Război în Ucraina, ziua 217: UE anunță un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. MAE le recomandă românilor aflați în Rusia să părăsească țara. Moscova transmite că le va îndeplini „aspirațiile” separatiștilor pro-ruși

28 septembrie 2022, 07:02 (actualizat 5 decembrie 2023, 11:31)

Ruşii ameninţă din nou cu arma nucleară, iar NATO formulează noi avertizări asupra consecinţelor. Moscova îşi sporeşte mesajele agresive la adresa Vestului, în condiţiile în care continuă să piardă teren pe frontul din Ucraina.

ACTUALIZARE 21.30 SUA anunţă deblocarea a încă 1,1 miliarde de dolari, reprezentând ajutor militar pentru Ucraina.

Acest nou ajutor, destinat să întărească apărarea ţării pe termen mediu şi lung, include în special 18 sisteme de artilerie de precizie Himars, 150 de vehicule blindate „Humvee”, 150 de vehicule tactice tractori de armament, radare şi sisteme de apărare anti-drone, a precizat Departamentul SUA al Apărării într-un comunicat.

Acesta nu este armament destinat forţelor ucrainene care luptă în prezent împotriva forţelor ruse în estul şi sudul ţării, ci echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni.

Acest nou ajutor „demonstrează angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina pe termen lung”, se arată în comunicat.

ACTUALIZARE 21.00 Rusia susține că le va îndeplini „aspirațiile” separatiștilor pro-ruși din regiunile ocupate din Ucraina de a anexa teritoriile, relatează The Guardian.

Ministerul de Externe al Rusiei a susținut că referefendumurile din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au fost organizate în acord cu legislația internațională, iar „în viitorul apropiat” va avea loc o nouă etapă pentru a „îndeplini aspirațiile rezidenților din cele patru regiuni de a se reuni cu Rusia”.

ACTUALIZARE 20.20: Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor să evite călătoriile în Rusia, iar celor care sunt acolo să ia în considerare părăsirea teritoriului rus, potrivit unui comunicat al MAE, publicat miercuri seară.

„În contextul evoluțiilor recente din Federația Rusă, inclusiv ca urmare a anunțului din 21 septembrie 2022 privind mobilizarea parțială, precum și în continuarea mesajelor publice transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) încă din luna februarie a.c., MAE face următoarele precizări:

MAE reamintește și reiterează cu insistență recomandările adresate cetățenilor români încă din luna februarie a.c. (http://www.mae.ro/node/57915) de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând.

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români prezenți pe teritoriul Federației Ruse să manifeste atenție sporită, să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane și să nu se angajeze în desfășurarea unor eventuale acțiuni de protest sau alte manifestații care pot genera violențe stradale.

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată și anterior cetățenilor români care se află pe teritoriul Federației Ruse să își înregistreze neîntârziat prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro, la adresa https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil.”

ACTUALIZARE 20.05 Cel puțin 200.000 de ruși au fugit din țară de la anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea, scrie The New York Times.

ACTUALIZARE 19.55 Cea mai mare parte a gazului din conductele Nord Stream s-a scurs, iar până la sfârșitul săptămânii ar putea fi complet goale, arată Agenția pentru Energie din Danemarca, potrivit NEXTA.

CITIȚI ȘI : Scurgerile de metan din gazoductele Nord Stream, un act de sabotaj. Bănuielile se îndreaptă spre Moscova, care cere o echipă internațională de experți, pentru anchetă

Most of the gas from „#NordStream” has leaked, gas pipelines may be empty by the end of the week, the Danish Energy Agency said. pic.twitter.com/WmaMp6mKX7— NEXTA (@nexta_tv) September 28, 2022

ACTUALIZARE 19.25 Casa Albă a reacționat după ce  purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt implicate în cazul scurgerilor din conductele de gaz Nord Stream 1 și 2: „Ştim cu toţii că Rusia răspândeşte dezinformarea de mult timp şi o face din nou aici”, a precizat  purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson, relatează AFP.

ACTUALIZARE 19.20 Mai multe declaraţii ale Ursulei von der Leyen privind sancţiunile pe care UE vrea să le ia împotriva Rusiei: „Propunem interdicţii suplimentare în ceea ce priveşte serviciile pe care europenii le pot presta pentru Rusia şi interdicţia pentru cetăţenii europeni de a face parte din consilii de administraţie ale companiilor de stat ruseşti. Asfel, Rusia nu va mai beneficia de expertiză noastră. De asemenea, e vorba despre petrolul rusesc. Aşa cum ştiţi, Rusia utilizează produsele fosile pentru a-şi finanţa războiul. În ceea ce priveşte petrolul rusesc, ne-am pus de acord să îl interzicem în UE de pe data de 5 decembrie.”

CITIȚI ȘI:  UE anunță un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Șefa CE: Petrolul rusesc, interzis în UE din 5 decembrie

ACTUALIZARE 19.16 Cetățenii ruși care sunt obligați să se înroleze nu vor mai avea pașaport, relatează agenția France Presse, citând autoritățile ruse.

ACTUALIZARE 19.15  Separatiștii pro-ruși jubilează, după „referendumurile” organizate cu arma la tâmpla votanților

ACTUALIZARE 18.50Premierul britanic Liz Truss a anunțat că a discutat cu Volodimir Zelenski și i-a transmis că Marea Britanie nu va recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa părți din Ucraina, relatează The Guardian.

ACTUALIZARE 18.34: Autoritățile ucrainene anunță că au identificat cinci soldați ruși care au împușcat intenționat civili ucraineni, în mașinile lor, în primele cinci zile ale războiului, în regiunea Kiev, potrivit The Guardian.

Faptele au fost surprinse pe  înregistrări ale camerelor video în apropiere de Hostomel, aflat la nord-vest față de Kiev.

ACTUALIZARE 17.54 Numai 0,5 la sută dintre locuitorii din Zaporojie au votat la așa-zisul „referendum” din Zaporojie, a declarat primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, citat de NEXTA.

There are less and less chances to escape: a mobile military registration and enlistment office has appeared on the Russian-Finnish border.

Conscripts will be handed subpoenas there. They can also sign up for the war as a „volunteer”. pic.twitter.com/oYdbL30Kra— NEXTA (@nexta_tv) September 28, 2022

ACTUALIZARE 17.48 Rusia intenționează să ceară organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre avarierea celor două conducte Nord Stream, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de The Guardian.

ACTUALIZARE 17.40 UE anunță un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.  Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că noul pachet este gândit pentru „a face Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului din Ucraina prin mobilizarea anunțată și prin „așa-zisele „referendumuri” care sunt o încercare ilegală pentru a lua cu forța teritorii”.

Este al optulea pachet de sancțiuni și ar urma să provoace Moscovei noi pierderi economice estimate la alte șapte miliarde de euro și vizează, între altele, interzicerea exporturilor de tehnologie militară, precum și interzicerea cetățenilor europeni de a ocupa funcții în companii deținute de statul rus, potrivit The Guardian.

„Nu vom accepta aceste referendumuri false și nici un fel de anexare în Ucraina și suntem determinați să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare”, a precizat Ursula von der Leyen.

ACTUALIZARE 17.30 România condamnă „în termenii cei mai fermi” așa-zisele „referendumuri” din regiunile ocupate de ruși în Ucraina, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„România nu recunoaşte rezultatele acestor aşa-zise „referendumuri”, care sunt ilegale şi ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic”, anunță MAE.

ACTUALIZARE 17.15 NEXTA a publicat imagini cu un birou mobil de înrolare la granița dintre Rusia și Finlanda.

There are less and less chances to escape: a mobile military registration and enlistment office has appeared on the Russian-Finnish border.

Conscripts will be handed subpoenas there. They can also sign up for the war as a „volunteer”. pic.twitter.com/oYdbL30Kra— NEXTA (@nexta_tv) September 28, 2022

ACTUALIZARE 16.50 Cancelarul german Olaf Scholz i-a spus președintelui Volodimir Zelenski că Germania nu va accepta niciodată rezultatul așa-ziselor „referendumuri”, a transmis un purtător de cuvânt al guvernului german, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 16.40 Osetia de Nord, teritoriu separatist controlat de ruși, introduce restricții de călătorie în Georgia – pentru a-i împiedica pe ruși să nu se înroleze, relatează The Moscow Times.

ACTUALIZARE 16.20 Cel mai probabil scenariu nuclear. Explicațiile unui fost ofițer britanic specializat în război radiologic

ACTUALIZARE 16.16 Serbia nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în patru regiuni din Ucraina ocupate parţial de forţele ruse, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic, în ciuda legăturilor strânse dintre Belgrad şi Moscova, potrivit Reuters, conform Agerpres.

Serbia nu va recunoaşte referendumurile, „întrucât aderă la dreptul internaţional, Carta Naţiunilor Unite şi rezoluţiile ONU”, a declarat Vucic presei.

CITIȚI ȘI: „Ieșire, voce și loialitate”. De ce nu este întreaga Rusie cuprinsă de proteste împotriva mobilizării? Explicațiile subtile ale politologului Vladimir Gelman

ACTUALIZARE 16.00 Șefii instalați de ruși în trei din cele patru regiuni ocupate din Ucraina – Zaporojie, Lugansk și Donețk – i-au cerut președintelui Vladimir Putin să încorporeze teritoriile în Rusia, în urma rezultatelor obținute la așa-zisele „referendumuri”, relatează presa rusă de stat, citată de The Guardian.

Șeful instalat de ruși în Lugansk, Leonid Pasechnik, i-a scris lui Putin: „Având în vedere decizia populației după referendum, vă rog să luați în considerare să transformați Republica Populară Lugansk în supusă a Federației Ruse”.

Între timp, Ministerul Apărării din Rusia anunță că a început instruirea rezerviștilor din Rostov și din Crimeea, anexată de ruși din 2014, precum și în Kalinigrad. Circa 2.000 de rezerviști din Crimeea au primit arme.

Autoritățile germane se tem că Nord Stream 1 ar putea fi scos din uz permanent, după scurgerile majore de gaz în Marea Baltică, relatează Tagesspiegel, citând surse guvernamentale.

CITIȚI ȘI:  Rusia, acuzată de UE: Scurgerile de gaz la conductele Nord Stream, un act de „sabotaj”. Scenariul ecologic dezastruos luat în calcul de cercetători

Mitraliere ruginite, dormitoare fără paturi, penurie de truse medicale. Mărturiile video ale noilor recruți surprind starea jalnică a armatei ruse

ACTUALIZARE 14.30 Ambasada SUA la Moscova îşi îndeamnă cetățenii să părăsească imediat Rusia.

”Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale”, se menţionează în nota Ambasadei SUA la Moscova.

În comunicat este amintit faptul că, la 21 septembrie, autorităţile ruse au declarat mobilizarea militară parţială pentru a-şi consolida trupele desfăşurate în Ucraina.

Anterior, Bulgaria, Polonia și Estonia au cerut cetățenilor lor să facă acelaşi lucru.

ACTUALIZARE 13.50 Poliția suedeză deschide o anchetă privind scurgerile din conductele Nord Stream, transmite CNN.

ACTUALIZARE 13.45 Afirmațiile potrivit cărora Rusia s-ar afla în spatele atacului asupra gazoductului Nord Stream sunt „previzibil de stupide”, a declarat Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: Este destul de previzibil și, de asemenea, previzibil de stupid (…) Pentru noi este o problemă, în primul rând pentru că ambele linii ale Nord Stream 2 sunt pline cu gaz – întregul sistem este pregătit să pompeze gaz, iar gazul este foarte scump… Acum, gazul se risipeşte în aer. Peskov a mai declarat reporterilor despre campania militară din Ucraina că va continua „la minimum” până la „eliberarea” „Republicii Populare Donețk”.

Sumarul zilei

  • Ministerul ucrainean de Externe a declarat că „spectacolul de propagandă numit ‘referendumuri’ în teritoriile ocupate temporar” reprezintă „încă o crimă rusească” și că le consideră „nule și fără valoare”.
  • Acesta a declarat: „Forțarea oamenilor din aceste teritorii să completeze niște hârtii sub ameninţarea armei este încă o crimă rusească în cursul agresiunii sale împotriva Ucrainei. Regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, ca și Crimeea ucraineană, rămân teritorii suverane Ucrainei. Ucraina are tot dreptul de a-și restabili integritatea teritorială prin mijloace militare și diplomatice și va continua să elibereze teritoriile ocupate temporar. Ucraina nu va fi niciodată de acord cu niciun ultimatum rusesc.”
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina își va „apăra” cetățenii din regiunile controlate de Moscova, despre care autoritățile au afirmat că au votat în favoarea unirii cu Rusia. Zelenski a transmis pe Telegram: „Vom acționa pentru a ne proteja cetățenii, atât în regiunea Herson, cât și în regiunea Zaporojie, în Donbas, în zonele ocupate în prezent din Harkov și în Crimeea”.
  • Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Occidentul nu va recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean, pe care a calificat-o drept parte a unui „plan diabolic” al Moscovei. NATO a denunțat referendumurile ca fiind o „impostură” și o „încălcare a dreptului internațional”.
  • Așa cum era de așteptat, cifrele oficiale oferite de autoritățile ruse din Ucraina ocupată cu privire la rezultatul voturilor arată un succes.
  • Se anticipează că următoarea sesiune planificată a Consiliului Federației Rusiei va avea loc la 4 octombrie și ar putea fi marcată de demersurile legislative ale Moscovei pentru anexarea celor patru zone din Ucraina. Președintele Dumei de Stat a salutat „rezultatele” referendumurilor, afirmând că acestea vor „salva milioane de oameni de la genocid”.
  • Josep Borrell a condamnat atât „referendumurile ilegale și rezultatul lor falsificat”, cât și presupusul sabotaj al conductelor Nord Stream, promițând „un răspuns ferm și unitar” din partea UE în ceea ce privește atacurile asupra infrastructurii energetice.
  • Liderii europeni au declarat că sabotajul este cauza cea mai probabilă a scurgerilor din cele două gazoducte Nord Stream dintre Rusia și Europa, după ce seismologii au raportat explozii în jurul conductelor din Marea Baltică.
  • Ministrul de Externe al Norvegiei, Anniken Huitfeldt, a declarat că „exploziile și scurgerile de gaz din Marea Baltică reprezintă o problemă de profundă îngrijorare pentru guvernul norvegian” și a confirmat că a vorbit cu omologii săi din Suedia și Danemarca.
  • Ministrul danez al Apărării, Morten Bodskov, a declarat că există motive de îngrijorare cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Baltice, menționând că „Rusia are o prezență militară semnificativă în regiunea Mării Baltice”.
  • Ministerul britanic al Apărării afirmă în informarea sa zilnică că „Rusia organizează o apărare mai substanțială decât până acum”, în timp ce Ucraina încearcă să avanseze „pe cel puțin două axe spre est”.
  • Guvernele Bulgariei și Poloniei îşi îndeamnă cetățenii rămași în Federația Rusă să plece de urgență.
  • Statele Unite au anunțat că vor introduce o rezoluție în Consiliul de Securitate al ONU prin care vor cere statelor membre să nu recunoască nicio schimbare în Ucraina și vor obliga Rusia să-și retragă trupele, a declarat ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield. Rusia deține un loc permanent în Consiliul de Securitate care vine cu drept de veto.

ACTUALIZARE 13.10 Un iaht de lux, care a aparţinut unui miliardar rus, a fost vândut la licitaţie în Gibraltar. Vasul, vândut cu 37,5 milioane de dolari a aparţinut unui om de afaceri apropiat al lui Vladimir Putin şi care era pe lista sancţiunilor Uniunii Europene.

ACTUALIZARE 12.29 Rusia a încheiat un acord cu talibanii pentru a furniza benzină, motorină, gaz și grâu în Afganistan, relatează Reuters. Acesta este primul acord major încheiat cu teroriștii de la preluarea puterii în Afganistan.

#Russia struck a deal with the #Taliban to supply gasoline, diesel fuel, gas and wheat to #Afghanistan, reports Reuters.

This is the first major deal struck with terrorists since the seizure of power in Afghanistan. pic.twitter.com/pTlNR2Bsak— NEXTA (@nexta_tv) September 28, 2022

ACTUALIZARE 12.20 Autoritățile din zonele ucrainene ocupate de ruşi anunţă că numărarea voturilor s-a încheiat și că în fiecare dintre regiuni s-a înregistrat o majoritate uriașă în favoarea aderării la Rusia, transmite CNN.

În Donețk, 99,23% dintre voturile exprimate au fost pentru „aderarea Republicii Populare Donețk la Federația Rusă”.

În Lugansk, 98,42% dintre alegători au votat în favoarea aderării.

În Herson, 87,05% dintre voturi au fost în favoarea aderării la Rusia.

În Zaporojie, șeful comisiei electorale a declarat că numărătoarea finală a fost de 93,11% pentru aderare.

ACTUALIZARE 12.04 Ministrul de Externe al Norvegiei, Anniken Huitfeldt, a declarat că „exploziile și scurgerile de gaze din Marea Baltică este o profundă îngrijorare pentru guvernul norvegian” și a confirmat că a vorbit cu omologii săi din Suedia și Danemarca. Ea a adăugat: „Cooperarea este esențială, iar Norvegia este pregătită să ofere sprijin”.

ACTUALIZARE 12.00 Băncile din Turcia nu mai acceptă plăţi cu cardul „Mir”

All banks in #Turkey have stopped accepting the #Russian card payment system „Mir”. pic.twitter.com/HI97WNwsVJ— NEXTA (@nexta_tv) September 28, 2022

ACTUALIZARE 11.30 Imagini de la punctul de control al frontierei Upper Lars.

This is what the Upper Lars border crossing with #Georgia looks like now. pic.twitter.com/oViv9QePqV— NEXTA (@nexta_tv) September 28, 2022

ACTUALIZARE 11.18 Ţările aliate vor continua să susţină Ucraina „atâta timp cât este nevoie” şi nu vor fi descurajate de „niciun simulacru de referendum”, a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

El a avut o intervenţie în deschiderea Forumului Economic România – SUA: „De la securitate la prosperitate”.

„Vom continua să susţinem Ucraina atâta timp cât este nevoie, vom continua să susţinem Ucraina în lupta dreaptă şi eroică pentru libertate, independenţă şi dreptul inalienabil de a-şi alege propriul drum. Niciun simulacru de referendum, nicio maşinărie de propagandă, nicio prezenţă militară, nicio retorică iresponsabilă nu ne va descuraja lupta noastră”, a arătat oficialul.

ACTUALITATE 11.10  Uniunea Europeană crede că un sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

”Uniunea Europeană este îngrijorată profund de avariile de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care au avut ca rezultat scurgeri în apele internaţionale ale Mării Baltice. Aceste incidente nu sunt o coincidenţă şi ne afectează pe toţi”, a afirmat înaltul demnitar european într-o declaraţie.

ACTUALIZARE 10.50 Două luptătoare din armata Kievului cântă într-o tranșee o variantă ucraineană a melodiei „Bella Ciao”, cântecul devenit un imn al luptei contra nazismului și fascismului.

Ukrainian soldiers in the trenches singing the Ukrainian version of the WWII anti-fascist Italian resistance anthem Bella Ciao pic.twitter.com/FJo750teP1— Frida Ghitis (@FridaGhitis) September 28, 2022

ACTUALIZARE 10.37 Un fost europarlamentar ungar de extremă dreapta a fost condamnat marţi de Curtea Supremă a Ungariei pentru fapte de spionaj în folosul Moscovei, unde locuieşte în prezent, informează AFP.

„Curtea Supremă l-a declarat pe inculpat vinovat (…) de spionaj împotriva instituţiilor Uniunii Europene”, se spune în decizia consultată de agenţia de presă franceză.

Bela Kovacs este acuzat că a lucrat „pentru interesele Rusiei şi (pentru) a slăbi politica UE” între 2012 şi 2014, potrivit actului de acuzare citat de presă. De asemenea, el a lucrat pentru serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU).

ACTUALIZARE 10. 30 Șeful diplomației europene, Josep Borrell, denunță „rezultatul falsificat” al „referendumurilor ilegale” din Ucraina ocupată.

EU denounces holding of illegal “referenda” and their falsified outcome.

This is another violation of Ukraine’s sovereignty + territorial integrity, amidst systematic abuses of human rights.

We commend the courage of Ukrainians, who continue to oppose & resist Russian invasion.— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) September 28, 2022

Borrell a scris pe Twitter: UE denunță organizarea „referendumurile” ilegale și rezultatul lor falsificat. Aceasta este o altă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, pe fondul unor abuzuri sistematice ale drepturilor omului. Lăudăm curajul ucrainenilor, care continuă să se opună și să reziste invaziei rusești.

ACTUALIZARE 10.20 Parlamentul European a anunţat nominalizările din acest an pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, distincţie acordată pentru a onora personalităţi şi organizaţii excepţionale care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale, indică un comunicat publicat marţi de legislativul european.

Printre propuneri, curajosul popor ucrainean şi preşedintele Zelenski.

ACTUALIZARE 10.00 Rusia a pierdut 58.150 de soldați în Ucraina din 24 februarie. Statul Major General al Ucrainei a raportat la 28 septembrie că Rusia a pierdut, de asemenea, 2.312 tancuri, 4.889 de vehicule de luptă blindate, 3.742 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.331 de sisteme de artilerie, 331 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 175 de sisteme de apărare aeriană, 262 de avioane, 224 de elicoptere, 989 de drone și 15 ambarcațiuni.

ACTUALIZARE 09.50 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că marţi au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată ţara, 67.309 de persoane, dintre care 8.491 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 2,89% faţă de ziua precedentă.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 141.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 41.000 de mijloace de transport.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 2.463.927 de cetăţeni ucraineni.

ACTUALIZARE 09.40 Cetăţenii ruşi care au intrat în ultima săptămână pe teritoriul Uniunii Europene (UE) au fost cu 30% mai numeroşi decât săptămâna precedentă, a anunţat marţi Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), cu sediul la Varşovia.

„Circa 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în UE în cursul săptămânii trecute (19-25 septembrie), o creştere de 30% în raport cu săptămâna precedentă”, anunţă Frontex într-un comunicat.

Majoritatea cetăţenilor ruşi au intrat în UE pe la punctele de trecere finlandeze şi estoniene.

ACTUALIZARE 09.35 Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, a salutat „rezultatele” referendumurilor organizate în regiunile ocupate din Ucraina. Tass relatează că, pe canalul său de Telegram, el a spus că „decizia adoptată salvează milioane de oameni de la genocid”.

ACTUALIZARE 09.30 Comisia Europeană propune astăzi noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv introducerea unui plafon pentru prețul petrolului

ACTUALIZARE 09.00 Ministerul ucrainean de Interne: Începând cu 23 septembrie, anchetatorii poliției au înregistrat peste 582 de crime de război comise de forțele ruse în regiunea Harkov. Matveeva a mai informat presa că, de când au început deshumările în Izium, poliția a identificat 212 femei decedate, peste 190 de bărbați, cinci copii și 22 de militari ai forțelor armate. Sexul a 12 cadavre nu a fost încă identificat.

ACTUALIZARE 08.50 Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că rezerviștii mobilizați din regiunea Kaliningrad au început antrenamentele la baza flotei ruse din Marea Baltică, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 08.40 Rusia ține captive 616 femei, inclusiv gravide, relatează Hromadske. Autoritățile Ucrainei lucrează informal și formal pentru a le elibera pe toate, transmite Nexta.

ACTUALIZARE 08.30 Statele Unite vor introduce o rezoluție în Consiliul de Securitate al ONU prin care vor cere statelor membre să nu recunoască nicio schimbare în Ucraina și vor obliga Rusia să își retragă trupele, a declarat ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield.

We are putting forward a Security Council resolution to:

– condemn Russia’s sham „referenda”
– call on Member States not to recognize any altered status of Ukraine
– and obligate Russia to withdraw its troops from Ukraine— Ambassador Linda Thomas-Greenfield (@USAmbUN) September 27, 2022

ACTUALIZARE 08.27 Oficialii ruși „stabilesc condițiile pentru mobilizarea forțată sau recrutarea civililor ucraineni în zonele care vor fi în curând anexate”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa analiză zilnică.

Potrivit ISW, șeful regiunii ucrainene Lugansk, Serhi Haidai, a raportat la 27 septembrie că oficialii ruși au început să consulte listele cu absolvenții de facultăți de medicină din Lugansk pentru a mobiliza cu forța medici care să ajute forțele ruse.

ACTUALIZARE 08.20 Guvernele Bulgariei și Poloniei îndeamnă toți cetățenii rămași în Federația Rusă să plece de urgență. Trecerile la frontieră vor deveni mult mai dificile, pe măsură ce rutele de ieșire se vor închide și tot mai multe persoane vor fugi de mobilizarea forțată din Rusia.

ACTUALIZARE 07.30 Autorităţile separatiste pro-ruse din regiunea Doneţk au anunţat marţi seara victoria votului favorabil în cadrul unui referendum privind anexarea la Rusia, vot denunţat ca ilegitim de Kiev şi de ţările occidentale.

Referendumurile organizate de ruși pentru anexarea a patru regiuni ucrainene la Rusia s-au încheiat, după cinci zile.

Pe frontul din Ucraina, armata rusă continuă bombardamentele împotriva civililor, şi continuă să piardă şi teren.

Cel puţin zece rachete S-300 au lovit oraşul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, însă nu au fost înregistrate victime. Totuşi, groaza faţă de atacurile fără sens este copleşitoare.

Şi în Mykolaiv au avut loc atacuri ale armatei ruse, împotriva obiectivelor civile.

În acest timp, peste graniţă, în Rusia, mii de bărbaţi se îmbulzesc la graniţa Rusiei cu Georgia ca să scape de mobilizarea decretată de Putin.

Pentru a-i descuraja, Moscova a anunţat că va instala un centru de recrutare chiar la frontieră, iar ruşii care pot fi înrolaţi vor primi, pe loc, scrisoarea de mobilizare. Dar nici această măsură nu ii mai impresionează pe ruşii care fug de război.

„Ieșire, voce și loialitate”. De ce nu este întreaga Rusie cuprinsă de proteste împotriva mobilizării? Explicațiile subtile ale politologului Vladimir Gelman

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă