Război în Ucraina, ziua 208 | 146 de cadavre exhumate până acum din groapa comună de la Izium (guvernatorul regiunii Harkov)

Cameră de tortură
Cameră de tortură
19 septembrie 2022, 07:34

ACTUALIZARE China şi SUA ar putea avea de câştigat din prelungirea războiului din Ucraina, dar Europa cu siguranţă nu va avea niciun beneficiu, a atenţionat luni Balazs Orban, director politic în biroul premierului ungar, la o reuniune a grupului de la Visegrad (V4) desfăşurată în capitala slovacă, transmite MTI.

Combinaţia dintre inflaţie, criză energetică şi şomaj poate împinge Europa centrală pe o spirală a declinului economic, a estimat Orban.

Poziţia Ungariei este de a se concentra pe susţinerea păcii şi a obţinerii unui armistiţiu în cel mai scurt timp posibil, a precizat acesta, menţionând că, deşi alte guverne ar putea pune accentul deocamdată pe alţi factori, cooperarea în direcţia necesităţii strategice a unui armistiţiu nu va submina coeziunea grupului de la Visegrad, ci o va întări.

Succesul Europei centrale depinde de realizările sale în plan economic, iar regiunea este tratată cu seriozitate tocmai datorită performanţelor sale economice, a subliniat oficialul ungar.

Acesta a subliniat şi importanţa apărării militare pe flancul estic al V4, pledând pentru întărirea capacităţilor militare ale celor patru ţări (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia).

Oficialul ungar a precizat că Ungaria doreşte să atragă capacităţi de producţie şi cercetare-dezvoltare pentru a reduce decalajul dintre Europa centrală şi de vest în următorii zece ani, iar sectoarele cu folosirea intensivă a energiei sunt de importanţă cheie pentru îndeplinirea acestui obiectiv, or fără energie ieftină regiunea poate rămâne în urmă în plan tehnologic.

Europa centrală dispune de mijloacele de a ajunge din urmă Occidentul şi de a depăşi Europa de sud, dar acest obiectiv a fost compromis de actualele evenimente, a menţionat Orban.

Statele nu trebuie să treacă de la o dependenţă energetică la alta, ci să caute noi surse de energie ieftină, chiar şi în perioada de tranziţie către alternativele verzi, a mai adăugat oficialul ungar, avertizând că, dacă rolul Europei pe scena mondială intră în declin, „birocraţia de la Bruxelles” ar putea opta pentru intensificarea eforturilor de centralizare, iar „Europa centrală trebuie să fie în poziţia de a se opune unor astfel de eforturi contrare propriilor interese”.

ACTUALIZARE Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că se crede că circa 450 de cadavre ar fi îngropate în acest sit dintr-o pădure de la periferia oraşului Izium, care a fost recent recucerit de forţele ucrainene în timpul unei contraofensive în regiunea Harkov.

Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov, a spus că printre cadavrele exhumate se află şi două ale unor copii.

„Unii dintre morţi prezintă semne de moarte violentă. Există cadavre cu mâinile legate şi urme de tortură. De asemenea, s-a descoperit că decedaţii prezintă răni de explozibili, şrapnele şi de înjunghiere”
, a postat Sinegubov pe Telegram.

Experţi în medicină legală, îmbrăcaţi în costume albe de protecţie, lucrează metodic de mai multe zile pentru a exhuma şi identifica cadavrele, ale căror morminte erau marcate cu cruci subţiri din lemn.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzaţiile Ucrainei drept „minciuni”.

Anterior, localnicii au declarat că unele dintre mormintele din pădure erau ale unor oameni care au murit într-o lovitură aeriană rusească.

ACTUALIZARE Echipa TVR a ajuns la Kramatorsk, în regiunea Donbas | Alexandru Costache: „Am găsit un oraș-fantomă”

ACTUALIZARE Armata germană va furniza Ucrainei încă patru obuziere Panzer 2000 şi un pachet de muniţie suplimentar, a anunţat luni Ministerul Apărării din Germania, relatează dpa şi Reuters.

Livrarea va fi începută imediat, a precizat Ministerul german al Apărării.

Obuzierele autopropulsate sunt arme de artilerie grea cu o rază de acţiune de până la 40 de kilometri.

Guvernul german susţine că Kievul a solicitat mai multe obuziere de acest tip.

„Obuzierele autopropulsate 2000 furnizate de Germania şi Ţările de Jos şi-au dovedit fiabilitatea în luptă”, a declarat ministrul apărării Christine Lambrecht, citată în comunicat. „Pentru a susţine pe mai departe Ucraina în lupta sa curajoasă împotriva atacului rus brutal, Germania va aproba această solicitare”, a mai spus ea.

Cele patru obuziere autopropulsate vor ridica numărul pieselor de artilerie furnizate de Germania la 14, a adăugat ea.

ACTUALIZARE Serviciile secrete ucrainene susțin că Vladimir Putin a cerut reînființarea „detașamentelor de blocare” care au scopul de a deschide focul asupra soldaților ruși care încearcă să se retragă din lupte.

Potrivit sursei, comandanții armatei ruse au transmis militarilor din subordine că riscă să fie împușcați pe loc dacă încearcă să părăsească pozițiile de luptă fără acordul superiorilor.

De asemenea, sursa menționează că ar fi vorba de Ordinul 222 care a fost dat în contextul luptelor din orașul Bahmut, din Donețk, unde soldații ruși bombardează pozițiile ucrainenilor care luptă pentru a controla orașul.

Serviciile secrete ucrainene susțin că Vladimir Putin îl copiază pe Stalin, care pe 28 iunie 1942 a dat Ordinul 227 prin care se interzicea retragerea trupelor din fața inamicului. În plus, acesta prevedea și împușcarea, de către detașamente speciale sovietice, a soldaților care alegeau să fugă din fața germanilor.

ACTUALIZARE După „necazurile pe care le-a adus războiul asupra lumii” este timpul ca ţările să coopereze pentru a obţine pacea, a scris luni pe Facebook ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, relatează MTI.

Peter Szijjarto a spus că cea mai amplă şi mai adecvată platformă pentru o astfel de cooperare este Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în desfăşurare în prezent la New York.

„Am onoarea să reprezint Ungaria pentru a şaptea oară la acest eveniment politic global; adunarea de anul acesta va fi una specială, deoarece este un război care se desfăşoară într-o ţară vecină”, a spus el într-o postare pe Facebook.

„Măsura succesului adunării din acest an va fi dacă ne apropiem sau nu de pace. Organizaţia mondială se află în faţa celui mai important test al istoriei sale”, a subliniat Peter Szijjarto.

Adunarea Generală a ONU are loc la New York între 13 şi 26 septembrie.

ACTUALIZARE: Treisprezece persoane au fost ucise luni în bombardamente de artilerie asupra oraşului Doneţk deţinut de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, a anunţat primarul susţinut de Rusia al oraşului. Într-o declaraţie postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram, primarul separatist al Doneţkului, Aleksei Kulemzin, a spus că 13 civili, inclusiv doi copii, au fost ucişi în lovitura asupra cartierului Kuibîşevski din Doneţk. El a adăugat că numărul răniţilor este în curs de confirmare.

ACTUALIZARE: Kremlinul a calificat luni drept „minciuni” informaţiile despre descoperirea a sute de cadavre şi a unei gropi comune la Izium în estul Ucrainei, după retragerea forţelor ruse din regiune. „Asta e o minciună. Desigur, vom susţine adevărul în această poveste”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski potrivit cărora forţele ruse au comis crime de război în regiunea Harkov din Ucraina. „Este acelaşi scenariu ca la Bucea”, a notat el, referindu-se la un alt oraş din Ucraina, situat în apropiere de Kiev şi unde forţele ruse au fost acuzate că au comis atrocităţi, acuzaţie respinsă de Moscova.

ACTUALIZARE: De ce Rusia are toate motivele să nu folosească arme tactice nucleare în Ucraina? Răspunsul lui George Friedman.

ACTUALIZARE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că nu va exista niciun răgaz în luptele pentru recâştigarea teritoriului pierdut în faţa Rusiei, în timp ce Kievul a anunţat că trupele sale au avansat pe malul estic al râului Oskil, ameninţând forţele de ocupaţie ruse în Donbas (est). „S-ar putea ca unii dintre voi să aibă impresia că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie”, a afirmat preşedintele ucrainean în discursul său nocturn de duminică spre luni. „Dar nu există niciun fel de acalmie. Sunt pregătiri pentru următoarea serie (…). Căci Ucraina trebuie să fie liberă. Toată”, a afirmat el.

ACTUALIZARE: Fostul general american David Petraeus consideră că Ucraina va triumfa, cel mai probabil, în războiul declanșat de Rusia.

ACTUALIZARE: Operatorul nuclear ucrainean Energoatom acuză luni Rusia de bombardarea Centralei Nucleare Pivdenonoukrainsk, situată în sudul Ucrainei.

ACTUALIZARE: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, deşi unora li se pare că este ”o acalmie” după o serie de victorii, este pregătirea pentru următoarea etapă. ”Pentru următoarea etapă de cuvinte care sunt foarte importante pentru noi şi care trebuie neapărat să fie auzite. Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă – în întregime”, susţine el.

ACTUALIZARE: Forţele ucrainene au trecut râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, şi acum controlează ambele maluri ale râului, a afirmat, duminică, armata acestei ţări, potrivit CNN.

Kievul exclude eventuale negocieri şi o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru moment, relatează DPA, potrivit Agerpres. „Pe scurt, un proces de negociere în sine şi o întâlnire faţă în faţă între preşedinţi nu îşi au rostul în acest moment”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, conform media din Ucraina.

Autorităţile de ocupaţie ruse din Herson, sudul Ucrainei, au anunţat că un grup armat a fost distrus în lupte sâmbătă seară în centrul acestui oraş, care este ţinta unei contraofensive ucrainene.

Celebra cântăreaţă rusă Alla Pugaciova a cerut, printr-un mesaj postat în social media, să fie declarată „agent străin” de către Rusia, în semn de solidaritate cu soţul său, Maxim Galkin, informează The Moscow Times. “Vă rog să mă includeţi pe lista agenţilor străini ai ţării mele iubite, căci sunt solidară cu soţul meu, un om onest, decent şi sincer, un adevărat şi incoruptibil patriot al Rusiei, care vrea ca ţara sa natală să prospere în pace, cu libertate de exprimare, şi vrea ca băieţii noştri să nu mai moară pentru obiective iluzorii, care au transformat ţara noastră într-un stat paria şi au făcut viaţa o povară pentru cetăţenii noştri”, a notat Pugaciova pe Instagram.

Un total de 165 de nave, cu 3,7 milioane de tone de produse agricole la bord, au părăsit Ucraina în baza unui acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia pentru deblocarea porturilor maritime ucrainene, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii.

Au apărut imagini din interiorul camerelor de tortură din Izium și Harkov, unde rușii îi chinuiau pe ucraineni. Totodată, oamenii care au fost torturați povestesc despre ororile prin care au trecut.

Un spital de psihiatrie din regiunea Harkov a fost bombardat de ruși chiar în timp ce se desfășura o operațiune de evacuare a pacienților, a anunțat duminică guvernatorul ucrainean al regiunii Harkov, Oleh Sinehubov.

”În satul Strilecea, din regiunea Harkov, medicii au încercat să evacueze pacienții unui spital de psihiatrie. Chiar și sub foc, ei au încercat să salveze bolnavii.

În timpul evacuării, rușii au lansat un bombardament masiv”, a scris el pe Telegram.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite