Război în Ucraina, ziua 212 | Rusia a atacat Odesa cu drone kamikaze iraniene. „Referendumuri” în patru regiuni ocupate de ruși

23 septembrie 2022, 07:01 (actualizat 5 decembrie 2023, 11:28)

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă etapă. În patru regiuni din Ucraina controlate de Moscova și de forțele proruse se desfăşoară aşa zise referendumuri privind alipirea la Federația Rusă. Decizia a fost condamnată pe scară largă de Occident şi de Kiev ca fiind ilegitimă, o farsă, un spectacol de propagandă. Se votează din uşă în uşă cu urna mobilă, sub pază armată. Raport ONU despre crimele de război comise de ruși în Ucraina: violuri, execuții prin decapitare, deportări și tortură. Peste 400 de cadavre deshumate din groapa comună descoperită în apropierea oraşului Izium.

Sumarul zilei

  • ONU a declarat că anchetatorii săi au ajuns la concluzia că Rusia a comis crime de război în Ucraina, inclusiv bombardamente asupra zonelor civile, numeroase execuții, tortură și violențe sexuale îngrozitoare. Echipa formată din trei experți au investigat zone din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumî, unde au fost „frapați de numărul mare de execuții” și de „semnele frecvente și vizibile ale execuțiilor pe corpuri, cum ar fi mâinile legate la spate, răni prin împușcare în cap și gâturi tăiate”.
  • Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a declarat că 436 de cadavre au fost deshumate din cimitirul din Izium, situat în estul țării. Treizeci dintre cadavre prezentau semne vizibile de tortură. Siniehubov  a adăugat că alte trei morminte au fost localizate în zone recucerite de Ucraina.
  • Mii de bărbați din întreaga Rusie au primit documente de recrutare după anunțul de mobilizare. Printre cei chemați se numără ruși reținuți în timp ce protestau faţă de mobilizare, a declarat grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info.
  • Cozi lungi de vehicule continuă să se formeze la punctele de trecere a frontierei rusești.
  • Așa-numitele „referendumuri” sunt în desfășurare în zonele din Ucraina ocupate de trupele rusești, locuitorii fiind chemați să voteze ca cele patru regiuni ucrainene se alăture Rusiei. Referendumurile din provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie se vor desfășura până marți.
  • „Referendumurile” sunt condamnate pe scară largă în Occident ca fiind nelegitime. Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a descris „referendumurile false” ca fiind „un exercițiu mediatic” al Rusiei, pentru care rezultatele au fost „aproape sigur deja decise”. NATO a descris „referendumurile” drept „încercări flagrante de cucerire teritorială” ale Moscovei și a declarat că acestea nu au nicio legitimitate.
  • Clericii musulmani îi îndeamnă pe uzbeci să nu se alăture războiului Rusiei din Ucraina, avertizând că acest lucru ar fi împotriva credinței islamice. Declarația consiliului musulman din Uzbekistan, cea mai înaltă autoritate religioasă din Uzbekistan, a fost făcută după ce Rusia a oferit cetățenie rapidă străinilor care se înrolează în armata sa. Procurorii de stat din Uzbekistan i-au avertizat pe cetățenii săi că cei care luptă în conflicte militare în străinătate riscă să fie urmăriți penal în conformitate cu legislația uzbecă.
  • Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, i-a spus omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, că „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate”. Întâlnirea dintre Wang și Kuleba a avut loc în marja Adunării Generale a ONU de la New York și a fost prima de când Rusia a invadat Ucraina. Kuleba a declarat că Wang a „reafirmat respectul Chinei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

ACTUALIZARE 20.57 Preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat vineri că Rusia ar trebui suspendată din Consiliul de Securitate al ONU.

„Când un membru permanent al Consiliului de Securitate lansează un război neprovocat şi nejustificabil, un război care este condamnat de Adunarea Generală, suspendarea acelui membru din Consiliul de Securitate, în opinia mea, ar trebui să fie automată”, a spus Michel, referindu-se la războiul Rusiei în Ucraina.

„Utilizarea dreptului la veto ar trebui să fie o excepţie dar a devenit, am văzut, regula. O reformă este necesară şi urgentă”, a spus Michel, într-un discurs susţinut în faţa Adunării Generale a ONU la New York.

ACTUALIZARE 18.18 Ţările membre ale Uniunii Europene au început să prezinte propuneri pentru noi sancţiuni contra Rusiei, care în urmă cu şapte luni a lansat o agresiune militară contra Ucrainei vecine, informează DPA.

În zilele următoare, Comisia Europeană va avea consultări cu reprezentanţii celor 27 de state membre pentru a stabili priorităţile înainte de a prezenta o propunere cu noi măsuri punitive ce vor fi discutate la nivelul UE.

Ţările baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – împreună cu Polonia şi Irlanda şi-au reluat apelul pentru o interdicţie totală a importurilor de gaz din Rusia, într-un document ce conţine opiniile lor privind potenţiale noi sancţiuni împotriva Moscovei.

ACTUALIZARE 17.50 Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a confirmat că Rusia a atacat Odesa cu drone kamikaze iraniene. Un civil ar fi fost ucis.

Ukraine’s military: Russia attacks Odesa with Iranian kamikaze drones, kills 1 civilian.

Russia attacked Odesa with Iranian Shahed-136 drones from the sea, killing one civilian and destroying an administrative building in the port area, Operational Command „South” reported.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) September 23, 2022

„Rusia a atacat Odesa cu drone iraniene Shahed-136 de pe mare, ucigând un civil și distrugând o clădire administrativă din zona portuară, a informat Comandamentul Operațional „Sud”.

ACTUALIZARE 17.30 Imagini de la mobilizarea din regiunea Krasnodar.

Mobilization in the Krasnodar region. pic.twitter.com/8Gnmg5WS4z— NEXTA (@nexta_tv) September 23, 2022

ACTUALIZARE 17.00 Rusia știe că vor exista „consecințe grave” dacă vor fi folosite arme nucleare în Ucraina, a afirmat șeful NATO la CNN.

„Ei știu că vor exista consecințe grave. Nu voi detalia exact cum vom reacționa, asta depinde de ce fel de arme de distrugere în masă ar putea folosi”, a spus el.

ACTUALIZARE 16.50 Guvernatorul regiunii Kursk din Rusia a anunțat plăți suplimentare pentru persoanele din regiunea sa care se încorporează pentru a lupta în Ucraina.

El a scris pe Telegram: Primele grupuri de [soldați] mobilizați din regiunea Kursk sunt trimiși să completeze rândurile armatei ruse. Am dat instrucțiuni să se pregătească măsuri suplimentare de sprijin pentru luptătorii noștri, pe lângă plățile federale.

Regiunea Kursk se învecinează cu nord-estul Ucrainei.

ACTUALIZARE 16.44 Raport ONU despre crimele de război comise de ruși în Ucraina: Copii și bătrâne violate, execuții prin decapitare, deportări și tortură.

„În cazurile pe care le-am investigat, vârsta victimelor violenței sexuale și de gen a variat între 4 și 82 de ani”, a declarat Erik Møse, președintele Comisiei de anchetă privind Ucraina, în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva. „Comisia a documentat cazuri în care copiii au fost violați, torturați și închiși. De asemenea, copiii au fost uciși și răniți în atacuri nediscriminatorii cu arme explozive.”

ACTUALIZARE 15.55 Ucraina a calificat vineri referendumurile organizate de Moscova în teritoriile ocupate din estul şi sudul ţării drept un ”spectacol de propagandă” din partea Kremlinului, transmite DPA,citată de Agerpres.

”Astăzi, nu există nicio acţiune legală numită ‘referendum’ în teritoriile ocupate”, a scris pe Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak.

El a spus că teritoriile ocupate au nevoie de ”o eliberare imediată”.

ACTUALIZARE 15.50 Ucraina a eliberat satul Iatskivka din regiunea Donețk, şi a recâștigat pozițiile pierdute anterior în direcția Bakhmut, a informat Statul Major General, citat de The Kyiv Independent.

Trupele rusești continuă să desfășoare acțiuni ofensive pentru a alunga unitățile ucrainene din jurul oraşului Bakhmut. Ucrainenii se menţin pe poziţii, potrivit adjunctului șefului Statului Major General al Ucrainei, Oleksii Hromov.

ACTUALIZARE 15.30 436 de cadavre au fost deshumate din cimitirul de la Izium, transmite guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov. Aproximativ 30 dintre cadavre prezentau semne vizibile de tortură.

Alte trei morminte au fost localizate în zone recucerite de forțele ucrainene.

ACTUALIZARE 15.17 Imagini de la referendumul organizat în Herson.

Referendum in Kherson pic.twitter.com/snoFXDgX2Q— ТРУХАEnglish (@TpyxaNews) September 23, 2022

ACTUALIZARE 15.12  Procedura de încorporare a teritoriilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie în componenţa Rusiei, în cazul unui sprijin popular la referendumurile respective, va fi efectuată „rapid”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a avertizat că în cazul în care Ucraina va încerca să recupereze aceste teritorii după aderarea lor la Rusia, încercările sale vor fi considerate atacuri împotriva Federaţiei Ruse.

„Sunt convins că acest lucru va fi destul de rapid”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, referindu-se la procedurile de anexare.

SUMARUL ZILEI:

– Autoritățile pro-ruse din patru regiuni ale Ucrainei, ocupate de ruși – Lugansk, Donețk, Herson, Zaporijie – au inițiat „referendumuri” de anexare la Federația Rusă.

– NATO a condamnat planurile de organizare a acestor „referendumuri”, descriindu-le ca „încercările flagrante ale Rusiei de a cuceri teritorii”. „Referendumurile fictive” nu au nici o legitimitate, a arătat NATO.

– Mihailo Podoliak a descris așa-zisele referendumuri drept „propagandă”.

– Primarul din Melitopol a arătat că participarea la aceste „referendumuri” reprezintă „cea mai rea trădare”. Guvernatorul ucrainean al Lugansk-ului a spus că toți cei implicați în organizarea acestor „referendumuri” vor fi pedepsiți.

– Ministerul Apărării din Marea Britanie a arătat că situația confruntărilor rămâne complexă pe teren, dar Ucraina „pune presiune asupra teritoriilor pe care Rusia le consideră esențiale pentru scopurile sale”.

– Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că bărbații care lucrează în sectoare precum tehnologia informației, finanțe și comunicare vor fi exceptați de la mobilizarea parțială.

– Volodimir Zelenski a făcut apel în rusă la cetățenii ruși să protesteze împotriva mobilizării sau să fugă.

– Mii de bărbați din Rusia au primit ordine de mobilizare, după anunțul Moscovei. Între cei obligați să se înroleze, se numără cei reținuți în urma protestelor anti-mobilizare.

– Kremlinul a susținut că este „exagerată” informația potrivit căreia după anunțul de mobilizare a început un exod al populației.

– Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat că există o clauză în decretul lui Putin care vizează un milion de rezerviști care să fie duși la luptă în Ucraina.

– Premierul din Estonia, Kaja Kallas, a spus că sunt posibile pene de curent în țară.

ACTUALIZARE 14.55 Aproximativ 10.000 de ruşi au răspuns ordinului de mobilizare. La graniţa cu Georgia, tinerii care vor să fugă din ţară stau la cozi uriaşe.

ACTUALIZARE 14.50 Alexei Navalnîi, mesaj din închisoare împotriva mobilizării: „Este o crimă împotriva țării mele. Este ca mafia, știți? Leagă sute de mii de oameni cu sânge, cu această mobilizare și aceste referendumuri false”.

Alexei Navalny from prison opposed the mobilization

„This is a crime against my country. This is how I treat him and I will not be silent. He’s just like the mafia, you know? He binds hundreds of thousands of people with blood.With this mobilization and these fake referendums.” pic.twitter.com/T6l8uVRDSE— NEXTA (@nexta_tv) September 23, 2022

ACTUALIZARE 14.40Rușii închiriază scutere ca să ajungă la granița cu Georgia, din cauza ambuteiajelor masive. O situație similară s-a înregistrat și la granița dintre Rusia și Norvegia, unde rușii au venit pe biciclete.

Russians are now renting scooters to ride across the border into Georgia because the traffic jam in is massive and you can’t walk across. There was a similar scheme for refugees riding bicycles from Russia into Norway. (We also used to do this to get Jack in the Box drive thru) https://t.co/jLx51Wb4V2— Andrew Roth (@Andrew__Roth) September 23, 2022

ACTUALIZARE 14.35 Tot mai mulți ruși se adună la granița cu Finlanda, au anunțat autoritățile din această țară, relatează The Guardian. Joi, au ajuns la graniță 6.470 de ruși.

An updated version of the chart we published earlier today. Exits of Russian citizens via land border have been added. Incoming traffic is now greater than outgoing traffic. Some of the arrivals return to Russia, some also travel onward to other countries. #finnishborder pic.twitter.com/IPBg5nzisc— Rajavartiolaitos (@rajavartijat) September 23, 2022

ACTUALIZARE 13.55 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, anunță că a discutat cu omologul său chinez, Wang Yi, și că acesta i-a transmis că „trebuie respectată suveranitatea și integritatea tuturor țărilor”.

I met with State Councilor and Foreign Minister Wang Yi to discuss relations between Ukraine and China. My counterpart reaffirmed China’s respect for Ukraine’s sovereignty and territorial integrity, as well as its rejection of the use of force as a means of resolving differences. pic.twitter.com/4Q6kJxfNJB— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) September 23, 2022

ACTUALIZARE 13.45 Forțele ruse au deportat între 900.000 și 1,6 milioane de ucraineni, a declarat ambasadorul american la ONU, Michele Taylor, relatează The Guardian. Ambasadorul american a cerut ONU să examineze „dovezile în creștere privind operațiunile pe care Rusia le desfășoară în Ucraina – disparițiile și deportările forțate”.

Ucraina și aliații săi au acuzat trupele ruse că transportă cetățenii ucraineni în „tabere” înainte să îi relocheze cu forța în Rusia, Kremlinul respingând aceste acuzații.

ACTUALIZARE 13.00 Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a comentat posibilitatea mobilizării: „Nu va fi nici o mobilizare. Este o minciună”, scrie NEXTA.

ACTUALIZARE 12.55 Guvernul Elveției a condamnat „referendumurile false” care au început astăzi în cele patru regiuni ale Ucrainei, ocupate de ruși, precizând că sunt ilegale în raport cu legislația internațională și l-a convocat pe ambasadorul rus pentru explicații, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 12.50 Anthony Blinken, secretar de stat al SUA, discurs la ONU: „Un bărbat a ales acest război. Un bărbat îl poate opri. Dacă Rusia nu mai luptă, războiul se încheie. Dacă Ucraina nu mai luptă, Ucraina sfârșește”.

#UnitedStates secretary of state Antony #Blinken: „One man chose this war. One man can end it. Because if #Russia stops fighting, the war ends. If Ukraine stops fighting, #Ukraine ends”. pic.twitter.com/duEE05yxky— NEXTA (@nexta_tv) September 23, 2022

ACTUALIZARE 12.40 Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că bărbații care ocupă roluri-cheie în domenii precum tehnologia informației, finanțe și comunicare vor fi scutiți de mobilizarea parțială anunțată la începutul săptămânii de Moscova, relatează The Guardian.

ACTUALIZARE 11.50 Primarul ales al orașului Melitopol, ucraineanul Ivan Fedorov, a făcut apel la cetățeni să nu meargă la „referendumuri”, pe Telegram: „Îi rugăm pe cetățenii din regiunile ocupate să nu participe la pseudo-referendumuri. Participarea înseamnă susținerea acestui plan care urmărește escaladarea războiului sângeros din Ucraina, de a deveni o parte a acestei societăți totalitare, de a ne asuma un rol în crimele de război, de a fi de acord cu mobilizarea bărbaților între 16 și 55 de ani, care trebuie să înlocuiască carnea de tun a armatei ruse (…) Nu deschideți ușile agitatorilor, nu mergeți la secțiile de vot. Ignorați întregul proces. Stați departe de armata rusă. Forțele noastre de apărare ucrainene vor elibera definitiv toate teritoriile ocupate de rasism”.

ACTUALIZARE 11.40 NEXTA publică o înregistrare din Donețk-ul ocupat, un funcţionar rus care pune la o boxă mesajul: „Comisia electorală este gata să accepte voturile dumneavoastră chiar în fața casei”. NEXTA comentează: „Atmosferă totalitară în Donețk-ul ocupat”.

An atmosphere of totalitarianism in occupied #Donetsk.

Loudspeakers declare „The electoral commission is ready to accept your votes right outside your home”. pic.twitter.com/RmT6rPR5P4— NEXTA (@nexta_tv) September 23, 2022

ACTUALIZARE 11.25 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că nu va exista o mobilizare în Cecenia, susținând că regiunea a depășit cu 254 la sută norma. Protejatul lui Putin se teme de protestele de masă care ar putea izbunci în Cecenia, din cauza mobilizării, comentează NEXTA.

#Kadyrov announced that there will be no #mobilization in #Chechnya.

According to him, the republic exceeded the plan of draft by 254%. #Putin‘s protégé is very much afraid of mass protests that may erupt in Chechnya because of the mobilization. pic.twitter.com/bQy7rkigGR— NEXTA (@nexta_tv) September 23, 2022

ACTUALIZARE 11.20 Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhai Haidai, a transmis, pe Telegram, că toți ce implicați în așa-zisele „referendumuri” organizate în regiunile ocupatr de ruși vor fi pedepsiți. El a descris aceste „referendumuri” drept „alegeri fără alegeri” și a descris procesul prin care oficialii care umblă din casă în casă, obligînd oamenii să completeze hârtii pe masa din bucătărie drept „ciudate”, „nu este nici un fel de confidențialitate”, relatează The Guardian.

Nou derapaj al fostului premier italian Silvio Berlusconi: Reuters îl citează spunând că „Putin a fost împins de poporul rus, de partidul său, de miniștrii săi, să inventeze această „operațiune specială”.

ACTUALIZARE 11.15 În Buriatia, oamenilor le-au fost înmânate citații pentru a participa la „referendum”, transmite NEXTA, publicând imagini pe Twitter.

In #Buryatia, subpoenas for military conscription were delivered to homes at night. pic.twitter.com/HwKbxfSNGU— NEXTA (@nexta_tv) September 23, 2022

ACTUALIZARE 10.25 Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a reacționat pe Twitter, reiterând poziția Ucrainei privind așa-zisele „referendumuri” organizate în regiunile ocupate de ruși – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijie: „Nu există nici o acțiune legală numită „referendum” în teritoriile ocupate. Este doar: propagandă, teritoriul Ucrainei care are nevoie să fie eliberat imediat”.

Once again about the crucial. Today, there is no legal action called a „referendum” in the occupied territories. There is only –

1. Propaganda show for z-conscription.
2. The territory of Ukraine that needs an immediate release.— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) September 23, 2022

ACTUALIZARE 09.45 Oficialii ucraineni si cei instalați de Rusia la conducerea teritoriilor ocupate se acuză reciproc pentru explozia produsă într-o piață aglomerată din Melitopol. Fostele autorităţi locale reclamă un atac al ruşilor, soldat cu 3 morti, iar separatiștii din Doneţk susțin că e vorba despre 6 morți si aruncă vina asupra ucrainenilor. La Zaporojie, un hotel a fost ţinta unui atac.

ACTUALIZARE 09.40 Autoritățile ruse din autoproclamata Republică Populară Donețk susțin că opt persoane au fost rănite, 15 case au fost avariate și șapte persoane au murit (inclusiv doi adolescenți născuți în 2008), după ce forțele ucrainene au lansat atacuri în noaptea de joi spre vineri asupra zonei.

ACTUALIZARE 09.30 În primele 24 de ore, au răspuns ordinului de mobilizare al Moscovei aproximativ 10.000 de oameni. Agențiile rusești spun că aceștia s-au prezentat ca voluntari fără să aştepte ordinul de înrolare.

ACTUALIZARE 09.00 Rusia ar putea recolta în acest an o cantitate record de 100 de milioane de tone de grâu, potrivit firmei de consultanţă SovEcon, însă grâul se acumulează în silozurile locale deoarece Rusia are probleme în a exporta mari cantităţi de cereale, transmite Bloomberg.

ACTUALIZARE 08.35 Traficul de-a lungul graniței ruso-finlandeze continuă să fie aglomerat, a declarat vineri Poliția de frontieră finlandeză pentru Reuters. Numărul cetățenilor ruși care au intrat s-a dublat joi față de săptămâna precedentă.

ACTUALIZARE 08.15 Patriarhul Kirill a cerut rușilor să nu se teamă de moarte pe fondul mobilizării „Mergi cu curaj pentru a-ți îndeplini datoria militară. Și amintește-ți că dacă vei muri pentru țara ta, vei fi cu Dumnezeu în împărăția, slava și viața veșnică

Patriarch Kirill urged not to be afraid of death amid mobilization

„Go bravely to fulfill your military duty.And remember that if you die for your country, you will be with God in his kingdom, glory and eternal life”

Maybe Kirill will refuse an armored Mercedes and security? pic.twitter.com/Bo6WaYcUKp— NEXTA (@nexta_tv) September 22, 2022

ACTUALIZARE 08.00 În patru teritorii ucrainene ocupate de ruși a început votul în cadrul „referendumurilor” cu privire la posibilitatea de a deveni parte a Rusiei. Provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean. Votul în aceste zone se va desfășura de vineri până marți. Se anticipează că rezultatele vor fi  în favoarea anexării, iar Ucraina și aliații săi au precizat deja că nu vor recunoaște rezultatele. Referendumurile au fost condamnate ca fiind false și ilegale de către Ucraina și Occident. Ele amintesc de referendumul din 2014 care a văzut Peninsula Crimeea din Ucraina anexată de Rusia. Acel vot – criticat la nivel internațional ca fiind trucat – a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.

ACTUALIZARE 07.25 Nu este o mobilizare parțială, este o mobilizare de 100%”, a declarat Alexandra Garmazhapova, președintele Fundației Buriatia Liberă, un ONG care transmite informații despre cum decurge mobilizarea militară în regiune.

În ultima zi,  au fost livrate în Buriația peste 3000 de ordine de mobilizare, a adăugat Alexandra Garmazhapova, citată de The Guardian. În ciuda asigurărilor că Rusia va căuta bărbați care au servit recent în armată și au avut experiență în luptă, activiștii au indicat o serie de cazuri de bărbați în vârstă de 50 de ani care au primit convocări.

Buriatia este un district autonom din Federația Rusă, situat în sud-estul Siberiei.

Mulți dintre cei convocați la război se află în republicile minorităților etnice ale Rusiei. Kremlinul s-a bazat în mod disproporționat pe minoritățile etnice pentru a-și asigura principala forță de luptă în Ucraina, notează The Guardian. Aceste regiuni au suferit, de asemenea, un număr disproporționat de morți și victime în urma războiului.

ACTUALIZARE 07.00 Președintele Vladimir Putin le dă indicații direct generalilor aflați pe front a informat CNN. Ordinele directe ale președintelui rus către generali sunt o „dovadă a structurii de comandă disfuncționali” care a afectat armata rusă pe câmpul de luptă, potrivit unor surse citate de CNN.

„În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (…) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă” armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video. „Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui”, a adăugat el.

Mii de bărbați din întreaga Rusie au primit ordin de recrutare, după ce Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială. Printre cei care au fost chemați la datorie se numără ruși reținuți în timp ce protestau faţă de mobilizare, a declarat grupul de apărare a drepturilor OVD-Info.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat informațiile potrivit cărora o prevedere nefăctă publică din decretul de mobilizare al lui Putin prevedea înrolarea a 1 milion de rezerviști pentru a lupta în Ucraina. „Aceasta este o minciună”, a spus Peskov ca răspuns la un raport al Novaya Gazeta.

Traficul la punctele de trecere a frontierei cu Finlanda și Georgia a crescut brusc după ce anunțul de mobilizare parțială făcut de Putin a stârnit temeri că bărbații vor fi chemați să lupte pe linia frontului din Ucraina. Prețurile pentru zborurile dus-întors de la Moscova au crescut.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat că guvernul său analizează modalități de a reduce drastic turismul și tranzitul rusesc prin Finlanda. „Voința guvernului este foarte clară, credem că turismul rusesc (către Finlanda) trebuie oprit, la fel ca și tranzitul prin Finlanda„, a declarat Marin reporterilor.

Kremlinul a respins ca „exagerate” rapoartele privind un exod al bărbaților în urma anunțului de mobilizare a lui Putin.

Dezertorii ruși care fug de mobilizare ar putea obține protecție în Germania, a declarat ministrul german de Interne, Nancy Faeser. „Dezertorii amenințați cu o represiune gravă pot, de regulă, să obțină protecție internațională în Germania„, a declarat Faeser într-un interviu. Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský, a declarat că rușii care fug din țară nu vor primi vize umanitare din partea Republicii Cehe.

CITEȘTE ȘI: Referendum în teritoriile ocupate din Ucraina, la doi pași de război. La Donețk, Moscova a trimis buletine de vot și ștampile. În Harkov, bombe și mine antipersonal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite