Război în Ucraina, ziua 222 | Potrivit unei publicații italiene, NATO monitorizează mișcările submarinului nuclear rus Belgorod. Ucrainenii au recâștigat 40 de kilometri într-o zi. Duma de Stat a ratificat anexarea a 4 regiuni ucrainene

Duma de Stat de la Moscova a ratificat anexarea celor 4 regiuni ucrainene - Doneţsk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Potrivit unor informații apărute în publicația italiană La Repubblica, dintr-un raport al NATO, Rusia ar muta submarinul Belgorod, probabil în Marea Kara, în Oceanul Arctic. În ultimele săptămâni, peste 6000 de kilometri ocupați abuziv de ruși a fost eliberat. De ieri, rușii au fost puși pe fugă și în Lîman. Surse ruse confirmă că a fost străpuns frontul de sud. Astfel, forțele ucrainene ar fi reușit să avanseze rapid de-a lungul râului Nipru. 40 de kilometri recâștigați într-o singură zi.

03 Octombrie 2022, 08:18 (actualizat 03 Octombrie 2022, 21:11) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 21.05 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Washingtonul - şi Occidentul în ansamblu - că foloseşte Ucraina ca ''instrument de război'' împotriva Rusiei, el făcând o comparaţie cu acţiunea Germaniei împotriva URSS în al Doilea Război Mondial.

ACTUALIZARE 20.55 Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a întâlnit în Turcia cu comandanții Batalionului Azov eliberați de ruși. Aceștia s-au putut revedea cu membrii familiilor lor. "În timpul vizitei în Turcia, am putut să mă întâlnesc cu băieții noștri din 'Azov'. Ei sunt aici după schimbul de prizonieri, iar astăzi șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a reușit să organizeze o întâlnire pentru ei cu familiile lor", a anunțat Olena Zelenska pe Facebook.

ACTUALIZARE 20.26 Potrivit unor informații apărute în publicația italiană La Repubblica, dintr-un raport al NATO, Rusia ar muta submarinul Belgorod, probabil în Marea Kara, în Oceanul Arctic. Submarinul poate lovi ținte la 10.000 de km și este dotat cu torpile cu focoase nucleare. Secretarul american al apărării a precizat la CNN că nu are date care să sugereze că președintele Putin s-ar fi decis să folosească arma nucleară în Ucraina.

ACTUALIZARE 20.10 Directorul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de forţele ruse, a fost eliberat, a anunţat luni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, conform Reuters.

ACTUALIZARE 20.05 Un procent record de 83% dintre ucraineni ar dori ca țara lor să se alăture alianței militare NATO, potrivit unui nou sondaj. Realizat de Rating Group din Kiev, sondajul de opinie a chestionat 2.000 de ucraineni după anunțul președintelui Volodimir Zelenski că Ucraina depune o cerere de aderare accelerată la NATO.

ACTUALIZARE 19.52 Jurnalista disidentă Marina Ovsiannikova a fost plasată pe lista persoanelor date în căutare în Rusia, potrivit unei note consultate luni de AFP cu privire la această voce critică la adresa războiului din Ucraina şi care este cunoscută pentru că a afişat o pancartă pacifistă în direct la televiziunea rusă.

ACTUALIZARE 19.12 Din punctul de vedere al Moscovei, Federația Rusă s-a extins cu încă patru regiuni, deci acum are 89 de subiecți, a transmis corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, pentru Ora de Știri. Ceea ce spunea azi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că vor fi necesare consultări cu populația pe teren, mai ales în regiunile Herson și Zaporojie, indică faptul că armata rusă și milițiile separatiste pro-ruse nu stăpânesc întreg teritoriul pe care pretind că îl vor anexa.

 

 

ACTUALIZARE 18.20 Trupele ucrainene au reuşit luni cea mai puternică înaintare în sud de la începutul războiului cu Rusia, străpungând frontul şi avansând de-a lungul râului Nipru, înaintare care ameninţă liniile de aprovizionare ale trupelor ruse aflate în provincia Herson pe malul de est al Niprului.

 

 

ACTUALIZARE 17.53 Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să instruiască până la 15.000 de militari ucraineni, scrie luni revista germană Der Spiegel, citată de Reuters.

Conform planului ale cărui detalii vor fi negociate săptămâna viitoare la Bruxelles, Polonia va primi fonduri UE pentru a înfiinţa un cartier general pentru program, iar parte din operaţiuni se vor desfăşura în alte state europene, precizează sursele europene ale publicaţiei.

ACTUALIZARE 17.20 Uniunea Europeană a convocat luni cel mai înalt diplomat rus aflat în post la Bruxelles, în cadrul unei acţiuni coordonate cu statele membre pentru a condamna şi respinge ''anexarea ilegală'' a unei părţi a teritoriului ucrainean.

''Este vorba despre un demers la scara UE şi coordonat de UE'', a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt pentru afaceri externe al blocului comunitar.

Ţările membre ale UE au început vineri să convoace diplomaţii ruşi după semnarea de către preşedintele rus Vladimir Putin a anexării a patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse după începerea invaziei militare în 24 februarie.

ACTUALIZARE 16.46 Armata ucraineană a anunțat că forțele sale au recucerit duminică satul Torske, lângă Liman, în regiunea Donețk.

Forțele ruse, care au fost obligate să se retragă spre orașul Kreminna din Lugansk,  sunt atacate de unități de rachete, artilerie și de forțele aeriene ucrainene, potrivit lui Serhii Cherevatyi, purtător de cuvânt al grupului din est al forțelor armate ale Ucrainei, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 15.20 - Duma de Stat a votat în unanimitate anexarea celor patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruși.

ACTUALIZARE 14.12 - Răspunsul Kremlinului după ce Ramzan Kadîrov a sugerat bombardarea Ucrainei cu o „armă nucleară de mică putere”

Întrebat despre comentariile liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care a criticat, de asemenea, conducerea militară a Rusiei din cauza eșecurilor de pe câmpul de luptă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că acesta are dreptul să-şi exprime opinia, dar că abordarea militară a Rusiei nu trebuie condusă de emoţii.

ACTUALIZARE 14.01 - Un fost prizonier de război ucrainean vorbește despre infernul din captivitatea rusă

Pvestea cutremurătoare AICI: „Ne electrocutau cu bastoanele pentru vite, jucăriile preferate ale Rusiei”

ACTUALIZARE 13.16 - Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rus, a începit ratificarea anexări celor 4 regiuni ucrainene - Doneţsk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Curtea Constituţională Rusă a dat duminică verdictul de legalitate în privinţa tratatelor de anexare semnate vineri la Kremlin de preşedintele Vladimir Putin şi de liderii separatişti din aceste teritorii ucrainene ocupate.

După votul din Duma de Stat, documentele vor merge marți spre aprobare în Consiliul Federaţiei, cameră superioară a Parlamentului.

Apoi, Vladimir Putin va promulga legea federală pe această temă.

ACTUALIZARE 13.05 - Analistul Edward Lucas: Putin pierde războiul, trebuie să ne pregătim de consecințe

”Vladimir Putin nu poate câștiga. Dar Ucraina poate. Singurele întrebări sunt când, cu ce preț, în ce măsură - și ce se întâmplă în continuare. Acesta este verdictul după șapte luni din cel mai sângeros și mai distructiv război pe care l-a suferit Europa după 1945. Armata Ucrainei este deja mai mare și mai eficientă decât cea a Rusiei. Devine din ce în ce mai puternică. Forțele armate ale Kremlinului se dezintegrează în fața ochilor noștri, demoralizate (la propriu) de conducerea lor proastă, de planificarea greșită și de logistica slabă.”

>> ÎNTREAGA ANALIZĂ AICI...

ACTUALIZARE 13.00 - Un alt tanc rusesc T-80BV a fost capturat în regiunea Harkov. El a fost filmat în timp ce era tractat de un vehicul de recuperare BREM-1 ucrainean. peste un pod de pontoane.

 

 

ACTUALIZARE 12.10 - SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina și vor scufunda flota din Marea Neagră, dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme, a avertizat fostul director al CIA și general în rezervă David Petraeus, într-o declarație pentru ABC News.

ACTUALIZARE 11.20 - SUA anunță ajutor financiar lunar de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, ceea ce creează o obligație suplimentară pentru Uniunea Europeană

SUA sunt dispuse să sprijine finanțele Ucrainei cu un 1,5 miliarde de dolari pe lună, pe tot parcursul războiului împotriva Rusiei, și își forțează astfel aliații europeni să se angajeze la sume similare, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

ACTUALIZARE 10.47 - Lumea post-Putin. Filosof rus: Rusia nu poate ieși cu pierderi puține din catastrofa iminentă

„În discursul său din 30 septembrie, Vladimir Putin, a spus că Kremlinul este pregătit pentru negocieri, dar fără ca în dicuție să fie puse și teritoriile deja ocupate. Chiar înainte de anexare, Zelenski avertizae că așa ceva exclude complet posibilitatea negocierilor, iar pe 30 septembrie a afirmat că de acum negocieri mai sunt posibile doar cu viitorul președinte al Federației Ruse, iar nu cu Putin. Acum, este de neconceput un proces de negociere”, scrie, în Novaia Gazeta.Europa, filosoful Alexandr Morozov, de la Universitatea Carolină din Praga...

ACTUALIZARE 10.05 - În ciuda grozăviilor de război pe care sunt nevoiți să le suporte, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, militarii ucraineni îți păstrează optimismul și buna dispoziție:

 

 

ACTUALIZARE 09.30 - Trupele ruse au bombardat, luni dimineață, orașul Zaporojie

La primele ore ale zilei de luni, 3 octombrie, forțele de invazie ruse au bombardat orașul Zaporojie. Forţele ruse au lansat luni dimineaţă aproximativ 10 rachete sol-aer S-300.

Anunțul a fost făcut de Oleksandr Starukh, șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, relatează Ukrinform.

"Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra centrului regional. Datele privind distrugerea și victimele vor fi clarificate", susține Staruch.

Atacul a fost consemnat la ora locală 4:20 și a fost precedat de o alarmă de raid aerian. Explozii au fost semnalate în mai multe raioane.

ACTUALIZARE 08.50 - Comandamentul Operațional „Sud” a prezentat, luni dimineață, informații operaționale privind invazia rusă

Purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei Alexander Stupun a anunțat pe Facebook:

”Adversarul continuă să concentreze eforturile asupra încercărilor de a finaliza ocuparea regiunilor Donețk și deținerea teritoriilor ocupate, precum și perturbarea acțiunilor active ale Forțelor de Apărare în direcții individuale. Inamicul trage în pozițiile trupelor noastre de-a lungul liniei de întâlnire, efectuând recunoaștere aeriană. Atacă infrastructura civilă și casele civile, încălcând dreptul internațional umanitar, legile și obiceiurile războiului. Rămâne amenințarea ca inamicul să lanseze lovituri aeriene și rachete pe întreg teritoriul Ucrainei.

În ultimele 24 de ore, invadatorii au tras 11 rachete și 10 atacuri aeriene, efectuând peste 65 de bombardamente din RSF.

Peste 35 de așezări au fost afectate de atacurile inamice. Printre ele - Ridkodub, Sloviansk, Kramatorsk, Bílogorívka, Bakhmut, Netajlove, Apă, Marinka, Vreívka, Kryvyi rih, Zaporojie, calea ferată și Mykolaiv.

Inamicul continuă să-și concentreze eforturile pe încercările de a ocupa pe deplin regiunea Donețk și de a deține teritoriile capturate, precum și de a perturba acțiunile active ale Forțelor de Apărare în anumite zone. Inamicul bombardează pozițiile trupelor noastre de-a lungul liniei de contact, efectuând recunoașteri aeriene. Atacă infrastructura civilă și casele civile, încălcând dreptul internațional umanitar, legile și obiceiurile războiului. Rămâne amenințarea ca inamicul să lanseze lovituri aeriene și rachete pe întreg teritoriul Ucrainei.

În ultima zi, ocupanții au lansat 11 rachete și 10 lovituri aeriene, au efectuat peste 65 de bombardamente cu grenade propulsate de rachete.

Peste 35 de așezări au fost afectate de loviturile inamice. Printre aceștia se numără Ridkodub, Slovyansk, Kramatorsk, Bilogorivka, Bakhmut, Netaylovye, Vodyane, Maryinka, Vremivka, Kryvyi Rih, Zaporizhzhia, Zaliznychne și Mykolaiv.

În direcțiile Volyn și Poliske, situația rămâne fără schimbări semnificative.

În alte direcții, inamicul a tras din tancuri și artilerie de diferite tipuri:

în direcția Siverskyi - în zonele așezărilor Ukrainske din regiunea Cernihiv și Basivka, Pisarivka și Kyyanytsia din regiunea Sumy;

în direcția Kramatorsk - în zonele așezărilor Novosadove, Terny, Yampil, Siversk, Verkhnokamianske și Spirne;

în direcția Bakhmut - în zonele așezărilor Fedorivka, Rozdolivka, Vesele, Bilogorivka, Yakovlivka, Soledar, Bakhmutske, Bakhmut, Odradivka, Zaitseve, Toretsk, Mayorsk, Nelipivka și Yuryivka;

în regiunea Avdiiv - Avdiivka, Pervomaiske, Vodyane, Karlivka, Krasnohorivka, Maryinka și Novomykhailivka.

În direcțiile Novopavlivskyi și Zaporizhzhya, inamicul a bombardat zonele Vremivka, Velyka Novosilka, Neskuchne, Novoukrainka, Prechistivka, Vugledar, Pavlivka, Mykilske, Rivnopillia, Olgivske, Zaliznychne și tancuri de așezări, Maladie și mortar, tancuri cu rocă Tokmary.

Peste 45 de așezări de-a lungul liniei de contact au fost bombardate în direcția South Buz.

Conform informațiilor actualizate, s-a confirmat că în zilele precedente personalul și echipamentul militar inamic au fost avariate în regiunea Zaporizhzhia. Aceasta este o zonă de concentrare a personalului, trei depozite cu muniție, peste douăzeci de piese de artilerie și echipament militar, un complex de rachete antiaeriene S-300. În total, peste două sute cincizeci de ocupanți au fost răniți. Informațiile despre cei lichidați sunt în curs de clarificare.

În ultima zi, unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile inamice în zonele așezărilor Zaitseve, Bakhmutske, Bakhmut, Odradivka, Vyimka, Spirne, Nevelske și Pervomaiske.

Aviația Forțelor de Apărare a efectuat șapte lovituri în ultimele 24 de ore. S-a confirmat că au fost lovite postul de comandă, cinci locații de arme și echipamente militare, precum și un complex de rachete antiaeriene al inamicului. În plus, unitățile noastre de apărare aeriană au doborât un elicopter Ka-52 Alligator, o aeronavă de atac Su-25 și opt vehicule aeriene fără pilot.

 

 

În ultima zi, forțele de rachete și artileria, în special, au lovit două posturi de comandă, paisprezece zone de concentrare a forței de muncă, arme și echipamente militare, trei depozite cu muniție și combustibil și lubrifianți, precum și alte opt instalații importante ale inamicului”, sunt informațiile oferite de Comandamentul Operațional Sud al forțelor ucrainene.

ACTUALIZARE 08.40 - Situația din zona de responsabilitate a Comandamentului Operațional Sud rămâne dinamică și tensionată, conform serviciului de presă al comandamentului, relatează Ukrinform.

"Unitățile noastre își continuă eforturile pro-active, păstrând inițiativa în teritoriile securizate și în avans. Au succes parțial în nordul (zonei operaționale de sud - n.d.)", se arată în comunicat.

Forțele aeriene ucrainene au efectuat șapte lovituri împotriva forțelor inamice. Un elicopter de atac rus Ka-52 Alligator a fost doborât de apărarea antiaeriană a Ucrainei, în districtul Beryslav.

Unitățile de rachete și artilerie au efectuat peste 340 de misiuni de foc. Aproximativ 40 de invadatori au fost eliminați, în timp ce două tancuri și șapte vehicule blindate de luptă au fost distruse în ultima zi.

ACTUALIZARE 08.20 - Consilieri ai preşedinţilor american şi turc au discutat despre Ucraina şi NATO în timpul unei întrevederi neanunţate

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jake Sullivan, a avut duminică, la Istanbul, o întrevedere cu Ibrahim Kalin, consilierul-şef al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi au discutat despre "progresul din procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO", a anunţat Casa Albă într-un comunicat, notează Agerpres.

Sullivan şi Kalin, a căror întrevedere nu fusese anunţată în prealabil de mass-media, au discutat de asemenea despre condamnarea de către Turcia a anexării ilegale unor regiuni din teritoriul ucrainean de către Rusia.

Turcia, ţară membră a NATO, face echilibristică diplomatică de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, pe 24 februarie. Ankara se opune sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi are relaţii apropiate atât cu Moscova, cât şi Kievul, vecinii săi de la Marea Neagră. Totodată, Turcia a criticat invazia rusă şi a trimis drone Ucrainei.

ACTUALIZARE 07.30 - Avertismentul lui Jens Stoltenberg: "Orice atac deliberat asupra infrastructurii critice a NATO va primi un răspuns ferm şi unit din partea NATO"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis un avertisment privind atacarea oricărei infrastructuri critice a ţărilor din Alianţă. El a reiterat că NATO nu va recunoaşte niciodată anexarea ilegală de către Moscova a unor teritorii care aparţin Ucrainei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI