partea maselor largi de oameni”.

ACTUALIZARE 18.33 În social media au apărut imagini cu luptătorii ucraineni care au eliberat localitatea Makiivka din regiunea Luhansk.

CITEȘTE ȘI: Armele nucleare de mici dimensiuni ale Rusiei: o opțiune riscantă atât pentru Putin, cât și pentru Ucraina. Analiză New York Times

ACTUALIZARE 18.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri liderilor europeni, reuniţi la summitul la Praga, să crească livrările de arme şi muniţii către Ucraina şi totodată să crească în ţările lor investiţiile în sectorul apărării, în pofida creşterii costului vieţii.

ACTUALIZARE 17.47 Premierul Rusiei, Mihail Mişustin, i-a trimis o scrisoare guvernului suedez, prin care solicită includerea autorităţilor ruse în ancheta privind exploziile care au avariat recent conductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, a anunţat Ministerul de Externe suedez, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 17.36 Rusia a demis un alt comandant militar de top, comandantul districtului militar din est, general colonelul Alexander Chaiko, potrivit Guardian, care citează RBC.  Potrivit sursei citate, general locotenentul Rustam Muradov a fost numit la conducerea districtului militar din Est, care acoperă trupele din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Districtul militar estic  este unul dintre cele cinci care alcătuiesc forțele armate ale Rusiei.

CITEȘTE ȘI: Morțile misterioase ale unor recruți ruși care nu au mai apucat să ajungă pe front

CITEȘTE ȘI: „Acum sunt în panică”. Cum arată situația contraofensivei ucrainene, lăsând deoparte detaliile spectaculoase. Un reportaj NY Times

ACTUALIZARE 16.05 Un personaj din anturajul lui Vladimir Putin l-a confruntat direct pe președintele rus cu privire la greșelile și eșecurile din războiul din Ucraina, potrivit  Washington Post, care citează informații din cadrul serviciilor secrete. Persoana respectivă, pe care publicația americană nu o identifică, și-a exprimat îngrijorarea în fața lui Putin cu privire la gestionarea proastă a efortului de război și la greșelile făcute de liderii militari ai Rusiei.

ACTUALIZARE 15.54 Vladimir Putin ar trebui să se confrunte cu un „tribunal internațional”, a declarat șeful Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, după ce organizația pentru drepturile omului a obținut Premiul Nobel pentru Pace.

ACTUALIZARE 14.04 Convorbire telefonică Erdogan-Putin. Liderul de la Ankara face încă o ofertă pentru negocieri cu Ucraina.

ACTUALIZARE 13.50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a referit la impunerea de sancţiuni Rusiei când a sugerat că sunt necesare lovituri preventive împotriva acesteia pentru a împiedica orice utilizare a armelor nucleare, a spus purtătorul său de cuvânt Serhii Nikiforov, subliniind că mass-media au citat în mod eronat afirmaţiile făcute de preşedintele ucrainean, informează vineri Reuters şi Ukrinform.

ACTUALIZARE 13.40 De ziua lui Putin, ministrul ucrainean al apărării a transmis un mesaj armatei ruse: ”Mai puteţi salva Rusia”

ACTUALIZARE 13.25 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a referit la impunerea de sancţiuni Rusiei când a sugerat că sunt necesare lovituri preventive împotriva acesteia pentru a împiedica orice utilizare a armelor nucleare, a spus purtătorul său de cuvânt Serhii Nikiforov, subliniind că mass-media au citat în mod eronat afirmaţiile făcute de preşedintele ucrainean, informează vineri Reuters şi Ukrinform.

ACTUALIZARE 13.15 Forțele armate ale Ucrainei au capturat cel puțin 440 de tancuri de luptă rusești și alte 650 de vehicule blindate, care reprezintă „peste jumătate din flota de tancuri aflată în prezent în Ucraina”, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie, citat de The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 13.10 Armata rusă a pierdut peste 61.600 de soldați de la începutul războiului, a precizat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

ACTUALIZARE 13.00 Ocupanții ruși au trăit într-o cocină de porci, într-una din zonele ocupate în Ucraina. Detalii șocante despre viața obișnuită a rușilor sunt dezvăluite de Serviciul Secret al Ucrainei într-un videoclip.

CITEȘTE ȘI: Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat inițiatorului unei mișcări din Belarus și unor organizații din Ucraina și Rusia, pentru lupta lor în apărarea drepturilor omului

ACTUALIZARE 12.35 Valentin Reznichenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a transmis că orașul Nikopol „a fost zguduit toată noaptea de explozii”. ”Aproape 40 de obuze rusești au ajuns la Nikopol. În oraș, au fost avariate mai multe clădiri înalte, peste zece case particulare, clădiri agricole, infrastructură de transport, conducte de gaz și rețele de electricitate.”

ACTUALIZARE 12.20 O echipă de patru specialiști de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IEAE) este așteptată să sosească astăzi, la centrala nucleară Zaporojie, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 12.15 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o convorbire cu omologul său rus Vladimir Putin. Reuters relatează că perechea a discutat despre cele mai recente evoluții din Ucraina și că Erdogan a repetat dorința Ankarei de a contribui la rezolvarea în mod pașnic a conflictului.

ACTUALIZARE 11.50 Cartierul general al forțelor armate din autoproclamata Republică Populară Donețk a susține că a capturat trei așezări aflate în apropiere de Bahmut de la forțele ucrainene din Donețk, potrivit Ria Novosti.

ACTUALIZARE 11.40 Fostul cancelar german Angela Merkel spune că este importat ca ameninţările lansate în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei să nu fie respinse ca o simplă cacealma, relatează DPA.

CITEȘTE ȘI: SUA se declară ”pregătite” pentru o soluţie diplomatică cu Rusia în privinţa conflictului din Ucraina

ACTUALIZARE 11.15 Rusia atacă pentru prima oară oraşul Zaporojie cu drone iraniene, potrivit Kievului.

ACTUALIZARE 10.50 Echipele de intervenție au scos de sub clădirile prăbușite 11 cadavre, după bombardamentele rusești din Zaporojie. 21 de oameni au fost salvați de sub dărâmături. Atacul rușilor a avut loc ieri și a fost printre cele mai puternice din Zaporojie, regiunea unde se află și cea mai mare centrală nucleară din Europa. Azi-noapte, cu ajutorul dronelor, armata rusă a continuat să lanseze proiectile, scrie presa ucraineană.

 

ACTUALIZARE 10.10 Cel puțin cinci persoane aflate într-un autobuz au fost ucise și tot atâtea au fost rănite în timp ce forțele ucrainene au bombardat un pod important din punct de vedere strategic din partea controlată de ruși a regiunii Herson, a informat agenția de presă rusă Tass. Autoritățile din regiune instalate de Rusia au spus că atacul a avut loc în timp ce un autobuzul cu civili traversa podul din apropierea satului Darivka. Informațiile despre atac nu au fost verificate în mod independent.

ACTUALIZARE 09.30 Oleh Siniehubov, guvernatorul din Harkov, a declarat că, în ultimele 24 de ore, opt persoane au fost spitalizate în regiune, ca urmare a bombardamentelor rusești. El a mai spus că o femeie de 47 de ani a fost rănită după ce a călcat pe o mină în regiunea Izium.

CITEȘTE ȘI: 20.000 de ceceni luptă de partea Kievului. Cei care sunt loiali Moscovei sunt considerați trădători

CITEȘTE ȘI: Vladimir Putin, 70 de ani de viață și 7 ani de război. Patriarhul Kirill a ordonat preoților să se roage pentru sărbătorit timp de două zile

ACTUALIZARE 08.40 În regiunea Harkov, unde forțele ucrainene au recucerit o suprafață importantă în septembrie, cadavrele a 534 de civili, inclusiv 19 copii, au fost găsite după ce trupele ruse au părăsit zona, a declarat joi Serhi Bolvinov de la Poliția Națională din Harkov. În total, 447 de cadavre au fost găsite în Izium, relatează Reuters. El a mai spus că anchetatorii au găsit dovezi că 22 de locuri au fost folosite ca „săli de tortură”.

ACTUALIZARE 08.00 „Peste 500 de kilometri pătrați au fost eliberați de sub dominația ocupanților ruși doar în regiunea Herson”, de la începutul lunii octombrie, a anunțat președintele Volodimir Zelenski în discursul de joi noaptea. Teritoriul recucerit găzduiește zeci de orașe și sate care au fost ocupate de forțele ruse de luni de zile, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Armatei de Sud, Natalia Gumeniuk. Herson, o regiune cu o Populația din regiunea Herson era înainte de război de aproximativ un milion de oameni.

ACTUALIZARE 07.25 Cel puțin trei persoane au fost ucise şi câţiva locatari au fost prinşi sub dărâmături în orașul ucrainean Zaporojie, după ce rachete ale armatei ruse au lovit mai multe blocuri de locuințe. Echipajele de pompieri au intervenit la locul atacurilor, chiar în timpul bombardamentelor.

ACTUALIZARE 07.10 Președintele SUA a vorbit despre amenințarea războiului nuclear, la o strângere de fonduri organizată de democrați la New York.  Joe Biden a spus că lumea se află în punctul cel mai apropiat de catastrofă nucleară din ultimii 60 de ani. „Nu ne-am confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba”, a spus el.

„Avem de-a face cu un tip pe care îl cunosc destul de bine”, a spus Biden, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin. „Nu glumește când vorbește despre potențiala folosire a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, deoarece armata lui are, se poate spune, performanțe semnificativ scăzute.”

Putin și oficialii de la Kremlin au amenințat în mod repetat că vor folosi arsenalul nuclear al Rusiei încercând astfel să descurajeze SUA și pe aliații săi să susțină militar și financiar Ucraina.

ACTUALIZARE 07.00 Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a sosit la Kiev și a precizat care este statutul centralei nucleare.

Rafael Grossi, directorul AIEA: Eu cred că este o chestiune care ţine de dreptul internaţional. Sutem aici într-un conflict, suntem aici într-un război care dorim să înceteze. Războiul ar trebui să înceteze imediat şi, desigur, poziţia AIEA este că această instalaţie este o instalaţie ucraineană. Dar nu intru în comentarii despre evoluţiile militare.

Rafael Grossi urmează să se deplaseze și la Moscova pentru a discuta cu oficialii ruși despre situația de la Zaporojie.

CITEȘTE ȘI: Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

• Consiliul UE a aprobat cel de-al 8-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Acest nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, provocat de continuarea invaziei în Ucraina, are printre măsuri instituirea unui plafon maximal de preț pentru petrolul rus exportat în state terțe, ce urmărește scăderea încasărilor pentru regimul de la Kremlin.

Această plafonare a prețului ar urma să fie implementată de UE în colaborare cu statele membre ale G7, grupul celor mai industrializate state din lume.

Alte sancțiuni vizate de UE privesc produsele din oțel și fier provenite din Rusia, dar și adăugarea unor noi categorii de tehnologice electronice ce vor fi interzise la export în Rusia.

• Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi arme liderilor europeni, pentru a împiedica ”tancurile ruse să meargă la Varşovia sau Praga”, la şapte luni de la începerea invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP.

”Agresorul trebuie să fie pedepsit”, le-a transmis Volodimir Zelenski, într-o intervenţie video, celor 44 de lideri europeni prezenţi la Praga pentru prima reuniune a Comunităţii Politice Europene (CPE).

Președintele Zelenski a cerut izolarea completă a Moscovei pe plan internațional.

• Kremlinul a negat informațiile potrivit cărora 700.000 de ruși ar fi fugit din țară de când Moscova a anunțat o mobilizarea militară pentru războiul din Ucraina.

• Doi cetățeni ruși care au declarat că au fugit din țara lor pentru a evita serviciul militar obligatoriu au cerut azil în SUA după ce au ajuns cu o barcă mică pe o insula îndepărtată din Alaska, în Marea Bering, a anunțat joi senatorul de Alaska, Lisa Murkowski.

Ucraina a anunţat joi că a eliberat în decurs de o lună mai mult de 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de Rusia în sudul acestei ţări, trupele ruse confruntându-se cu o contraofensivă ucraineană, informează AFP.

Preşedintele american Joe Biden nu a exclus joi o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin la summitul G20 din noiembrie din Bali, în Indonezia, relatează AFP.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite