Război în Ucraina, ziua 204 | Ursula von der Leyen, la Kiev: Aveți „pentru totdeauna” un prieten în UE. Miza vizitei șefei CE: Ucraina va livra electricitate în mod susținut către UE. Zelenski a cerut sisteme de apărare antirachetă

Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski
Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski
15 septembrie 2022, 06:52 (actualizat 5 decembrie 2023, 11:25)

Ucraina va livra electricitate către Uniunea Europeană în ritm susținut. Acesta este unul din subiectele discutate la Kiev de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președintele Zelenski. Între timp, rușii continuă bombardamentele încercînd să estompeze avansul trupelor ucrainene în est. Au lovit un rezervor de apă din zona Krivoi Rog și au avariat un dig. Aseară, președintele a fost implicat într-un accident rutier la Kiev. A scăpat nevătămat. Mașina prezidențială a fost lovită de un autoturism.

Evenimente pe scurt

  • Krivoi Rog, cel mai mare oraș din centrul Ucrainei, cu o populație estimată la 650.000 de locuitori înainte de război, a fost ținta a opt rachete de croazieră miercuri, au declarat oficialii. Atacurile cu rachete au lovit barajul de la Karachunov. „Stația de pompare a apei a fost distrusă. Râul a străpuns barajul și a ieșit din matcă. Clădirile se află la doar câțiva metri de râu”, a declarat oficialul ucrainean Inna Sovsun.
  • Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Krivoi Rog, a declarat pe Telegram că 112 locuințe au fost inundate, dar că lucrările de reparare a barajului de pe râul Inhuleț sunt în curs de desfășurare și că „apele se retrag”. El a adăugat că nivelul apei „a scăzut considerabil” și că nu există victime.
  • Președintele Ucrainei a fost implicat într-un accident de circulație la Kiev noaptea trecută, dar nu a fost rănit grav, a declarat purtătorul său de cuvânt.
  • Kirill Stremousov, unul dintre liderii impuși de Rusia în regiunea ocupată Herson, a afirmat că aproximativ 120 de soldați ucraineni au fost uciși în timp ce încercau să intre în regiunea Herson din sudul Ucrainei prin Kinburn Spit.
  • Serviciile feroviare, reluate joi între Harkov și Balakliia, în regiunea Harkov. Muncitorii au reparat deja podurile și zeci de șine deteriorate după ce Balakliia a fost eliberat pe 8 septembrie.
  • Ucraina continuă să-şi consolideze poziţiile în regiunea Harkov, recent eliberată, afirmă Ministerul britanic al Apărării în ultima sa informare.
  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit joi dimineață la Kiev. Ea a transmis pe Twitter că se va întâlni cu Zelenski și cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmihal.
  • Curtea Supremă a Rusiei revocă autorizația de difuzare a site-ului media Novaia Gazeta, după ce i-a revocat și licența pe hârtie.

In Kyiv, for my 3rd visit since the start of Russia’s war.

So much has changed.
Ukraine is now a EU candidate.

I’ll discuss with @ZelenskyyUa and @Denys_Shmyhal how to continue getting our economies and people closer while Ukraine progresses towards accession. pic.twitter.com/zs9tMm0Mx1— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 15, 2022

ACTUALIZARE 21.35 Alexandru Costache, corespondentul TVR în Ucraina, revine cu noi informații din Harkov: „Acum două ore am fost în Saltivka, e cumva straniu să vezi că acolo încă locuiesc oameni, unii în apartamente cu lumină și apă curentă, lângă alte apartamente complet distruse de bombardamente.

Mâine dimineață, noi vom porni spre Izium, un orășel aflat la 123 de kilometri de Harkov, eliberat zilele trecute în urma contraofensivei fulgerătoare a armatei ucrainene”.

ACTUALIZARE 21.00 Ucraina va livra electricitate către Uniunea Europeană în ritm susținut. Acesta este unul din subiectele discutate la Kiev de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președintele Zelenski. Între timp, rușii continuă bombardamentele încercînd să estompeze avansul trupelor ucrainene în est. Au lovit un rezervor de apă din zona Krivoi Rog și au avariat un dig. Aseară, președintele a fost implicat într-un accident rutier la Kiev. A scăpat nevătămat. Mașina prezidențială a fost lovită de un autoturism.

Este a treia vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse a oficialului european, care a primit acum și o decorație din partea președintelui Zelenski.

Procesul de aderare a Ucrainei la Uniune pe drum cel bun, a declarat Ursula von der Leyen, care a lăudat derminarea ucrainenilor de a-și atinge obiectivele.

Președinta Comisiei Eaeriauropene a anunțat un nou ajutor de 100 de milioane de euro pentru reconstrucția unor școli distrse de bombardamente, dar și faptul că Ucraina va continua să exporte electricitate spre Uniunea Europeană în ritm susținut.

În conferința de presă , Volodimir Zelenski s-a referit la faptul că sistemele de apărare aeriană și antirachetă promise de SUA și Germania nu au ajuns în Ucraina:„Securitatea ar trebui asigurată cu apărarea antiaeriană. Sunt sigur că acest lucru nu este o surpriză pentru dumneavoastră. Înțelegem toţi că sistemele de apărare aeriană și antirachetă sunt importante şi totuşi nu sunt sigur cum să rezolv acest lucru foarte repede. Aceasta este o prioritate absolută”.

ACTUALIZARE 20.35 România va continua să susţină Ucraina „ca şi până acum, cu toată deschiderea, puterile şi capacităţile noastre, pe toate planurile”, a declarat, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la Odesa, unde a avut loc prima Trilaterală a şefilor diplomaţiilor de la Bucureşti, Kiev şi Chişinău, potrivit Agerpres.

Aurescu a repetat apelul comunităţii internaţionale către Rusia, „să înceteze conduita iresponsabilă în ceea ce priveşte centrala nucleară de la Zaporoje”.

„Este necesară demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare şi reluarea controlului de către Ucraina al acestei centrale”, a mai spus ministrul român de Externe.

ACTUALIZARE 20.00 Corespondență TVR din cel mai bombardat cartier din orașul Harkov, Saltivka: Constantin trăiește ca o fantomă în blocul distrus de ruși, după ce soția și fiicele lui au fost ucise în explozie, chiar la începutul invaziei

ACTUALIZARE 19.35 România a furnizat Ucrainei echipamente de protecție nucleară,:pentru centralele Rivne și Ucraina Sud, precum și pentru serviciile de urgență ucrainene. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că România, Ungaria și Spania au trimis echipamente pentru monitorizarea radiațiilor, precum și costume de protecție pentru personalul din sectorul nuclear. Este cea de a două tranșă de ajutoare trimisă în Ucraina de Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstiri.tvr.ro%2Fvideos%2F760562391994832%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 19.20 Trupele rusești au lansat rachete în Kirovohrad, în estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii, Andrii Raikovych, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 19.00 Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a arătat că Ucraina are „pentru totodeauna” un prieten în UE.

„Nu vom fi niciodată capabili să egalăm sacrificiile pe care le fac ucrainenii, când își pierd casele sau când își plâng morții. Nu vom reuși niciodată să compensăm ce faceți pentru democrație, pentru umanitate, pentru respectul față de domnia legii. Dar ceea ce vă putem spune este că aveți alături prieteni europeni oricât aveți nevoie, și vom fi prieteni pentru totdeauna”, a declarat von der Leyen, citată de The Guardian.

Ukraine’s accession process is on track.

In the meantime, we are deepening EU UA cooperation.

Supporting fast recovery, winter preparedness and planning reconstruction. https://t.co/wrlZ3uPtQo— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 15, 2022

From electricity trade, free roaming, to suspension of tariffs, we are bringing UA closer to the EU single market.

And we are preparing the important congress on reconstruction with the German Presidency of the G7 in October. pic.twitter.com/qmf9K5smNo— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 15, 2022

Forțele rusești din estul Ucrainei își consolidează apărarea, iar armata ucraineană ar putea întâmpina o serie de dificultăți – a declarat un înalt oficial de la Kiev. Acesta atrage atenția că, probabil, nu va există o reeditare a succesului rapid din ultimele zile, când trupele ucrainene au cucerit mii de kilometri pătrați. Rușii continuă bombardamentele, avariind un rezervor de apă din zona Krigoi Rog.

ACTUALIZARE 17.50 Germania ar urma să trimită Ucrainei două noi lansatoare de rachete, 200 de rachete și 50 de vehicule de recunoaștere Dingo, a declarat ministrul Apărării din Germania, Christine Lambrecht, citată de Reuters, conform The Guardian.

#Germany will supply #Ukraine with two more MLRS systems – German Defense Minister Christine Lambrecht. pic.twitter.com/c5OA3dR8hg— NEXTA (@nexta_tv) September 15, 2022

ACTUALIZARE 17.10Două explozii puternice au avut loc în partea de sud, ocupată de ruși, a orașului Melitopol, un oraș în regiunea Zaporojie, a anunțat primarul Ivan Fedorov pe Telegram, conform The Guardian.

Fedorov nu a dat și alte informații, menționând doar că sunt „pierderi ale inamicului”.

ACTUALIZARE 16.50 Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat tentativele occidentale de a crea o „lume unipolară”, în cadrul unei întrevederi cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Uzbekistan, salutând „poziţia echilibrată” a Beijingului cu privire la Ucraina, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 16.45 Zaharova amenință Washingtonul: Rachete americane cu rază mai lungă pentru Kiev ar însemna încălcarea unei „linii roşii”. SUA ar deveni „parte directă la conflict”

ACTUALIZARE 16.30 Soldații ruși sapă tranșee în Lugansk, a anunțat guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, precizând că oamenii nu ar trebui să se aștepte la o eliberare rapidă ca în Harkov, relatează The Guardian.

„Se pregătesc să se apere: sapă în Svatovo și Troițk. Sunt lupte grele în regiune. Scenariul „instant” din Harokov nu se va repeta”, a scris Haidai pe Telegram, adăugând și că „va trebui să luptăm din greu pentru regiunea noastră”.

Orașul natal al lui Volodimir Zelenski se confruntă cu inundații puternice, după cele opt rachete care au țintit sistemul hidraulic amenajat pe râul Inhulets.în

La Kiev, președintele Zelenski i-a dăruit Ursulei von der Leyen Ordinul Prințului Yaroslav cel Înțelept, aceasta scriind pe Twitter că acceptă ordinul „în numele tuturor cetățenilor europeni”, „ca simbol al legăturii noastre puternice”.

CITIȚI ȘI: „Totul este o făcătură”. Reputatul istoric Stephen Kotkin analizează „lumea rusă” pe care o promovează regimul Putin

Dear Volodymyr @ZelenskyyUA, thank you so much for the award of the First Class of the Order of Yaroslav the Wise.

This is a great honour.

I accept it in the name of all EU citizens.

And as a symbol of our strong bond. pic.twitter.com/6W8JPLTao3— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 15, 2022

ACTUALIZARE 16.20 Curtea Supremă a Rusiei a revocat autorizaţia de difuzare pentru site-ul media Novaia Gazeta, o nouă lovitură împotriva acestui bastion al jurnalismului de investigaţie care a criticat intervenţia în Ucraina, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

După cum a semnalat Novaia Gazeta pe contul său de Telegram, Curtea Supremă a admis o plângere a organismului rus de monitorizare a comunicaţiilor, Roskomnadzor. Site-ul ziarului oferă acces gratuit la arhivele şi investigaţiile publicate de Novaia Gazeta. Ziarul a comunicat că va face apel. Dacă această decizie va fi confirmată, nu precizează dacă măsura va însemna închiderea site-ului sau doar interzicerea publicării de noi conţinuturi jurnalistice.

La începutul lunii septembrie, un tribunal din Moscova a revocat licenţa versiunii pe hârtie a ziarului, apoi pe cea a unei noi reviste lansate în Rusia de Novaia Gazeta.

Putin’s court destroyed the independent newspaper „Novaya Gazeta”

The Supreme Court ruled to deprive the website of the „Novaya Gazeta” media license.

We remind that recently the publication was deprived of the license for the printed version. pic.twitter.com/WPvxAk1nmx— NEXTA (@nexta_tv) September 15, 2022

Aflat în Iran, Vladimir Putin a salutat evoluția „pozitivă” a relațiilor Rusiei cu Teheranul. Președintele Ebrahim Raisi l-a asigurat pe Putin că Iranul nu va recunoaşte niciodată sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, ţară cu care îşi va dezvolta în continuare relaţiile, potrivit AFP şi EFE, conform Agerpres.

ACTUALIZARE 14.50 Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat joi că doreşte o decizie rapidă asupra eventualei livrări de către Berlin a unor tancuri de luptă cerute de Ucraina, informează AFP.

Cancelarul federal german Olaf Scholz este criticat în Ucraina, dar şi în cadrul coaliţiei sale, pentru presupusele sale reticenţe în a livra tancuri de luptă Kievului, în plină contraofensivă împotriva forţelor ruse.

Aceste livrări, în special de tancuri Leopard-2, ar ajuta „în mod evident foarte clar” la „salvarea de vieţi omeneşti”, a subliniat ministrul ecologist pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ACTUALIZARE 14.40 Serviciul ucrainean de pază a frontierei de stat a salvat cinci adolescenți care fuseseră închiși de ruşi într-un subsol timp de șapte zile în orașul recent eliberat Kupiansk din regiunea Harkov.

Прикордонники звільнили п’ятьох підлітків, яких окупанти утримували у підвалі на Харківщині
https://t.co/qJMx7QlfjM pic.twitter.com/T4Am1lmYmP— Держприкордонслужба (@DPSU_ua) September 15, 2022

Adolescenții, patru fete și un băiat cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, sunt toți elevi ai aceleiaşi instituţii de învățământ. Ei au declarat că soldații ruși i-au închis în subsol fără nicio explicație. „Sunt în siguranță acum”, a declarat serviciul de pază a frontierei de stat pe Telegram.

ACTUALIZARE 14.15 Ucraina a exportat 3,33 milioane de tone de cereale de la semnarea acordului sprijinit de ONU. În total, 147 de nave cu cereale au plecat spre Asia, Europa și Africa, din 22 iulie. Pe 15 septembrie, 11 nave încărcate cu 240.000 de tone de cereale sunt programate să părăsească porturile ucrainene.

ACTUALIZARE 14.00 Proiectul de buget pentru 2023 nu include bani pentru alegerile parlamentare din Ucraina. Ministrul de Finanțe, Serhi Marchenko, a declarat că legea marțială, care se așteaptă să rămână în vigoare până în 2023, nu permite organizarea de alegeri. Alegerile vor fi reluate după ce legea marțială va lua sfârșit.

ACTUALIZARE 12.30 Un sondaj realizat în perioada 7-13 septembrie de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a arătat că pentru 87% dintre respondenți nu sunt acceptabile concesii teritoriale. Această cifră reprezintă o creștere de 3% față de iulie.

Poll: 87% of Ukrainians against territorial concessions regarding Russia’s war.

A survey conducted from Sept. 7 to 13 by the Kyiv International Institute of Sociology said that no territorial concessions are acceptable for 87% of respondents. This is a 3% increase from July.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) September 15, 2022

ACTUALIZARE 12.20 Ministerul Apărării din Ucraina a postat pe rețelele sociale ceea ce oficialii cred că este o camera de tortură folosită de trupele ruse pentru prizonierii ucraineni în Balaklia, oraș din regiunea Harkov, recent eliberat.

Pe pereții celulei sunt scrijelite cuvintele rugăciunii Tatăl nostru, în ucraineană.

ACTUALIZARE 12.15 Boxerul ucrainean Vladimir Kliciko, fratele primarului Kievului, Vitali Kliciko, va primi joi, în numele poporului ucrainean, o distincţie din partea presei în Germania, relatează DPA, citată de Agerpres.

M100 Media Award va fi decernat la Potsdam, lângă Berlin, în cadrul unui eveniment mai amplu consacrat libertăţii presei.

Premiul se acordă ucrainenilor care ”cu curaj eroic, putere stoică şi dorinţă arzătoare de a se apăra împotriva invaziei brutale a Rusiei, deja de luni întregi”.

”Ei apără nu doar propria independenţă, dar şi independenţa întregii Europe”, au afirmat organizatorii.

ACTUALIZARE 12.00 FMI numește un nou șef de misiune pentru Ucraina. Fondul Monetar Internațional (FMI) l-a numit pe Gavin Gray, care a fost anterior șeful misiunii în Irak. Gray va prelua noua funcție începând cu 20 septembrie.

IMF appoints new mission chief for Ukraine.

The International Monetary Fund (IMF) has appointed Gavin Gray, who previously served as its Iraq mission chief, as its new mission chief for Ukraine. Gray will take on the new role as of Sept. 20.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) September 15, 2022

ACTUALIZARE 11.40 Echipa TVR Info merge în Saltivka, un cartier bombardat intens în ultimele luni, aproape de granița cu Rusia https://www.youtube.com/embed/QS2EqNM6sR0

ACTUALIZARE 11.20 UE extinde sancțiunile pentru 1.206 persoane și 108 entități, pe fondul războiului din Ucraina. Consiliul European a declarat că sancțiunile împotriva celor „responsabili de subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei” au fost prelungite cu șase luni, până la 15 martie 2023. Sancțiunile includ restricții de călătorie, înghețarea activelor și sancțiuni economice.

ACTUALIZARE 11.10 Dacă SUA furnizează Ucrainei rachete balistice ATACMS cu rază de acțiune de până la 300 km, Washingtonul s-ar implica într-un conflict militar cu Rusia, a declarat ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov.

If the #USA supplies #Ukraine with ATACMS ballistic missiles with a range of up to 300 km, #Washington may get involved in a military conflict with #Russia, said Ambassador to the US Anatoly #Antonov. pic.twitter.com/0ObZjpqE9u— NEXTA (@nexta_tv) September 15, 2022

ACTUALIZARE 11.00 Iranul a semnat joi un memorandum privind aderarea la Organizația de Cooperare de la Shanghai, a anunțat agenția de presă de stat rusă TASS, preluată de Reuters.

Înființată în 2001, Organizația de Cooperare de la Shanghai este un bloc de securitate format din Rusia, China, India, Pakistan și o serie de state post-sovietice. Până acum, Iranul a fost membru observator.

#Iran has signed a ‘memorandum of commitment’ for full membership of the #Shanghai Cooperation Organization.

Serious allies have arrived… pic.twitter.com/19edJS91Ny— NEXTA (@nexta_tv) September 15, 2022

ACTUALIZARE 10.10 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev. Aceasta a transmis pe Twitter că se va întâlni cu președintele Volodomir Zelenski și cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmihal.

In Kyiv, for my 3rd visit since the start of Russia’s war.

So much has changed.
Ukraine is now a candidate.

I’ll discuss with @ZelenskyyUa and @Denys_Shmyhal how to continue getting our economies and people closer while Ukraine progresses towards accession. pic.twitter.com/zs9tMm0Mx1— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 15, 2022

ACTUALIZARE 09.50 Perspectiva participării fizice a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pare tot mai improbabilă.

Mai multe surse diplomatice de la New York au declarat agenţiei germane că ONU pregăteşte o rezoluţie prin care să-i permită liderului de la Kiev să se adreseze Adunării prin videoconferinţă.

ACTUALIZARE 09.40 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, în cursul zilei de miercuri, au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată ţara, 80.992 de persoane, dintre care 10.904 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 15,7% faţă de ziua precedentă.

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 171.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 44.200 de mijloace de transport.

Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 2.306.681 de cetăţeni ucraineni.

ACTUALIZARE 09.15 Vladimir Putin a sosit în orașul uzbek Samarkand pentru un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai, a anunțat joi agenția rusă de presă Interfax, preluată de Reuters.

Putin urmează să se întâlnească joi și vineri cu omologul său chinez Xi Jinping, precum și cu o serie de alți lideri în cadrul evenimentului.

ACTUALIZARE 09.00 În urma bombardamentelor asupra orașului Nikolaiv, două persoane au fost ucise și 13 clădiri au fost avariate.

As a result of #Russia‘s shelling of #Mykolaiv, two people were killed and 13 buildings were damaged. pic.twitter.com/tUOcZPAv3n— NEXTA (@nexta_tv) September 15, 2022

ACTUALIZARE 08.50 Forțele ruse au lovit în cursul nopţii Zaporojie. Primarul interimar din Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat că o lovitură rusă asupra orașului, în 15 septembrie, a avariat o clădire, spărgând geamurile și provocând o pană de curent temporară. Nu au fost raportate victime, transmite The Kyiv Independent.

Russian forces strike Zaporizhzhia.

Acting Mayor of Zaporizhzhia Anatoly Kurtev said a Russian strike on the city on Sept. 15 damaged the building of an enterprise, shattering the windows and causing a temporary blackout. No casualties were reported.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) September 15, 2022

ACTUALIZARE 08.40 Oficialul rus care a cerut luni demisia lui Vladimir Putin își menține declarațiile, în ciuda faptului că a fost amendat și amenințat cu închisoarea, potrivit CNN.

Nikita Iuferev, deputat în districtul municipal Smolninskoye din Sankt Petersburg, ar fi declarat: „Continuăm să insistăm asupra demisiei sale”. Yuferev a spus că o face pentru copiii săi, precizând că vrea ca aceștia să poată spune ce gândesc la demonstrații și proteste. „Nu vreau ca ei să se teamă de represalii din partea poliției”.

ACTUALIZARE 08.32 Președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, a declarat că Ursula von der Leyen va vizita Kievul joi. În discursul său de miercuri noaptea, Zelenski a declarat că președinta Comisiei Europene va efectua o vizită în Kiev în contextul în care Ucraina își continuă demersul pentru aderarea deplină la UE.

ACTUALIZARE 08.20 Mai multe state occidentale au decis printr-un memorandum discutat încă din iulie să suspende datoria externă a Ucrainei până la sfârșitul anului viitor, cu posibilitatea de prelungire.

Este vorba despre Franța, Canada, Germania, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

ACTUALIZARE 07.19 Preşedinţii Chinei, Xi Jinping, şi Rusiei, Vladimir Putin, se întâlnesc joi în Uzbekistan pentru un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului, în pline tensiuni exacerbate de războiul din Ucraina.

Lui Xi Jinping şi Vladimir Putin li se vor alătura în oraşul Samarkand, o etapă-cheie pe străvechiul Drum al Mătăsii, liderii Indiei, Pakistanului, Turciei, Iranului şi altor ţări pentru un summit de două zile al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO).

Evenimnete pe scurt

  • Președintele Zelenski a fost implicat într-un accident de circulație la Kiev, dar nu este grav, a anunțat purtătorul său de cuvânt într-o postare pe Facebook, joi dimineaţă. Serhii Nikiforov, care nu a precizat când a avut loc accidentul, a spus că mașina  s-a ciocnit cu un vehicul privat. „Președintele a fost examinat de un medic, nu au fost găsite răni grave”, a spus el, adăugând că accidentul va fi investigat..
  • Cele opt rachete rusești care au lovit miercuri Krivoi Rog au distrus un dig, iar nivelul apei râului Inhuleț RInhuleț a crescut și este o amenințare serioasă pentru oraș.
  • În discursul său televizat de miercuri seara, Zelenski a declarat că tocmai se întorsese din zona Harkov, adăugând că „aproape întreaga regiune este eliberată” după o contraofensivă fulgerătoare. „A fost o mișcare fără precedent a soldaților noștri – ucrainenii au reușit încă o dată să facă ceea ce mulți credeau că este imposibil”, a spus el. După ce a vizitat orașul eliberat Izium, Zelenski a declarat că trupele ucrainene au recucerit aproximativ 8.000 de kilometri pătrați de teritoriu.
  • Germania a livrat Ucrainei încă patru tunuri antiaeriene Gepard.
  • La Kremlin se „lucrează acum pentru a-l absolvi pe Putin de orice responsabilitate pentru înfrângerile din Harkov. Pierderile sunt puse pe seama consilierilor militari, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului. Într-o declarație la  CNBC, institutul a precizat că „oficialii Kremlinului și propagandiștii din mass-media de stat discută pe larg motivele înfrângerii din Harkov, o schimbare marcantă față de cazurile anterioare în care se relata despre succesele rusești exagerate sau inventate.
  • Perspectivele de pace în Ucraina sunt în prezent „minime”, a declarat miercuri secretarul general al ONU, după o discuţie telefonică cu Vladimir Putin. „Am sentimentul că suntem încă departe de pace. Aș minți dacă aș spune că aceasta s-ar putea întâmpla în curând”, a declarat Guterres, adăugând: „Nu-mi fac nicio iluzie; în momentul de față, șansele unui acord de pace sunt minime”. Nici măcar o încetare a focului nu se întrevede, a spus el.
  • Putin crede în continuare că a avut dreptate să lanseze o invazie în Ucraina, a declarat miercuri cancelarul german, Olaf Scholz, după o convorbire telefonică de 90 de minute cu președintele rus.
  • Trupele ruse s-au întors în Kreminna, un oraș din regiunea Lugansk, care era „complet gol” ieri, a declarat Serhi Hadai, guvernatorul regiunii, și au smuls steagurile ucrainene pe care partizanii locali le ridicaseră în semn de sărbătoare. Ieri, o situație similară s-a întâmplat în Svatove – trupele ruse au plecat, dar s-au întors după un timp, a spus Hadai.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite