Război în Ucraina, ziua 213 | Reuters: Parlamentul rus ar putea dezbate proiectul privind anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina, pe 29 septembrie

24 septembrie 2022, 07:30

ACTUALIZARE 20.05 Parlamentul rus ar putea dezbate proiectul privind anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina, pe 29 septembrie.

ACTUALIZARE 19.00 În mari orașe din Rusia se anunță sâmbătă noi proteste faţă de mobilizarea militară parțială pe care a hotărât-o președintele Vladimir Putin. Oamenii sunt mobilizați pe rețelele de socializare, în special pe Telegram, unde li se comunică locurile în care vor avea loc adunări și la ce ore.

Sumarul zilei

  • O nouă lege semnată de președintele Vladimir Putin prevede ca militarii care refuză să lupte, dezertează, nu se supun ordinelor sau se predau inamicului ar putea primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, potrivit presei ruse. Legea a fost aprobată de camerele parlamentului la începutul acestei săptămâni.
  • Adjunctul ministrului rus al Apărării, Dmitri Bulgakov, care s-a ocupat de logistica militară de la începutul războilui din Ucraina, a fost demis din funcție. El a fost înlocuit de generalul-colonel Mihail Mizintsev, șeful Centrului Național de Management al Apărării, care a supravegheat asediul rusesc de la Mariupol.
  • Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian, Nasser Kanaani, a „sfătuit” Ucraina să „se abțină de la a se lăsa influențată de terțe părți care caută să distrugă relațiile dintre cele două țări”.
  • Charles Michel, președintele Consiliului European, a cerut Europei să dea dovadă de „deschidere față de cei care nu vor să fie instrumentalizați de Kremlin”, potrivit Politico.
  • Numărul celor care au trecut granița dinspre Rusia spre Finlanda s-a dublat în ultimele zile.
  • Doi civili au fost uciși vineri în regiunea Donețk, iar trei persoane au fost rănite, potrivit lui Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk. Forțele ruse au bombardat, de asemenea, așezări din apropierea graniței. În districtul Kupian, cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor, inclusiv doi copii, în vârstă de 10 și 17 ani.
  • Autoritățile ruse din regiunile ocupate Zaporojie și Herson ar fi început să distribuie avize de recrutare și să mobilizeze bărbații care „au renunțat la cetățenia ucraineană și au primit pașapoarte ale Federației Ruse”, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.
  • Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor din teritoriile ocupate să se ascundă de mobilizarea rusă, să evite documentele de recrutare și să ajungă pe teritoriul controlat de Ucraina. Cu toate acestea, dacă vor ajunge în armata rusă, Zelenski le-a cerut oamenilor să își salveze viețile și să ajute la eliberarea Ucrainei.
  • Așa-numitele referendumuri sunt în plină desfășurare în Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.

 

ACTUALIZARE 16.50 O nouă lege semnată sâmbătă de președintele Vladimir Putin prevede ca militarii care refuză să lupte, dezertează, nu se supun ordinelor superiorilor sau se predau inamicului ar putea fi condamnaţi la o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, potrivit presei ruse.

Legea a fost aprobată de camerele parlamentului la începutul acestei săptămâni, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 16.15 Forțele de apărare aeriană din Ucraina, citate de The Kyiv Independent, au transmis că au doborât patru drone kamikaze iraniene, o dronă iraniană Mohajer-6, două drone Shahed-136, un elicopter Mi-8 și un avion Sukhoi Su-25.

ACTUALIZARE 16.00 Forțele ruse au lovit peste noapte regiunea Nikolaev.  Nu s-au înregistrat victime. Poliția a raportat că au fost distrus 16 case. Cel puțin 10 blocuri, cinci case și alte infrastructuri au fost avariate. Informații suplimentare privind victimele sunt în curs de confirmare, transmite The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 15.55 Aproximativ 1.500 de protestatari au fost reținuți în Rusia, de la anunțul mobilizării, potrivit grupului independent de monitorizare a protestelor OVD-Info, citat de CNN.

În ultimele 24 de ore, cel puțin 97 de persoane au fost reținute în opt orașe, printre care Novosibirsk, Irkutsk, Tomsk, Khabarovsk, Ulan-Ude, Krasnodar, Chita și Gatchina, a precizat OVD-Info.

La începutul acestei săptămâni, același grup de monitorizare a raportat că unii protestatari au fost înrolați direct în armată după ce au fost arestați.

ACTUALIZARE 15.20 Iranul regretă decizia Ucrainei de a retrage acreditarea ambasadorului său de la Kiev, a declarat Ministerul iranian de Externe.

Acesta a îndemnat Ucraina să se abțină de la „a se lăsa influențată de terțe părți care caută să distrugă” relațiile dintre cele două țări, adăugând că decizia de a şubrezi legăturile diplomatice s-a bazat pe rapoarte neconfirmate.

ACTUALIZARE 14.15 Charles Michel, președintele Consiliului European, a cerut Europei să dea dovadă de „deschidere față de cei care nu vor să fie instrumentalizați de Kremlin”, potrivit Politico.

”În principiu, cred că… Uniunea Europeană [ar trebui] să-i găzduiască pe cei care sunt în pericol din cauza opiniilor lor politice. Dacă în Rusia oamenii sunt în pericol din cauza opiniilor lor politice, pentru că nu urmează această decizie nebună a Kremlinului de a lansa acest război în Ucraina, trebuie să luăm în considerare acest lucru.” a declarat Charles Michel.

ACTUALIZARE 14.00 Coloana de mașini de la granița dintre Rusia și Georgia are aproximativ 10 km lungime, relatează BBC. Oamenii au așteptat peste 20 de ore să treacă în țara vecină.

ACTUALIZARE 13.30 Numărul celor care trec granița din Rusia către Finlanda s-a dublat în ultimele zile față de săptămâna trecută, a declarat sâmbătă pentru BBC News Satu Sikanen, primarul regional pentru Karelia de Sud din Finlanda.

CITEȘTE ȘI: Referendumuri ilegale în patru regiuni ocupate din Ucraina. Rusia vrea să anexeze forțat 15% din teritoriul țării invadate

ACTUALIZARE 13.00 Ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, a declarat că țara nu va acorda azil rușilor care fug din țară. „Rușii ar trebui să rămână și să lupte. Împotriva lui Putin”, a scris el vineri pe Twitter.

ACTUALIZARE 12.30 În districtul Kupian, cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor, inclusiv doi copii, de 10 și 17 ani, a transmis Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale Harkov

ACTUALIZARE 12.00 Autoritățile ruse din regiunile ocupate Zaporojie și Herson ar fi început să distribuie hărtii de recrutare bărbaților cu vârstă potrivită care „au renunțat la cetățenia ucraineană și au primit pașapoarte ale Federației Ruse”, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. „Milițiile forțelor de ocupație ruse continuă să comită acțiuni ilegale împotriva populației civile și să se implice în jafuri”, se arată sâmbătă în declarația ministerului de la Kiev.

ACTUALIZARE 11.55 Referendumurile ilegale sunt în desfășurare în teritoriile ocupate.

ACTUALIZARE 11.50 Pe rețelele de socializare au apărut filmulețe prezentând ironic ”alcoo- batalioanele” mobilizate de Rusia pentru război.

ACTUALIZARE 11.15 Armata rusă a lansat sâmbătă noi lovituri care au vizat infrastructura, a declarat șeful administrației din orașul Zaporojie Oleksandr Starukh. O rachetă a lovit un bloc de apartamente provocând un incendiu. O persoană a murit, iar alte șapte au fost rănite în urma bombardamentului.

ACTUALIZARE 10.45 Mai multe celebrităţi – precum cântăreţii Annie Lennox şi Ed Sheeran şi legendarul jucător de baschet Shaquille O’Neal – au acceptat să doneze obiecte personale pentru o licitaţie online ce va fi organizată cu scopul de a susţine din punct de vedere financiar acţiunile desfăşurate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în Ucraina, informează AFP.

ACTUALIZARE 10.30 Volodimir Zelenski s-a adresat ucrainenilor din teritoriile ocupate –provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie – în discursul său de vineri noapte. Președintele le-a transmis acestora să evite mobilizarea armată decretată de Rusia, să evite scrisorile de conscripție și să ajungă pe teritoriul deținut de Ucraina. Cu toate acestea, dacă ajung în armata rusă, Zelenski le-a cerut oamenilor să-și salveze viețile și să ajute la eliberarea Ucrainei.

”Dar dacă intri în armata rusă, sabotezi orice activitate a inamicului, împiedici orice operațiune rusă, oferă-ne orice informație importantă despre ocupanți – bazele lor, cartierul general, depozitele cu muniție. Și cu prima ocazie, treceți la pozițiile noastre”, a adăugat Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 10.00 Ucraina i-a retras acreditarea ambasadorului Iranului la Kiev. Motivul este folosirea de către armata rusă a dronelor livrate de Teheran. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a mai decis şi reducerea semnificativă a numărul personalului diplomatic al ambasadei Iranului.

ACTUALIZARE 09.20 Orașul Marhanets, din regiunea Dnipropetrovsk, a fost bombardată de invadatorii ruși în această dimineață. Două persoane au fost rănite, dintre care una este în stare gravă.

ACTUALIZARE 09.10 Forțele de apărare aeriană din Ucraina au transmis că au doborât pentru prima dată o dronă de atac iraniană Mohajer-6.

ACTUALIZARE 09.05 La „referendumul” din regiunea Donețk, prezența la vot a fost vineri de 23,6%, a declarat un oficial local citat de agenția de știri rusă Tass. Peste 20,5% dintre alegători au votat vineri în regiunea Zaporojie, iar în Herson a votat 15% din electorat, a transmis agenția de știri rusă Interfax, care a citat oficiali locali. „După părerea noastră, este suficient pentru prima zi de vot”, a spus șefa comisiei electorale din Herson, Marina Zaharova.

ACTUALIZARE 08.45 În orașul Starobilsk, populației i-a fost interzis să plece și oamenii au fost forțați să iasă din case pentru a vota la „referendum”, a declarat Serhi Gaidai, guvernatorul provinciei Lugansk. În orașul Bilovodsk, un director al companiei le-a spus angajaților că votul este obligatoriu și că oricine refuză să participe va fi concediat, iar numele lor va fi dat serviciilor de securitate, a adăugat Gadai.

ACTUALIZARE 07.20 Statele Unite „vor lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide şi severe” dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina, a avertizat vineri preşedintele american Joe Biden într-un comunicat de presă, informează agenția AFP.

ACTUALIZARE 07.15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri lumea întreagă să condamne pseudo-referendumurile organizate de Moscova, în curs de desfăşurare în patru teritorii pe care trupele ruse le-au cucerit în Ucraina de la începutul invaziei.

NATO îşi va spori ajutorul pentru Ucraina drept răspuns la referendumurile false pe care Rusia le derulează în teritoriile ocupate din ţara vecină, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

Miniștrii finlandezi au anunțat vineri seară că guvernul va interzice turiștilor ruși să treacă granițele în următoarele zile. „Aspirația și scopul este de a reduce semnificativ numărul de persoane care vin în Finlanda din Rusia”, a declarat președintele Sauli Niinistö pentru postul național  Yle.

Și Polonia a precizat vineri că nu va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor, după ce unii tineri ruşi s-au grăbit spre frontiere pentru a scăpa de măsura anunţată miercuri de preşedintele Vladimir Putin.

Cozi lungi de vehicule continuă să se formeze la punctele de trecere a frontierei rusești.

CITEȘTE ȘI: Aproximativ 10.000 de ruşi au răspuns ordinului de mobilizare. La graniţa cu Georgia, tinerii care vor să fugă din ţară stau la cozi uriaşe.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat vineri că Rusia ar trebui suspendată din Consiliul de Securitate al ONU.

CITEȘTE ȘI: Raport ONU despre crimele de război comise de ruși în Ucraina: Copii și bătrâne violate, execuții prin decapitare, deportări și tortură.

Autoritățile pro-ruse din patru regiuni ale Ucrainei, ocupate de ruși – Lugansk, Donețk, Herson, Zaporijie – desfășoară „referendumuri” de anexare la Federația Rusă.

NATO a condamnat planurile de organizare a acestor „referendumuri”, descriindu-le ca „încercările flagrante ale Rusiei de a cuceri teritorii”. „Referendumurile fictive” nu au nici o legitimitate, a arătat NATO.

Mihailo Podoliak a descris așa-zisele referendumuri drept „propagandă”.

Procedura de încorporare a teritoriilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie în componenţa Rusiei, în cazul unui sprijin popular la referendumurile respective, va fi efectuată „rapid”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a avertizat că în cazul în care Ucraina va încerca să recupereze aceste teritorii după aderarea lor la Rusia, încercările sale vor fi considerate atacuri împotriva Federaţiei Ruse.

Rusia va continua să comunice cu Națiunile Unite cu privire la un acord de export de cereale din porturile ucrainene, dar spune că sunt necesare rezultate concrete, a declarat vineri un înalt oficial, citat de agenția de presă Tass. De asemenea, Tass l-a citat pe ministrul adjunct de Externe, Serghei Vershinin, care a afirmat că Rusia  evaluează pozitiv eforturilor ONU de a relua exportul de îngrășăminte rusești.

Forțele armate ale Ucrainei au declarat că au eliberat o altă așezare în regiunea Donețk și și-au îmbunătățit pozițiile în jurul orașului Bakhmut, din estul țării. Satul Yatskivka, din regiunea Donețk, este acum în mâinile ucrainenilor, potrivit lui Oleksii Hromov, șef adjunct al direcției de operațiuni a Statului Major al forțelor armate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite