Război în Ucraina, ziua 224 | Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, face apel la statele UE să livreze tancuri Ucrainei şi "să accelereze" procedura de aderare a acestei ţări la Uniune

Armata Ucrainei îşi continuă ofensiva şi a recucerit zeci de localităţi din regiunea Herson. Între timp la Moscova Vladimir Putin a semnat legile care consfinţesc anexarea unilaterală a 4 regiuni din Ucraina. Ruşii spun că de acum ei vor controla şi centrala nucleară de la Zaporojie, lucru respins clar de şeful Energoatom care şi-a asumat personal conducerea centralei.

05 Octombrie 2022, 07:44 (actualizat 05 Octombrie 2022, 21:02) Știrile TVR |

 

Sumarul zilei

 • Președintele rus Vladimir Putin a semnat cele patru legi care ratifică anexarea regiunilor ucrainene ocupate Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Forțele ruse nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru zone și rămâne neclar unde încearcă Rusia să stabilească noua sa frontieră externă.
 • Ucraina a făcut progrese majore și rapide în această săptămână, președintele Volodimir Zelenski declarând că "zeci" de orașe au fost recucerite. Forțele ucrainene au eliberat orașul Dudchani, pe malul vestic al râului Dnipro, iar în est, forțele ucrainene avansau după ce au capturat Liman, principalul bastion rusesc din nordul provinciei Donețk.
 • Liderii pro-ruși din regiunile ocupate au afirmat că situația se stabilizează în această dimineață. Denis Pușilin, instalat de Rusia în funcția de guvernator în Donețk, a declarat că "situația pe linia frontului în direcția Liman se stabilizează, linia de apărare se consolidează", în timp ce Kirill Stremousov, care face parte din administrația de ocupație impusă la Herson, a fost citat spunând că forțele ruse "efectuează o regrupare pentru a-și aduna forțele și a da o lovitură de ripostă" în regiune și că "înaintarea forțelor armate ale Ucrainei în direcția Herson s-a oprit". Niciuna dintre afirmații nu a putut fi verificată în mod independent.
 • Putin a declarat că a semnat un decret care aduce "corecții" la campania de mobilizare parțială pe care a anunțat-o la 21 septembrie.
 • UE a convenit să stabilească un plafon de preț pentru petrolul rusesc și să interzică comerțul cu numeroase bunuri tehnice și de consum, ca parte a unor sancțiuni suplimentare menite să contracareze capacitatea lui Vladimir Putin de a purta un război împotriva Ucrainei. Cea mai recentă rundă de sancțiuni, a opta din februarie, a fost semnată miercuri de ambasadorii UE, la o săptămână de la propunerea măsurilor, un interval de timp considerat fulgerător la Bruxelles.
 • Ministerul rus de Externe a declarat că centrala nucleară Zaporojie va funcționa sub supravegherea agențiilor ruse după declarația de anexare. Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, este așteptat să viziteze Moscova în zilele următoare pentru a discuta situația de la centrala care a fost ocupată de forțele ruse încă din primele zile ale războiului. Energoatom, întreprinderea de stat ucraineană care deține centrala, a declarat că este posibil să o repornească.
 • Oleksandr Starukh, guvernatorul ucrainean al Zaporojie, a declarat că, în cursul nopții, "inamicul a tras cu rachete asupra centrului regional și a periferiei orașului. Au fost distruse instalații de infrastructură".
 • Zelenski a postat pe rețelele de socializare o serie de imagini cu clădiri avariate din Limanul recent eliberat, cu mesajul "Limanul nostru după ocupaţia rusă. Toate elementele de bază ale vieții au fost distruse aici. Așa fac peste tot în teritoriile pe care le cuceresc. Acest lucru poate fi oprit într-un singur mod: eliberați Ucraina, viața, umanitatea, legea și adevărul cât mai curând posibil".
 • Jurnalista de televiziune rusă Marina Ovsyannikova, celebră pentru că a organizat un protest în direct împotriva războiului Rusiei în Ucraina, a confirmat că a scăpat de arestul la domiciliu în urma unor noi acuzații de răspândire de știri false.
 • Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, afirmă că decizia Washingtonului de a trimite mai mult ajutor militar Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa intereselor Moscovei și crește riscul unei ciocniri militare între Rusia și Occident.
 • Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a expulzat un diplomat lituanian.
 • Premierul britanic Liz Truss a declarat că Ucraina "va câștiga" și că niciun acord de pace nu ar trebui să cedeze teritoriul ucrainean. Ea a declarat: "Poporul ucrainean nu luptă doar pentru securitatea sa, ci pentru securitatea noastră, a tuturor. Aceasta este o luptă pentru libertate și democrație în întreaga lume. Nu ar trebui să cedăm în fața celor care doresc un acord care să dea la schimb teritoriul ucrainean. Aceștia propun să plătească cu vieți ucrainene pentru iluzia păcii. Vom fi alături de prietenii noștri ucraineni, oricât de mult timp va dura.

 

ACTUALIZARE 20.43 Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, face apel la statele membre UE să livreze tancuri Ucrainei şi "să accelereze" procedura de aderare a acestei ţări la Uniune, într-un interviu acordat miercuri France Presse, înaintea unui summit al Celor 27, transmite Agerpres.

Responsabila malteză intenţionează să transmită aceste mesaje vineri, la Praga, cu prilejul unei reuniuni a Consiliului European.

"Ucrainenii au nevoie de armament pentru a continua s-şi recucerească teritoriul (...), de exemplu de tancuri Leopard 2 pe care mai multe state membre le deţin", a declarat Roberta Metsola în acest interviu, acordat pe marginea sesiunii plenare a PE de la Strasbourg.

ACTUALIZARE 20.30 Armata ucraineană declară că, în timp ce forțele sale avansează în regiunea sudică Herson, unitățile ruse au suferit pierderi și încearcă să își evacueze răniții și echipamentele către cele mai apropiate puncte de trecere peste râul Dnipro, transmite CNN.

"Inamicul a mutat până la 150 de militari răniți și aproximativ 50 de unități de echipament militar avariat în așezarea Vesele, în apropierea centralei hidroelectrice Kakhovka", a declarat Statul Major General.

În apropierea centralei hidroelectrice Kakhovka, situată în Nova Kakhovka, se află un pod puternic avariat.

ACTUALIZARE 19.47 Şeful organizației de supraveghere nucleară a ONU, Rafael Grossi, a mers la Kiev.

 

 

ACTUALIZARE 19.20 Personalul ucrainean care administrează centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, se pregătește să repornească unul dintre cele șase reactoare ale centralei, toate fiind în prezent oprite, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU.

"Personalul operativ ucrainean de rang înalt a informat experții AIEA prezenți la centrală că se fac pregătiri pentru a porni unitatea 5 la putere redusă pentru a produce abur și căldură pentru nevoile centralei", a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, adăugând că pregătirile vor dura "ceva timp".

ACTUALIZARE 18.50 Președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie și să o transforme în "proprietate federală", relatează Reuters.

 

 

ACTUALIZARE 16.50 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat miercuri că a semnat un decret prin care se fac "corecturi" la ordinul de mobilizare parţială din 21 septembrie, transmite televiziunea de stat rusă.

În cadrul unor comentarii făcute la o întâlnire cu profesorii, Putin a afirmat că noul decret amână încorporarea pentru mai multe categorii de studenţi, inclusiv pentru cei de la universităţile private acreditate, precum şi pentru anumiţi absolvenţi înscrişi la studii post-universitare.

ACTUALIZARE 16.32 Președintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, la o întâlnire televizată cu profesorii, că Rusia are „un mare respect” pentru poporul ucrainean, în ciuda a ceea ce el a numit „situația actuală”, relatează The Guardian.

Referindu-se la cele patru regiuni ucrainene controlate parțial de Rusia pe care le-a declarat vineri teritoriu rus, Putin a spus că se așteaptă ca situația de acolo să se „stabilizeze”.

„Pornim de la faptul că situația se va stabiliza, vom putea dezvolta cu calm aceste teritorii”, a spus Putin în declarațiile sale televizate.

ACTUALIZARE 16.25 Consiliul de Administrație al Asociației Internaționale de Box permite sportivilor din Rusia și Belarus să participe la competiții internaționale, transmite Nexta.

 

 

ACTUALIZARE 16.20 Polonia a vorbit cu SUA despre partajarea armelor atomice pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Rusiei, a declarat președintele Andrzej Duda, după ce Kremlinul a intensificat șantajul nuclear asupra Ucrainei.

Cel mai mare membru NATO din Europa de Est a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar este prima oară când oficialii de la Varșovia declară că sunt în discuții cu aliații în privința poziționării de arme nucleare pe flancul central-european, ca mijloc de descurajare.

ACTUALIZARE 16.05 Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova (CSE) a decis prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, în contextul războiului din Ucraina. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița la începutul ședinței de Guvern.

ACTUALIZARE 15.20 În Rusia, a fost deschis primul dosar penal pentru sustragere de la mobilizare, transmite Nexta.

ACTUALIZARE 15.10 Noi restricţii UE împotriva Rusiei. Noile restricții includ o interdicție privind transportul de petrol către țări terțe la un preț mai mare decât plafonul stabilit, o interdicție privind anumite tipuri de produse siderurgice, materiale plastice și chimice, precum și o interdicție privind furnizarea de servicii IT, potrivit The Guardian.

 

ACTUALIZARE 15.00 Garry Kasparov, fostul campion mondial de șah și militant împotriva regimului Putin, a acordat un interviu revistei germane Spiegel, în care afirmă că "fiecare rus care trăiește acum în Rusia face parte din mașinăria de război" și cere ca cei care doresc să stea de partea bună a istoriei să plece, transmite The Guardian.

 

ACTUALIZARE 14.30 Ucraina a anunţat că a făcut progrese militare în regiunea estică Lugansk, până acum controlată aproape în totalitate de ruşi, a declarat miercuri guvernatorul ucrainean al acestei regiuni, Serhii Gaidai, informează AFP.

 

 

"Drapelul ucrainean a fost înălţat acolo de forţele armate ucrainene. Noi avansăm datorită forţelor noastre armate", a subliniat Gaidai.

ACTUALIZARE 14.00 Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunţat miercuri că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina va funcţiona sub supravegherea agenţiilor ruse de profil, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anexat oficial regiunea Zaporojie la sfârşitul săptămânii trecute, informează agenţia rusă RIA Novosti, preluată de Reuters.

ACTUALIZARE 13.30 Mihail Kulikov, un tânăr din orașul Orsk, regiunea Orenburg, a decis să nu lupte în războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei și să se predea autorităților ucrainene în cadrul proiectului „Vreau să trăiesc”.

(w500) Mihail Kul

Este vorba de primul caz constatat de la decretarea ordinului de mobilizare parțială în Rusia, scrie „Zerkalo Nedeli”, care citează Centrul de Coordonare a situației prizonierilor de război.

Potrivit autorităților ucrainene, Mihail Kulikov a fost trimis la război în doar cinci zile de la primirea citației de încorporare.

 

ACTUALIZARE 13.00 Şeful diplomaţiei europene avertizează că războiul intră într-o fază periculoasă: „Ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii”

(w620) Josep Borr

„Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii”, a declarat Borrell într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

ACTUALIZARE 12.20 Jurnalista rusă de televiziune Marina Ovsianikova, ajunsă celebră pentru un protest în direct împotriva războiului dus de Rusia în Ucraina, a confirmat că a fugit din arestul la domiciliu, la care a fost condamnată sub acuzaţia că a răspândit ştiri false, şi a spus că nu există niciun caz la care să răspundă, relatează Reuters

ACTUALIZARE 12.00 Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi 10 producători, printre care şi Rusia, vor decide probabil miercuri, la Viena, o reducere a producţiei de petrol, într-un context complex în care se combină scăderea preţurilor, îndoielile privind evoluţia cererii, problemele de producţie şi sancţiunile asupra petrolului rusesc, relatează agenţia EFE.

ACTUALIZARE 11.30 Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Laurence Boone, a declarat miercuri că ruşii care fug din ţară pentru a evita să fie mobilizaţi în armată nu vor primi în mod automat vize pentru Franţa, dar că vor fi luate în considerare situaţia lor şi riscurile de securitate, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 11.00 O persoană a fost rănită în atacuri cu drone-kamikaze iraniene împotriva oraşului Bila Ţerkva, la circa o sută de kilometri la sud de Kiev, o premieră în respectiva zonă, a anunţat miercuri guvernatorul regional, informează AFP, preluat de Agerpres. "În timpul nopţii, inamicul a efectuat lovituri cu drone-kamikaze de tip Shahed-136 împotriva (oraşului) Bila Ţerkva", a anunţat guvernatorul Oleksii Kuleba pe Telegram.

ACTUALIZARE 10.30 Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei (NBU), Kyrylo Shevchenko, şi-a prezentat demisia, din motive de sănătate, într-un moment în care ţara vecină se luptă să contracareze invazia rusească şi să stabilizeze o economie devastată de război, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

(w620) Kyrylo She

În vârstă de 49 de ani, Shevchenko a condus Banca Naţională a Ucrainei începând din luna iulie 2020 şi în primele luni ale mandatului său a fost criticat de preşedintele Volodimir Zelenski şi FMI pentru demisiile unor importanţi angajaţi ai băncii centrale. Criticile s-au redus după debutul invaziei ruseşti, în condiţiile în care NBU a jucat un rol crucial în susţinerea economiei ucrainene în contextul războiului.

ACTUALIZARE 10.00 Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse, a relatat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

(w620) Foto: Wiki

ACTUALIZARE 09.40 Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, "se va deplasa la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână" pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, potrivit unui comunicat publicat luni seara, relatează AFP.

ACTUALIZARE 09.30 Decizia Washingtonului de a trimite o nouă tranşă de ajutor militar Kievului constituie o ameninţare la adresa intereselor Moscovei şi sporeşte riscul unei confruntări armate între Rusia şi Occident, a afirmat ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, transmite Reuters, citat de Agerpres.

(w620) Anatoli An

'Vedem în aceasta o ameninţare directă pentru interesele strategice ale ţării noastre', a scris Antonov într-o postare pe Telegram miercuri.

Preşedintele american Joe Biden a promis marţi un nou pachet de asistenţă de securitate în valoare de 625 milioane de dolari, care va include lansatoare multiple de rachete HIMARS, sisteme folosite cu succes de Ucraina în contraofensivă.

ACTUALIZARE 9.00 Autoritățile ucrainene spun că au descoperit o „cameră de tortură” în satul Pisky-Radkivski, care a fost ocupat de Rusia, în regiuniea Harkov. Printre obiectele găsite, se numără un container plin cu dinţi aur extraşi de la victime.

Anton Gerașenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a postat pe Twitter fotografii șocante care arată prin ce au trecut oamenii torturați de armata rusă: o mască de gaze și o cutie care conține dinți îndepărtați cu forța de la victime. Acesta spune și că există dovezi că au fost oameni îngropați de vii.

ACTUALIZARE 8.54  Consiliul Federaţiei Ruse a votat în unanimitate ratificarea legislației de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Un vot similar a avut loc în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Documentele se află din nou la Kremlin, pentru semnătură finală a preşedintelui Putin, care încheie procesul de anexare formală a regiunilor ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul Ucrainei. Rusa va fi limba oficială, dar ucraineana nu va fi interzisă.

ACTUALIZARE 08.30 Președintele Zelenski a semnat un decret care declară imposibilă perspectiva oricăror negocieri între Kiev și președintele Putin, dar lasă ușa deschisă unor discuții cu Rusia. Kremlinul a reacționat imediat: în acest caz, conflictul din Ucraina nu se va termina. "Vom aștepta fie ca actualul preşedinte să-şi schimbe poziţia, fie ca viitorul preşedinte al Ucrainei să-şi schimbe poziţia în interesul poporului ucrainean spune Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

La răndul său, Zelensky spune că "luptele aprige continuă în multe zone ale frontului. Dar perspectiva acestor ostilități este evidentă: tot mai mulți ocupanți încearcă să scape, armata inamică suferă din ce în ce mai multe pierderi și se înțelege din ce în ce mai mult că Rusia a făcut o greșeală declanșând războiul împotriva Ucrainei".

ACTUALIZARE 08.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat "sprijinul" Indiei pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, în cursul unei rare conversaţii telefonice cu premierul indian Narendra Modi, la o lună după ce Kievul a criticat New Delhi, transmite AFP. preluat de Agerpres.

Discuţia a avut loc la o zi după ce Dmitro Kuleba a plecat într-un turneu de 10 zile în Africa menit "să consolideze sprijinul politic" pentru Kiev pe continent, unde nicio ţară nu s-a asociat cu adevărat la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.

Rusia încearcă, de asemenea, să atragă Africa de partea ei. În această vară, şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a vizitat mai multe ţări africane.

Ucraina este unul din furnizorii principali de cereale în Africa, dar exporturile sale au scăzut drastic în acest an din cauza blocării de către Rusia a porturilor sale maritime, ceea ce a dus la o creştere bruscă a preţurilor.

ACTUALIZARE 07.40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a revendicat marţi progrese "rapide şi puternice" ale armatei sale în sud, anunţând "zeci" de localităţi recuperate"în această săptămână" de la ruşi în regiunea în cauză şi în est, notează AFP, preluat de Agerpres,

Armata ucraineană realizează "progrese destul de rapide şi puternice în sudul ţării noastre", a declarat el în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.

"Zeci de localităţi au fost eliberate chiar în această săptămână" în cele patru regiuni anexate la sfârşitul săptămânii trecute de Rusia, şi-a exprimat satisfacţia Volodimir Zelenski.

(w620) V. Zelensk

El a citat în special opt localităţi recuperate de forţele Kievului în regiunea Herson (sud), unde armata rusă s-a retras conform hărţilor prezentate marţi de Ministerul rus al Apărării.

Hărţile prezentate de Moscova, în comparaţie cu cele din ziua precedentă, arată că forţele ruse au părăsit un număr mare de localităţi din regiunea Herson, în special Dudceanî de pe malul vestic al râului Nipru, în contextul în care armata ucraineană desfăşoară acolo o contraofensivă de mai multe săptămâni, cu slabe rezultate până în prezent.

Harta regiunii Harkov (nord-est) arată că ruşii au părăsit aproape tot malul de est al râului Oskil, ultima zonă pe care o controlau încă în regiune.

"Militarii noştri nu se opresc. Este doar o chestiune de timp până îl vom alunga pe ocupant de pe toate pământurile noastre", a dar asigurări şeful statului ucrainean.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI