Război în Ucraina, ziua 214 | Orașul Odesa a fost atacat cu drone fabricate în Iran. A treia zi de votare în cadrul pseudo-referendumurilor din provinciile ocupate de ruși

25 septembrie 2022, 08:02

Sumarul zilei

  • Peste 2.000 de persoane au fost reținute în Rusia în urma protestelor faţă de ordinul de mobilizare, potrivit unui grup pentru drepturile omului. OVD-Info a declarat că unele dintre persoanele reținute erau copii, iar reținerile au avut loc în 33 de orașe. Frustrările legate de ordin au fost agravate de faptul că documentele de convocare au fost trimise unor persoane greșite.
  • Autoritățile ruse au promis că vor remedia erorile din timpul aplicării ordinului de mobilizare. Aceasta vine după ce au fost raportate mai multe cazuri de persoane în vârstă, bolnave sau fără experiență care au fost chemate la datorie. În cadrul mobilizării parțiale, Vladimir Putin a declarat că serviciul militar se va aplica doar celor cu abilități sau experiență „relevante”. Guvernatorii regionali au promis că vor remedia greșelile, după ce președintele Camerei superioare a descris erorile ca fiind „inacceptabile”.
  • Aproape 5 milioane de tone de produse agricole au părăsit porturile ucrainene. Ministerul ucrainean al Infrastructurii a declarat că alte șapte nave care transportau produse agricole au plecat duminică, ridicând cantitatea totală de produse transportate prin acest coridor la 4,85 milioane de tone. Acordul susținut de ONU este în vigoare din august.
  • Institutul pentru Studiul Războiului, a declarat că mobilitatea tancurilor și a armamentului greu este limitată de condițiile meteo nefavorabile. Dar a adăugat că contraofensiva, care a început la sfârșitul lunii august, continuă să câștige teren.
  • Roger Waters de la Pink Floyd a negat că și-a anulat două concerte în Polonia din cauza reacțiilor la comentariile sale controversate privind invazia Rusiei. Acest lucru vine după ce Live Nation Polonia a anunțat sâmbătă că spectacolele au fost anulate, dar fără a da o explicație. Într-o postare pe Facebook, Waters l-a acuzat pe un consilier municipal din Cracovia, care a îndemnat oamenii să boicoteze concertele, de „cenzură draconică”.

ACTUALIZARE 15.20 Alte șapte nave care transportă produse agricole au părăsit duminică porturile ucrainene, a anunțat Ministerul Infrastructurii, citat de The Guardian.

În total, 218 nave au părăsit porturile ucrainene, de la intrarea în vigoare a acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia.

ACTUALIZARE 15.15 447 de cadavre au fost deshumate lângă Izium. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a anunțat că au fost găsite cadavre de bărbați, femei și copii în pădurea de la periferia orașului Izium. Anterior, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a declarat că 30 de cadavre su semne de tortură.

ACTUALIZARE 14.30 Meduza: Rusia va interzice bărbaților care au vârsta de recrutare să părăsească țara. Interdicția va intra în vigoare după încheierea referendumurilor ilegale din cele patru regiuni ocupate din Ucraina.

 

 

ACTUALIZARE 14.00 Mazda Motor Corp discută cu societatea sa mixtă din Rusia încheierea producţiei de maşini în această ţară.

ACTUALIZARE 13.30 Un număr total de 211 nave, având la bord 4,7 milioane de tone de produse agricole, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia, a anunţat sâmbătă Ministerul ucrainean al Infrastructurii, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 13.15 Autoritățile pro-ruse au acuzat duminică forțele Kievului că au ucis două persoane într-un atac cu rachete asupra unui hotel din Herson. „Conform datelor preliminare, două persoane au murit în acest act terorist”, a adăugat oficialul regional Kirill Stremousov. Printre morți s-ar afla și Oleksiy Jouravko, un fost parlamentar ucrainean pro-rus. Autoritățile au spus că jurnaliştii din presa rusă se aflau în hotel în timpul atacului.

ACTUALIZARE 13.00 Orașul Odesa a fost atacat noaptea trecută cu drone fabricate în Iran, transmit forțele ucraienne, citate de AFP. Ucraina a ”răcit”legăturile diplomatice cu Iranul și i-a revocat acreditarea ambasadorului iranian pentru decizia Teheranului de a furniza armele forțelor ruse. „Odesa a fost atacată din nou de drone kamikaze inamice”, a declarat Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene. „Inamicul a lovit clădirea administrativă din centrul orașului de trei ori”, a adăugat acesta. „O dronă a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană (ucrainene). Nu au fost înregistrate victime.”

ACTUALIZARE 12.45 Şefii celor două camere ale parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare militară din Rusia, cerând oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică, relatează Reuters duminică.

ACTUALIZARE 12.30 Femeile protestează în Iacuția, regiunea din nordul Siberiei față de ordinul de mobilizare.

ACTUALIZARE 11. 00 Peste 2.000 de persoane în total au fost reținute în toată Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parțiale a președintelui Vladimir Putin, inclusiv 798 de persoane reținute sâmbătă în 33 de orașe, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info.

Frustrarea s-au răspândit chiar și în mass-media pro-Kremlin, relatează Reuters. Un editor al canalului de știri de stat RT a afirmat că probleme precum trimiterea documentelor de înrolare în armată către oamenii nepotriviți „înfuriează oamenii”.

Când ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost întrebat sâmbătă de ce atât de mulți ruși părăsesc țara, el a subliniat dreptul la libertatea de mișcare.

CITEȘTE ȘI: Sute de arestări la noile proteste din Rusia. ”E de datoria noastră să ne exprimăm opiniile. Oamenii nu știu cât de mulți suntem. Și chiar suntem mulți”

ACTUALIZARE 10.30 Ucraina și Rusia se învinovățesc reciproc pentru atacurile cu rachete și bombardamentele în diferite părți din sudul și estul țării invadate, relatează Reuters. Armata ucraineană a declarat duminică dimineața că forțele ruse au lansat , în ultimele 24 de ore, zeci de atacuri cu rachete și lovituri aeriene asupra țintelor militare și civile, inclusiv asupra a 35 de „așezări”. Rusia neagă că a vizat civili. Agenția rusă de presă de stat RIA, citând surse neidentificate, a transmis că forțele ucrainene au bombardat un grânar și depozite de îngrășăminte.

ACTUALIZARE 09.15 Forțele ruse au lăsat o parte din Zaporojie fără electricitate Rachetele au lovit centrul regional și un sat din apropiere. Trei persoane au fost rănite. Informația a fost confirmată de Alexander Starukh, șeful administrației militare regionale, citat de Nexta TV.

ACTUALIZARE 09.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat direct cetăţenilor ruşi sâmbătă seara, spunându-le că preşedintele lor îşi trimite cu bună ştiinţă „cetăţenii la moarte”, transmite AFP.

ACTUALIZARE 08.40 Ucraina convoacă o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU din cauza „referendumurilor false” ale Rusiei „Rusia trebuie trasă la răspundere pentru încercările sale de a schimba granițele recunoscute internațional ale Ucrainei, încălcând Cartea ONU”, a subliniat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

ACTUALIZARE 08.00 Dmitro Kuleba a declarat sâmbătă că afirmaţiile lui Lavrov şi  Putin cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare , sunt „iresponsabile” şi absolut inacceptabile”.

 

Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum şi să transmită clar Rusiei că o astfel de retorică pune lumea în pericol şi nu va fi tolerată”, a scris Kuleba pe Twitter.

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus că teritoriul rusesc, inclusiv cel care „va urma să fie consfinţit” în Constituţie în viitor,”este sub protecţia deplină a statului„.”Toate legile, doctrinele, conceptele şi strategiile Federaţiei Ruse se aplică pe întreg teritoriul său”, a spus ministrul rus de externe, referindu-se în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.

• Peste 730 de persoane au fost reținute în toată Rusia în timpul protestelor față de ordinul de mobilizare, a declarat un grup pentru drepturile omului. Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că are informații despre arestări care au avut loc în 32 de orașe, de la Sankt Petersburg până în Siberia.

Mitingurile neautorizate sunt ilegale conform legislației ruse, care interzice, de asemenea, orice activitate considerată a defăima forțele armate.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat joi prima mobilizare militară a țării după cel de-al doilea război mondial.

CITEȘTE ȘI: Noi proteste în Rusia. Din Moscova, Liviu Iurea: Vorbesc mai încet pentru că chiar în spatele meu deja doi polițiști au oprit un tânăr. Au fost câteva zeci de arestări numai cât am fost noi aici

O nouă lege semnată de Vladimir Putin prevede că militarii ruși care refuză să lupte, care dezertează, care se supun sau se predau inamicului riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani, potrivit presei ruse. Legea a fost aprobată de Parlament la începutul acestei săptămâni.

• O rachetă rusă a lovit sâmbătă un bloc de apartamente din orașul Zaporojie, ucigând o persoană și rănind alte șapte, potrivit oficialilor ucraineni. În total trei persoane au fost ucise și 19 au fost rănite în atacuri lansate în sudul și estul țării.

• Așa-zisele referendumuri sunt în desfășurare în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, zone ale Ucrainei ocupate de trupele ruse. Locuitorii sunt îndemnați să voteze propunerile de declarare a independenței și apoi de anexare la Rusia. Votarea urmează să se desfășoare până marți.

• Parlamentul rus ar putea dezbate proiectul privind anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina, pe 29 septembrie.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, informează duminică Reuters.

Rusia a lansat vineri referendumuri în patru regiuni din estul Ucrainei (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), cu scopul de a anexa aceste teritorii luate cu forţa.

„În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist” a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, după intervenţia avută în cadrul Adunării Generale.

Serghei Lavrov, a denunţat, de la tribuna Adunării Generale a ONU, ”rusofobia fără precedent” a Occidentului. Omologul său chinez, Wang Yi, a subliniat că prioritatea acum trebuie să fie facilitarea unor negocieri care să conducă la încheierea conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina şi să răspundă ”preocupărilor de securitate legitime ale tuturor părţilor”, consemnează agenţiile AFP şi Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti, potrivit unui interviu făcut public sâmbătă, informează Reuters.

CITEȘTE ȘI: Viceministrul rus al Apărării responsabil cu logistica a fost înlocuit cu generalul care a coordonat distrugerea oraşului ucrainean Mariupol

Din aprilie şi până acum, forţele ucrainene au eliberat peste 60 de mii de kilometri pătraţi din teritoriul ocupat ilegal de ruşi. Potrivit oficialilor americani, citaţi de publicaţia „The New York Times”, în ultimele luni, Vladimir Putin s-a implicat direct în planificarea strategică a războiului din Ucraina şi a refuzat cererea comandanţilor săi de a se retrage ordonat peste Nipru, din Herson.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite